Извинявам се, ако досаждам с въпроси, но като го ходя веднъж, вече ще знам, сега трябва да питам - няма пряк път от Видимското пръскало до х.Плевен, ако си при водопада, трябва да слезеш чак до х.Видима, за да се качиш към х.Плевен?
Вто Апр 23, 2013 2:34 pm
НИКОЛАЙ Т.
Е съвсем пряк път няма,но има доста по-добър вариант.Когато на връщане от Видимското стигнеш до първото съоражение/това е водохващането за веца там има къщичка и шлюз/ ще видиш един черен път на ляво,той отвежда на паркинга на х. Плевен.Пътя е чуден само през гората ,равен без никакъв наклон.На този път му викат "деривацията"защото си е точно това,пехвърля вода по подземен канал от р.Лява Видима до р. Пръскалска за вец Видима.Пътя е забранен за превозни средства,но не и за пешеходци.
Последната промяна е направена от НИКОЛАЙ Т. на Вто Апр 23, 2013 10:52 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Апр 23, 2013 9:07 pm
loudidd
НИКОЛАЙ Т. написа:
Е съвсем пряк път няма,но има доста по-добър вариант.Когато на връщане от Видимското стигнеш до първото съоражение/това е водохващането за веца там има къщичка и шлюз/ ще видиш един черен път на ляво,той отвежда на паркинга на х. Плевен.Пътя е чуден само през гората ,равен без никакъв наклон.На този път му викат "деривацията"защото си е точно това,пехвърля вода по подземен канал от р.Лява Видима до р. Пръскалска за вец Видима.Пътя е забранен за певозни средства,но не и за пешеходци.
Чудно! Благодаря за инфото
Ще го погледна на някоя карта дали се вижда. Това ми дава шанса в един ден да се кача до Видимското пръскало и после вместо да спя на х.Плевен да се кача да спя на заслон Ботев...или се пресилвам?
Вто Апр 23, 2013 10:49 pm
НИКОЛАЙ Т.
Този път го има даден като пътека на картата на Домино(Стара планина 1 част) ,но като отидеш на място ще го видиш,там друг път няма и не можеш да го сбъркаш.За един ден можеш да ги направиш водопада и заслона ,но си е доста ходене.От веца до бодопада е към 5-6км,още 4-5 по пътя до паркинга и 3-3,5ч до заслона,като сложиш време и да разгледаш, да поснимаш стават доста часове.Всичко това при положение,че стигнеш само до площадката за наблюдение,ако отидеш до основата на водопада сигурно няма да ти стигне времето(имам впредвид в светлата част на деня).Мога да ти предложа и още по-добър вариант,но той е само ако имаш ГПС.Когато стигнеш до площадката за наблюдение на водопада се хваща реброто което е в дясно от него и по това ребро се излиза на заслон Маринка,от там Ботев и заслона.При този вариант вървиш само напред и не губиш време да се връщаш назад.Реброто за което ти говоря е Говежди рът и също е обозначено на тази карта.
Вто Апр 23, 2013 11:13 pm
loudidd
НИКОЛАЙ Т. написа:
Когато стигнеш до площадката за наблюдение на водопада се хваща реброто което е в дясно от него и по това ребро се излиза на заслон Маринка,от там Ботев и заслона.При този вариант вървиш само напред и не губиш време да се връщаш назад.Реброто за което ти говоря е Говежди рът и също е обозначено на тази карта.
Благодаря за съвета и информацията. Имам GPS, притеснява ме обаче дали няма да има сняг по това ребро (или нагоре по него) около 20 май, когато ,живи и здрави, ще съм там...?!
Сря Апр 24, 2013 12:32 am
НИКОЛАЙ Т.
Не знам за сняг,но по-вероятно е да няма според мен,може би към Маринка и Ботев.
Сря Апр 24, 2013 1:34 am
loudidd
Все още с пресни впечатления по маршрута кв.Видима - х.Плевен - заслон Ботев - х.Тъжа - Марагидик - кв.Острец, да кажа че НЕ препоръчвам на никого да ползва пътеката от Марагидик надолу през паметника на Цанко Дюстабанов към Острец - липсваща маркировка, пътека повече няма, отколкото има, паднали дървета по пътеката там, къдет изобщо си личи......ако не беше GPS-ът, още да ни търси някой там.... Поне глиганите бяха любезни..
Благодаря на всички за напътствията за маршрутите над Априлци, Балканът е вълшебно място
Пон Май 27, 2013 2:25 am
Neno95
Здравейте, за да не пускам нова тема ще пиша тук. Значи предстои ми почивка в Априлци и по специално квартал Острец. Та интересува ме от там мога ли да се кача до Ботев, като смятам да съм с колело. Чувам че било имало мечки в региона, вярно ли е?
Пет Май 31, 2013 6:24 pm
Neno95
Здравейте, за да не пускам нова тема ще пиша тук. Значи предстои ми почивка в Априлци и по специално квартал Острец. Та интересува ме от там мога ли да се кача до Ботев, като смятам да съм с колело. Чувам че било имало мечки в региона, вярно ли е?
Пет Май 31, 2013 6:27 pm
joropc
Neno95 написа:
Чувам че било имало мечки в региона, вярно ли е?
За колко броя си чул?
Да, можеш да отидеш до Ботев с велосипед от Острец.Ако си печен, може да отидеш и да се върнеш за един ден, с доста ранно тръгване и късно завръщане.Ако го караш по-лежерно, по добре да го направиш със спане на х.Тъжа.Принципно класическият маршрут с велосипед е слизането от Ботев да е през хижа Плевен по лятната пътека, но трябва да си знаеш, че за там си трябват сериозни умения и подходящо колело, както и предпазна екипировка, така че ако тези неща ти липсват е по-добре да си слезеш по същият път през Тъжа.Ако искаш, мога да ти пусна GPS трак.
....т'ва с мечките, сериозно ли го питаш?
Пет Май 31, 2013 6:40 pm
Neno95
Значи като вариант ще е само качване до Тъжа и обратно. А относно мечките питам, за да успокоя майка ми, защото нейна позната ходила преди няколко седмици и ги предупредили за мечки в региона.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети