ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Избор на GPS приемник.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 24, 25, 26  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Литература, карти, GPS ресурси Предишната тема
Следващата тема
Избор на GPS приемник.
Автор Съобщение
НИКОЛАЙ Т.

Местожителство: РУСЕ

Мнение Отговорете с цитат
didogen забравих да кажа :Не слушай който ти казва че няма смисъл от навигация,че можело с карта,компас и мерителен конец и други такива/не че е лошо да можеш да боравиш с тях/,все пак не сме в 18в.
Пон Дек 10, 2012 10:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
didogen

Местожителство: kleta majka balgariq

Ники благодаря, до сега четох и това е машинката. Аз съм се обърка, гледал съм Монтана(не Дакота), която ми идва скъпа и енергоемка. И я обърках с твоята. И за радост нуждата от машинка я изпитах в не толкова лоши условия, само малко мъгла и малко нощ на една полянка, като имах неблагоразумието да послушам друг и се омотахме. Та не можах да си взема ориентири.
Поздрави!
Вто Дек 11, 2012 1:05 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Tuono

Местожителство: Перник

Здравейте,
Вградения 3 аксиален компас не е задължителен, но много силно препоръчителен. Dido показа пример, но ще ви дам още една идея. Когато вървите в планината и някъде далеч виждате обект, знаете ли как да определите неговите координати само с GPS-а? Това става с функцията Проектиране на точка - от дадена известна точка от списъка въвеждате азимут и разстояние, като GPS-а ще определи нова точка. Тази задача е известна като Първа основна геодезична задача и присъства в Garmin приемниците. Когато направите това от две различни положения, насочени към един отдалечен обект и въведете фиктивно разстояние, по-голямо от предполагаемото разстояние до обекта, ще получите две пресичащи се прави. Създавате Маршрут от тези 4 точки на X и в центъра на X-а ще се намира Вашия обект. Когато ми остане време ще го опиша в статия.
Относно батериите - както се каза, задължително като резервни взимайте Energizer Ultimate Lithium. Накрая на тази статия съм правил подробни сравнения. Цената е висока, но си струва, аз ги купувам за 15 лв. 4 броя оттук, като ги взимам на място, иначе доставката ги прави по-скъпи.

Съб Яну 12, 2013 9:44 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
meco puh

Местожителство: обл.Разград

Не зная, дали тук трябва да задам този въпрос, но нямам време. Машинката ми трябва.
Имам GPS - Garmin Nuvi 40. Tова е за автомобил, но ми служеше идеално в планината. Повреди се, като отворя картата, след 3 секунди се самоизключва. Казаха ми, че не ги ремонтирали. Още е в гаранция, но съм убеден, че ще намерят причина да не ми признаят.
Съветвайте, може ли да се ремонтира?

Балкана символ на цял полуостров
Съб Апр 06, 2013 11:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Гармин БГ са доста стриктни с гаранцията - убеден съм че ще ти го оправят (или сменят).

Нед Апр 07, 2013 11:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
meco puh

Местожителство: обл.Разград

dido написа:
Гармин БГ са доста стриктни с гаранцията - убеден съм че ще ти го оправят (или сменят).

Благодаря, dido, ще опитам.

Балкана символ на цял полуостров
Нед Апр 07, 2013 2:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Rincewind

Аз лично имам Garmin 60Cx (не 60CSx) вече 6 години. Разликата между двата модела е липсата при моя на барометричен алтиметър и електронен компас.
Компас, впрочем, машината си има, и си работи перфектно, само дето за целта трябва да си в движение. Ако стоиш на място не работи.
Определянето на височината без алтиметър също е на достатъчно добро ниво. Устойчивата грешка при мен - проверена в годините - е 5-10 метра над реалната надморска височина. Обичайно е десетина метра (в движение), но когато го оставиш да поостане на място и да си почине на някоя известна триангулачна точка, грешката спада до 5 метра. Последен пример - на Готен отчете 1299 м при реални 1294 м.
Ползвам машината ежеседмично в работата си, за автомобилна навигация и за туризъм. С навигацията се справя перфектно, стига да има читава рутираща карта. Дисплеят, разбира се, е по-малък от класическите автомобилни навигатори, но сложен на подходящото място в колата е повече от достатъчен. Другата разлика с тях е, че няма нежен женски глас, а само пипкане при промяна на посоката, което те подканя да хвърлиш поглед на дисплея, на който е изписано какво се иска от теб - напр. Turn left или нещо подобно. Свиква се бързо и не ми е проблем.
Има отделен слот за MicroSD карта, безпроблемно поддържа до 2GB (не съм имал нужда да го пробвам с по-голяма). Казано другояче - място бол, само карти да имаш. Ако някой не може да се сети как да качи в паметта повече от една карта, ще трябва да се бръкне 10 лева за допълнително MicroSD и да си менка външните памети в случай на нужда.
За всичките 6 години апаратът е минал през всякакви изпитания и не ми е направил никакъв проблем за абсолютно нищо. Единственото, което му се потроши, и то по причина на собственика му, е стойката за автомобил, която се продава отделно, а не е в комплекта, и която, за съжаление, не мога да открия вече никъде - ни първа, ни втора употреба.
Работи с 2хАА батерии. Гледам да ползвам такива с възможно най-голям брой милиамперчаса - от 2500 нагоре. С един комплект работи безгрижно около 25-26 часа (през деня, с изключено осветление на дисплея), което в планината ми дава възможност за средно триденевен преход без смяна на батериите. Тъй като зарядното ми зарежда едновременно 4 батерии, винаги тръгвам на път с 2 комплекта батерии, т. е. съм автономен за поне 5-6 дни.
Когато я купувах, бях определил само бюджет и понеже нищо не разбирах, четях всякакви информации в нета вкл. статиите на Tuono и го тормозих дори по скайп (страшно отзивчив е този човек, шапка му свалям!!!). Покрай това се просветлих много за GPS-техниката на ниво 2006-2007 г. В момента съм пълен лаик за по-новите неща, и то точно защото перфектната машинка ме накара да забравя за нуждата от GPS вече няколко години.
Пон Апр 15, 2013 10:10 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
fena73

Местожителство: Ст.Загора

meco puh написа:
Не зная, дали тук трябва да задам този въпрос, но нямам време. Машинката ми трябва.
Имам GPS - Garmin Nuvi 40. Tова е за автомобил, но ми служеше идеално в планината. Повреди се, като отворя картата, след 3 секунди се самоизключва. Казаха ми, че не ги ремонтирали. Още е в гаранция, но съм убеден, че ще намерят причина да не ми признаят.
Съветвайте, може ли да се ремонтира?

Дидо е прав-няма проблеми с гаранцията-аз имах същия проблем и го отстраниха(казаха че са изтрили некви стари файлове)
даже пътните разноски до София си поеха...
Пон Апр 15, 2013 10:39 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ilievvli

Местожителство: Плевен

Здравейте,
Реших вече да си взема GPS, който ще ползвам основно в планината. Колебая се между Dakota 20 и etrex 30. Досега съм ползвал телефон Нокия Е52.
Нямам претенции за тъчскрийн или не. Основно ме интересуват двата модела като точност на позициониране, бързина на обработка на картата при разглеждане, както и възможност за добавяне на потребителски карти (примерно тези от на Ведрин сайта). Другото което ме интересува: работят ли коректно и двата модела с MapSource, защото някъде четох че при etrex 30 има проблеми със сваляне и качване на тракове и трябва да се ползва BaseCamp.
Благодаря предварително на всички, които вземат отношение по въпросите ми.
Вто Юли 02, 2013 2:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

ilievvli написа:
Здравейте,
Реших вече да си взема GPS, който ще ползвам основно в планината. Колебая се между Dakota 20 и etrex 30. Досега съм ползвал телефон Нокия Е52.
Нямам претенции за тъчскрийн или не. Основно ме интересуват двата модела като точност на позициониране, бързина на обработка на картата при разглеждане, както и възможност за добавяне на потребителски карти (примерно тези от на Ведрин сайта). Другото което ме интересува: работят ли коректно и двата модела с MapSource, защото някъде четох че при etrex 30 има проблеми със сваляне и качване на тракове и трябва да се ползва BaseCamp.
Благодаря предварително на всички, които вземат отношение по въпросите ми.

Бих избирал между тези 4 модела. Ползвател съм на eTrex 30 и 60CSx (който май вече не се произвежда) и съм доволен и от двата. 62s е наследника на 60CSx, но използва различен chipset и firmware. Най-новия модел (Monterra) е интересен с това че е Android-базиран и би позволил значително повече гъвкавост относно инсталираните приложения, но пък е доста по-скъп от останалите 3. Може би в момента бих предпочел eTrex 30, най-вече заради по-ниската му консумация на ток. MapSource отдавна не се развива, тъй че рано или късно преминаване към BaseCamp или друг софтуер би станало неизбежно. Би било интересно също дали софтуера на Monterra ще може да бъде подкаран на други Android устройства -- това би отворило доста по-широк избор, запазвайки съвместимостта с Garmin-ския формат на съществуващите карти. Малко повече информация за новия модел има тук и тук.
Вто Юли 02, 2013 3:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
igurbev

Местожителство: София

vedrin написа:
Най-новия модел (Monterra) е интересен с това че е Android-базиран и би позволил значително повече гъвкавост относно инсталираните приложения, но пък е доста по-скъп от останалите 3. ... Би било интересно също дали софтуера на Monterra ще може да бъде подкаран на други Android устройства -- това би отворило доста по-широк избор, запазвайки съвместимостта с Garmin-ския формат на съществуващите карти.

Интерсно - без съмнение, но на този етап на мен ми изглежда повече като експеримент. Аз лично не съм останал с впечатление, че Гармин са особено силни в разработката на софтуер. Не ми допада и тенденцията ГПС-а да се превръща в мултифункционално устройсто, защото това неизбежно би довело до компромиси с надежността; също повишената консумация на ток. Знае ли човек, бъдещето ще покаже.
Вто Юли 02, 2013 4:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
dido

От системна гледна точка е по-лесно (и по-евтино) да разработят Андроид-устройство, отколкото да пишат целия софтуер всичко сами.

Вто Юли 02, 2013 4:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
igurbev

Местожителство: София

dido написа:
От системна гледна точка е по-лесно (и по-евтино) да разработят Андроид-устройство, отколкото да пишат целия софтуер всичко сами.

Но от икономическа - едва ли. Защото от потребителска гледна точка какъв софтуер имат - един куц Бейскамп на мъчат юзерите. Акцентът по-скоро е върху дистрибуцията на различните им продукти и сървиси, и ако всичко, заедно с облагите утре се прехвърли в Андроид маркета, те ще останат в пръст в уста.
Вто Юли 02, 2013 5:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
dido

Говоря за софтуера в машинката. Именно от икономическа гледна точка Андроид-платформата е по-сгодна за тях - ноу-хауто на Гармин е в картата и хардуера. Къстъм фърмуера им гарантира по-ниски печалби и изоставане от конуренцията.

Вто Юли 02, 2013 6:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Greebo

Да помоля за малко съвет.

Мислех да дам около 300лв за GPS, но след това помислих че е по-добре да дам малко повече но да имам наистина надеждна и читава машинка, която да не се налага да сменям близките години.
След известно четене и питане стигнах до избор между Garmin 62s и Oregon 600.
За серията 62 има много изписани неща, мнения, тестове и т.н., но за Oregon не срещнах почти нищо. За това ще си кажа аз до какви заключения съм стигнал и ще се радвам да споделите вашите мнения. До колко съм прав? Дали изобщо тези преимущества и недостатъци имат значение и дали трябва да гледам за други неща?

Преимущества Oregon са: по леко тяло, скрита антена, голям дисплей (който е удобен за навигация и в кола). До колкото разбрах Oregon може да ползва руските сателити (GLONASS), което не знам дали е необходимо, но не мисля че е вредно.
Недостатъци на орегон - големия дисплей вероятно по-лесно се чупи, дисплея го дават че може да се работи с ръкавици, но ме съмнява да е много удобно, хаби повече ток.

Преимущества на 62s - изглежда по-здрав, утвърден модел (препоръчван), бутоните са добри за лято и зима, по-дълго държи батерията
Недостатъци на 62s - стърчаща антена, по-малък дисплей

От характеристикте и четеното не можах да направя сравнения за бързината на работа, за удобство на интерфейса и нищо конкретно за здравината. Кой лови по-добре сигнала.

Сря Юли 24, 2013 12:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Литература, карти, GPS ресурси Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 24, 25, 26  Следваща
Страница 6 от 26

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.