Голяма пряспа на пътеката към Рибни езера от Грънчар
Ако ще правите преход към Рибни езера от към Грънчар по лятната пътека подсичаща вр. Канарата, имайте предвид, че все още има голяма пряспа на пътеката по северо-източната страна на върха и преминаването отдолу или отгоре на пряспата трябва да е с особено внимание, че надолу си е бая пропаст. Аз лично преминах над пряспата по скалите, защото отдолу си е сипей и е доста нестабилно. Инфото е за пряспата е към четвъртък, 18.07.2013.
Тази година явно е доста студен летния сезон в Рила и се е задържал повече сняг от обикновено.
Съб Юли 20, 2013 10:52 am
P.Stoychev
Re: Голяма пряспа на пътеката към Рибни езера от Грънчар
stannys написа:
Ако ще правите преход към Рибни езера от към Грънчар по лятната пътека подсичаща вр. Канарата, имайте предвид, че все още има голяма пряспа на пътеката по северо-източната страна на върха и преминаването отдолу или отгоре на пряспата трябва да е с особено внимание, че надолу си е бая пропаст. Аз лично преминах над пряспата по скалите, защото отдолу си е сипей и е доста нестабилно. Инфото е за пряспата е към четвъртък, 18.07.2013.
Тази година явно е доста студен летния сезон в Рила и се е задържал повече сняг от обикновено.
Много полезна информация.
С удебелен шрифт е безопасното минаване. Или под пряспата.
Скоро едни приятели се оплакаха от екшън по снега по улея м/у Орловец и Злия зъб /от север/. Добре, че са се отървали без сериозни наранявания.
Много са опасни тесни снежни остатъци! Не ги подценявайте, а ги заобикаляйте!
[quote="Ристо Туристо"]
stannys написа:
...Скоро едни приятели се оплакаха от екшън по снега по улея м/у Орловец и Злия зъб /от север/. Добре, че са се отървали без сериозни наранявания.
Тази преспа ми е от любимите, винаги я ползвам за бързо и лесно слизане/спускане от гадния сипей, и винаги съжалявам за нейното ранно стопяване, въпреки че преди години станах свидетел на чутовно пребиване на едни хорица там точно. Съвет за "нескиорите" - осигуровка с подръчни средства - намирате остър, продълговат камък, още по-добре ако е широк горе, но с форма на шип долу- във всеки улей има разнообразие от таквизи камъци, и си го държите в ръка. Ако се хлъзнете, лягате върху камъка и го забивате във фирна - така ще направите един първобитно-общинен рамас и ще спрете бързо, преди да сте развили скорост, водеща до пребиване.
Много полезна информация.
С удебелен шрифт е безопасното минаване. Или под пряспата.
Скоро едни приятели се оплакаха от екшън по снега по улея м/у Орловец и Злия зъб /от север/. Добре, че са се отървали без сериозни наранявания.
Много са опасни тези снежни остатъци! Не ги подценявайте, а ги заобикаляйте!
[quote="vladofff"]
Ристо Туристо написа:
stannys написа:
...Скоро едни приятели се оплакаха от екшън по снега по улея м/у Орловец и Злия зъб /от север/. Добре, че са се отървали без сериозни наранявания.
Тази преспа ми е от любимите, винаги я ползвам за бързо и лесно слизане/спускане от гадния сипей, и винаги съжалявам за нейното ранно стопяване, въпреки че преди години станах свидетел на чутовно пребиване на едни хорица там точно. Съвет за "нескиорите" - осигуровка с подръчни средства - намирате остър, продълговат камък, още по-добре ако е широк горе, но с форма на шип долу- във всеки улей има разнообразие от таквизи камъци, и си го държите в ръка. Ако се хлъзнете, лягате върху камъка и го забивате във фирна - така ще направите един първобитно-общинен рамас и ще спрете бързо, преди да сте развили скорост, водеща до пребиване.
Да споделя и аз опит - т.к. повечето ползват щеки : събирам щеката в транспортен вариант и е без кръгчета за сняг. При катерене или подсичане по преспа забивам колкото мога и като се държа за нея се правя стъпки за краката с ритане /като катерене на 3 такта с пикел/ по размекнатия летен фирн е лесно. Ако се подхлъзнеш се превърташ по корем и заораваш с щеката на къс хват и самообладание да не се отказваш да натискаш, дори да ти се струва че не забавяш достатъчно бързо Да допълня, че важи за сравнително малки наклони и юлски сняг по нашите планини.
Пон Юли 22, 2013 9:15 pm
geriandiliq
здравейте и от мен.има ли вариант за заобикаляне на преспата?
Пон Юли 22, 2013 9:26 pm
stannys
geriandiliq написа:
здравейте и от мен.има ли вариант за заобикаляне на преспата?
Вариантът за изцяло заобикаляне на преспата е като се мине по зимната пътека към Рибни езера от към Грънчар, в частта й до седлото след връх Канарата.
Предполагам обаче, че пряспата вече се постопила. Но все пак ако се минава по лятната пътека е препоръчително пряспата да се заобикаля отгоре по-скалите или отдолу по сипея.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети