ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Урдина река и малко Друшлявица ;)
Иди на страница Предишна  1, 2, 3

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Урдина река и малко Друшлявица ;)
Автор Съобщение
fena73

Местожителство: Ст.Загора

Мнение Отговорете с цитат
faith написа:
Първо искам и аз да обележа - чудни снимки!!!
За мой голям срам, едва миналата година разбрах за тези езера, и то след като качих Мальовица. Днес много импровизирано взехме решеие утре да ги посетим, но не разполагам с много време за проучване на маршрута. Някои от въпросите ми намериха отговор в послените постове, но ще помоля за малко конкретизиране Smile Тръгваме утре рано с колата до ЦПШ, мислим 9 часа да сме там. Имаме средно темпо, надявам се дългият ден да е на наша страна Smile
Питането ми е - когато стигнем колибките - накъде? Прочетох в нета, че няма маркировка, съответно- има ли ясни пътечки до езерата, в една посока ли са и бихме ли могли лесно да се ориентираме до тях? Не разполагам с карта и не мога да се ориентирам ясно за разположението им по снимките.

Ще съм много благодарна за бързи отзиви Laughing

все с/у реката-както се сещаш тя идва от езерата...игнорираш левия приток(Малка урдина река) и караш вдясно-по Голяма урдина...пътечката е хубава айде успех!
Съб Юни 22, 2013 8:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Antoon

Мнение Най-разумното е да си купите червената карта на Домино Отговорете с цитат
Има я в големите супермаркети и книжарници и в някои бензиностанции, всички други обяснения са леко безсмислени, циркусът е много сложно начленен. За мен първото нещо, което трябва да направи човек преди да тръгне на планина е да си купи карта и да я разучи, ако няма ГПС де. Стиганета в 9ч. на ЦПШ за мен е късничко, но пък денят вярно е дълъг, само дето след обяд може да вали. Пътеките са съвсем ясни, доста добитък (не визирам туристи) ги отъпква редовно.
Иначе популярните варианти са два - от първото езеро, до което стигнете поемате наляво, качвате още две езера с прекрасни гледки и гледате да излезете на билото между Додов и Мальовица, там има вариации на маршрутите, после през Мальовица се прибирате. Вторият е наобратно, поемате надясно, минавате покрай Рибно езеро и от там надясно по серпентини се качвате на Зелени рид, от там слизате на Яворова поляна и ЦПШ. Третият вариант е да пообиколите циркуса и да се върнете пак по Урдина река. Всичко е според силите.
Съб Юни 22, 2013 8:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
faith

С връщане през връх Мальовица не се ли удължава доста пътя (в сравнение с връщане по същия-по реката)? (Аз съм качвала Мальовица, ясно ми е как е маршрута там (и като времетраене).

От самата Яворова поляна има ли табелка или направо тръгваме срещу течението?

И благодаря за последните два поста! Smile
Съб Юни 22, 2013 9:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Malama

Местожителство: София

Здравей, съжалявам, че се включвам толкова късно, но от петък до снощи не бях в София и чак сега видях бележката.
Освен двете описани излизания от циркуса има и други две, по-летни. Едното е вляво от долното езеро, нагоре покрай двете големи и се излиза между Додов връх и един безименен връх в посока към Дамга. Другото излизане е надясно от долното езеро, до голямото, нагоре по потока, който го захранва и се излиза малко под Дамга. Още не съм ходила този сезон и е възможно да има някоя преспа горе при самото излизане от чашата, която да затруднява ходенето. Тъкмо ще дадеш прясна информация, мисля до 1-2 седмици да отида натам. Smile
Пон Юни 24, 2013 1:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
iozkan

Ех изтървах темата, можех и аз дам малко акъл Very Happy, но нямаше компютър. Това е изумително място. За мен най-доброто е да си влезеш в циркуса, да обиколиш езерата, като направиш кръг и излезеш почти от другата страна, изобщо няма смисъл човек да катери тогава и мальовица, и освен това ходенето никак не е малко. Всичко това ако си само за един ден без преспиване. Гледките по билото са друга работа и са за друг път. Повечето хора предпочитат да влязат в циркуса от мальово поле, през седловината между Мальовица и Ушите, пресичаш долината на мала урдина река и почваш обиколка на езерата. Първо малката паница, удавнико (така го знам от овчарите, май по научно му казват ботаническото езеро, защо гатанка?), следва големата паница, триъгълника, рибното (езерото под Дамга), и последното малкото езеро (сухото) на Зелени рид. Излизането от циркуса по долината на Урдина река, и чак до Яворова поляна. Аз обичам повече обаче обратното, тръгване от яворова поляна към циркуса и излизане в посока Мальово поле, като чели това е по-трудно, струва ми се че и по малко хора го практикуват, обикновено срещаме вървящи наобратно човециVery Happy . Като стигнеш първата овчарска колиба, подсичаш Зелени рид и си на Малкото езеро, оттам започваш да въртиш, рибното, триъгълника и т.н. и по обратният ред излизаш от циркуса посока малка урдина река (отляво ти остава Мермерската колиба). Оставяш си колата на цпш и цел ден мааш и се кефиш! За следващата събота имам друго впредвид, ама сега ми се запалиха фитилите, та може да се наложи промяна !
Пон Юни 24, 2013 2:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Antoon

Мнение Iozkan, това е интересен вариант Отговорете с цитат
Ако правилно разбирам (да разгледаме обратният на твоят вариант), като слезнеш от седловината между ушите и Мальовица и тръгнеш по Мала Урдина река, не слизаш по нея до слива й с Голяма Урдина река, а в някакъв момент завиваш наляво и целиш най-горното езеро? Има ли пътека или караш по направление?
Накрая след обиколката на езерата, от Малкото езеро слизаш пак пряко надолу към поляната с колибата? Има ли там пътека или пак караш по направление?
Честно казано тези две отсечки (особено първата) винаги са ми се виждали доста трудно проходими и не ми е идвало на ум да ги пробвам.
Пон Юни 24, 2013 3:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
iozkan

Very Happy Точно така, добре си го казал. Като слезеш от седловината не тръгваш по мала урдина река, а започваш да катериш склона пред тебе. Това не е обаче наляво, а почти направо. Всъщност зависи като слезеш долу накъде си обърнат, ако гледаш в посока надолу по реката тогава ти е ляво, съгласен съм. Когато слезеш долу на Мала Урдина и застанеш със гръб към седловината (Ушите са зад теб), тогава търсиш пътечка напред и нагоре. Има на няколко места каменни пирамидки, даже са по скоро изправени камъни (овчарите също слагат камъни), макар и не перфектна пътечка също има. След като се качиш от другата страна на долината на мала урдина, ориентир са ти вече мермера отляво и мермерската колиба вдясно, пътеката която излиза на малката паница минава през едно ребро, там почти няма пирамидки, пътечки обаче личат. Там някъде минава и пътечката която излиза на Мермера. Минеш ли от другата страна на реброто излизаш на малката паница. Колкото до малкото езеро се слиза направо на колибата, без пътечка, няма как да се загубиш.
Мисля че няма никакъв смисъл особено ако идваш от Ушите да слизаш до водослива с Урдина река и отново да се катериш отдолу, не че така не се катери за да минеш от другата страна на долината на мала Урдина. Миналата есен направих нов акаунт в snimka.bg, потреб.- Iozkan, та там има едно ходене в цуркуса, на снимка 42 горе-долу може да се види как се слиза в долината на мала урдина от другата страна, не откъм Ушите. Ходенето е много, но си струва. Там обаче не минахме през малкото и рибното езеро още в началото, туй като закъсняхме с времето, а знаехме че само ог голямата паница до хижа мальовица през мальово поле са си 4 часа яко ходене и трябваше да стигнем цпш по светло. Даже от хижата надолу последните 30-на минути прахме на челници, доколкото си спомням.
Пон Юни 24, 2013 5:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifin

Местожителство: Рилско

Урдините езера са изключително интересна тема и е много приятно , че имаме възможността да споделим всичко свързано с тях. Това все още девствено , райско кътче в Рила е с особено притегателна сила за всеки и , който веднъж ги е посетил няма как да не се върне там пак.
Интересен е въпросът с броя на езерата и техните имена. По принцип непресъхващите езера в Урдиния циркус са шест (Удавнико , Горна паница , Долна паница , Триъгълника , Рибното и Сухото) , но някои източници ги намаляват до четири като отделят Рибното(Дамгското) и Сухото(или Плиткачо , както му казват овчарите на Зелени рид) , други пък ги увеличават до седем-осем , включая и някои плитки езерца , които през лятото пресъхват.
Понеже във форума има доста запалени планинари (знаещи доста за Рила) , бих се радвал те да споделят своите познания за Урдините езера и така да опресним информацията си за това наистина уникално място.
Пон Юни 24, 2013 6:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

dobrifin написа:
Урдините езера са изключително интересна тема и е много приятно , че имаме възможността да споделим всичко свързано с тях. Това все още девствено , райско кътче в Рила е с особено притегателна сила за всеки и , който веднъж ги е посетил няма как да не се върне там пак.
Интересен е въпросът с броя на езерата и техните имена. По принцип непресъхващите езера в Урдиния циркус са шест (Удавнико , Горна паница , Долна паница , Триъгълника , Рибното и Сухото) , но някои източници ги намаляват до четири като отделят Рибното(Дамгското) и Сухото(или Плиткачо , както му казват овчарите на Зелени рид) , други пък ги увеличават до седем-осем , включая и някои плитки езерца , които през лятото пресъхват.
Понеже във форума има доста запалени планинари (знаещи доста за Рила) , бих се радвал те да споделят своите познания за Урдините езера и така да опресним информацията си за това наистина уникално място.

Чудесна идея.
Поясни ги така, както ги знаеш:

Рибното /най-северното/ съм го отрязал, за да се съберат останалите.

Пон Юни 24, 2013 7:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifin

Най-долу е Удавника ,
вдясно от него - Горна паница ,
в средата - Долна паница ,
вляво от нея - Триъгълника ,
горе вдясно - Плиткачо
и горе вляво - част от Рибното.

Най-най долу се вижда и едно от пресъхващите лете малки езерца.
Пон Юни 24, 2013 8:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
iozkan

здравей dobrifin,
а сега да видим кой прав. винаги съм знаел, че най-източното е удавника, а двете паници(голяма/малка или долна/горна) са свързани с водопадче рано напролет и лятото до известно време.
За останалото съм съгласен: триъгълника, рибното и плиткачо (казват му и малкото или сухото,както ти пишеш)Very Happy
и защо е удавника загадка,за победителя бира?не е както казваше един приятел че някой се бил удавил, то в тоя студ кой ще се къпе Laughing
Пон Юни 24, 2013 9:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifin

Грешката е моя , размених неправилно Горната паница и Удавника.
А водопадчето между Горната и Долна паница е много живописно.
Съгласен съм изцяло с Iozkan.
Относно името на Удавника моята информация е , че е най-дълбокото и оттам идва и името му.
Пон Юни 24, 2013 9:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
Страница 3 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.