Между Княжевац и Ниш се намира Свърлишка планина и в западния и край е каньона.
От градчето Свърлиг се минава през с.Нишевац и след това е мястото където се влива р.Белица в р.Свърлишки Тимок-чудно е за бивак ,с голям вир за къпане.Само,че отбивката от асфалта към бивака не е отбелязана по никакъв начин и даже водача ни я пропусна в началото.Без питане на място няма как да се уцели.
След 300м.асфалта слиза в реката,където има изоставени кошари и от там се тръгва по каньона и за 2часа се стига до гореспоменатия бивак.
Водата е не повече от 12 градуса и се смръзнах с неопрен,но повечето хора бяха без такива екстри и оцеляха.Докато минавахме големия вир,дето сърбите направиха тролей за раниците,отгоре във вира паднаха два камъка,добре,че не уцелиха някой.
Всъщност ме водиха едни сърби,а така и не ми остана време да огледам както трябва картата.
Иначе кулата на първите снимки е била по запазена ,но натовските самолети са я разрушили.Наблизо минава жп-.линия и в тунелите е имало скрити цистерни с гориво,които са и били целта.Явно кулата са я гръмнали за забавление.
Идваха и едни приятели от София и казаха,че са засекли 160км в едната посока.
Всъщност снимките ги качи Стефак и не знам защо ги е качил в този раздел-все пак каньона е в Сърбия.
Може би не признава днешните граници-през средновековието района е бил в българското царство.
Сря Юни 19, 2013 10:42 am
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3367 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Навремето имах желание да направя подобен видеоклип от прозореца на пътническия влак Червен бряг - София, минаващ през Искърския пролом. Тогава нямах качествен фотоапарат и достатъчно памет, после пък нямах достатъчно време. Като че ли сега и двата компонента са налице, но желанието е вече позадрямало. Благодаря за споделения по-горе клип, той събуди старата идея.
Бре-е-й ,колко тунели - голямо копане е паднало.
А,задаващата се светлина при излизането от тях е като отделянето на душата от тялото - направо го оттренирах
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети