Автор |
Съобщение |
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
Отива ли си мембраната от...стоене? |
|
Здравейте!
Четох някъде(дали не беше по форума на ПСС) че мембраните се "спичали"даче и при не-носене а само от стоене(визираше се мисля стоене по витрините).Има ли нещо вярно?
Примерно обувки,които кротко си стоят в оригиналната кутия с години могат ли да изгубят свойставта на gore-tex -а??
|
|
|
Нед Юни 30, 2013 9:28 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Хъм, абе надали. Материалът е доста инертен химически ...
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Нед Юни 30, 2013 11:25 pm |
|
|
Йосарян
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград |
|
|
|
А какво става със спалните чували стояли месеци в магазините или скалодвете компресирани в торбите си за да не заемат място ?
Чудя се дали на запад чувалите ги съхраняват по друг начин. Някой знае ли?
|
|
|
Пон Юли 01, 2013 10:23 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Опитът показва, че синтетичните чували се скапват за 3-5 години ползване. Пухените могат да се нарекат вечни, ако ги съхраняваш в широка торба, без да се мокрят.
|
|
Пон Юли 01, 2013 10:26 pm |
|
|
Йосарян
|
|
|
А това с мокренето не е ли трудната част? В смисъл - колко е достатъчно да се намокри пухеният чувал за да започне да се скапва и как го опазваш ако времето е дъждовно?
А в по - горният ми пост се опитвах да попитам дали се скапват чуавалите стоейки в магазините в компресираните си торби дълго време и дали има магзини/марки и кои са те, които ги съхраняват по правилният начин?
|
|
|
Пон Юли 01, 2013 10:41 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Има риск за мокрене. Аз досега съм ги мокрил слабо от конденза по стените на палатката, не и повече. Външния слой явно предпвазва донякъде да се омокри пуха, щото щети нямаше.
За синтетичните - не знам дали се скапват само от стоене. Аз си обяснявам скапването на тоя тип чували заради кухите нишки, че кухината "изчезва", примерно от сплескване като се ползва продължително време. Изчезне ли въздушната кухина в нишките, изолационните свойства би трябвало рязко да намалеят, което се и забелязва при такива стари чували. Имам примерно един за -5 комфорт, Хана, купих го за 150-на лв преди време. Спал съм спокойно някога на -5 с него, сега на +2-3 градуса мръзна.
|
|
Пон Юли 01, 2013 11:42 pm |
|
|
Gamina
|
|
|
|
Едва ли има магазин, който да може да си позволи да извади от торбите абсолютно всичките си налични чували Затова пък на повечето компресионната торба е доста свободна и ако не са постоянно пристегнати с лентите, би трябвало да няма проблем.
Важи и за самонадувните шалтета. Вкъщи трябва да се съхраняват в разгънато състояние и отворена клапа.
По мои наблюдения производителите дават допълнителна торба за съхранение само за пухените чували.
_________________ www.summitsweb.com |
|
|
Вто Юли 02, 2013 9:33 am |
|
|
tmilka
|
|
|
синтетичните чували задължително се съхраняват некомпресирани, иначе - както беше писал някой по-горе - губят изолационните си свойства. Ако се съхраняват правилно могат да се запазят с години
_________________ Планината те прави нов човек |
|
|
Вто Юли 02, 2013 10:30 pm |
|
|
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
|
|
Абе темата (и въпроса)май беше за мембраните...ама-карай,нищУ...
|
|
|
Сря Юли 03, 2013 8:27 pm |
|
|
joropc
|
|
|
|
|
|
Едва ли има магазин, който да може да си позволи да извади от торбите абсолютно всичките си налични чували. |
Абе то е така, но аз лично не съм виждал в магазините из Европа или в Азия, да продават спални чували, които да са в саковете.Всичко налично е извадено.Направени са огромни стелажи, които приличат на тези в магазините за килими, а чувалите са увесени "надолу с главата".Всеки един пухен чувал има гайка за закачане, която се намира в долната външна част откъм краката.
Имам три пухени чувала, купувани онлайн, и даже по време на транспорта, продавачите не си бяха позволили да ги сложат в стъф саковете, а бяха в огромните торби, за които говори Момчил.Чувалите са ми купувани по различно време, от различно място, демек явно си има правила, които се спазват.
@fena73
Ш нЪ прощаваш за темата
Според мен мембраната си се скапва от стоене по витрини и магазини много време.
@dido
Сигурен ли си, че са се намалили параметрите на чувала, или просто се е променило егенето, а оттам и градусите.Поне при мен се забелязват подобни наченки..
Последната промяна е направена от joropc на Сря Юли 03, 2013 9:16 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Сря Юли 03, 2013 9:13 pm |
|
|
Йосарян
|
|
|
По темата да питам - ако яке с мембрана стои дълго време сгънато, мембраната прецаква ли се? Чудя се фината мрежа, която представлява мембраната не се ли скапва на местата където е прегъната и стояла дълго време, например в някой магазин или склад.
|
|
|
Сря Юли 03, 2013 9:16 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
|
|
@dido
Сигурен ли си, че са се намалили параметрите на чувала, или просто се е променило егенето, а оттам и градусите.Поне при мен се забелязват подобни наченки..
|
Хм Жоро, минавалото ми е и това през ума, но към пухените ми чували нямам подобни забележки (позлвам 4 бройки за различни климатични условия).
|
|
По темата да питам - ако яке с мембрана стои дълго време сгънато, мембраната прецаква ли се? Чудя се фината мрежа, която представлява мембраната не се ли скапва на местата където е прегъната и стояла дълго време, например в някой магазин или склад. |
Мембраната не е фина мрежа. Представлява много тънък тефлонов лист (прилича на бял найлон). В процеса на изработка в тялото на листа се формоват микро-пори с диаметър около 0.2-0.5 микрона. С просто око тези дупки не се виждат, листа изглежда плътен.
|
|
Сря Юли 03, 2013 9:39 pm |
|
|
Йосарян
|
|
|
|
|
По темата да питам - ако яке с мембрана стои дълго време сгънато, мембраната прецаква ли се? Чудя се фината мрежа, която представлява мембраната не се ли скапва на местата където е прегъната и стояла дълго време, например в някой магазин или склад. |
Мембраната не е фина мрежа. Представлява много тънък тефлонов лист (прилича на бял найлон). В процеса на изработка в тялото на листа се формоват микро-пори с диаметър около 0.2-0.5 микрона. С просто око тези дупки не се виждат, листа изглежда плътен.[/quote]
Добре. А този тефлонов лист прецаква ли се ако якето стои дълго време сгънато и какво друго го скапва? Предполагам, че правилното съхранение, когато не се ползва е на закачалка в гардероба.
|
|
|
Сря Юли 03, 2013 10:21 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Според мене няма какво да и се скапе, стига да не е на топка. Тефлонът както писах горе, е почти абсолютно инертен химически. Според ДюПон би температури под 250-300 градуса по Целзий не му влияят. Само механично зацапване може да задръсти мембраната (да запълни дупките) и оттам да се загуби дишаемостта. Но примерно - да почне да пропуска повече вода навътре с времето - това няма как да стане.
|
|
Сря Юли 03, 2013 10:47 pm |
|
|
Gamina
|
|
|
|
|
|
Всеки един пухен чувал има гайка за закачане, която се намира в долната външна част откъм краката.
Имам три пухени чувала, купувани онлайн, и даже по време на транспорта, продавачите не си бяха позволили да ги сложат в стъф саковете, а бяха в огромните торби, за които говори Момчил.Чувалите са ми купувани по различно време, от различно място, демек явно си има правила, които се спазват. |
Не само пухените, всичките имат
Аз съм купувала чувал от чужд онлайн магазин /синтетичен обаче/ - пристигна си в компресионния сак, с разтегнати каишки. За пухените има резон - най-малкото торбата за съхранение си е част от "комплекта".
А съхранението е въпрос на разполагаемо пространство, все пак.
_________________ www.summitsweb.com |
|
|
Чет Юли 04, 2013 11:55 am |
|
|
|