По р.Малка Лопушница до Поповокапски превал. И Йончево.
По идея на един юнак от МТБ форума миналия уикенд направихме едни проучвателни кръгчета - "карания" около ЦПШ.
И по-точно - тръгнахме събота рано сутринта от бивака ни зад кръчмата северно от сградата на школата в посока Овнарско по пътя пътека с червена маркировка.
На десетина метра след като минахме по моста над р.Долна Прека завихме в посока юг по видима пътечка въз баира нагоре директно.
По нея бутахме двестатина метра и в момента, в който стана наклона по-поносим при справка с картата решихме /грешно/ да изоставим посоката и да тръгнем по пътечка /боровинкарска се оказа/ към реката в ЮЗ посока. Стигнахме реката, пътечките се нароиха и изчезнаха.
Изоставихме реката и забутахме в ЮИ посока оффроуд към видимата на картата полянка на 1835мнв. Мъдър ход.
На 300-400 метра северно от полянката напипахме чудна широчка и лесно следяща се пътека и по нея стигнахме въпросната поляна. Може и да беше тази в началото?
Малко след въпросната поляна пътеката се превръща в широка противопожарна просека, която е непрекъсната почти до долните две езера по поречието на реката.
Първоначално въпросната просека и пътека подсичат и изкачват рида м/у Малка Лопушница и Долна Прека река, прехвърлят го и слизат до първата.
Снимка от просеката преди да слезе до реката:
Снимки покрай реката:
В горния край просеката е недовършена. Пътеката на видимо място изоставя реката и тръгва леко в Ю-ЮЗ посока през клека. Проходима е и лесно се проследява.
След около 250-300м. пътеката излиза на поляните около долните две езера.
От тук нагоре пътека чак до средата на рида няма. Клека по склона, който е ЮЗ от поляните изглежда на пръв поглед като стена, но е по-скоро на гнезда и е проходим. Тук-там се наложи за метър-два да се прегазва клек, но е нисък сравнително.
Така след ок.600м. ЮЗ от излаза ни на поляните излязохме на темето на рида. Горе е рахат за ходене и се появиха пирамидки за следване. Та чак до главното било.
Езерцата:
Снимки от последния клеков участък преди темето:
Лопушко езеро:
Темето:
Част от маршрута на БгМаунтийнс:
Последната част на рида към билото - последните 300-400м., са леееко алпийски, но не е никакъв проблем да се минат - има си серпентини и ясно забележима пътечка.
Та тъй - маршрута е проходим без проблем, стига в началото да не се зачука човек по реката /Долна Прека/. То щом е "Прека" е ясна работата - жунгла.
След превала слязохме по зелената маркировка през Йончево езеро и нататък по пътеката към Овнарско - големия завой на асф. път към Мальовица и към 18:15 бяхме в бивака.
Благодарности на Борислав и Милко за снимките
пп - до билото колелата ги избутахме за ок.4.30 часа от тръгването ни от бивака.
пп2 за тези, на които им е интересно защо си го причинихме:
- Видео 1 -
- Видео 2
Някой ще се разпознае
Да, Дидо - на тебе поне ти е ясна красотата на усещането да си в дивата и рядко посещавана висока планина. Явно само местните и то рядко наминават натам - сигурно за боровинки. Направи ми впечатление, че просеката е просичана, следвайки пътеката.
Следите от сечта на клека не личат - всичко е зелено, изчистено и приказно наоколо. Явно е било заради големия пожар.
Видяхме само една пейчица там, където пътеката стигна Малка Лопушница.
Що се отнася до това дали сме покарали... да, карахме - някои повече. Други по-малко. Говоря за участъка от превала до бивака.
Грубо 85-90% от трасето - говоря за мене си. Може да падне и под 50% - зависи от уменията.
Най-некараем е първия участък непосредствено след като пътеката се отбие от тази от Страшното езеро и участъка малко преди Йончево езеро. Но там не е за всеки на педали! На места е адски кеф и много технично.
Апропо - ние слязохме след Йончево по пътеката за Овнарско и от там до големия завой на пътя до Мальовица.
На първото клипче от 01:57 нататък става ясно за къф оргазъм иде реч и за причината да си причиним всичко.
Второто клипче е още по-краснозрениво Често си почесвах камбанките с грайферите на задната гума
Ристе , към теб като познавач на тоз район имам едно питане свързано отчасти с твоят офроуд в областта.
Та за какво иде реч: Преди месец направихме едно ходене от х.Мечит през Мечитите и Лопушки . На старата ми малка зелена карта на Рила (на която между другото няма издател) има показана пътека , която тръгва м/у Лопушки и Поповокапския превал и покрай Лопушкото езеро върви по Малка Лопушница до Овнарско . Идеята ни беше да слезем по нея , но нещо или не я видяхме , или пък не сме намерили точното място , откъдето да слезем до езерото , а оттам по реката до Овнарско и се наложи да удължим маршрута през превала , Йончево , Овнарско та така до Говедарци.
Има ли такава пътека , ако има - откъде тръгва , в какво състояние е и до колко е проходима ?
Да кажа - не я познавам чак толкова добре тази част на планината.
Предполагам имаш тази карта.
Маршрута, по който ние минахме е и част от пътеките в тази карта.
Със сигурност всички пътеки, нанесени в нея,в тази част на планината вече не са проходими.
Едно е сигурно - ако ползваш нашия маршрут на обратно няма как де си зачукате в клека.
Т.е. от билото надолу погледнато:
1. Първо хващате реброто, което е ЗАПАДНО от Лопушкото езеро. /Може да слезете и до самото езеро - не е проблем - от снимките се вижда, че по реката можете да слезнете до поляната при долните две езера/
2. Слизате до въпросната поляна от билото /пътеката, която е описана в твоята карта изцяло по темето на реброто не е проходима, почти съм сигурен/.
3. Тръгвате в долната част на поляната на ок. 75-80м. западно от реката. Ако не успеете да хванете там пътеката - по реката до началото на просеката.
4. На 2,5км. по пътеката е поляната, в която свършва просеката. В северния и край тръгва една пътека посока север - тя ще ви изведе на пътя с червена и синя маркировка от ЦПШ към Овнарско. Имайте в предвид, че на ок. 1,5км. от поляната при долните езера пътеката и просеката напускат долината на реката и завиват изкачвайки рида на ЗАПАД.
Сега, на твоята карта виждам две пътеки, които вървят на ок.500м. от двете страни на р.Малка Лопушница и слизащи директно надолу към асфалтовия път м/у Говедарци и Овнарско. Ако ти е интересно има ли ги - няма да ти се разсърдим да ги проучиш.
Както и тази през пояса на рида Лопушница, дето слиза директно от Лопушки връх /авт. Попова капа/
Благодарско за подробното описание !
А моята карта е по-стар вариант от тази , която си показал и не е толкова подробна , но горе-долу пътеката е същата. Не мога да я покажа в момента , че съм през гсм-то. Иначе имам и картата на Домино , но пък там пътеката е донякъде само.
Но в общи линии ти изясни картинката в района , остава да се намери време и да мина отттам. Дано е скоро.
Сря Юли 24, 2013 9:44 pm
igurbev
Абе този момък със секси късите панталонки с бели кантове, дето все се пъха из клека ми е познат от някъде.
Сря Юли 24, 2013 11:02 pm
Emil
Ристо Туристо написа:
...... Често си почесвах камбанките с грайферите на задната гума
*Клипчетата ме накефиха, ще взема да опитам и аз някой ден, ам ще трябва да помагате с ферди за избор на колелото, че не разбирам много
Чет Юли 25, 2013 12:21 am
iozkan
Много интересен маршрут, там обикновено гледаме отгоре :lol, отдавна имамв мерак за там. Преди време имаше тема за мястото в района, ако не се лъжа в dir.bg, а и Румен Грънчаров пише за него в своя пътеводител.
редактирано от admin
Чет Юли 25, 2013 9:23 am
ferdi_mruvkata
igurbev написа:
Абе този момък със секси късите панталонки с бели кантове, дето все се пъха из клека ми е познат от някъде.
абе и на мен ми е познат тоя сексапи
emil написа:
*Клипчетата ме накефиха, ще взема да опитам и аз някой ден, ам ще трябва да помагате с ферди за избор на колелото, че не разбирам много Very Happy
то пък ние сме едни разбирачи.....
Ристе, аз до колкото разбрах сте били две групи ама едната нямала търпение и хукнала рано рано на война с клека
То ако питаш мене три бяхме. Третата /дамската/ бяха пешаци. До Йончево традиционно се качиха, ама опълчението се забави и са си слезли.
Не ми се караше по тъмно
ТБ Овнарско- Лопушки езера
От Овнарско за 30мин. се стига до разклон-в ляво по маркировката е за х. Мечит,а за езерата се тръгва в дясно.Стига се до поляната за още 30 мин.Оттам до първото езеро е 40-45 мин.След това по коритото на реката и през малко клек за нови 40 мин. се стига до голямото Лопушко езеро.снимки: https://picasaweb.google.com/109730228233800083804/cpNmRE
От Овнарско за 30мин. се стига до разклон-в ляво по маркировката е за х. Мечит,а за езерата се тръгва в дясно.Стига се до поляната за още 30 мин.Оттам до първото езеро е 40-45 мин.След това по коритото на реката и през малко клек за нови 40 мин. се стига до голямото Лопушко езеро.снимки: https://picasaweb.google.com/109730228233800083804/cpNmRE
Чудесно.
Би ли начертал пътеката до поляната на някое от следващите изображения на местността по желание с програмата Paint примерно:
Благодаря.
В сево-черно е свалената следа от нашето ходене.
Ще намеря време да маркирам въпросното качване до поляната, за да го има в следващо издание на БгМаунтийнс.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети