Здравейте приятели. Искам да уточня, че ходим по билото с две деца, които сега са на 6 и 10 , от съвсем малки. До сега сме се качвали горе или от лифта до рилски езера или от мальовица, но тази година сме решили от дълги рид разходка горе, една нощувка на палатка или в хижа и връщане в рилския манастир през рида Баучер. Доста стряскащи ми се струват разликите в нивата между Рилския и Мермера. Моля за инфо, в нашето положение с малко багаж и доста почивки какъв шанс имаме като време ситуация (в началото на юли) и други важни неща!
_________________ izkachvam se na gore
Сря Май 29, 2013 1:11 pm
alibotush
Здравей!
Да ти кажа Рилски Манастрир-Дългия рид-Билото хич не си е разходка, имаш около 1 500 метра денивелация, а пътеката малко над Манастира е ужасна. Там избуява една висока трева и преминаването е кофти, губи се маркировка и е много противно. По-нагоре вече е голо, няма къде да сбъркаш. А щом сте с деца, не ти препоръчвам много. Аз го водих моя син, когато бе на 7-8, много се отегчи и на половината път се върнахме. То зависи и от децата, но този маршрут съм го минавал 4-5 пъти и само веднъж срещнах двама чехи, явно не е много популярен, защото съм и слизал по него 2 пъти от Мальовица.. Не искам да те плаша, но в тези треви над Манастира има много усойници, а времето, в което искаш да ходиш, са най-активни.
С децата не вярвам до Билото да стигнете за по-малко от 5 часа, а слезете ли на Мальовица, на другия ден пак ще катерите доста, а и спускането си е ужас.
Но пък горе е наслада от гледки, стига времето да е хубаво
Миналата година, преминахме почти горския участък, но тази трева... А през пози период предполагам, че има и мого вади за прегазване, кал! Пък ако се стигне до горе вече е друго. Планът е през додов, вазов и после към х. Седеме езера или х.Иван Вазов. А на другия ден обратно, но през красивия Баучер. Там пък възниква друг въпрос. Август месец е приказка, горе красота по надолу дъъъълга разходка в рилската гора, но в началото на юли...?
Сря Май 29, 2013 4:59 pm
Gamina
kinadobreva написа:
Миналата година, преминахме почти горския участък, но тази трева... А през пози период предполагам, че има и мого вади за прегазване, кал! Пък ако се стигне до горе вече е друго. Планът е през додов, вазов и после към х. Седеме езера или х.Иван Вазов. А на другия ден обратно, но през красивия Баучер. Там пък възниква друг въпрос. Август месец е приказка, горе красота по надолу дъъъълга разходка в рилската гора, но в началото на юли...?
В началото на юли е.. жега
Миналата година ми се случи на 7 юли от манастира до Вазов през Баучер, жега, жега, жега...
В началото на юли, откъдето и да слезеш към Манастира, е голяма жега и изпитание за краката.
Аз лично за езерата и Мальовица, винаги се качвам от Манастира и слизам през Сапарева Баня, или Самоков, но ходя без колата. Веднъж се излъгах с колата до Кирилова поляна, оттам през Сухото езеро-Малка Попова капа и Страшно до ЦПШ. На другия ден ЦПШ-Мальовица-Манастира. Но след гадното слизане по Дългия рид, не помня как съм стигнал от Манастира до Кирилова Поляна, за да си взема колата.
Ако сте без кола, ви препоръчвам от Вазов, или езерата да слезете през Скакавица, или Пионерска, много повече е горския пояс и се върви по-приятно.
Ние винаги до сега изкачваме по лесния начин. Значи колата ни чака в Рилския м-р. А ние поемаме с тамошния транспорт. Само дето шофьорите там са такива образи... Планински тикви зелени... От 10 пътувания 7 съм имала проблеми. Един път гумата му паднала в манастира 2часа закъснение. Друг път оня дето трябва да се спуска в 8часа на долу, докара хората от гр. Рила в 7,50ч. Отпраши някъде на горе и до 9,00 не се върна. Друг път пък точно след пастра на долу където нямат обхват телефоните като спря.... Не можел да запали. Пак 2 часа закъснение и още и още, нямам думи. Но го пиша това нарочно да го видят много хора. А после като се изкачим с лифта в най-голямата жега и пек кеф. А там който отиде и не стигне поне до Вазов връх не знам за какво отива, но пък спускането към манастира от към баучер е голяма красота.
Чет Май 30, 2013 1:10 pm
alibotush
Двата рида са много близки, разделят ги две дерата, едното на Друшлявица, по което също можеш да се качиш нагоре, но е много екстремно, не е за деца. Баучер се ползва повече като зимен маршрут, защото по Дългия през зимата си е самоубийствено.
То и от Пастра можеш да се качиш на Вазов през Калините, също е много красиво, но си е доста път и огромна денивелация.
Чет Май 30, 2013 1:39 pm
Mitko
ZCEZBPM написа:
Значи от Рилския манастир по лятната пътека към Мермерите е три часа ходенето за човек със средни физически възможности и 10-12 кг раница.
Накрая едвам си поемах въздух между другото.
Нормалното време с повече почивки е около четири часа.
три часа и 1500 м положителна денивелация не е 'нормално' ходене, ами доста бързо препускане нагоре.. да не говорим за група с две деца през лятото по южен склон в жегите . Общо взето приема се че повече от 300-350 метра на част си е спортно бързо ходене, над 500 пък вече трябва да си тичаш. Засичай си с висотомера скоростта на изкачване някой път като ходиш нагоре и виж при каква скорост колко метра ходиш.. полезно си е..
Kina като изключим многото денивелация, проблем ще ви е жегата - склона е южен, а освен това мисля че по самия рид няма откъде да вземете вода, ще трябва да се запасите добре отдолу. Аз лично само надолу съм го слизал зимно време, та не мога да дам смислени насоки за маршрута.. но на ваше място бих избрал по-лек маршрут...
Моята идея беше: Тръгваме в 8 като на шега, но с всичко необходимо, с много почивки пеодоляваме горската част до 10. След голяма почивка (30мин. Поне) със хубави тояги за да проганваме змии и др. Неща пред нас навлизаме във високата трева, за която някой беше писал в началото пък и аз имам снимка от този участък, мисля че там вече не е толкова стръмно а на серпентина.(Тук имам въпрос, колко е дълъг участъкът с висока трева?) защото имено сега можеби тук е мястото да се откажем и да се връщаме на долу. Там май, че се газило поточе. След туй ако преминем успишно и стъпим на алпийската част вече може и да подремнат децата. До мермера да се изкачим и 16ч. След обяд вече знаем. Има три варианта за които пак ще чакам съвет. Миналата година видях палатка на най горното урдино(това е първия въпрос), втория вариянт е или в х. 7-те езера или на палатка около нея и третия е х. Вазов.
Аз съм писала по горе, че децата са на 6 и 10. За потенциала на децата мога да разказвам много и за моите (от 3 годишни са на билото) и за чужди. Не се ли осигурява почивка, а след това сериозно ходене или ако е на 3 пък и 4 трябва да има вариянт и за носене (по заравнени места ) защото по принцип стръмините децата ги преодоляват даже и с удоволствие. Само, че такова огромно натоварване като това за което говорим е голямо предизвикателство. Да си призная лично съм се отказала има други които настояват.
Чет Май 30, 2013 7:00 pm
dan
И аз да кажа нещо по въпроса. През м.юли 2011год. бях в този район и то с 2 деца на 6 и 12години. Щом искаш да ги заведеш там, мой съвет е , от Зелени преслап отиди на Седемте езера и вечерта нощувайте на х. иван Вазов. На другия ден през Баучер слез в Рил. манастир. Обратният маршрут ще бъде неприятен за децата. Може преди баучер да опънете палатка, но лично мое мнение не е за предпочитане - Вазов е близо.Имай впред вид - ЗАРЕДИ СЕ ПОНЕ С 6Л. ВОДА. На нас не ни стигна независимо , че по средата има вода. Слизането също не беше приятно заради високата трева ,даже изгубипме маркировката и подсоявахме част от Дългия рид. Вечерта в манастира бяхме гроги. Все пак с деца бяхме!
Съб Юни 01, 2013 6:13 pm
Нети Дим
Ще споделя моя спомен за този маршрут. Преди две или три години през юли, малко така като на шега - решихме: ЦПШ - връх Мальовица - и ей го там долу Рилския манастир. Че като започна едно спускане по тоз рид, както каза колегата - пристигаш абсолютно гроги на Манастира. И на другия ден - през Сухото езеро - обратно към ЦПШ, със загубване и слизане през Йончово езеро - отново гроги. Наистина смятам, че маршрута си е доста натоварващ. Броя се за средна категория турист.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети