кръста, без да съм го мяркал,се превърна трън в очите на доста хора тук.ако не знаех къде съм щях да реша че съм в йордания,макар че и там мислиманите нямаха толко вой да надигат.явно комунизма е изкоренил всичко важно за нашето племе и оцеляването му през годините
Чет Ное 22, 2012 1:15 am
Emil
С нашето племе, който се е захванал не е прокопсал, без значение дали за 500 или 50 години. Сега чакам и EU да се разпадне или да ни изгони, и без това играем роля само на граница. Но да не продължавам, че много офф-топик ще отида.
Чет Ное 22, 2012 1:24 am
dido
Ето тука Ристе и Чо любезно са предоставили за по-задълбочено четне материал на Павел Делирадев за името Мусала:
Това са последствията от ефекта на махалото - навсякъде никнат кръстове, параклиси и др. религиозни символи. Напоследък сякаш стана модерно човек да е религиозен.
Когато видя кръст на някоя скала, хълм или връх, първата асоцията която изниква в главата ми е, че някой се е метнал (са го метнали) оттам.
Чет Ное 22, 2012 3:47 pm
Emil
И махалата на Вадим Зеланд намесихме
То в света няма тема, която да не е свързана с друга тема, но определено е по-добре та дискутираме, защо така се случва по принцип, без оглед дали е кръст или нещо друго. Поне няма да влезем в религиозни спорове.
Според мен, когато светът около теб не ти дава това, което търсиш е нормално да започнеш да търсиш нещо "по-така" да го наречем. Нещо по нематериално. Проблемът за мен обаче е, че се набляга на показност и ритуали а не на чисто духовни потребности.
Както някой беше казал " Толкова много хора се притесняват за външният си вид а почти никой за ума си"
Просто живеем в свят на опаковките, което си е черта на едно потребителско общество.
Важното е как изглеждаш или изглежда нещото, но всичко друго е на заден план.
За щастие обаче, според мен все повече хора търсят и чистото духовно. Дали ще е религия, учение, собствена философия или нещо друго няма значение, важното е че човек чувства потребност и започва да търси.
Религията в днешно време, поне в западното общество е една пародия от ритуали и суеверия. В храма си един, а като излезеш си друг. Малко е шизофренно. Има разминаване между това, в което уж вярват хората и това което на практика правят.
Най-чистите духовно хора, които съм срещал, в тях няма и грам показност и следа от ритуали. Всичко е вътре в тях.
И за мен това е отговора на въпроса, защо хората ходят и слагат разни неща на показност, на места където да правят впечатления. Защото дърво насред гората не прави впечатление, но дърво в пустинята прави.(образно казано)
Нещо се отнесох.
Да не повярва човек от краткото съобщение, което speedy пусна, докъде стигна темата.
Чет Ное 22, 2012 7:40 pm
tortomanin
Ей, голяма патаклама се е вдигнала заради този кръст. А за мен остана интригата откъде е втората снимка с ръждясалите винкели.
Здравейте!
Дидо, добре знаеш, че Лъчо е свалял железа от планините и с това си дело е дал нещо за света и за България, пък било то и 0,002 % от железата из Пирин. Важното е, че той е останал в историята с делото си и ти както и доста други хора знаят и помня това. А ти да кажеш дали си се записал в историята с някакво подобно начинание? Надявам се и ти да си сторил нещо подобно, за да те помнят хората. Само че аз не съм разбрал досега... А думите на Лъчо за чешенето на клавиатурата са много точни и се отнасят за всички пишещи. Всеки може да пише по клавиатурата, но малцина са тези, които могат да мъкнат железа на гръб.
А онези "юнаци" от Разлог, ако са имали наистина за цел да увековечат събитие и тяхното дело да стане известно на колкото се може повече хора (защото общо взето това целят такива инициативи), то да бяха направили 60-метров кръст на околовръстния път на Разлог, който щеше да бъде виждан и посещаван от хиляди пъти повече хора отколкото това 4-метрово кръстче на баира.
А НП "Пирин", то такова понятие освен на хартия, реално съществува ли?
_________________ Човекът е Човек, когато е на път!
Сря Юни 05, 2013 10:54 am
andimit
Не са прави противниците на кръста!
Здравейте!
Не мога да разбера защо при всяко поставяне на кръст на някой връх се надава такъв вой и се излива толкова помия?
Какво толкова лошо има в това да стои на видно и красиво място този символ на Християнството?
Нали все пак сме православна държава?
Или " прословутия ни плурализъм, безверие и толерантност/ разбирай Нихилизъм/" пак ще вземат връх.
Говори се за нарушаване на природния баланс, за войнстващо Християнство и т.н.
Що за глупости!
В Алпите всеки по- личен връх има кръст- нима това ги грози или прави Италианци, Австрийци и др. "войнстващи Християни"?
П.П. Доста съм разочарован специално от изказванията на Огнедишащия, когото съм уважавал...
Четох, че имало проблем и с други при публикациите, така че може и да не е от компютъра!
Всичко най!
Кръстове и други белези из Алпите не са приятни. Тези с кръстовете могат си потегнат разрушаващите се уникални културни паметници - църкви, интересни и на не-религиозните. Има такива във всяко второ село.
Нед Юни 09, 2013 12:47 pm
ПАВЕЛ
andimit написа:
Здравейте!
Не мога да разбера защо при всяко поставяне на кръст на някой връх се надава такъв вой и се излива толкова помия?
Какво толкова лошо има в това да стои на видно и красиво място този символ на Християнството?
".........Планините са единственото място, все още сравнително чисто от човешко присъствие - почти без строежи, пътища, къщи, политически партии, молове, реклами, тълпи, ПАМЕТНИЦИ... и на нас си ни харесва именно така, защото тази чистота е уникална и поради това е ценна и с всяка изминала година ще става все по-ценна.........."
Аз пък не го познавам Огнедишащия, но горното мнение предизвиква в мен страхотно уважение към този човек ..........И то е всичко друго , но не и "помия" . И зад това изречение застават хиляди почтени планинари, граждани на тази страна .........
Moже ли и аз да се изкажа по въпроса за кръста. Не съм много активен във форума,нито съм изненадан от нормалното за така нареченият "българин" хулене по бога, без да си има и най-малка представа по този въпрос. Моите уважения към NikTod затова че защитава Кръста. Съвсем нормално е за такива катари да хулят и да плюят бог и символите свързани с Него. Така е било винаги, и така ще бъде! То си личи и от дереджето в което живеем от стотици дори и хиляди години. Ако някой започне така да си хвърля отровните лиги срещу бог в някой по-човешки форум, ще го изядат с парцалите (но културно). Българина не иска, и не може да бъде бял човек и това си е. Той мрази истината и всячески се опитва да е убие, да е стъпче като подхранва лъжата и лицемерието и обвива себе си с нея,децата си, и народа си! Как не ви е срам да хулите така Бог, а не хулите политиците, крадците и неправдата?? Защо несе възмутите така от тях, а ще ми се криете зад заучени фрази като: "...ми то природата...", и тям подобни?? Катари!-това е отговора! Сума ти пъти съм виждал разни псевдо личности да си изхвърлят боклука по горите , и да ми се правят на големите природолюбители, и разни модернистични простотии, насложени в обществото ни от неразбиращи същината на нещата медии и други кретени, хвърлящи прах в очите на хората докато вършат безобразия безнаказано. Нали знаете арабската приказка;"Кучето си лае, а кервана си върви". Затова нека тук си лаят, а света ще си върви напред и цивилизованите хора ще се развиват. Кръста е един символ на промяната към по-добро, по-добър живот( който тук масата не иска, и не иска да има), към по-добри дела и към по-голямо духовно извисяване, а не само да се кланя на кебапчето и на фалшивата бира, и да превръща това в изроден идеал и цел.Както казва Милена Славова; българинът вместо мозък има кебапче. Затова когато минавате покрай този кръст се замислете кои сте, откъде идвате и накъде вървите, и какво ще оставите след себе си, и недейте да плюете символа на добродетелта, макар и големите исторически спекулации с него. Иначе ако го нямаше този символ щяхме да си седим още в тъмните векове, в кал и кръв. Май някои това не го разбират, и няма и да го проумеят никога. То така е , на злобен народ все злобата му е най-отпред, затова хранете я, угоявайте я и после не викайте " що така стана сега?". Н еискам да обиждам никой тук, пък който се обиди си е негов проблем. Поздрави на всички, коитоса за кръста, и на тези които са го сложили. Но не е само да го сложиш, но и да го приемеш такъв какъвто е! Адиос.
Пет Юни 14, 2013 10:43 am
Gamina
И кога точно религията стана задължителна, че да трябва всички да изповядваме някаква? Пък не прочетох някой да хули по който и да е бог...
Става дума за нещо чучнато на конкретен превал, или връх. За някои има духовна, религиозна, историческа символика, за други няма. Това е. Всеки си има своята истина и вяра. Както и право да си изрази мнението, това че не е религиозен, не го прави по-малко духовен, извисен и прочее.
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
Не видях някой да хули кръста като символ или Бог като такъв.
ancient, целият ти пост по - горе е изпълнен със злобни забележки и то не към някой конкретно, а ей така по принцип към всички които отричат нещо което всъщност не отричат .
Много е тъпо да обобщаваш нещо просто така. Няма как да си прав.
Пет Юни 14, 2013 12:54 pm
ПАВЕЛ
ancient написа:
Moже ли и аз да се изкажа по въпроса за кръста. Не съм много активен във форума,нито съм изненадан от нормалното за така нареченият "българин" хулене по бога, без да си има и най-малка представа по този въпрос. Моите уважения към NikTod затова че защитава Кръста. Съвсем нормално е за такива катари да хулят и да плюят бог и символите свързани с Него. Така е било винаги, и така ще бъде! То си личи и от дереджето в което живеем от стотици дори и хиляди години. Ако някой започне така да си хвърля отровните лиги срещу бог в някой по-човешки форум, ще го изядат с парцалите (но културно). Българина не иска, и не може да бъде бял човек и това си е. Той мрази истината и всячески се опитва да е убие, да е стъпче като подхранва лъжата и лицемерието и обвива себе си с нея,децата си, и народа си! Как не ви е срам да хулите така Бог, а не хулите политиците, крадците и неправдата?? Защо несе възмутите така от тях, а ще ми се криете зад заучени фрази като: "...ми то природата...", и тям подобни?? Катари!-това е отговора! Сума ти пъти съм виждал разни псевдо личности да си изхвърлят боклука по горите , и да ми се правят на големите природолюбители, и разни модернистични простотии, насложени в обществото ни от неразбиращи същината на нещата медии и други кретени, хвърлящи прах в очите на хората докато вършат безобразия безнаказано. Нали знаете арабската приказка;"Кучето си лае, а кервана си върви". Затова нека тук си лаят, а света ще си върви напред и цивилизованите хора ще се развиват. Кръста е един символ на промяната към по-добро, по-добър живот( който тук масата не иска, и не иска да има), към по-добри дела и към по-голямо духовно извисяване, а не само да се кланя на кебапчето и на фалшивата бира, и да превръща това в изроден идеал и цел.Както казва Милена Славова; българинът вместо мозък има кебапче. Затова когато минавате покрай този кръст се замислете кои сте, откъде идвате и накъде вървите, и какво ще оставите след себе си, и недейте да плюете символа на добродетелта, макар и големите исторически спекулации с него. Иначе ако го нямаше този символ щяхме да си седим още в тъмните векове, в кал и кръв. Май някои това не го разбират, и няма и да го проумеят никога. То така е , на злобен народ все злобата му е най-отпред, затова хранете я, угоявайте я и после не викайте " що така стана сега?". Н еискам да обиждам никой тук, пък който се обиди си е негов проблем. Поздрави на всички, коитоса за кръста, и на тези които са го сложили. Но не е само да го сложиш, но и да го приемеш такъв какъвто е! Адиос.
Задавали ли сте си въпроса как е възможно в днешния съвременен свят да се случват кланета като тези в бивша Югославия, Ирак, Кавказ и т.н. ? Политика ? Пари ? Това винаги са били основните причини.........Но едно е сигурно - за това си трябва критична маса от промити мозъци , а технологията за промиване е една и съща в продължение на хиляди години !
п.с. Нямам нищо против религиите. Двама от най -близките ми хора са отдадени на християнството и за мен са изключителни личности ! Но............опитайте се да вникнете в думите на Огнедишащия няколко поста по -нагоре Планинарски форум сме все пак, и планините са това което ни събира заедно ! А не религията........
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4, 5, 6
Страница 6 от 6
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети