ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Екопътеки до Разлог
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Екопътеки до Разлог
Автор Съобщение
zornitza_gencheva

Мнение Екопътеки до Разлог Отговорете с цитат
Здравейте,
аз съм нова във форума. Имам нужда от вашата помощ. За първи път тази година решихме да почиваме лятото в хотел близо до Разлог (хотел Мурите). Ние сме семейство с две деца на 8 и 10 а нашите приятели имат дете на 8 г. Много искаме да водим децата всеки ден по някакви подходящи за възрастта им маршрути, но тъй като за първи път ще посетим тази част на България и мястото ни е непознато ви моля за помощ.
Бихте ли ни препоръчали маршрути? А също бихте ли ни обяснили как да стигнем до тях?
Дали можем сами с децата да се разхождаме или за някой от тях трябват водачи? Дали близо до хотела ни има пътека, за да може пеша да отидем до нея и да се разходим? Гледах в нета и не успях да се ориентирам .
Видях че близо до хотела ни има две местности: Круше и Кьошката. Дали си заслужава да ги видим?

Предварително благодаря на всички!
Пет Юни 28, 2013 11:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Мнение Отговорете с цитат
Качете ги с кола до хижа Яворов, там разпитайте хижаря.
Дори самото място около хижата е чудесно за деца.

Съб Юни 29, 2013 12:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
zornitza_gencheva

Благодаря за отговора. Smile
Четох в нета, че някой пътеки не са безопасни, трябва само с водач да се минават.
Само това ме притеснява, дали няма да попаднем на подобна пътека. Има ли някаква маркировка, която да указва дали пътеката е опасна или не?
Или пък някакви други указания?
Съб Юни 29, 2013 8:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
todor__x

От Разлог възможности много,а и децата не са малки вече,по вероятно е вие да се уморите.
Пред вас е Пирин,освен х.Яворов са Банско и Добринище с Вихрен и Безбог.
На север Рила , изток Родопи в сърцето сте, изборът е ваш. С какво време разполагате?
За 2-3 дни това е достатъчно +С и И за 5,това при пълна програма планина.
Пътеките са маркирани,вода няма по високото в Пирин,опасности като навсякаде!
Маршрути има със описания и снимки изберете си.Какъв ви е опита в планината е важно?
Съб Юни 29, 2013 9:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
zornitza_gencheva

Здравей Тодор, благодаря ти за отговора,
за 7 дни сме на почивка. Нямаме голям опит. Бяхме в Сапарева баня миналата година, ходихме да видим 7-те рилски езера, редовно се разхождаме по пътеките на Витоша(и по сев.склон и по южния) и общо взето с това се изчерпва опита ни. Аматьори сме, но пък имаме желание, на децата много им харесват разходките на планина, на нас също.
Взех си карта на Пирин вчера. Има ги и туристическите маршрути. Струва ми се, че хижа Яворов е близо до хотела. Другият вариант, който гледах е някаква пътека която започва от Банско и върви към хижа Вихрен. Четох в нета, че започва под комплекс Катарино. Само трябва да я намерим. Мисля, че ако тръгнем по нея, някъде по пътя ще стигнем до Байкушевата мура, само не мога да преценя от картата, колко време ще ни отнеме прехода до Мурата, и също къде е удачно да спрем с колата. Видях, че има и някаква образователна пътека, и мисля че това е тази пътека която тръгва от Банско под Катарино, но не съм сигурна.
Има и някаква пътека Драгостинов чарк, но как да стигнем до нея нямам идея.
Нед Юни 30, 2013 7:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

Местожителство: София

zornitza_gencheva написа:

Взех си карта на Пирин вчера. Има ги и туристическите маршрути. Струва ми се, че хижа Яворов е близо до хотела. Другият вариант, който гледах е някаква пътека която започва от Банско и върви към хижа Вихрен.

Smile Само да вметна - от Банско до х. Вихрен се стига с кола по асфалтиран път. От хижата тръгват разни пътеки - може да хванете някоя от тях и да обиколите нагоре. Има какво да се гледа - чудни езера, зъбери стърчат ...
От Добринище до х.Гоце Делчев - асфалт. От х. Гоце Делчев до х. Безбог - лифт. Хижата е на около 2200 метра, също много удобен изходен пункт за хора, които иската "само да се поразходят".
До х. Яворов пътят е черен.
А да - Байкушевата мура е съвсем до пътя и общо взето е безинтересна атракция.
Нед Юни 30, 2013 7:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Желание за планина виждам, че имате. Опит - също. Въпросът е, като сте тръгнали на почивка - какво разбирате под "почивка", тъй като в този форум някои хора и същества ще ви препоръчаме такава "почивка", че да се видите в приключение Smile

Лично моя препоръка - първо починете от пътуването, свикнете с надморската височина и ден 2-ри или 3-ти идете по шосето до х. "Гоце Делчев" и с лифта (децата много обичат лифтовете, но да не забравите да проверите кога е последният за слизане) се качете до х. "Безбог" и едноименното езеро - едно от най-красивите в Пирин. След това следва по пътеводител 1час и 15 минути по пътеката до Поповото езеро с островчето Калимявката - най-голямото и най-дълбокото в Пирин. След хижата следва само половин час много стръмно - баирът Малка Душевадка, но това не трябва да ви отказва, тъй като след него вече е равно. След стръмното се вижда една от най-впечатляващите гледки в планината - Поповоезерния циркус, заобиколен от зъберите на върховете Сиврия, Джано, Железните върхове, Кралев двор, Момин двор, Джангал и Джангалския гребен - гледка, която при първото ми посещение в Пирин завинаги се вряза в съзнанието ми и ме направи поклонник на тази планина. Маркировката е много добра, други туристи по пътеката, които да ви упътят, няма да липсват, но не е препълнено като на Седемте езера. Поповото езеро е идеално за обедна почивка. Там има и много големи боровинки.

След няколко дни почивка и възстановяване на силите (и ако на децата им е харесало и са се справили с описания по-горе преход) може предпоследния ден да отидете с кола на х. "Вихрен" и да опитате да качите връх Вихрен. Дори и само до Вихренски преслап да стигнете, пак си заслужават гледките. А може да се поразходите и само по долината на Бърдеришка река до някои от Бъндеришките езера. Преходът до връх Вихрен не е труден, но е по-сложен и ще трябва да прочетете темите из форума, а по-късно някой ще даде тук още напътствия, ако се спрете на този вариант.

Байкушевата мура, съвременникът на основаването на Дунавска България, се намира близо до х. "Бъндерица", упътване за нея трябва да се даде отделно, след като се запознаете по-подробно с картата и начертаете план за деня.

Надявам се да съм бил полезен. Успех!
Нед Юни 30, 2013 9:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
todor__x

В Банско на центъра срещу къщата на Вапцаров е тур.информационен център.
Оттам ще почерпите още информация има пътеводители и брошури,но и с
питане на местните става,поне ние имаме приятни спомени.
Баните и манастирите също не са за пренебрегване.На север Добърско.
Пон Юли 01, 2013 12:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
zornitza_gencheva

Мили хора, много ви благодаря за подробните отговори Smile.
Мислим да отидем до х.Яворов, до х.Вихрен, да видим Байкушевата мура, да видим поне някое пиринско езеро (може би Бъндеришко). Гледам картата и се опитвам да се ориентирам. До Банско до инфо центъра ще отидем най-вероятно. Добърско като гледам е по-далече, но ми се иска да го видим заради старата църква. Пък и гледах снимки в нета и ми се стори уютно, старо и запазено място.
Значи, така като гледам ако успеем да минем по три от маршрутите ще се радвам много.
- до хижа Яворов
- до хижа Вихрен и околностите - и ми се иска да намерим "Дамянишка река разказва" - пътеката май съвпада с един от начините за стигане до хижа Вихрен?
- и също ми се иска да намерих пътеката "Драгостинов чарк"
Ако стигнем до Добринище е пожелателно, и до х.Гоце Делчев също Smile
Дано като стигнем до х.Вихрен и да ни останат сили за пътеки и разходки, защото последно към групата ще се присъедини и още едно семейство с две малки деца, на 2 и на 4 годинки. Предполагам обаче че няма да можем да ги водим навсякъде. Мисля, че тази пътека "Драгостинов чарк" е най-подходяща за такива малки деца. До нея обаче още не знам как да се доберем?
Още веднъж благодаря на всички за отговорите Smile
Пон Юли 01, 2013 3:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

- до хижа Вихрен и околностите - и ми се иска да намерим "Дамянишка река разказва" - пътеката май съвпада с един от начините за стигане до хижа Вихрен?

Цитат:
Пътеката "Демянишка река разказва..." следва долината на река Демяница и е част от туристическия маршрут Банско - хижа Демяница - хижа Яне Сандански. Началната й точка е на около 3 км по асфалтовия път Банско - хижа Вихрен и свършва на хижа Демяница.

Т.е. не е един начините за стигане до хижа Вихрен.
Пон Юли 01, 2013 3:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
zornitza_gencheva

От описанието на Демянишка река разказва не разбрах къде точно е началото на пътеката. "Началната и точка е на около 3 км. по асвалтовият път Банско - хижа Вихрен ..." - Къде и е началото по точно? На 3 км след като започне пътеката от Банско към Вихрен и има някакво разклонение, което се хваща? Или нещо друго?
Пон Юли 01, 2013 3:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Най-удобно за вас ще е просто да се отклоните от асфалтовото шосе за х. Вихрен наляво по пътя за х. Демяница (това е съседната долина спрямо Бъндерица). Като ориентир за разклона ползвайте големия мост с метални перила над Демяница. Отклонението е няколко км нагоре след моста, вляво има и табела с посока за хижата.

Това може спокойно да ви бъде трасето за една от разходките, леко ходене само по долината ~2 часа до хижата. Аз съм качвал там доста често дечурлига, вкл. няколкомесечно бебе.

Пон Юли 01, 2013 4:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
igurbev

Следва маркировката за хижа Демяница - би следвало да я има на картата. На около 1400 при местността Тодорова орница и на 5-6 км след Банско по асфалтовия път за х.Вихрен се отколонява вляво черен път. Минава се покрай постройки в самото начало. Има табели за хижата.
Пон Юли 01, 2013 4:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

... До Банско до инфо центъра ще отидем най-вероятно...
Значи, така като гледам ако успеем да минем по три от маршрутите ще се радвам много.
- до хижа Яворов
- и също ми се иска да намерих пътеката "Драгостинов чарк"
Ако стигнем до Добринище е пожелателно, и до х.Гоце Делчев също Smile
Дано като стигнем до х.Вихрен и да ни останат сили за пътеки и разходки, защото последно към групата ще се присъедини и още едно семейство с две малки деца, на 2 и на 4 годинки. Предполагам обаче че няма да можем да ги водим навсякъде. Мисля, че тази пътека "Драгостинов чарк" е най-подходяща за такива малки деца. До нея обаче още не знам как да се доберем?
Още веднъж благодаря на всички за отговорите Smile

Първо: Признавам си, че тези пътеки ги чувам за първи път. Shocked

Второ: По-долу ще изразя ЛИЧНО МОЕ мнение, не бих искал да се считат за нещо различно от такова.

Трето: Какво ще правите в информационния център на Банско, освен да вземете безплатни информационни материали? Мислите ли, че ще е отворен събота и неделя? Мислите ли, че ще ви дадат НЯКАКВА полезна туристическа информация? Лично аз имам неприятен опит с информационните центрове в България, освен с този в София, но то пък оставаше и той да не е поне малко на ниво.

Четвърто: Защо сте се вкопчили в тези "екопътеки"? Вероятно мислите, че са по-лесни? По-достъпни? По-образователни? По-екологични?

Пето: Доколкото е написано, ходите често с децата по Витоша, че и на Седемте Рилски езера сте се качвали. А на Пирин искате да се ограничите само до хижите в ниското, където природата вярно, че се различава от Витошката, но истинската Пирин планина започва над споменатите хижи. Ако почнете да се катерите още от ниското и не се възползвате от шосетата и лифтовете, до хижите вече ще сте изморени и край с по-нататъшното обикаляне. А е грехота да не се пробвате да изкачите нещо по-високо, todor_x правилно го каза - децата едва ли ще се уморят преди вас. Още повече, че дотам има асфалтови пътища и лифт.

Шесто: Със семейството с малките деца може да се разхождате по въпросните екопътеки в паузите между двете ви сериозни изкачвания и после да ги опишете тук във форума, че сигурно ще е интересно. А иначе това семейство с малките деца може да ви изчака примерно в околностите на х. "Вихрен" или х. "Бъндерица" (при която по всеобщо мнение заведението е много добро) да осъществите по-сериозен преход и после заедно да обядвате и/или вечеряте. Възможности много.

Седмо: И каквото и да решите, не забравяйте после да дадете отчет в темата, придружен с подробен снимков материал!

Осмо: Успех!
Пон Юли 01, 2013 6:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
zornitza_gencheva

Непременно ще дам отчет в снимков материал а даже ако ми дойде музата и в описания някакви ще направя. Иначе това, че трябва да видим високите части на Пирин е съвсем уместно вмъкване. Заради малките ще отидем поне веднъж на екопътека, пък и заради големите, че са направени интересно с образователна цел - макети, табла и пр. Но съм напълно съгласна, че трябва да отидем на високото Smile
И после се надявам да станат едни снимки за чудо и приказ за да ви покажа нашата голяма весела компания и природата, на която обаче вие сте се наслаждавали много повече от нас Smile
Пон Юли 01, 2013 6:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.