А онзи петцелски Батинокс/с надпис steinless steel/ също е забележителност, но от друго естество - там вързаха връвта за тролея Орловец-Мальовица преди няколко години.
Пон Юли 22, 2013 2:31 pm
igurbev
zahri-emin написа:
... това е алпийска част за катерачи не за туристи ...
Хау!, разпределиха се правомощията. До вчера изказванията бяха с етикета "не се изскват никакви катерачни умения", днес лопатата се обърна.
Интересно ходене Емо, малко психо и мазохистично, но щом ви влече
Пон Юли 22, 2013 3:30 pm
Emil
Аз съм по-скоро на мнението на Ристо, затова пуснах темата.
Лично от бракониери съм научил много за Рила преди доста години.
Не случайно съм писал, че това не е туристически маршрут и изисква някакви умения по скално катерене/слизане, плюс много добър планинарски опит. Отделно трябва да имате водач. При всички тези предупреждения, ако някой се втурне на там ей така, си е за негова сметка.
Доколкото знам има водачи, които предлагат подобна услуга.
Преживяването наистина е малко психо и мазо, както отчете Ванката, но ние такива ги обичаме. Иначе респекта ни към планината е огромен и се чувстваме смирени пред величието и, макар че някои от нещата сигурно не изглеждат така от пътеписа. Аз лично наблюдавам внимателно знаците, които природата ни дава, но това не подлежи на описание, просто или можеш да я усещаш или не.
Ако все пак модераторите решат, че темата не е подходяща, няма да се разсърдя ако я изтрият.
Поздрави на всички!!!
Пон Юли 22, 2013 6:22 pm
баир_будала
Ристо Туристо написа:
А, Владофф, не се притеснявай. Бракониерите познават по-добре планината от нас.
За пример - попитай колко души от форума са били на Йозола. А бракониерите са си направили маркировка до там...
А и по общо мнение на уважавани от мен съфорумци - колкото е по-популярна една местност и по-често посещавана от туристи, толкова е по-избягвана от бракониери тя и респективно има повече диви животни.
Проблемът в такава информация е, че някой ентусиаст/и може да се претрепе.
Няма как да спрем Земята да се върти
Въпроса е като видите такива хора /бракониери/ веднага да сигнализирате. Най-добре е на тел.112, че всичко се записва и им търсят отговорност по реда на подадената информация.
Интересно ,ако се обадиш по въпроса от Йозола на тел.112 ,каква ли ще е реакцията.
Хубаво е да не се забравя ,че тел.112 е за спешни нужди.
Както и да е, правете каквото знаете. Просто изказах мнението си, без да го налагам.
Абсолютно те подкрепям. На млади години ми се случвало да чуя и присмех от типа : "Пфууу... алпинисти! ... какво сте се овързали... аз тука и така си минавам...." Да тръгнеш да обясняваш на всеки, че осигуровката е против случайности ... няма да се разберете. В края на краищата да правят каквото си искат.... Преди 2 седмици видяхме какво се случи.
Когато Знанията, Уменията и Опита се поставят над правилата - това неминуемо води до катастрофа
Пон Юли 22, 2013 9:37 pm
Emil
Тодор, по принцип си прав за правилата, въпроса все пак е в моментната преценка, но по-добре да не задълбаваме.
Затова съм написал, че се искат разни умения, vladofff и той го е написал, че няма алпинизъм в това (поне не инвентар)аз просто добавих, че има нужда от някакви основни умения по скално катерене и високи планинарски умения, ако мога въобще да ги нарека така.
И пак да повторя, за да не излезе, че не е ясно, препоръчвам ако някой тръгне натам да спази следните правила (това за което говориш и ти):
- да е наясно за какво става на въпрос, като цяло;
- да знае къде отива или да ползва водач;
- да е минавал подобни маршрути;
- да има основни умения по скално катерене;
- да има подходящи обувки;
- да е в добра физическа форма и с добра издържливост;
- да има правилна преценка за възможностите си и ситуацията;
- да може да преценява риска правилно;
Ако имаш всичко това и спазиш всички тези правила би могло да се получи с премерен риск. Но риска винаги си остава.
Все пак, като стойш на спирката на булеварда също има риск от пиян шофьор да те отнесе, макар и малък. Видяхме го преди седмица.
Пон Юли 22, 2013 9:59 pm
igurbev
Todor написа:
vladofff написа:
Както и да е, правете каквото знаете. Просто изказах мнението си, без да го налагам.
Абсолютно те подкрепям. На млади години ми се случвало да чуя и присмех от типа : "Пфууу... алпинисти! ... какво сте се овързали... аз тука и така си минавам...." Да тръгнеш да обясняваш на всеки, че осигуровката е против случайности ... няма да се разберете. В края на краищата да правят каквото си искат.... Преди 2 седмици видяхме какво се случи.
Когато Знанията, Уменията и Опита се поставят над правилата - това неминуемо води до катастрофа
Не мисля, че за това става дума. Тезата, че ще пазим в тайна информацията за дадени места, защото, видиш ли, те са само за по-така хора, е напълно погрешна според мен. Например, колкото и да е зъл нашия Зъл зъб, не може да се сравнява и отдалече с купища върхове извън България, за които само след 15 минути гугълване ще извадиш достатъчно информация и снимки. Или смятате, че българинът по принцип си е тъпичък и трябва някой да му затваря очите и да му дърпа юздите?
Колкото до целомъдрения пристъп на Владов, мисля точно той беше, който пращаше миналата седмица група от 10 новобранци в Пирин да катерят Джангалските игли. Негови май бяха и описанията на разните подстъпи към Орловец, които, дебело подчертано, не изискват катерачни умения. Ами веднага се сещам и за една преспа под Кутело, която също не изисква катерачни умения, макар че редовно си се търкалят по нея надолу.
Пон Юли 22, 2013 11:26 pm
Todor
igurbev написа:
Todor написа:
vladofff написа:
Не мисля, че за това става дума. Тезата, че ще пазим в тайна информацията за дадени места, защото, видиш ли, те са само за по-така хора, е напълно погрешна според мен. Например, колкото и да е зъл нашия Зъл зъб, не може да се сравнява и отдалече с купища върхове извън България, за които само след 15 минути гугълване ще извадиш достатъчно информация и снимки. Или смятате, че българинът по принцип си е тъпичък и трябва някой да му затваря очите и да му дърпа юздите?
Колкото до целомъдрения пристъп на Владов, мисля точно той беше, който пращаше миналата седмица група от 10 новобранци в Пирин да катерят Джангалските игли. Негови май бяха и описанията на разните подстъпи към Орловец, които, дебело подчертано, не изискват катерачни умения. Ами веднага се сещам и за една преспа под Кутело, която също не изисква катерачни умения, макар че редовно си се търкалят по нея надолу.
В този аспект също съм съгласен - никаква тайна на информацията не може да има. Напротив - мисля, че има недостатък от информация за маршрути и опасности. Помислете още върху факта, че целия район е "извън маркираните пътеки" и би трябвало да е забранено ходенето въобще... Да де ама определено се ходи. Може би заради това информацията се затъмнява включително и от институции.
Цялата работа е толкова крива, че въобще не ми се замесва в разговори и разсъждения, а още по-малко в спорове. Работата е както с палаткуването и пр. Наслаждавайте се на свободата, която имаме /докато я имаме/ и мислете с главите си. Искам да пожелая на всички повече радостни емоции, трезва преценка и по-малко его в планината.
Вто Юли 23, 2013 8:50 am
slavei
Re: ЦПШ-Орловец-Двуглав-Синият Улей-Иглата и до Дяволският У
Emil написа:
Малко преди БАК се отбива по пътеката в дясно към ето това заслонче:
Това Е заслон БАК
Заслона горе се казва Гранитна вода! Преди да изгори се казваше Орловец.
Вто Юли 23, 2013 9:38 am
vladofff
По отношение на точно това описание има два аспекта - формален и неформален. Имам опит и в двата, защото бях един от членовете на комисията на БАК, които подготвихме проекта до Национален парк Рила за повторното разрешаване на катеренето в тази планина и се сблъскахме със стена от всякакви забрани. Имаше години, когато стражарите чакаха под Скакавишкия водопад да слезеш, за да ти съставят акт. Допреди няколко години катеренето и въобще ходенето по немаркирани с боя пътеки и траверси навсякъде из Рила официално бе забранено /то с малки изключения и сега е така/, затова ще ви опиша обстоятелствата и повече няма да се вземам отношение по въпроса. Неформално, всеки ходи и прави къквото си иска, стига да не го уловят. Стане ли инцидент и попадне ли в ръцете на властите, като нищо ще си отнесе глобите. Формално Злите потоци са в зоната на резерват "Риломанастирска гора" и влизането е категорично забранено, забранено е и катеренето по Двуглав, Иглата, Портала, Източната стена на Злия зъб и Дяволските игли. За деянията на отделни посетители, които не натрапват с присъствието си никой от властта не знае и не чува, така че горе долу който не е поискал, той не е отишъл там. Стане ли обаче "популярно", започват викове , крясъци, търкаляне на камъни, рано или късно ще стане инцидент, ще се наложи парковата управа да дава обяснения защо не охранява района, ще пратят стражари и тогава районът ще се гледа през крив макарон. Ето това са ми аргументите.
Гърбев, като изключим, че си кандидат за приза "заядливец храбър", считам че никого не съм пратил между шамарите. Изглежда обичаш да се вкарваш в категории, щом боравиш с диференциран казармен подход между новобранци и стари кучета. Едно те съветвам само, от собствен опит, пък ако искаш го приемай - внимавай много, дори когато ходиш по пътеките, че само леко стъпване наистина накриво, дори на маркирана туристическа пътека, е достатъчно да те върне не в новобранската школа, а направо в яслата и с месеци да се учиш да ходиш отново на два крака. Дженгалските игли са едно, пътеката над тях - съвсем друго, ако не си ги посетил лично, върви и ще видиш разликите, едното се катери, по другото се ходи, за Орловец важи същото - северният кулоар е далеч по-безопасен от Западния такъв, макар, че и по двата се ходи, а не се катери. Становището ми за неразпространяване на подробна информация, е не защото е обект за катерачи - такова нещо никога не съм твърдял, защото все още правя разлика между подходи за турове и турове, а заради придобиването на ненужна популярност на района. За информациите - да, добре, можеш да прочетеш много от гугъла, но въпреки многото информация, я пробвай да опиташ да се качиш на Уаскаран или Нанда Деви например, даже не да се качваш, само да припариш в основите им - няма да минат и броени часове и ще се окажеш на топло и задълго в дрънголника и то на страна от третия свят, с всички съпътстващи екстри. Докато в Рила все още можеш да се разхождаш безпрепятствано из резервати, без голям шанс да те уловят, но и това ще е до време...
Нямам какво повече да кажа по въпроса, тъй като за мен темата се изчерпа. Желая на всички успешни начинания през това лято.
Вто Юли 23, 2013 10:28 am
igurbev
vladofff написа:
... внимавай много, дори когато ходиш по пътеките, че само леко стъпване наистина накриво, дори на маркирана туристическа пътека, е достатъчно да те върне не в новобранската школа, а направо в яслата и с месеци да се учиш да ходиш отново на два крака. ...
Ша са кълнеме значи! Аз пък започвзам да пускам информация за Орловец и района, да ви изгонят стражарите всичките от там, да ви изгонят, дано!
И Владов, един съвет от мен, основан на личния ми опит - въздръжай се да пускаш самонадеяни коментари, особено като отговор на въпроси на очевидно неопитни хора, защото това което в твоите очи е "ходи се", в тяхните е много вероятно да се окаже "пълзи се". В този смисъл разказът на Емил е много по-на място, защото той достатъчно нагледно и описателно е показал (доколкото е възможно) за какво става дума.
Вто Юли 23, 2013 12:04 pm
vladofff
На последната ти простотия няма да отговарям, защото ще нарушим добрия тон на форума.
Вто Юли 23, 2013 12:19 pm
Todor
Ей! Какво ви става? От жегите се вдигат хормоните ли?
Вто Юли 23, 2013 12:57 pm
excalibur
vladofff написа:
Дженгалските игли са едно, пътеката над тях - съвсем друго, ако не си ги посетил лично, върви и ще видиш разликите, едното се катери, по другото се ходи, за Орловец важи същото - северният кулоар е далеч по-безопасен от Западния такъв, макар, че и по двата се ходи, а не се катери.
Цялата дискусия има полезна страна предвид инфото, че има пътека от Джангалска порта към Джангала над иглите /стражите/ или както е там...
Естествено и за Орловец има полезно инфо...Аз поне го разбрах в мъглата миналата събота ...
Вто Юли 23, 2013 1:59 pm
igurbev
Аз мога поне да се опитам да обясня, какво ми става, макар че едва ли ще успея.
Не ми харесва тенденцията този форум все повече да се превръща в говорилня и надцакване в безкраен цикъл от теми от сорта "Вихрен и Кутело, дайте съвети". Рядко се появяват интерсни теми, като под интерсни имам предвид такива, на които авторът е положил труд да сглоби текстов материал и снимки.
И ето сега се появява една такава тема, реакцията към която съвсем резонно според мен би следвало да бъде "Евала за труда!"
А какво се получава - "Не, не си прав, човек, не трябва да пускаш такава тема, защото ..." и разбира се не е ясно защо, (изглежда най-вече заради някои лични сантименти или субективни изживявания, които карат "критиците" да се чувстват по някакъв начин съпричастни към района).
Аргументът със стражарите, които ще плъзнат след като народът почне да се пребива по Злите потоци е силно пресилен според мен. По-вероятно е да плъзнат точно толкова, колкото и се взеха мерки след инцидентите на онази прослувута преспа в Пирин.
От друга страна също смятам, че когато се раздават съвети, би следвало да се подхожда далеч по предпазливо и не тряба да се забравя, че човекът насреща е напълно непознат и е съвсем въжможно самият той да надценява възможностите си . Много хора се панират и действат неадекватно при тежък терен, особено в близост до отвеси. При голяма, неопитна група почти със сигурност между тях ще се намери поне един такъв. Пък недай си боже някой с две леви ръце и два леви крака да повярва на изказвания от рода:
vladofff написа:
Тази преспа ми е от любимите, винаги я ползвам за бързо и лесно слизане/спускане от гадния сипей, и винаги съжалявам за нейното ранно стопяване ... Съвет за "нескиорите" - осигуровка с подръчни средства - намирате остър, продълговат камък, още по-добре ако е широк горе, но с форма на шип долу- във всеки улей има разнообразие от таквизи камъци, и си го държите в ръка. Ако се хлъзнете, лягате върху камъка и го забивате във фирна - така ще направите един първобитно-общинен рамас и ще спрете бързо, преди да сте развили скорост, водеща до пребиване.
Това последното беше отклонение, но изглежда е подходяща илюстрация.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3Следваща
Страница 2 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети