От съображения за туширане на състезателния характер на похода...
Не виждам нищо лошо да има и малко състезателен характер! Той си се получава по естествен път и в никакъв случай не е някакъв недостатък на проявата. Самоусъвършенстването може да има както качествени, така и количествени характеристики.
Както и да е. Аз тази година не дойдох, защото реших да потичам на Rila Run от Боровец до вр. Мусала (там разстоянието е 6 пъти по-малко, но пък никога не го бях бягал и реших да видя, какво е). Още ми е малко криво, че двете прояви съвпаднаха (Rila Run беше в събота, на 20-ти).
Поздрави на всички участвали! Догодина, които сме още живи и здрави, може пак да се видим!
Чет Юли 25, 2013 6:08 pm
nedpetko
Re: Равносметка за похода
Станислав написа:
Здравейте на всички,
Дойде време да публикувам списъците със стартиралите и завършилите участници. От съображения за туширане на състезателния характер на похода, списъка на успешно завършилите е само по реда на пристигането им на х.Ехо, без време на пристигане:
Даже и не си мисля за състезателен характер.
По скоро си мисля за пресмятане на собственото темпо и за сравнение с учасниците за да придобия някаква реалистична представа дали бих завършил ако се пробвам, но както сте преценили.
Предполагам, че някой може да не си види името, но това е. И благодарности на хората с фотоапаратите. Дано не са им тежали много.
огнян
Пет Юли 26, 2013 11:57 am
dobber
Re: Равносметка за похода
Първо - поздравления на всички участници. Духом бях с вас и тази година и благородно ви завиждам за страхотното изживяване.
ognedishasht написа:
Станислав написа:
От съображения за туширане на състезателния характер на похода...
Не виждам нищо лошо да има и малко състезателен характер! Той си се получава по естествен път и в никакъв случай не е някакъв недостатък на проявата. Самоусъвършенстването може да има както качествени, така и количествени характеристики.
И аз не смятам, че публикуването на времената ще накара хората да спрат да се състезават. Винаги щом има начална, финална линия и часовник, ще има и състезание.
Много големи състезания в щатите са започнали като "endurance run" - т.е. няколко човека са излезли да потичат в планината. Някои от тях са се превърнали в състезания, други продължават да са endurance run, но никои не си прави илюзиите, че няма състезание в челните редици.
Станислав всяка година обявява събитието като "изпитание на духа и тялото" и че е с не-състезателен характер. Мисля че това е достатъчно, но не е ли изпитание на духа и тялото да направиш нещо по-добре от другите или по-добре от себе си през миналата година?
На Ехо може да се обявят пристигналите:
Гошо пристигна първи, Тошо пристигна втори.
Вместо:
Гошо спечели първо място, Тошо спечели второ място.
Времената са ни нужни за да се надскочим за следващи прояви. И най-силно това се изразява с подобряване на личното време и/или в поставянето на рекорди. Когато тичах прехода през 2012, тръгнах с ясната идея, че искам да подобря рекорда от 2011. Цяла година тичах по баирите на Витоша и си повтарях - "стегни се, на Купена е по-трудно". Успях, щастлив съм, но други двама пристигнаха на Ехо преди мен с още по-добри времена. Когато се върна следващия път, ще искам да подобря техните времена. Дали ще го запишете някъде или не - няма значение, аз ще се пробвам въпреки това. Не го правя заради почетната стълбичка, а за лично удовлетворение. Само ще се наложи да правим не-официална статистика на събитието или да си пишем в скрити чатове и прочее.
Според мен СтаРа Планина 100х24 няма да пострада, ако си има уеб сайт, ГПС трак, официално записване и класиране, снимки и времена през годините, истории на участници, съвети как да го преминем, доброволци и тн. Даже се самопредлагам да го направя.
Имам и една идея. Може през година маршрута да се провежда на обратно и да се държи различен рекорд на трасето в обратна посока.
Така тази година сме преминали Мазалат-Ехо, догодина ще преминем Ехо-Мазалат и тн. Така може да си носим храна в раниците и да хапваме нормално в х. Ехо и да се радваме на доброто обслужване в х. Мазалат на финала.
Ето и едно видео от най-популярното "не състезателно тичане" в света - Hardrock 100. Тази година бе подобрен рекорда на трасето на обратно.
http://www.youtube.com/watch?v=2Wj2WvWx7OI
Поздрави
Иван
Пет Юли 26, 2013 6:27 pm
zezo
Здравейте и от мен
Поздравления за всички участници и за Станислав, който е причината тази инициатива да се случва!
Аз лични нямам проблем със състезателния характер на прехода. Всъщност ми е все тая Напълно съм съгласен с думите на Станислав, че това е състезание със самите нас, а не между нас. На мен личната ми цел беше да завърша тази година с което да си подобря постижението от миналата, което беше Козя стена. Догодина примерно може целта да е пак да завърша, но този път без да поставям рекорд за най-много пришки на квадратен сантиметър
Пет Юли 26, 2013 6:49 pm
gdggomoku
Мнението на Ванката е добре обосновано и точно, но не станаха ли прекалено много събитията в които времето е всичко. Моята философия е да даваме най-доброто от себе си във всяко едно начинание, предизвиквай се постоянно, тогава разочарованието ако го има ще е по-малко
Съб Юли 27, 2013 10:35 am
maratonec
Поздравления и от мен на всички участници!
Така като гледам, бегачи и бързоходци подкрепят полу-състезателния дух, като това в повечето случаи означава да предизвикаш самият себе си. Присъединявам се към тях осъзнавайки че съм пристрастен и имам лични подбуди - кефи ме да се напъна, да излеза от комфортната си зона и да дам всичко от себе си. Почти толкова колкото и да се насладя на планината, да я усетя силно и истински. Всъщност, двете не си пречат, по-скоро си помагат. Предизвикателството е част от тръпката, а и също това което ни движи в живота и ни стимулира да се подобряваме. Така че аз лично също не виждам защо непременно трябва да се тушира. И времето за преминаване не е всичко, напротив, само част от цялото преживяване.
