Значи долното е вярно: София - Костенец 12.10 от Централна автогара, та 12.30 да е на Окръжна болница. Ама като стигнеш там 16.00 какво ти остава, освен да спиш на Гургулица или Венетица.
Като се замисля пишеше София - Ихтиман-Костенсец-село Костенец, та може да идва и от Автогара Юг.
С проблема с парите се замислям - дали няма, а то ще е по-евтино да се хване градския автобус до Пасарел (1 лв, а и няма контроли) и от там от буса до Самоков. Поне на половината ще е!
Пон Апр 22, 2013 5:09 pm
tanjai
Автобусите от София за Гоце Делчев дали минават през Банско. Да няма опасност да заобиколят по шосе извън града?! На Разлог спирали на разклона (този, с който ще пътувам)?!
Опитвам се да осъществя в Банско връзка с автобуса за Якоруда в 10.30, който не спирал на автогарата, а там горе на "пъта"?!
Това го разбрах къде е, но дали и автобуса от София ще спре наблизо?
Пон Юни 17, 2013 6:49 am
Gamina
Няма как да заобиколи Банско
А кой е тоя автобус, дето не влиза в Разлог? Това ми е мечтата в последно време - автобус, който скипва Разлог...
Установено от днес - автобусът в 11.30 е много удобен от връщане от Трещеник. Слизане пеш, кафе, хапване и си на него.
На Банско и Разлог се хваща бързо връзка за София, даже ходи и до Студентски град.
Колеги , някой знае ли най- ранният транспорт от Костенец до Боровец,така,че в 8.00-8.30 да съм горе. Информацията от сайта на автогарата в Костенец е от 2009 година?
Колеги , някой знае ли най- ранният транспорт от Костенец до Боровец,така,че в 8.00-8.30 да съм горе. Информацията от сайта на автогарата в Костенец е от 2009 година?
Може да е от 2009,но си е актуално.
Автобуса дето пише че тръгва 10:30 всъщност тръгва 10:45 ама какво са няколко минути.
Този дето тръгва в около 8 пристига в Самоков в 9 часа.
Най-добре и за по-сигурно провери на телефона на автогара Самоков тъй като Костенец няма автогара, а си е само един плац.
Питай ги в Самоков кога пристига при тях първия автобус от Костенец и те ще ти кажат.
Има и денонощно такси дето ще те закара и по-рано.
Питай го колко ще ти вземе.
В колко ти пристига влака ми е чудно в Костенец.Какъв ти е плана.
Понякога пътувам с нощния влак до София и стигам по-бързо до Самоков вместо да чакам бусчето от Костенец и да дремя на скамейката отпред часове наред.
В 4.20 тръгва влака от Пловдив. В 5.50 е в Костенец. Така,че трябва до 8.30 докато пуснат лифта до Ястребец да съм горе.Разполагам само с един свободен четвъртък и реших да скоча до Мусала.
Ми няма как в 8:30 да си там според мен.
Какво пречи в 8:45 примерно да си там.
Пак ще стигнеш.
Другия вариант е таксито, ама толкова пари.
Дрънни утре един телефон на автогара Самоков и те ще ти кажат точния час
Наредихме я. В 6.00 с влака до Костенец. В 8.00 автобуса до Боровец. В 8.45 на лифта до Ястрербец и...............атака !!! Така ще е. когато нямаш много време. Абе.......нещо ,като бързия секс . Ако има някой по маршрута да се обади.
Сря Юли 24, 2013 8:27 pm
aerie
Здравейте,
някой ходил ли е наскоро към езерата с обществен транспорт и още ли е толкова зле положението?
Чет Юли 25, 2013 2:19 pm
vladi_uve
От Пловдив към Рила с обществен транспорт
Понеже някой от потребителите на форума попита за варианти за пътуване от Пловдив към Рила, мога да дам информация по въпроса. Но, първо да благодаря за информацията която полуих от вашия форум. Беше напълно достатъчна за да планирам едно пътуване до Мальовица. Но за целта четох доста разписания на автобуси, влакове и т.н. Тук давам готова и смляна информация.
