ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Пътешествие из Рила, въпроси
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Пътешествие из Рила, въпроси
Автор Съобщение
Венда

Мнение Пътешествие из Рила, въпроси Отговорете с цитат
Здравейте Smile

Напълно нова съм тук. Попаднах на този форум, търсейки информация за Рила и най-вече маршрутите из Рила.
Бих искала да споделя с вас един мой план за обиколка из Рила и да ви поискам съвети относно всичко свързано с него.

Първо да кажа кои ще са участниците. Ще бъдем аз, децата ми - момче на 8 години и момиче на 6, майка ми - на 65 и евентуално племенникът, който ще навърши 17 по време на пътешествието, здраве и живот. Групата е доста разнородна, за това сме решили да спим само по хижите. Ще носим 2 спални чувала за всеки случай, но не ми се иска да разчитаме на тях.

Времето, с което разполагаме е доста. Тръгваме на 3ти август и можем да се шматкаме до 20-23 август. Предвидила съм повече дни, защото с малки деца няма как да се бърза. Все ще се развали времето или нещо друго, трето, пето.

Маршрутът, който съм намислила (за сега е още само ориентировъчен), e следния:
Тръгване на 3ти август от Велинград (там ще си попечем д-тата преди планината) с автобус до Юндола. От там хващаме пътеката за х. Христо Смирненски (то вече хотел се водело, ама ще го видим какво е). Първа нощувка там. Това ще е и първия преход, доста лек изглежда, но до х. Белмекен не съм сигурна дали ще можем да се качим за 1 ден.
Следващият преход е х. Христо Смирненски - х. Белмекен. Дават го 4ч.30м., но при тази денивелация и предвид участниците предполагам, че ще ни отнеме поне 6-7ч.
Ако народът е много уморен, предвиждам 1 ден почивка на хижата, в който може да се качи Белмекен или евентуално Ибър.
Следващият преход х. Белмекен - х. Заврачица ме притеснява леко, защото го дават доста дълъг като разстояние. Изглежда няма някаква сериозна денивелация и това е обнадеждаващо.
На Заврачица ще останем 1 ден, в който се надявам да успеем с племенника да изкачим Мусала, докато децата и майка ми се посъвземат.
Следващата спирка е х. Грънчар. Доста е кратък прехода, но следващите са трудни, та мисля така да си остане.
Следва х. Грънчар - Семково (там още не съм решила къде да се спи, ако имате идеи ще се радвам). На Семково трябва да се срещнем с едни приятели и на другия ден да направим Семково - х. Рибни езера (тук ще повторим част от маршрута, но не е беда мисля). На Рибните езера ми се остава, но ще сме по-голяма група вече и ще трябва да се съобразим и да продължим. Приятелите ни ще са с нас само за уикенда и ще пристигнат с кола от София, т.е. за тях изходната точка ще трябва да е Семково.
Следва х. Рибни езера - х. Македония. Попрочетох за този маршрут. Малко трудничък ми се вижда, но предполагам си заслужава, а и ще сме с подкрепление Smile . От х. Македония ще се разделим с приятелите, те ще продължат обратно към Семково.
От х. Македония не можах да измисля нищо друго, освен да слезем на Рилския манастир. Тук ще имаме възможност и да решим дали да продължим или ни е писнало вече. Аз естествено много искам да продължим, но не знам в какво състояние на духа ще бъдем все пак.
След Рилския манастир ще следва един доста тежък преход до х. Иван Вазов (по рида Баучер). Направо се чудя дали ще ни е по силите, защото денивелацията е дадена повече от 1000 м. Това ме притеснява, но пък нищо по-леко не виждам за качване от Рилски манастир. Приемам предложения за тази точка от маршрута.
Ако успеем да се качим на Вазов, мисля след това да пообикаляме около езерата, Скакавишкия водопад - без да бързаме. Спане евентуално на х. Скакавица, Рилски езера, Седемте езера. Почивка също, защото последния преход мисля да е пак труден - х. Седемте езера - х. Мальовица (през вр. Мальовица). Това ще е черешката на тортата, ако успеем да го направим.
След това Самоков и София...

Идеята на цялото ходене е да видим колкото се може повече от красотите на Рила, децата да се понаучат на някои неща и да добият опит.
Планът е общ, търпи развитие и нови идеи, за които ще съм благодарна.

Сега въпросите ми са:
Има ли храна по всички хижи, включително може ли да си набавяме суха храна от там? Защото, както и да го погледнеш няма как да мъкнем храна за поне 2 седмици за 5 човека. Още повече, че децата не могат да носят много багаж. Естествено ще си носим някой суджук и консерва + чай, кафе и примус. Повече можем да носим само... кинти за храна. Цени на нощувки и храна, ако знаете и споделите, също ще ми бъде полезно. И въобще всякаква информация за хижите. Предварително благодаря!
За екипировката мисля, че горе-долу имам представа, както мога и да попрочета тук из темите. Все пак, ако някой е ходил с деца и се сеща за нещо специфично - да каже.
Друго, което се сещам е да ви питам при положение, че ни застигне гръмотевична буря по билото, как се действа?
Има ли хора по тези маршрути лятото? Около езерата ще има със сигурност, но по другите места?
Добре ли са маркирани маршрутите?

Сега да споделя и за опита, който имаме. Аз не съм кой знае какъв планинар, но винаги съм обичала планината и съм искала да направя такова по-дълго пътешествие. Ходила съм малко по Стара планина, Средна гора, Родопите. На Рила съм се качвала на Седемте Рилски езера и на Семково съм карала ски. Не я познавам добре планината и ще разчитам на картата, компаса и съвети. И на главата си най-вече де Smile.
Мисля, че няма да имам проблеми с маршрутите.
Децата горе-долу вървят. Пробвали сме ги - качват и слизат 600 м. денивелация за ден, вървят 10-15 километра без проблем. Все пак са си деца.
Майка ми е малко възрастна и ще и е трудничко, но тя е тънка, чевръста и проклета и си мисля, че ще се справи. А и тя е 2ри възрастен отговорник за групата.
Племенникът ще се справи, само да не си счупи главата.

Това е! Леле, толкова дълго стана, кой ли ще го прочете Smile)))))
Вто Юли 02, 2013 7:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Kent

Мнение Отговорете с цитат
здравейте. няма много да се разпростирам, тук има достатъчно ходещи и ходили хора повече в пъти от нас. само едно уточнение. доколкото знам около 19 август покрай езерата се събират много ама много хора / дъновисти/ сичко съответно ще е свиреп фраш, дори и поляните покрай езерата, камо ли хижите. бих го имал предвид ку неща децата да се загубят по навалиците Very Happy в нета има достатъчно инфо кога, къде се събират тея хора и как изглежда ландшафта. иначе лепенки достътъчно, някакъв дебел сълнцезащитен фактор и кинтите ...размекват и най коравите хижарски сърца Very Happy успех де Cool
Вто Юли 02, 2013 8:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

Местожителство: София

Мнение Re: Пътешествие из Рила, въпроси Отговорете с цитат
Венда написа:

Това е! Леле, толкова дълго стана, кой ли ще го прочете Smile)))))

Аз го прочетох, даже два пъти Wink
Много амбициозен план, особено с две малки деца и тийнейджър.
Затова и не смея да давам много съвети относно самия маршрут, защото на някои места не съм ходила.
Само ще ти кажа, че трудно ще стане качване на Ибър в почивния ден и до Мусала от Заврачица също не е близо. Щом е почивен ден, оставете си време за лежане на поляната, ядене на боровинки и качване на по-близки върхове. Планината не е само бъхтане нагоре надолу Smile
И сигурна ли си, че децата ще искат да ходят цели две седмици из планината и няма да им омръзне, защото това е много време. Като се преситят от гледки на върхове и езера може да не искат да обикалят и Седемте Рилски езера и т.н. А и за племенникът ти може да се окаже голям стрес липсата на фейсбук Wink

Иначе мога да дам съвети за организацията, където по ме бива Smile
През август хижите може да са пълни, особено тези, на които ти искаш да отидеш. Така че заради децата си направете резервация.
На един лист си направи подробен план по дни с времената между хижите и се обади на всяка хижа за да провериш ще работи ли, какви са цените, каква храна предлага и дали има свободни места за деня, в който ще ходите. Каквото и да ти кажем тук във форума, то няма да е така актуално, както ако ти го е казал хижаря.
Ще платиш малко по-висока сметка за телефона, но после ще си спокойна Wink
Ето тук има информация за всичко и тел. номера на хижите:
http://www.bulgarian-mountains.com/Huts/Rila
Преди да тръгнете позвъни пак за потвърждение на резервацията, може и предишния ден преди да пристигнете на хижата, просто за всеки случай, защото стават и грешки и обърквания, а все пак си с деца, да не ти е притеснено.
Провери и разписание на автобуси от населените места близо до маршрута. Така ако се наложи да слезете някъде, ще знаеш какви възможности имаш за пътуване. Най-хубаво е да се обадиш на автогарите и да ги разпиташ, защото разписанията в интернет не винаги са актуални.
И следи прогнозата за времето преди да тръгнете, при прогнози за гръмотевични бури не е нужно да сте на билото, просто променяте плана и готово Smile
Не гони програма максимум, а се наслаждавай на планината, върховете ще си бъдат там и следващото лято... и по-следващото... а децата ти тепърва ще ходят, не ги натоварвай излишно, защото така можеш и да ги откажеш, вместо да им хареса Smile

Вто Юли 02, 2013 9:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Kent

много прецизен отговор на Mariana1000. само да добавя, че като ходим по всякакъв начин - с крака, с бус, с кола или комбинирано /семейно с децата или без/ плана е достатъчно гъвкъв и подлежи на корекции /в смисъл, изобилстват резервните варианти.
а да...има едни лиофилизирани храни, може да се вземат няколко пакетчета за зорзаман щом имате примус и може би канче и някой лъжица ако се намира.
ама цените им хапят за тукашния стандарт. Cool
Вто Юли 02, 2013 9:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

Здравейте, Венда!
1. Не мога да коментирам - "(там ще си попечем д-тата преди планината)"- на планината направо ще ги опечете Smile изгарянето е в пъти повече от на плажа например Smile
2. От Юндола до х.Смирленски е около 10км. само асфалт - съветвам ви да помислите за транспорт.
3. На следващия ден имате 4 км. по асфалт до стената на язовира и после 2-3 часа до хижа Белмекен. Денивелацията не е много. Спокойно по-бодрите ще могат да изкачат връх Белмекен. От разклонението няма и 1 час, по-скоро 30 мин. до върха.
4. До Заврачица наистина е дълго, но вие вече ще сте натренирани Smile по лятната пътека е лесно - да се върнете до седлото между Равния и Белмекен и от там да хванете подсичащата пътека която отива между Равния и Острия. От там пак лятната до Ушите и после вече е все равно.
5. Мусала спокойно ще я изкачите. Може вариант пътем за Грънчар, но вашия е по-скромен и умерен и после по лятната от Заврачица до Грънчар е 3-4 часа и ще имате време за вр.Суха Вапа
6. До Семково не е трудно - 2 малки изкачвания има. Там можете да спите на хижа Семково - все положителни неща съм чувал.
7. До Рибни езера е също безпроблемно. Приятелите ви могат да си оставят колата на Рилския манастир и да де включат на Рибни езера. После ще си слязат от Македония.
8. Прехода Рибни езера - Македония е наистина малко по-труден и най-важното безводен. Носете си повече вода!
9. От там по Баучер не съм ходил - нека друг се включи.
10. Откакто направиха лифта в района на езерата също не съм ходил.
11. Мальовица през лятото е най-големия мравуняк който съм виждал, освен Мусала от Ястребец и Вихрен в Пирин

Във всички хижи за които писах има храна и евентуално можете да вземете нещо със себе си - вафли, бисквити и евентуално някоя консерва. Бъдете готови за спартански условия на някои места Smile Мисля, че нямате нужда от резервация - големи са хижите.
Маршрутите са подходящи за всякакви туристи. По част от тях съм минавал на екскурзионни летувания, когато съм бил ученик, а в групата имаше и пенсионери. Тръгвайте рано и пристигайте рано за да нямате гръмотевици. Маркирано е добре - това са рилските магистрали, а и пътеките са дълбоки от много ходене.

Ще се радвам да помогна с каквото мога Smile
Вто Юли 02, 2013 9:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Е, не се стърпях.
@Венда - Respect
За идеята Idea , за куража да я реализирате.
Вземете с вас задължително телефонните номера на хижарите по хижите, на които планирате да нощувате. И един GSM апарат с пълна батерия изключен за резервен.
Подходящото облекло и полезни джунджурии в раницата се подразбират.
Хубаво време от мен -

Вто Юли 02, 2013 10:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Венда

Благодаря на всички за отговорите!

За дъновистите знам, но съвсем ми беше изхвръкнало от главата. Много благодаря за подсещането! Ще проверя кога и къде се събират. Не че ще ги избягваме, дори може да е интересно за децата да видят някоя паневритмия. Ще трябва обаче непременно да резервирам места по хижите около езерата.

Всички телефони на хижите ги имам разпечатани и явно ще звъня. Пробвах с имейли. Живея в чужбина и въртенето на телефони ще ми излезе скъпичко, но явно няма друг начин. На десетината мейла, които изпратих получих само един отговор от х. Грънчар. Много полезна информация от там ми дадоха, мога да ги похваля.

Знам, че планът е доста амбициозен, но винаги има вариант за отстъпление. От Заврачица и Грънчар може да се спуснем към Якоруда, от Семково към Белица, от Рибните и Македония - към Рилски манастир. От района на езерата мисля лесно може да се слезе също. Ще проверя автобусите от тези места, макар че при беля винаги мога да разчитам да ни вземат с кола.

Семейството имаме някаква застраховка, която включва и планинска. Но добре се подсетих, че трябва да направя планинска застраховка на майка ми и племенника.

Няма да гоним пълна програма. Ходенето до Мусала ще го правим само аз и племенника при желание - 4-5 часа нагоре и 2-3 на обратно не мисля, че е непостижимо. Всичко ще е според зависи и не съм си навила на пръста, че трябва да се изпълни. Именно за това е и слизането до Рилския манастир. Там ще преценим дали да продължим пак нагоре или да се прибираме. На децата до тогава сигурно ще им е писнало, но знае ли се. Идеята ми е, че трябва да видят и малко тормоз, за да им е сладък хляба след това. Така че спартанските условия не ме притесняват, стига всички да сме живи и здрави.

ГСМ-и сигурно ще вземем 2 или 3. Въпросът е, че не знам колко има обхват по маршрутите и дали могат да се зареждат телефоните по хижите. Четох, че в някаква хижа се плащало левче за 15 минути зареждане Confused , но предполагам, че в повечето няма да може и това. Все пак токът не е леснодостъпен там горе. Обмислях да взема една джаджа, която има слънчеви батерии и може да акумулира енергия, може да се зарежда нормално и после да си зареждаш каквото пожелаеш. Не е голямо нещото, но е доста скъпо и не знам въобще дали си заслужава, а и колко е читаво кой знае. Ще бъдем на варианта с изключения телефон.

Пишете, ако знаете около кои хижи има обхват. На около 10 минути от х. Грънчар имало.
И ако някой е ходил от Рилски манастир до Иван Вазов по рида Баучер, да сподели толкова ли е дълго и уморително. Като гледам на картата зорът ще е да се качи връх Баучер, после е сравнително равно, но пък изглежда дълго...
Сря Юли 03, 2013 1:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Мусала, Езерата, Мальовица - обхват има навсякъде. Доколкото помня и на Белмекен имаше (някой да ме поправи, ако греша).
Няма на Рибни и на Вазов, като на Вазов се открива на места зад хижата.
За Грънчар са ви казали - по кайзеровия път в посока Заврачица се хваща.

За манастира - Вазов:
http://www.gamina.eu/2012/07/blog-post.html

аз очаквах много дълго, тежко и смазващо пълзене по тоя Баучер, оказа се по-лесно, но с уговорката, че сме били трима с малко багаж и без деца. Много мъчителна беше жегата над манастира.

Сря Юли 03, 2013 1:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Emil

Местожителство: Sofia

Заради децата носи няколко ампули течен аналгин, че някой път децата вдигат много скоростно температура в планината и няма по-бърз вариант за справяне с такава ситуация.

Хижарите може да ги слушаш, но не им вярвай никога за маршрути и особенно за продължителност на маршрутите. Аз още преди 20 г спрях да ги питама, те повечето знаят само откъде да стигнат до хижата и обратно.

Относно маршута, вие си знаете дали е за вас като дестинации и темпо, достатъчно съвети са ви дали колегите.

Относно гръмотевичните бури, наистина най-добре да звъните на някого да ви казва, как ги дават следващите два дни. Например най-простое в Синоптик, може да пишете Мусала, Мальовица и това ще ви даде представа какво се чака по билата наоколо. То понякога няма много общо с времето, което дават в най-близкият град.
Ранното тръгване донякъде може да реши проблема със следобедното влошаване на времето, макар че не винаги е правило.
Очакват ли се гърмежи, по-добре имайте план "Б" и не тръгвайте, предполагам не знаете какво е да гърми около вас а вие да сте в облака.
Въпреки всичко, ако се зададе грамотевична буря, много съвети има дадени, но аз лично разчитам на бързо предвижване в такава ситуация. Бягам в посока на гората да речем. За целта обаче трябва да имате оптимален багаж, който да позволява това бързо предвижване.

Разучете къде има вода и къде ще ви трябва повече, че с тези деца трябва да имате достатъчно.

Носете си маслини и сирене (солени неща) и задължително хапвайте от тях. Това задържа водата в организма малко по-дълго........

Децата задължително с шапки в слънчево време, дори да не искат.
Не е зле да ги тествате на една Мусала с лифта или нещо възможно повече над 2000 м.н.в., за да видите дали няма някакви други проблеми, като сваляне на кръвно, подуване на пръсти и тем подобни неща, където може да се видите в чудо и да стане като с деца на море. Very Happy
Чет Юли 04, 2013 12:01 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
alibotush

Маршрутът Рилски Манастир-х.Вазов не е чак толкова труден, даже в началото на децата ще им хареса много, защото пътеката в началото си върви на запад, все едно се връщаш към Рила. По този маршрут има повече горски пояс и няма да усетите жегата в ниското. За летния е още по-добре, че подсичате върховете след Баучер, не е нужно да качвате билото на Додов и Вазов връх, освен ако не искате да погледате красоти към урдиния циркус и мальовишкото било. Просто си е дълъг маршрута, на връщане е по-досаден.
Чет Юли 04, 2013 9:15 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dan

Ванда,много хубаво си решила. Ние също сме семейна група със същата възрастова категория. Ходим още когато малката внучка беше на 5 години ,даже я кръстихме в Рил. манастир. На твоите деца ,малко ще им дойдат в повече дните с преходи , но все зависи от децата. Ние минахме прехода Рил. МАНАСТИР - х. Ив.Вазов , но на обратно - беше кошмар , особено където пътеката не е оформена и с висока трева .Дано сега да е по- добре. Не е леко за децата,но ще се справите.Бавно та славно. Обикновено отсядаме за 3-4 дни в РИЛ.МАНАСТИР - в бунгалата на "Хлебна",за да си починат. В тези бунгала е чудесно за деца. Има огромна поляна, близо е до манастира, има игрище, баня, спокойствие, евтина нощувка, отлично обслужване. Е, не са бунгала 5 звезди, а най-обикновени. Тази година планираме да отидем отново,като най-напред в Пирин- на х. Безбог и от там до кременските езера,след което да се върнем в манастира и да отидем до х.рибни езера и обиколим върховете около езерата. Тръгвай , но си направи резервации .
Чет Юли 04, 2013 6:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Венда

Благодаря отново за съветите, много са полезни!

Вече прозвъних хижите и съответно планът се променя малко. Което въобще не е зле, просто нещата се избистрят.
Реших след като се спуснем в Рилския манастир да си починем и след това вместо да бъхтим по Баучер до хижа Вазов, да хванем автобусчето до Дупница, след това за Сапарева баня и от там през Паничище да се качим на Скакавица. После езерата, Вазов и евентуално Мальовица.

Не съм резервирала места на Паничище и ще се радвам да споделите къде може да се спи там. В интернет разни хотели само намирам...

Подготовката вече тече с пълна сила Smile))) Всеки уикенд се катерят местните "хълмове". Следващата събота ще пробваме по-дълъг преход. Децата сме ги качвали и на 3000 м., ама с лифта. Иначе добре се справиха с надморската височина, ние с мъжа ми по-зле я понесохме тогава.

Сега са ми едни списъци в главата, голямо вълнение ме е втресло Jumpy Jumpy Jumpy
Направо нямам търпение, дано само на децата им хареса! Smile
Сря Юли 10, 2013 7:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Въпрос: Почивка ли ще бъде пътуването с автобус до Дупница, след това прикачването в маршрутката до Сапарева баня и нощувка в Паничище? Не е ли по-добре вместо да "почивате" в автобуса да тръгнете лека-полека към хижа "Иван Вазов"? Така и така ще се качвате до Седемте езера, а гледката на всички езера едновременно от пътеката между връх Отовица и Раздела е задължителна.

Още един въпрос: Сигурно ли е, че след толкова дни престой и трудности в планината, виждайки цивилизацията и отчитайки близостта на Дупница до София, някой няма да поиска да прекъсне похода и да се прибере вкъщи? Добре е да се обмисли и тази възможност - след Рилския манастир да се приберете за малко вкъщи, да отдъхнете, да отпочинете хубаво, след което да се върнете и да продължите похода от Паничище до Езерата, Мальовица, Мечитите, Говедарци и Самоков например.

Лично мой опит: За няколко дни лично аз се "насищам" в планината, ходя бързо, обикалям максимално, след което слизам - преди да са се появили прекомерната умора, скуката и батериите и картите памет на фотоапарата да свършат. По-чести и по-разнообразни излети и преходи - това е моята стратегия. (Това, разбира се, не трябва да спира осъществяването на походи като Е3, Е4, Е8 и други, но там стратегията и тактиката са съвсем различни).

Надявам се да съм бил полезен. Успех!
Сря Юли 10, 2013 8:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ДИАНА

Местожителство: ПЛОВДИВ

Мнение Паничище Отговорете с цитат
Венда, план-програмата ви е много хард и едва ли всички участници с еднакво желание ще я изпълнят,
но те нещата ще се доредят в движение.

Бях го писала и в друга тема, че на Паничище сме много доволни от частна хижа „Гюндера”.

Добре е да се обадиш, че понякога имат големи групи:

GSM 0878 34 00 61, www.gundera.vibs.bg

Всичко е подновено и с много добра кухня. Нощувката беше 13лв. на вечер. За няколко вечери ни направиха отстъпка.

Много красиво и удобно местенце за почивка, преди и на слизане от Езерата! Very Happy

Сря Юли 10, 2013 10:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Венда

Стефане, прав си разбира се. Пътуването с автобус не е най-приятното и отпочиващо нещо, особено висенето по автогарите. Под почивка имам предвид, че ще останем 3 нощувки на бунгалата на "Хлебна" (много мерси на Dan за предложението за тези бунгала, както и на Диана за х. Гюндера). Ще заведем децата до костницата на Иван Рилски, да разгледат Рилския манастир, може да се разходим и до Кирилова поляна. Или просто да се излежаваме на поляната пред бунгалата. После, ако толкова ни е писнало може и да се прибираме.

Все пак на мен ми се ще децата да видят Седемте Рилски езера. Качването от Рилския манастир, обаче може да се окаже трудно за тях. Предвид умората и голямата денивелация, както и дългия преход от манастира до х. Вазов. От към Паничище е много по-лесно. Вярно ще пътуваме с автобус час-два до Дупница, но това не е чак толкова много. Все пак са около 60 километра. После до Сапарева баня още 20тина. Е, все до следобеда ще се доберем до Паничище. На другия ден до Скакавица ще е леко - 2-3 часа само. Там ще останем 1 ден, за да видим водопада. После ще се качим на Вазов и ще видим езерата точно от Раздела. Дори ще видим и някоя паневритмия, ако станем по-раничко. Тогава ще е фраш по тези места. Което също си има своето очарование.

Като цяло се очертават 2 етапа. Първият с много ходене по по-безлюдни места и вторият с малко ходене по многолюдни места. Вторият предполагам по ще се хареса на децата...

Идеята да се разделят двата етапа не е лоша. Работата е там, че не живеем в България и ще се приберем за месец и малко, а мъжът ми и за по-кратко. Като се има предвид, че искаме да се видим с приятели, роднини и прочее. А и някоя административна работа да се свърши и тоо...време не остава. А така ми се ходи по планините...Тук в Англия имат разни хълмчета, но въобще не може да става и дума за сравнение. Най-високият връх в Уелс - Сноудън е едва 1085 m. Вярно стръмен и каменист е, денивелацията, която качваш, е от 700 до 900 м., но не е сякаш истинска планина. Най-високият на острова е Бен Невис в Шотландия, но ни е твърде далеч. Той ще си е изпитание де, много е на север. Някой ден ще отидем и до там. И след тази липса на планини, да се чудиш от къде са се пръкнали толкова алпинисти англичани...

А Ком - Емине ми е мечта от преди да се родят децата...Ех, няма да е и тази година, но поне да съм горе в планината. Сама да тръгна ми е страшно, с организирана група е ок, ама сърце не ми дава да зарежа децата...А и ми се ще и тях да запаля. От друга страна знам, че ще има да мрънкат и ще им е много трудно, но знам също, че накрая ще им хареса.

Давам си кураж тук, че си е страшничко. Отговорността, която ще мъкна освен тежката раница, имам предвид де...
Съб Юли 13, 2013 11:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.