Регистриран на: 13 Юни 2010 Мнения: 7 Местожителство: В. Търново/София
Зора е със отпуските, иначе ние сме готови да тръгнем и утре още
Само още не сме измислили как ще стане с транспорта. Някъде трабва да оставим колата, а и маршрута не е пълен кръг и това малко повдигна разни въпроси, но да видим
Сря Юни 26, 2013 2:02 pm
bobitata
Gamina написа:
Ако ще правите лъчове по карстовото било, по-добре спете на Вихрен или Бъндерица. От Яворов до Кутело и обратно за ден ще ви дойде множко
О Безбог за ден може да идете къде ли не и да си се върнете да спите на хижата - Полежан, Джано, Джангал, Самодивски езера.
В момента все още има много сняг в планината, малко по-късно ще кача снимка от вчера.
Чакам снимката със снега. Благодаря
_________________ Хубавите неща ме научиха да обичам живота. Лошите- как да го живея.
Сря Юни 26, 2013 5:36 pm
Gamina
Уф... съм руса, забравих! Снимките са кофти, че ФБ като мачка, мачка на богато...
Ето ситуацията покрай Попово езеро, към карстовото било не съм ходила сега:
На Горно Газейско е зима:
и към Вихрен и Кутело, не че дава някаква представа снимката:
igurbev написа:
Gamina написа:
От Яворов до Кутело и обратно за ден ще ви дойде множко .
С по-ранно тръгване, за да избягате от жегата и без много размотаване се прави спокойно за ден. Трябва да се върви по билото обаче, защото по маркираната пътека са останали преспи на места.
Друго интересно направление от Яворов е Даутово езеро, с възможност за врътка през Албутин и Суходолски превал или пък, ако ви е яка гърбината - до връх Пирин и обратно. За второто направление обаче ще ви е нужен GPS, в случай, че не познавате района, защото пътеките не са официално маркирани.
Май ще останем на Яворов и четирите дни. Решихме, че е по-важно да се насладим на гледки без да бързаме, отколкото да препускаме с колата до други хижи от където да катерим на екс върхове, само за да кажем,че сме били там. не искам така. Моля за подробности относно варианта Даутово езеро, Албутин, Даутов връх, Окаден. Това, което ми е най- важно е маркировката- има ли такава. И за кои от тези направления ще ни стигнат четирите дни като един ден оставаме за Кончето, ако разбира се няма сняг и времето позволява.
И да не забравя, igurbev, страхотни снимки / Люлинската магистрала и трънско/ . Случайно попаднах на тях, много добри!
_________________ Хубавите неща ме научиха да обичам живота. Лошите- как да го живея.
Чет Юни 27, 2013 9:36 pm
igurbev
Хе,хе, мерси!
Та по темата: Най-добре е да имате GPS - това отваря много врати. Картата на BGMountains за Пирин е много добра.
Иначе ясна маркировка от х.Яворов има до Суходолски превал (главното трасе за Кончето и Вихрен). От там вдясно се пада Албутин - последият ясно изпъкващ по главното било. При хубаво време няма да имате проблем до него и обратно.
Окаден не е оферта за лятото - много е клекясъл.
Също интересна врътка е да продължите по билото(вляво), да прехвърлите Разложки суходол и след това (Каменишки превал) да се спуснете по синята маркировка през Погледец (мисля че то наричаха Кайзеров път) обратно до хижата. Тази пътека не е толкова популярна и съответно не така добре различима. Ето в тази тема има хубаво описание.
До Даутово езеро и защо не и до Даутов връх или каквото си изберете наоколо, според ентусиазма за ходене, е малко "трики" - пътеката се отделя от маркираната такава за Предел и е означена с каменни пирамидки. Следва потока от езерото - на места има поровиране през клека и газене през храсталаци. Принципно няма проблем ако успеете да се ориентирате правилно или имате кой да ви води.
Чет Юни 27, 2013 10:33 pm
bugcho
И аз планувма едно преходче: х.Пирин - х. Синаница - х. Каменица - з. Тевно Езеро - х. Безбог за другата седмица ... тръгване на 5-ти
Притеснява ме дали няма да има много сняг по маркираните пътеки.....
Пет Юни 28, 2013 9:49 am
igurbev
х. Пирин == х. Вихрен най-вероятно?
Пет Юни 28, 2013 10:22 am
bugcho
Да, моя грешка....
Пет Юни 28, 2013 2:24 pm
bobitata
Здравейте отново и благодарности на всички, които се отзоваха по темата! Помогнахте ми много и в избора на маршрут, и в подготовката за него. Аз обаче си имам маниер- за където и да тръгна, все обърквам пътя. Е, не беше така всичките дни, но основното го пообъркахме.
Ден първи: В 10 часа бяхме на хижа Яворов. Пътят от Бетоловото до хижата ми се стори безкрайно дълъг, но бавно-славно пристигнахме. Паркирах и целунах волана на количката си, с благодарност, че отново ми е служила вярно. За всички, които не са ходили ще кажа, че Яворов е невероятна хижа, а за персонала...нямам думи. Отзивчиви, прекрасни хора. Първата разходка беше до Албутин.Тръгнахме в 12 ч. Вървяхме в бавно, отделяйки много време, за да се насладим на видяното, също и за снимки.На две- три места след Суходолското езеро имаше повечко сняг, но това не беше пречка, а по- скоро атракция. Лесно се качихме на Албутин, а гледката от там е страхотна. В хижата бяхме в 18. 30ч.
Ден втори: Посоката бе Кончето. Да ама...май трябваше да минем по билото, а минахме по подсичаща пътека. Поредната подсичаща! Миналата година качвахме Кончето през Казаните и отново вместо да минем през Кутело, ние се измъчихме с подсичащата. Съдба!Сигурно някога ще се качим от където трябва. Живот и здраве! На едно място имаше доста сняг на самата пътека и това наложи да го заобиколим . Попаднахме на големи и твърде гладки камъни. Това ми костваше бая страх, но...продължихме успешно напред. Като стигнахме въжето, по поръчка падна мъгла, но съм благодарна на времето, че капризите му бяха до тук и след около 20 минути облаците се разнесоха и слънцето продължи да ни следва.
Ден трети: Целите ни бяха близки, а темпото- лежерно. Бяхме изморени от предишния ден. Отидохме до Хайдушка чешма и Яворова поляна, където си направихме малко плаж. Имахме намерение да се качим на Погледец, но така и не намерихме от къде. След като се върнахме в хижата разбрахме колко близо сме били, но нищо- нека има защо да се върнем пак на това прекрасно място.
Ден четвърти: Пълен провал, в търсене на Даутово езеро.Не го намерихме, но прегазихме толкова много клек! Сега разбирам какво сте имали предвид като говорите за "клекинг". Следвахме маркировката за Предела и на едно място , чисто нова табела "Даутово езеро- 1час", сочеше към дере. Доста се колебахме, но тръгнахме в указаната посока. Не беше лесно- камъни, баир и много клек. И нищо. Твърде вероятно беше да се загубим . Лутането ни поизнерви, но природата около нас беше все така невероятно красива. Ах, този Пирин!
Тази табела не е нова. Бая ми ти си е стара. По дерето - на северозапад, накъдето сочи, може да се отиде до езерото, но явно сте се омотали из клека и камънаците. Помоему, понеже явно никой от вас не е бил запознат с терена, е трябвало на това място да продължите по маркировката за Предел, през Конарнико, да се изкачите до седловината Ушиците, откъдето да оставите червената боя - надолу (северозапад), и да хванете пътеката за езерото наляво (нагоре, югозапад). Е, удължава се пътя, но пък е може би по-добрия вариант. Макар на около 15 мин след седловината въпросната пътека също да прави едно глухо отклонение, което може да подведе туриста.
Айде, следващия път ще успеете!
Поздрави.
Speedy написа:
... но явно сте се омотали из клека и камънаците. Помоему, понеже явно никой от вас не е бил запознат с терена, е трябвало на това място да продължите по маркировката за Предел, през Конарнико, да се изкачите до седловината Ушиците, откъдето да оставите червената боя - надолу (северозапад), и да хванете пътеката за езерото наляво (нагоре, югозапад).
То качването по дерето е напълно праволинейно, най-сериозният проблем според мен би бил загубата на увереност, че се върви в правилната посока, защото наистина на места е обрасло и по-трудно проходимо.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети