И понеже долу е много стръмна поляна може и да си права, че през поляната въже няма.
Може и да има, аз тия неща често ги пропускам, пък и само едно лятно минаване имам там /срам!/ за сметка на зимните - може и да си седи въжето, но аз да съм бляла някъде другаде.
Е, снощи разбрах за още едно въже в наш'те планини, което... ми не съм го виждала, заклевам се, пък само това лято три пъти минах през мястото!
Ilko написа:
Извините за глупавия въпрос, но.. на снимката на Купена, качена от Живота, сниман от юг, се вийдат в средата 2 улея, дали може да се качи оттам, някой правил ли го е, защото мен нещо ме гложди.....?
Снимката много лъже, улеите изглеждат хрисими и с малък наклон, но съвсем не е така. Качват ги алпинисти, да речем през зимата по фирнования сняг, със специална екипировка.
Тук как изглежда улея? В действителност югоизточната страна на Купена е доста респектираща.
Вто Апр 09, 2013 5:56 pm
Ilko
E да, тука е за аплпинисти.. все си мисля, че лятото може, при повече внимание.. и умения
Може би е това е същото място само че погледнато от друг ъгъл.
Вто Апр 09, 2013 6:52 pm
starterwrc
Добър преход! Купена е наистина много красив зимата. От в.Амбарица в един февруарски ден неможах да му се нагледам. Приличаше на заснежен алпийски връх. Като гледам снимките на групата, преминаването му не е за подценяване!
Нощувахме на хижа Левски. Там си побъбрихме приятно с колегата Стефан от Видин.
На втория ден в 08.00 часа бяхме в местност Топалица. Изкачихме се стръмно към билото между последното "костенурче" и Кръстците и тръгнахме на запад.
Стигнахме до "онова десетина метрово улейче", което задължително трябваше да се откатери. Комбинацията от бесен вятър, набиваща се в очите влага от мъглата и мокра скала ни разколеба.
Върнахме се обратно надолу към Топалица.
Подсякохме Кръстците в ниското и наближихме източните скали на Купена.
Там намерихме пътечка и сравнително лесен излаз нагоре, само на 100м източно от долното въже.
Изкачихме Купена в мъглата.
След като слязохме вятърът утихна и върхът се проясни.
Надолу по Хубавеца беше приятно и красиво.
Гамина е права за въжето, коментирано по-преди в темата. Няма въже под онези скалите, само десетина метра, които преодоляват стръмният праг, там заснех клипа:
Пламене по обяд ли бях те на върха.Защото видях хора на върха около обяд и после когато минахте по край на Марко колибата имаше ли хора с коне.Аз бях в участъка на Магарешката пътека и наблюдавах с бинокъл всичко защото имаше инцидент с пострадал пастир.
Вто Юни 18, 2013 1:39 pm
Plamen К
тихомир томанов написа:
Пламене по обяд ли бях те на върха.Защото видях хора на върха около обяд и после когато минахте по край на Марко колибата имаше ли хора с коне.Аз бях в участъка на Магарешката пътека и наблюдавах с бинокъл всичко защото имаше инцидент с пострадал пастир.
Точно в 12 часа бяхме на върха, но в гъста мъгла, така че не си видял нас. Мъглата се раздигна поне 30-40 мин по-късно, а ние вече обядвахме в района на Тавата. По южния ръб на Купена, непосредствено преди върха пасяха стадо коне, те били на Марко, както се разбра по-късно. На колибата имаше млади момчета с няколко коня, тръгнаха след нас, изпревариха ни, после разпускаха на хижа Хубавец. Чухме за инцидента, жалко!
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети