ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
зел. преслап-ташмандра-кабул-окото-ск. циркус-зел. преслап
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
зел. преслап-ташмандра-кабул-окото-ск. циркус-зел. преслап
Автор Съобщение
iozkan

Местожителство: София

Мнение зел. преслап-ташмандра-кабул-окото-ск. циркус-зел. преслап Отговорете с цитат
Вчера направихме едно кръгче от зелени преслап през ташмандра до кабул, оттам до окото, през бъбрека и слизане през скакавишкият циркус обратно до зелени преслап. Снимките може да видите на линка по долу , дано не ви отегчат, че са много, не ми се триеше почти нищо, довечера ако има време ще ги надпиша тук-там.
Времето до обяд беше супер, следобед Sad , проливен дъжд и слизане в дъжд по водопада, супер изживяване, едно пързаляне Laughing
Да карам отзад напред, целият Скакавишки циркус е в цветя, нещо невероятно, то са цветове, багри, само човек да има техника да снима (мойта не става особено).
Нагоре над бъбрека лудницата е започнала, едва се стърпях да се шмугна в циркуса след бъбрека. Между бъбрека и окото вече могат да се видят характерните туристи с торбички тип Била, КауфландLaughing, каки със сандали и т.н.
Иначе от Зелени преслап до Ташмандра няма нещо ново, има много хубави кравички около овчарската постройка. Малко преди и около седловината между Ташмандра и Кабул, е подновена, вероятно наскоро и синята маркировка, която води към хижа Отовица по Отовишката река през Кабул. Зелената марка от Зелени преслап е в сносно състояние, нагоре към Кабул тя се замества на практика от синята, макар че тук-там се срещат и двете. В тая връзка не се сещам скоро някой да е писал за качване по Отовишката река към 7те езера или Вазов от Самораново, а това е страхотен маршрут препоръчвам го силно.
Горе на Кабул гледките са много яки, както обикновено при хубаво време. Постояхме поснимахме, Отовица,езерцето, Сейменски камък, Ашиклар, красота. Имаше много красиви коне. Възникна семеен спор дали да се качим на Отовица. Точно като минавахме под нея, горе на върха имаше хора. На Окото тотално се разложихме, бяхме се излегнали на една стръмно място, по едно време имах чувството че ще се търкулна в езерото. В крайна сметка сметка жената се оказа права да не качваме Отовица, тъй като дъжда щеше да ни хване на връщане около Бъбрека и тогава щяхме да слизаме по желоните към Скакавица. Така обаче ни заваля точно на водопада, да ни вдигне малко адреналина. Very Happy
Скрихме се в Скакавица да пием чай, дъждът се усили още повече, ясно беше че няма да спре и решихме да вървим надолу полека гваца-маца, та на Зелени преслап.

http://iozkan.snimka.bg/mountain/zeleni-preslap-tashmandra-kabul-okoto-skakavishki-cirkus-h-skakavica-zeleni-preslap-29-06-2013.761778.30877325
Нед Юни 30, 2013 1:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Antoon

Мнение За малко да се срещнем... Отговорете с цитат
Понеже трябваше да съм в София най-късно в 12,00ч., тръгнах от къщи към 3,20ч., в 5,05ч. хванах от Зелени преслап, помотах се да просветлее в гората и се закачвах покрай Скакавица. Всяка година ходя там през втората половина на юни, страшно ме зарежда реката с всичките й скоци и падове. Изгревът посрещнах тъкмо в началото на улея в дясно от водопада. Беше изключително спокойно и красиво. Качих се до Бъбрека и там поседях на камъните (тревата беше много мокра). Към 7,40ч. дойдоха група младежи и запрашиха на горе, това бяха и първите хора, следващите срещнах по-късно чак под х. Скакавица. Слязох по желоните, че не съм минавал поне от 7-8 години от там. Горе около Бъбрека беше спокойно, нямаше и помен от навалицата, за която пишеш. Явно единственото лекарство, към момента, е ранното тръгване, след 1-2 седмици и това няма да помогне. На връщане взех на стоп един колоритен представител на описаните от теб туристи - руснак, тръгнал на стоп от Бургас, със сандали и вместо яке, загърнал се с хавлиената кърпа от морския хотел. С бяла моряшка барета. Стигнал предишния ден към 17ч. горе с лифта, обядвал както се изрази, и стигнал до Бъбрека. Нагоре преценил правилно, че със сандали не става. Все едно взех участие в "По пътя" на Керуак. Метнах го до Дупница, че гонеше Рилския манастир.
За цветята си прав, такова голямо находище на Рилска иглика, никога не бях виждал. За омайничета, жълти божури и т.н. няма да говорим.
За дъжда беше ясно още като бях на Бъбрека, над Отовишкото било започнаха да се материализират едни характерни облачета.
Хлопките на конете на Кабул се чуваха като слизах по желоните така, все едно са на 100м., гледах колко са далеч и просто не вярвах. Толкова спокойно беше.
Нед Юни 30, 2013 7:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
iozkan

Мнение Отговорете с цитат
Привет,
Супер си е ранното тръгване, денят е голям, имаш много време за ходене. Знаеше се че следобяд ще вали, но ние си се помотваме, посядваме, а и минахме през Ташмандра. Тръгнахме от Зелени преслап в 7.40 (часовника на фотото не е сверяван Laughing ). На обяд имаше доста хора около Окото и Бъбрека няма отърване, на езерният връх също. До среща! Smile
Нед Юни 30, 2013 8:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Хубави маршрути, може да се възползвам от тях това лято.

За снимките един риторичен въпрос: Как може само 215 броя за цял ден на такова място да са много и да ни отегчат?

Снимки, които ми направиха впечатление и от които бих почерпил идеи: 37, 90, 105, 142, 177...

Има ли начин албумите и снимките в Snimka.bg да се свалят с техните оригинални резолюция, качество и данни, както например е възможно в Гугъл + Снимки? Ако не може, добре е да напишеш съвсем накратко до кой връх по кое време сте стигнали, тъй като информацията би била наистина полезна.

Спасението от големия "потокотурист" до Езерата за мен не е в ранното ставане, а в късното пристигане - след 16-17 часа наближава времето за последния лифт и "туристите" като с магическа пръчка се оттеглят и бързо-бързо районът опустява, тишината и спокойствието се завръщат и сякаш чуваш въздишката на Природата как си отдъхва от "натрапниците". Залезът наближава. Звездите също.
Нед Юни 30, 2013 8:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
iozkan

Привет,
Не знам дали има тази възможност в снимка.бг. Публикувам в снимка.бг от миналата есен, затова имам много малко албуми там. Добре е да понапиша още малко за маршрута, че не сме много от писателите.
Първо, изкачихме два върха по маршрута Ташмандра и Кабул.
Тръгва се от Зелени преслап, по лятна пътека, непосредствено до трафопоста, на трафопоста има табелка.
От зелени преслап се върви по пътека със зелена маркировка през гората. Гората е уникална, има изключително много дървета, които са как да кажа са тройни или четворни. От един дънер излизат няколко ствола. Има го и на други места в Рила, но тука винаги ми е правило силно впечатление. Като излезеш от гората започваш да вървиш из хвойната. Малко преди седловината между Ташмандра и Кабул, по пътечката се появява и синя маркировка. Нагоре след седловината на път за връх Кабул синята е основната, а зелената тук- там също се намира.
На връх Ташмандра от седловината се качваш без маркировка, или още преди седловината минаваш отдясно на овчарската постройка, и тръгваш да изкачваш връх Ташмандра. Времето от Зелени преслап до връх Ташмандра е около 2 часа, поне като гледам часовника на фотото е така, може и по малко зависи от твмпото.
Върхът има много хубава гледка и е идеален за малка разходка или извеждане на хора нови в тая работа.
А, може да се иде от Ташмандра и до връх Венеца при желание, също много приятно за около 30-40 минути. Това е последният двехилядник на това било.
По нашият маршрут продължаваме от връх Ташмандра като слизаме обратно за около 15 минути до седловината на връх Ташмандра с връх Кабул, като стигаме до Белия кладенец. От там до Кабул сме вървяли около 1час и 40 минути, като почивахме поне два пъти за по 5 минути. Изобщо идеята ми беше да стигнем Окото преди да се развали времето, а надолу ще се оправяме.
От Кабул до Окото сме се придвижвали около час, но там много спирахме да снимаме, то гледки, красоти, голяма работа.
Надолу от Окото е ясно, ние имахме още хубаво време, правихме по голяма почивка и затова се вкарахме в Скакавишкия циркус, за да избегнем лудницата по зимния път за хижа Скакавица, а и да се насладим на рая на цветята в циркуса.
Нед Юни 30, 2013 11:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Благодаря за отговора.

Точно такива преходи обичам - обзорни и с време за много снимки. Разнообразни откъм релеф, флора и фауна.

Още един път - благодаря!

П. П. Забелязах, че снимките леко са намалели Smile
Нед Юни 30, 2013 11:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
iozkan

Няма защо,
за мен е удоволствие. Да кажа че сърцето ми се къса като се сетя че тия негодници искат да направят лифт и писти по склоновете на Кабула, дано никога не стане Mad.
Вчера първите хора които срещнахме бяха на Окото, ако не броим тези които бяха на билото на Отовишки рид. След това от Бъбрека в циркуса надолу отново никой, та чак до хижа Скакавица.
Е, изтрих десетина, много се повтаряха Laughing.
Пон Юли 01, 2013 12:20 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

Laughing Става ми смешно, какъв е този "потокотурист", какви са тези тълпи!? Опитвам се да се напъвам да си спомня назад, кога е било последното ходене, когато сме срещали хора, освен 2ма-3ма заблудени или толкова от "наште", за които сме знаели, че ще са там.
Та има няколко известни места, където българина се завлачва събота и неделя, за да убие времето и да разкърши мръвките. Всичкото останало планина е за туристите(тези, които смятат да ходят). Реално погледнато мнозинството разполагат с малко, докато малцинството разполагат с несравнимо певече. И в същото време малцинството недоволстват за малкото, което мнозинството са им взели Smile
Пон Юли 01, 2013 9:25 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
stefan_iliev38

Точно против това "завлачване в събота и неделя" на едни и същи места всеки път лично аз съм против. Българските планини не са само Седемте езера, Мусала, Мальовица и Вихрен. Има хора, които ходят три пъти в годината на планина и все на същите изброени по-горе места. Моето виждане е, че това е добре да се промени и същите тези хора да ходят по-често през годината, но вече и на други, по-разнообразни и по-слабо посещавани туристически обекти, които обекти въпреки това си остават красиви и привлекателни. По този начин няма да се луташ дълги дни в планината и да се учудваш, когато срещнеш някого, а ще се учудваш, ако не срещаш никого.

Когато качвах Малка Мусала за пръв път, изненадващо от отсрещния склон над Леденото езеро чух силно мучене и блеене. Загледах се и установих, че то идва от изкачващите се по пътеката за Мусала. Силните им викове и крясъци се чуваха надалече. Докато минах Трионите стана 16 часа, първия есенен ден, наближи времето за последния лифт и на Мусала вече нямаше обичайния "потокотурист" или "туристопоток" Wink Изводът е, че ако в някоя концертна зала дойдат хора по джапанки и със сламени шапки, които се усмихват налудничаво, не бихме им направили забележка, стига да не пречат на музикалното изпълнение. Но някак си отвътре би ни се искало да им покажем правилния начин за слушане на концерт, така че да се насладят на музиката в най-голяма степен. И не бихме им препоръчали да ходят 3 пъти на концерт в годината и то само на едни и същи музикални произведения.

А на мен, преди да тръгна сериозно по планините, ми ставаше смешно от гледката на тежко натоварените с огромни шарени раници, шалтета, щеки, канчета и други стърчащи пособия туристи сутринта рано на Централна гара София. Very Happy После, за радост и за съжаление, постепенно осъзнах, че съм се превърнал в един от тях. Very Happy Sad
Пон Юли 01, 2013 9:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
isi

Местожителство: гр.София

Здравейте, някой ще даде ли информация за този вр.Кабул, че мнг ме сърбят краката вече, пък в последно време нямаме време за двудневни преходи и ми се искаше нещо за един ден ( то и за еднодневни нямаме, ама ......), близо до Сф.
Може ли да се качи върха от х.Скакавица. Предполагам се тръгва към водопада и там в дясно някъде е върха? Пътят, който коментиран тук е немаркиран, пък на мен ми се иска нещо маркирано, макар че като гледам картата има някаква немаркирана пътека, която по-скоро започва зад хижата и не се тръгва към водопада. На места прочетох, че за час и половина се качва от х.Скакавица.
Смятайте го, че ще тръгнем от Зелени преслап Smile Вероятно ако се качим, ще бъде октомври, не би било проблем, ако времето е слънчево, нали?
Пон Сеп 16, 2013 12:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

isi написа:
Здравейте, някой ще даде ли информация за този вр.Кабул, че мнг ме сърбят краката вече, пък в последно време нямаме време за двудневни преходи и ми се искаше нещо за един ден ( то и за еднодневни нямаме, ама ......), близо до Сф.
Може ли да се качи върха от х.Скакавица. Предполагам се тръгва към водопада и там в дясно някъде е върха? Пътят, който коментиран тук е немаркиран, пък на мен ми се иска нещо маркирано, макар че като гледам картата има някаква немаркирана пътека, която по-скоро започва зад хижата и не се тръгва към водопада. На места прочетох, че за час и половина се качва от х.Скакавица.
Смятайте го, че ще тръгнем от Зелени преслап Smile Вероятно ако се качим, ще бъде октомври, не би било проблем, ако времето е слънчево, нали?

Привет.
След като тръгвате от Зелени Преслап, защо да минете през х.Скакавица, след като на стотина-двеста метра от него тръгва маркираната в зелено директна пътека за Кабул???
Като излезете над гората по пътеката в ляво /на юг/ се вижда прекрасно плавния и безлесен склон към върха.

Пон Сеп 16, 2013 12:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
isi

Местожителство: гр.София

ами защото нямах идея, че има маркировка Smile Картата, която гледам е някаква от нета сваляна, по-стара сигурно и няма маркировки от там. е страхотно, а колко часа ходене е Smile И мнг ли е катеренето, защото си е денивелация от 800-900м . Не че не сме преодолявали такава, но когато е пръсната по целия път е едно, а когато трябва да го качиш наведнъж е друго Smile
Пон Сеп 16, 2013 12:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
iozkan

Привет.
Може да се качи Кабул и от х.Скакавица, но ако началото е Зелени Прелсап, не е нужно да се отива до хижата., както вече са ти написали. Оставяш си колата на Зелени преслап, зад трафопоста започва пътека със зелена марка за Кабул. От х.Скакавица има също маркирана пътека, мисля че беше синя, която излиза на първата, под билото на Кабул. Не знам обаче дали скоро е подновявана, не съм се качвал оттам от 2-3 години. Даже наскоро ми направи впечатление, че в Bgmount. тази пътека от х. Скакавица, изобщо я няма.като такава. Препоръка за колегите да я допълнят Wink .
Иначе разкошен район с много хубави панорами за снимки. По склона на Кабул маркировката е подновена през тази година, зелената изчезва още преди върха, за да остане само синята, която след върха се разделя на две. Продължава се или към Окото (може и към Отовишки връх), или слиза по южният склон на Кабула към долината на Отовишката река и чак до х. Отовица.
Пон Сеп 16, 2013 1:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
irina

Цитат:
От х.Скакавица има също маркирана пътека, мисля че беше синя, която излиза на първата, под билото на Кабул. Не знам обаче дали скоро е подновявана, не съм се качвал оттам от 2-3 години.

Има си я маркировката, в гората точно над хижата и пътеката се вижда много добре.
Пон Сеп 16, 2013 2:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

iozkan написа:
Даже наскоро ми направи впечатление, че в Bgmount. тази пътека от х. Скакавица, изобщо я няма.като такава. Препоръка за колегите да я допълнят

Трябва ни GPS следа за директната пътека от х. Скакавица към Кабул, както и от маркираното слизане от Кабул в долината на Отовица. При наличие на тези данни лесно ще ги добавим в картата.
Пон Сеп 16, 2013 7:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.