Благодаря на тези които постнаха снимки от прехода! Много хубава тази стара Планина, ееех...
Пон Юли 29, 2013 6:25 am
oracle2win
Нека и аз да кажа 2-3 думи (изречения) по темата.
Всеки е прав за себе си и Иван и Жоро и Ники - всеки един в някаква степен.
При мен също в момента надделява порива да си подобрявам всеки път времето с/о предходната година, но в крайна сметка истината е една - Станислав създаде този поход и негово е правото да решава - еднолично, как той да продължи да се развива. В момента натиска е голям този преход да прерасне в състезание, което е в абсолютно противоречие с философията на Създателя му.
Няма как той да бъде убеден в правотата на тезата на Иван, а и не трябва, не е нужно.
Докато той е организатор на това събтие, считам, че правилата следва да ги определя само и единствено Той.
Ето вече и Персенк са задава, така че наистина има достатъчно много състезания като такива за да се създава насила и друго. Нека всеки продъжи да си ходи със собствените амбиции, но дотам.
Може през година маршрута да се провежда на обратно...
Струва ми се, че това сме го обсъждали. Аз съм категорично против, защото смятам, че това ще увеличи значително рисковете за участниците. По-бавно движещите се ще трябва да минават билото на Купените по тъмно. То и от "Козя стена" до "Ехо" има неприятни места за нощно ходене, но са значително по-къси.
Огромно достойнство на похода е, че вече толкова години и при толкова участници не е имало сериозни нещастия. Мисля, че трябва да се стараем така да остане и в бъдеще. Спортът си е спорт, но важните неща са си важни. Най-важно е всички да завършат живи, здрави и доволни, другото е от Лукавия (да се слави името му!)
Пон Юли 29, 2013 10:35 am
dobber
oracle2win написа:
но в крайна сметка истината е една - Станислав създаде този поход и негово е правото да решава - еднолично, как той да продължи да се развива. В момента натиска е голям този преход да прерасне в състезание, което е в абсолютно противоречие с философията на Създателя му.
Няма как той да бъде убеден в правотата на тезата на Иван, а и не трябва, не е нужно.
Докато той е организатор на това събтие, считам, че правилата следва да ги определя само и единствено Той.
Абсолютно съгласен съм с теб. Аз съм просто един участник и не мога да изисквам каквото и да било. Но мога да изкажа мнението си. Спокоен съм да зная, че съм чут, а дали ще променя нещо с две мнения в форума - божа работа.
Събитието е стартирано преди 11? години с цел която през годините се е запазила и малко развила. В развитието няма нищо лошо и е редно да се нагодим към модерните изисквания. Заради хора като мен и теб, тази година е имало двоен старт - хубава стъпка за развитието на събитието. Догодина може да има още 1-2 подобрения - и НЯМАМ предвид раздаването на плазмени телевизори на финала, докарване на компании като спонсори, международни снимачни екипи или хеликоптер на ПСС да кръжи над нас. Но отрязване на финалното време (дори на специално стартиралите като маратонци) ми се струва стъпка назад.
ognedishasht - Дори най-бавните преминават Мазалат-Добрила по светло - което са първите по-трудни 35км. Според мен има шанс при обратен старт, най-бавните да са преминали през Добрила до 17ч (12 часа след старта) и да имат 4 часа светлина за да стигнат до Жълтец, от където технически труден терен няма, но шанса за изгубване е по-голям. Все пак съм съгласен, че сигурността е най-важна и в лошо време тези часове и времена може да са много много по-големи.
Не искам да се превръщам в "форумен боец", затова повече няма да натискам в тази тема. Предлагал съм многократно да участвам като помощник и ако Станислав иска да се чуем по телефона или видим и поговорим, съм отворен за среща по всяко време. Но каквото и да стане, дано се видим догодина отново в Мазалат
Поздрави
Иван
Пон Юли 29, 2013 11:29 am
oracle2win
dobber написа:
Но отрязване на финалното време (дори на специално стартиралите като маратонци) ми се струва стъпка назад.
Не искам да съм адвокат на Станислав, но точно по този начин се постига идеята всеки да си ходи и да се "състезава" със себе си, знаейки си собственото най-добро време до момента
п.п. Всички години ги има с времена (без последната) и ако на някой му се занимава може да напарви една "вечна" класация, но каква ще бъде полезността и?
Към този момент има много хора(завършвали многократно), който не желаят да участват последните години точно заради съзтезателния характер, който стана *модерен*.
Говорили сме много пъти (не във форума), че превърне ли се в съзтезание, трябва да има регламент, контроли, маршали, лекарска помощ, ПСС, спонсори и т.н, а всичко това ще убие ДУХЪТ и ОЧАРОВАНИЕТО на това чудесно мероприятие (това е лично мнение).
dobber, ако толкова те интересуват времената, има ги на поне 3 различни места в тази тема. Просто акцента не е върху тях.
Пон Юли 29, 2013 2:15 pm
toc
Регистриран на: 09 Юни 2013 Мнения: 76 Местожителство: Велико Търново
Здравейте,
тази година ще се организира ли отново прехода и ориентировъчно кога ще се проведе?
Пет Юни 06, 2014 8:59 am
EXIIIT
Обикновено съботата и неделята около 20.07 се организира
Пет Юни 06, 2014 11:14 am
toc
Регистриран на: 09 Юни 2013 Мнения: 76 Местожителство: Велико Търново
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Страница 8 от 8
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети