ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Пряка пътека водопад Скакавица - ез. Бъбрека

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Пряка пътека водопад Скакавица - ез. Бъбрека
Автор Съобщение
vandu

Мнение Пряка пътека водопад Скакавица - ез. Бъбрека Отговорете с цитат
Здеавейте колеги. В неделя съм решил да си направя годишната разходка до 7-те рилски езера. Редовния ми маршрут е от х. Скакавица по някогашната писта и на Бъбрека, но тази година ще водя няколко познати и ми се искаше да минем и през водопада. Слушал съм че от лявата страна на водопада има пътека и била по-пряка от колкото по пистата. Въпроса ми е: Има ли ясно обособена пътека и ако да, колко е стръмна и проходима, че не искам да момичетата да изпадат в истерия насред планината ?
ПС: Ако някой има и трак ще съм много благодарен.
Благодаря !
Чет Юли 11, 2013 11:02 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Мнение Отговорете с цитат
кото достигнеш водопада, веднага наляво от скалите, по сипея и право нагоре. Минавал съм само зимъска, така че не знам как е лятос. Но не следва да е кой знае колко проблемно, тъй като участъкът е твърде къс. Излезеш ли над гората , става морава - поляна и си на главния път с доматените колци. подозирам, че има път и през големия лавинен кулоар до кабулската стена, по който да се качиш до нивото над водопада и от там по характерен огромен траверс да излезеш на Скакавишко езеро, след което е ясно накъде. Не съм го минавал, само съм го наблюдавал зиме от водопадите така че не знам конкретно как е, но теоретично смятам че ще става също за алтернатива.
Чет Юли 11, 2013 11:25 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
iozkan

Местожителство: София

Ако ляво означава като си с лице към водопада, да, може да се мине и оттам по сипея, но лятото си е малко 4x4:lol:
Отдясно на водопада (преди да отидеш до самият водопад, след големият камък) се изкачва пътека. Тя е доста стръмна, когато е мокро има хлъзгави камъни и трябва да се внимава по нея. Това е царският път за отиване до скакавишкият циркус и съответно излизане до бъбрека. Излизането от циркуса по посока бъбрека е страхотно, красота навсякъде вода, цветя, все едно си в цветна градина, не случайно е резерват. Тая пролет два пъти минаваме оттам, няма да съжалявате , има теми във форумаVery Happy
Пет Юли 12, 2013 11:07 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ogobogo

Преди 2 години минах по камъните отляво на водопада. Доста си е стръмно и ако нямате проблеми с такова вървене, действайте. Няма определена пътека. Просто смело нагоре, докато се качите.
Не съм минавал по "царския път" за циркуса, но тогава ми се стори, че той ще е доста по-обзорен и красив.

Не знам - сигурно и двата пътя си имат плюсове, които другият нямаSmile
Пет Юли 12, 2013 9:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Emil

Местожителство: Sofia

От ляво на водопада, като си с лице към него, през лятото не си е работа ако не си почитател на оф-роуд изпълненията.
Минете си по пътеката отдясно на циркуса, която обаче започва не под водопада а още веднага в дясно след като влезете в циркуса и излезете от гората. Ориентир е ръба на гората вдясно. Пътеката е видима и върви на зиг-заг. Има каменни пирамиди тук-там. Това е кулоара на Кабулската стена, за който казва Владо. Купоара не се качва до горе а на първа тераса завива наляво. Има пирамиди и пътеката си личи. Върви се по равен терен, но е смесен камъни, пръс и трева. Излиза се отгоре на водопада. Внимавайте там.
После има няколко пътеки, които водят към Бъбрека. Не са маркирани по никакъв нячин, но реално трябва да пресечеш реката, да се качиш малко нагоре по склона и да търсиш следи от пътека, която върви сравнително равно, след наклон нагоре. Няма смисъл да ходите до Скакавишкото езеро, освен ако не искате да го поетите.
Съб Юли 13, 2013 10:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
tzezko

Местожителство: софия

В събота с жена ми и кучето се качихме по скалите между сипея и водопада. Пресякохме реката твърде високо и не ни се слизаше до сипея и поради това преценихме , че и право нагоре ще изпълзим. Единствено четирикраката гадинка закъса на едно място заради по- висок от възможностите и праг, но с бодро побутване от моя страна си се справи съвсем добре. Горе смятахме да вървим покрай реката до езерото, но пък ни натисна мъгла и предпочетохме твърдия изток до "доматените колци". Сляхме се с манифестацията след малко, поощрихме високопланинския бизнес с някой- друг енерган на "7-те езера" и през лифта и "Скакавица"- хайде до "Зелени преслап", където ни очакваше вярната колица.
Пон Юли 15, 2013 1:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Markoni

В неделя слизахме през въпросните камъни от горно дясно след като видяхме, че от там се качиха момче и момиче само с фотоапарат Very Happy
Вто Юли 16, 2013 9:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.