ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Катерачи ще покоряват Елбрус и Арарат за благотворителност
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Катерачи ще покоряват Елбрус и Арарат за благотворителност
Автор Съобщение
toadstool

Местожителство: София

Мнение Катерачи ще покоряват Елбрус и Арарат за благотворителност Отговорете с цитат
Да бъдеш на чист въздух в планината, да покоряваш върхове и от тях да виждаш колко миниатюрно изглежда всичко - невероятни чувства, които за съжаление не всеки може да изпита, заради липса на необходимата екипировка. Добрата новина обаче е, че са се намерили млади и амбициозни български катерачи, които са се заели с тежката задача да покорят най-високия връх в Турция Арарат (5137 метра) и най-високия връх в Европа Елбрус (5621 метра) за 20 дни, а целта е повече от благородна: да съберат пари за благотворителност.

Заелите се с тази задача са Димитър Петров, Петър Георгиев, Георги Иванов, Михаил Михайлов и Александър Алексиев, чиято възраст е между 23 и 28 години, както и 43-годишният Христиан Беделев. Свързва ги любовта им към спорта, планините и екстремните преживявания, както и желанието да помагат.

Идеята на шестимата е чрез катеренето да съберат пари за лишени от родителски грижи деца от фондация „Дечица“, с които ще им закупят подходяща екипировка - обувки, панталони, раници, спални чували и палатки, а след това ще водят децата през уикендите по красивите български планини. Екипировката пък ще остане в дома и за в бъдеще.

За целта общата сума, която младите катерачи търсят за проекта, е 3000 долара.

Те се събират чрез сайта indiegogo.com. Това е един от няколкото адреси в мрежата, които са се посветили на събирането на онлайн средства за буквално всичко. Идеята е следната. Имаш цел, но нямаш пари (широко разпространен проблем). Публикуваш информация за идеята си, постваш снимки или по-добре видео, с които обясняваш защо искаш да събереш въпросната сума. Използваш всичките си контакти и изпращаш посланието си по социални мрежи, мейлове, изобщо изработваш сам собствения си ПР. Колкото по-подробен профил на идеята изградиш, толкова е по-вероятно някой да ти обърне внимание (каузите в сайта са стотици и си в пряка конкуренция с всички останали). Много от търсещите средства в интернет търсят пари за собствена нужда. Финландски студенти по режисура например са напът да съберат крупните 200 000 евро, с които да заснемат независим филм. Програмисти търсят финансиране на компютърни игри, които да направят. Младежи събират пари за околосветско пътешествие или поне екскурзия в Китай. БГ студентите обаче опитват друго - да обвържат мечтания триумф на два от най-високите върхове в света със събиране на средства за сираци.

До момента са събрани 2234 долара, а до края на кампанията остават 7 дни.

За дарителите ще има и специална благодарност, както ни разказва студентът по право в Софийския университет Димитър Петров. „Дарилите ще могат да изкачат върховете заедно с нас. Естествено, не буквално, но ще могат да станат част от експедицията посредством специални картони, които сме подготвили. На тях ще изпишем имената на дарилите или тяхно лично послание, с което ще се снимаме на самите върхове. След като се завърнем благополучно, ще им изпратим снимката по пощата или е-mail.“

Желаещите да помогнат на децата от фондация „Дечица“ могат да дарят средства ТУК.

Ако желаете да се включите в кампанията по друг начин, като например дарите стара екипировка (раници и обувки малки номера), можете да се свържете с организаторите на e-mail: dimityr_petrov@mail.bg или georgiev.peter@abv.bg.

Повече информация можете да откриете на сайта на кампанията: http://otpokrivanaevropa.blogspot.com
Сря Юни 26, 2013 10:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

Мнение Отговорете с цитат
Малко ми е трудно да схвана връзката с благотоврителността тука. Доколкото разбирам група ентусиасти си търсят пари за екскурзия до Аратат и Елбрус, като заедно с това обещават да подарят стара екипировка на някаква фондация, така ли?
Чет Юни 27, 2013 10:13 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
mislesht

Местожителство: Пловдив

igurbev написа:
Малко ми е трудно да схвана връзката с благотоврителността тука. Доколкото разбирам група ентусиасти си търсят пари за екскурзия до Аратат и Елбрус, като заедно с това обещават да подарят стара екипировка на някаква фондация, така ли?

Четеш ми мислите!
Дето се вика на всеки му трябват едни 3000 евро...

Чет Юни 27, 2013 10:32 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
toadstool

Разходите по експедицията се поемат изцяло от участниците.
Сумата от 3000 долара ще бъде използвана единствено за закупуване на екипировка за 12 изоставени деца.

Цитирам информация от сайта, която, надявам се, дава повече яснота за "връзката с благотворителността". Very Happy

Цитат:
След като планът беше завършен, дойде време и идеята да добие цялостния си вид. Четох, че един приятел ще бяга на маратона в Лондон за благотворителност. Този вид благотворителност е популярна предимно в Щатите, Германия, Великобритания, Франция, но не и в България. Реших, че експедицията ни е идеалният момент да реализираме подобен проект в България.

В самата идея, обаче имаше нещо, което не ни хареса. Там, където този вид благотворителност е популярен, хора събират пари, използват част от тях, за да реализират съответното начинание и останалата част даряват. Е, ние не искахме да правим така. Решихме, че не само няма да вземем и стотинка от парите, а ще отделим време, енергия и труд, за да направим резултата от благотворителната кампания още по-добър. Ето я и идеята:

Със събраните пари ще купим екипировка (раници, обувки, якета, панталони и шапки) за децата от дом за сираци в София. Дотук добре, в нормалните кампании, тук приключват нещата или се дават направо парите. Ние, обаче намерихме как да превърнем това в още по-добър проект. Целта ни е, с купената екипировка децата да идват с нас на планина в близост до София. Не еднократно, това се надяваме да се случва всеки месец на ротационен принцип и в зависимост от законовите изисквания. И шестимата вярваме, че честите разходки в планините и разговорите, които бихме могли да провеждаме с децата, ще направят разлика. Надяваме се да събудим същата любов към природата в тях, каквато ние открихме у себе си на тяхната възраст. Ще им разкажем за местата по света, където сме били и нещата, които сме видели. Това ще е един шанс за тези деца да разберат повече за себе си, за България, за планината и за живота.

Чет Юни 27, 2013 11:33 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kibik

Предполагам след като "покорите" Арарат и Елбрус да ви остане време да закупите деЦка екипировка в долари($2234 до момента) да заведете деца в Планината и да пуснете някоя снимка, да видим как се справяте.

а може и да се помогне, след като видим светлия Ви ЛИЧЕН ПРИМЕР.
Чет Юни 27, 2013 10:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Криси

Не се изненадвайте на скептицизъма. В първия момент аз също си казах: "Защо, по дяволите, някой трябва да дава пари на група туристи, за да се разходят в планината?" От написаното не става ясно, че смятате да дарите тези пари. А и не ми е ясно защо трябва да съберете точно 3000 долара. 2800 или 3350 не може ли?
Но идеята по принцип ми допада много. И съм убедена, че ако покажете, че с набраните средства наистина сте купили екипировка и водите децата на планина много хора ще ви подкрепят. Аз определено бих.
Пет Юни 28, 2013 10:41 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
toadstool

Криси, никак не съм изненадана. Както вече беше споменато по-горе, този вид благотворителност не е популярен у нас. Радостното е, че немалко хора са дарили досега, макар и основно живеещи в чужбина...

По отношение на това, че от написаното не е ясно, че парите ще отидат изключително за благотворителност - отговорих на предходно подобно мнение в последния си пост. А смятам, че има достатъчно информация и в сайтовете, към които дадох линк.

Планинските походи с децата ще бъдат възможни, едва след като се осигури екипировката. А това ще се случи, след като бъдат събрани необходимите средства. Това е целта на кампанията - подкрепа, за да бъде осъществена идеята впоследствие.

Ако все пак желаете да помогнете, но Ви спира единствено това, че има неизвестни около инициативата, можете да зададете въпросите си на организаторите. Аз не съм сред тях, но смятам, че такава благородна кауза заслужава да бъде подкрепена и това е причината, поради която пуснах темата.

Отново, координатите за връзка с тях са: dimityr_petrov@mail.bg или georgiev.peter@abv.bg

А това е българският сайт на кампанията: http://otpokrivanaevropa.blogspot.com
Пет Юни 28, 2013 12:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Криси

Искате да ги водите на Витоша през лятото, нали така? За това не нужна кой знае каква екипировка. Един приятел постоянно води деца на еднодневни преходи и родителите им ги пускат с градските им дрехи + раница и дъждобран. Огледайте се как са екипирани голяма част от еднодневните туристи на Витоша.
На тези деца им трябва внимание, не екипировка. Ако има кой да се занимава с тях, това с екипировката ще се уреди лесно. Ако няма- екипировка изобщо не им е нужна.
Пет Юни 28, 2013 1:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
toadstool

Витоша не е единственият вариант, разбира се. А заниманията с децата ще могат да започнат през септември.

Липсата на внимание и изобщо съществуването на изоставени български деца е болна тема за всички нас. Подкрепям напълно последните думи от мнението на Криси. Хората, които инициират кампанията, имат желанието да общуват и да бъдат приятели с тези дечица, несъмнено, иначе едва ли идеята щеше да се роди в главите им.

А освен с парични средства или стара екипировка, можете да помогнете и като отделите от времето и вниманието си и се включите в походите с децата.

Виждам, че Криси е заявила желание да го направи, което е чудесно! Smile
Пет Юни 28, 2013 2:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Emil

Местожителство: Sofia

Криси написа:
Искате да ги водите на Витоша през лятото, нали така? За това не нужна кой знае каква екипировка. Един приятел постоянно води деца на еднодневни преходи и родителите им ги пускат с градските им дрехи + раница и дъждобран. Огледайте се как са екипирани голяма част от еднодневните туристи на Витоша.
На тези деца им трябва внимание, не екипировка. Ако има кой да се занимава с тях, това с екипировката ще се уреди лесно. Ако няма- екипировка изобщо не им е нужна.

На същото мнение съм като на Криси.

toadstool,
Понеже сме се нагледали в днешно време на всякакви измами, нормално е хората да са мнителни.
Един сайт с едно видео не означава нищо.

Без да ме разбирате погрешно, но на мен например не ми стана ясно следното:
1. Вие коя сте?
2. А каква е вашата роля в цялата история?
3. Кои точно деца ще водите? От кой дом?
4. Кой точно ще води децата и колко често?Има ли ясен план и програма?
5. ..........

Ако всичко е повече от прозрачно, повярвайте ми хората тук могат да направят чудеса.
Тук хората се познават, нищо че са с никове. Не ги ли спечелите с искренност и прозрачност, нямате шанс.
Пет Юни 28, 2013 11:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
toadstool

Emil, поинтересувах се дали е позволено да създам подобна тема тук и след като се уверих, че това няма да е в разрез с правилата на форума, го направих. Не съм свързана с тази инициатива по друг начин, освен чрез желанието ми да помогна. Бих казала, че се ръководя от правилото, че колкото повече хора узнаят за нея, толкова по-голям е шансът тя да бъде успешна.

Каузата е насочена към децата от ДДЛРГ "Петко Славейков", гр. София.

Като отговор на четвъртия въпрос не бих могла да предложа нищо повече от това, което организаторите са споделили в сайта на кампанията, а именно:

Цитат:
Походите ще стартират най-рано през месец септември и ще бъдат през почивните дни, за да могат да се включат повече хора. След разговор с директора на дома, а и посещение на място - осъзнахме, че най-много децата имат нужда от внимание и отношение, защото именно то е най-големият им дефицит. Походите ще се осъществяват на Витоша и околните планини около София. Всеки, който има желание, е добре дошъл.

Допълвам и с това видео.

Благодаря за въпросите!
Аз също открих няколко пропуска, които очевидно възпрепятстват помощта за каузата.
Въпреки това, важно за мен беше повече хора да разберат за нея и подходих с убеждението или по-скоро надеждата, че всеки желаещ да помогне ще се свърже с организаторите, а те от своя страна, мисля, биха дали отговор на всяко питане и биха осигурили достатъчно яснота за идеята.
Съб Юни 29, 2013 12:58 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Emil

Местожителство: Sofia

Разбирам за вас искате да помогнете, което е супер, но не знаете ли, че няма непоискано ненаказано добро. Very Happy
Не разбирам обаче организаторите.
На някого му пука повече от на организаторите!?! Що за организатори?
Според мен ако някой иска да помага на децата просто ще отиде и ще помогне.
Но да правиш сайт, който първо изтъква и задоволява твоите собствени желания и да казваш, че после ще помагаш .... не мерси, аз няма да участвам.
Съб Юни 29, 2013 7:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Pssiho

Здравейте,

Моето име е Димитър Петров и съм един от участниците в тази идея. Случайно, чак сега попаднах на темата във форума, макар и чат пат да го следя. Вашият скептицизъм не ме учудва - не сте първите, които реагираха така, не сте и последните. Идеята беше да обвържем...приятното с приятното. Да, изкачихме върховете ( за някои от вас те може и да се равняват на еднодневен преход на Витоша, но за нас си бяха предизвикателство) и събрахме сумата от 3000$.

Някой бе споменал по-нагоре, че не екипировката е важна - да, така е. Вниманието, от което се нуждаят тези деца е в пъти по-важно. Но няма как да се джапа в сняг и кал с маратонки, колкото и голямо желание да имаш.

Засега сме осъществеили два похода ( защото за децата наистина бяха походи). Идеята лека полека се разраства и набираме все повече съмишленици, което е радващо. За невярващите на празни приказки, по-надолу в линковете може да видите и снимков материал.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1416611055225215.1073741828.1410059295880391&type=3

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1424576757761978.1073741832.1410059295880391&type=3

Следващите ни планове са свързани с организацията на малък 5-дневен ски лагер за децата на Витоша.

Поздрави
Пет Окт 25, 2013 11:40 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ДИАНА

Местожителство: ПЛОВДИВ

Поздравления, Димитър! Не се сърди за отношението тук, животът стана фалшив!

Да работиш с деца е благородно, а ваша е отговорността - уроците за планинския свят и тайните, които им разкривате!

Ще си позволя забележка: Не учете децата си, че върховете се покоряват!

Планината е тази, която ни допуска до тях!

Пет Окт 25, 2013 12:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Rain

Местожителство: Стара Загора-София

..може би съм пропуснала нещо,нооо....вместо да спонсорирате пътуването си,не биха ли могли тези средства да бъдат добавени към останалите дарения за децата?
Инак хубаво.Разбира се!

Пет Окт 25, 2013 2:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.