За ЦПШ Мальовица: Тръгва се от Пловдив от Автогара Юг с автобуса за Благоевград в 13:00. Той пристига в Самоков около 15:30, може и малко по-късно. Билета до Самоков струва 10 лв. Маршрутката за ЦПШ Мальовица тръгва от Самоков в 16:15. Цената и е 7 лв. към 2013 г. Присигате на ЩПШ Мальовица в 17:00 и имате възможност да нощувате в Хотел Мальовица, самото ЩПШ мисля също приема туристи за нощувка (но, не съм сигурен) или в хижа Мальовица. Хижа Мальовица е на 50 мин. до 1 час път от ЩПШ. Според мен това е правилното място за истинските планинари. Когато аз бях там през юли 2013, тъкмо се сменяха собствениците, и старите си прибраха чаршафите от леглата, а новите не бяха още намерили такива. Но този проблем ще бъде решен много бързо, очевидно новите собственици имат желание да подобрят нещата. Аз спах на хижа Мальовица за 10 лв., явно това беше временна цена докато новите собственици влязат в крак. Предишни години, четох в мрежата, нощувката е била 14 лв. Хижата е електрифицирана и водоснабдена, което не може да се каже за други хижи в Рила.
Връщането става по-следната схема: тръгва се с маршрутката от ЦПШ за Самоков в 17:00. Към 17:40 пристигате на автогара Самоков. В дните петък, събота и неделя има маршрутка за Ихтиман в 18:40. Тя ви кара на ЖП гара Ихтиман и прави добра връзка с влака за Пловдив в 19:28. Все пак проверете разписанието на влаковете на http://razpisanie.bdz.bg . Нали всяка година го сменят сладурите. Дори и да го няма този влак ще има и други възможности да се приберете към Пловдив. Влакове от София за Пловдив дал Господ, а на гара Ихтиман се пристига към 19:20 /ориентировъчно, зависи как кара шофьора, а той май иска да прави конкуренция на Шумахер /. Няма начин да няма някакъв влак за Пловдив. Но връщането трябва да става в дните петък, събота или неделя. На автогара Самоков ми обясниха, че маршрутката за Ихтиман пътува в този час само в тези дни. Иначе може да се озовете в небрано лозе на автогара Самоков и да се чудите къде да преспите, дали в самия Самоков, дали в Боровец или в София. Последната маршрутка за Боровец през лятото е в 18:00, а за София в 19:00. Това само за сведение и при екстремни случаи. Цената на маршрутката от Самоков до Ихтиман е 6 лв., а влака от Ихтиман до Пловдив също около 6 лв.
Варианти от Пловдив за хижа Мусала или Боровец: Можете да тръгнете в 7:30 с автобуса за Благоевград от автогара Юг. Той пристига на Боровец към 9:30. От там може да се качите с кабинковия лифт до хижа Ястребец. Цената за лифта в двете посоки е 10 лв. към 2012 г.. За всеки случай проверете разписанието на лифта в Интернет. В някои сезони може да не работи, ако няма пътници. А, може и да има дни от седмицата в които да правят "профилактика" и да не работи по тази причина. Цената на автобуса от Пловдив до Боровец е максимум 10 лв. към 2013 г. Има и друг вариант отново с Благоевградския автобус. Тръгвате от Пловдив в 13:00 и пристигате в Боровец малко след 15:00. След като напуснете Боровец и се качите в истинската планина с лифта, може да се нощува на хижа Ястребец. Там има няколко различни възможности за настаняване на различна цена. Може да се нощува и на хижа Мусала. Цената на хижа Мусала е към 10-12 лв. на човек. Вече не помня точната цифра. През септември 2012 г. когато бях там за последно новата хижа Мусала, която се строи от повече от 20 г. все още не беше завършена, но беше в доста напреднала фаза. От вън е завършена и сега текат стротилни дейности вътре в сградата. Очакваше се скоро да са готови първите стаи. Доколкото имам информация от мрежата това все още май не е станало. Когато новата хижа бъде готова ще предлага удобства като хотел. Да се надяваме, че няма да замърсява великолепната природа с отпадните си води. Иначе старата хижа е с много малък капацитет, не е водоснабдена, с външнит санитарни възли е /не препоръчвам на никой да ги ползва, храстчетата са по-хигиенични /. А електроснабдяването е от генератор, който е много слаб и може да се окаже проблем дори да си заредиш батериите на телефона или фотоапарата. Слава богу поне осветлението работи. Иначе природата около хижата е наистина невероятна. Тя е на брега на най-долното от седемте Мусаленски езера. Близо до него има и едно по-малко, а в дъното на циркуса и много близо до хижата се намира Каракашевото езеро, най-голямото от Мусаленските езера. Над Каракашевото езеро изправя снага връх Иречек, а в дъното се вижда рилския първенец Мусала. Заради уникалната природа и пейзаж си заслужава човек да се примири с неудобствата на хижата. Да се надяваме, че скоро ще пуснат и новата хижа. Пътя от хижа Ястребец до хижа Мусала е равен и много приятен. Подходящ е дори за доста възрастни хора. От хижа Мусала започва изкачването за връх Мусала. Разстоянието е около 2 часа. Има възможност и за нощувка на заслон Леденото езеро, но и там капациитета е доста малък. Не съм нощувал там и не знам какви са условията. Заслона е на брега на самото езеро и непосредствено под връх Мусала. Туристите които са със собствен транспорт могат да покорят върха и да се приберат още същия ден в Пловдив. Принципно и с обществен транспорт това е възможно, но ще си потрошите краката от бързане и няма да усетите магията от една нощувка във това наистина романтично място.
На връщане след като слезете с лифта обратно в Боровец трябва да се придвижите с автобус към Костенец или да хванете директния автобус от Благоевград за Пловдив. Той минава през Боровец към 16:20 и пристига на автогара Юг в Пловдив към 18:30. Ако предпочетете да пътувате през Костенец има повече варианти. От Самоков тръгва автобус през Боровец за Костенец. Часовете на тръгване от Самоков са: 8:00 (твърде рано), 9:40, 12:00, 14:10 и 17:10. Автобуса стига до Боровец за около 20-30 минути. Стигайки веднъж до Костенец има много влакове за Пловдив в зависимост от това кога сте пристигнали. Автогара Костенец и ЖП гара Костенец са една до друга.
От Пловдив за Седемте Рилски Езера: Тръгва се с автобуса за Дупница от Автогара Север в 14:30. Пристига се в Сапарева баня към 18:00. В този късен час единственото което можете да направите е да нощувате в Сапарева баня, което и ви препоръчвам. Това е хубаво курортно градче с минерални басейни и възможности за балнеология. Според информацията която получих от Автогара Юг автобусите за Благоевград не минават през Сапарева баня, а пътуват директно от Самоков за Дупница и при това положение не са толкова удобни, тъй като най-удобния изходен пункт за Езерата е точно Сапарева баня. Който желае може да пътува с прекачване, от Пловдив до Дупница с Благоевградския автобус в 7:30, който пристига в Дупница в 10:50 по разписание. Варианти за транспорт от Дупница за Сапарева баня има много. Тук можете да прочетете разписанието от автогара Дупница за село Сапарево ( https://picasaweb.google.com/105267562345418853416/rlygEG?authuser=0&feat=directlink#5835958317679695954 ). Автобусите минават през Сапарева баня и при това пътуване с прекачване в Дупница може да пристигнете на езерата значително по-рано и да се върнете към Пловдив само с една нощувка. При този вариант е съвсем реалистчно да хванете маршрутката от Сапарева баня за начална станция на лифта за Седемте езера в 13:30. Тази маршрутка се движи в месеците юли, август, декември, януари и февруари. През останалите месеци и ако бързате най-добре при пристигането в Сапарева баня хванете таски до началната станция на лифта. Това е телефона на който може да се обадите за таски: Йордан Мертакчийски от Сапарева баня. GSM: 0897 / 906-407. Тук е обратното разписание за връщане от Сапарева баня към Дупница: http://www.planinite.info/Transport_do_planinite/Avtobusno_razpisanie/Sapareva_Banya/Sapareva_Banya.htm Автобуси на връщане от Дупница към Пловдив има в 7:30, който минава и през Сапарева баня в 7:50 и пристига на Автогара Север в Пловдив в 11:10 или Благоевградския автобус, който минава през само през Дупница, Самоков и Боровец. Той минава през Дупница в 15:00 и пристига на автогара Юг в Пловдив в 18:25. Възможности за нощувка в Сапарева баня има много, все пак това е курортно градче. Бих препоръчал Илиевата къща където имат малко сладко басейнче с топла вода. Но има и много други хотели и възможности за нощувка, също и минерални басейни с гореща вода. В рамките са самия град Сапарева баня се намира гейзер който непрекъснато изгригва вода с температура 103 градуса Целзий. Чувал съм, че това е най-горещия гейзер в континентална Европа. Начина по който са оформили гейзера не ми хареса. Направено е нещо като фонтан, единствената разлика е, че водата е много гореща, а не обикновенна вода от ВиК. Иначе минералната вода в този курорт е много подходяща за бани, помага много при хора със заболявания на костите.
ЕТ „Калин Гелев" извършва превоза на пътници по линията Сапарева баня - начална станция на лифта х. Пионерска - х. Рилски езера. През месеците януари, февруари, юли, август и декември ще се извършват по 5 курса на ден в 9:00 часа, 11:00 часа, 13:30 часа, 15:30 часа и 18:30 часа от гр. Сапарева баня. От началната станция автобусите ще тръгват в 12:00 часа, в 14:00 часа, в 15:00 часа, в 17:10 часа и 19:20 часа.
През останалите месеци курсовете ще са три в 9:00 часа, 11:00 часа и в 15:30 часа. Автобусът ще се връща в 12:00 часа, 14:00 часа и 16:20 часа.
Спирките са пред училището в Сапарева баня, пред посетителския център на Паничище и на началната станция на лифта. Тъй като разписанието не се спазва на 100 % това са телефоните на който може да получите информация: GSM: 0885 / 14-89-06, GSM: 0896 / 77-85-12. Надявам се да са актуални. Ако сте повече хора или пък си намерите компания с която да си разделите цената на таксито това е телефона на Йордан Мертакчийски шофьор на такси от Сапарева баня. GSM: 0897 / 906-407. При четирима пътници цената на таксито е почти същата като тази на маршрутката, а комфорта значително по-висок. Лифта от хижа Пионерска ви качва до хижа Рилски езера. През 2010 г. цената в двете посоки беше 15 лв. Смятам, че и в момента е в този диапазон тъй като сравнена с всички останаи литове в Рила е доста по-висока и съответно не толкова конкурентноспособна. Лифта стига до хижа "Рилски езера", която е разположена малко по-ниско от Долното езеро. Както си личи от името това е най-ниското от Седемте Рилски Езера. От там нагоре пътеките са две. Едната се качва директно на платото където последователите на Дънов в края на август играят своя ритуален танц - "Паневритмия". Платото свършва при езеро Бъбрека. Това е петото от Седемте езера. По-високо от него са само Сълзата и Окото. Пътеката до тях е по-стръмна. Другата пътека минава малко над Долното езеро, което се вижда много добре от тази позиция и след това минава непосредствено покрай Рибното езеро, Трилистника, Близнаците и също стига до Бъбрека. Тази пътека е доста камениста, както е характерно за Рила и иска повече време. Но да стигнеш до Седемте езера и да се качиш само до Бъбрека по-лесната пътека през платото, значи не си истински планинар. Друга хижа на която може да се нощува е "Седемте езера". Тя е по-стара и се намира на брега на Рибното езеро.
При положение, че автобуса за Пловдив е сутринта в 7:50 най-добре да нощувате още веднъж в Сапарева Баня. Автобуса тръгва от Дупница в 7:30 минава през Сапарева баня в 7:50 и пристига на автогара Север в Пловдив в 11:10. За тези които не могат да си позволят две нощувки в Сапарева баня, съществува варианта с прекачване в Дупница. Автобуси от Дупница за Сапарева баня има много, а разстоянието е малко. По-горе съм дал линкове към разписанията Дупница - Сапарево и Сапарево - Дупница.
Надявам се, че съм ви бил полезен с тази информация.
Последната промяна е направена от vladi_uve на Сря Юли 31, 2013 10:22 am; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Юли 29, 2013 1:59 pm
Gamina
Дали има някакво движение в делнични дни между Бодрост и Благоевград? Транспорт е ясно, че няма, ма поне стоп, евентуално
Малко встрани от темата.
На 25.07.2013г. имах желанието да нощувам в х.Мальовица, но яко ме издразни отношението и отидох до ЦПШ-то.Нощувка в х.Мальовица е 10лв., ако искаш чаршафи - още 4лв.Нищо че е на хубаво място - топла вода няма.За ядене имаха само леща.Кучетата им спят точно в предверието на барчето, което е и регистратура и място, където се издава храната.Вонята на тиня, която се носеше при влизане в хижата беше непоносима.На другия ден видях да се изнасят старите собственици.Хубава хижа, предвид местоположението ѝ, но стопанисването ѝ е под всякаква критика.
На ЦПШ-то нощувката е 15лв. ,има топла вода, има голям избор за ядене.Като хотел е с единствената разлика, че леглата са на два етажа.
Ако не си се къпал 3 дена, спокойно можеш да излезеш от категорията "истински планинар" и да отидеш на ЦПШ-то или хотела(20лв.нощувка) и да оцениш благата на цивилизацията
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети