ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Писта на билото?
Иди на страница Предишна  1, 2

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Писта на билото?
Автор Съобщение
kinadobreva

Местожителство: varna

Мнение Отговорете с цитат
Жалко няма да мога да играя федербал с децата там... Но пък това което видях ме впечатли. Вярно ли, че може да се премине от горе от орловец, иглата до елени. Дали е постижимо и на каква цена. Миналата година когато се засилиме с моя спътник горе след еленивръх на изток ни пресрещна група планинари и нипредупредиха, че на там не може. Задължително се слизало пане до първа тераса и от там пак на горе.

Чет Май 23, 2013 7:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifin

Местожителство: Рилско

kinadobreva написа:
Жалко няма да мога да играя федербал с децата там... Но пък това което видях ме впечатли. Вярно ли, че може да се премине от горе от орловец, иглата до елени. Дали е постижимо и на каква цена. Миналата година когато се засилиме с моя спътник горе след еленивръх на изток ни пресрещна група планинари и нипредупредиха, че на там не може. Задължително се слизало пане до първа тераса и от там пак на горе.

Планинарите , които са ви предупредили , че "натам не може" малко са ви послъгали , може и машрутът с гледките наоколо са невероятни . Наистина има няколко опасни и трудни участъка , но с необходимото внимание , концентрация , бавно и без излишни рискове се минава целия траверс от Мальовица до Попова капа или пък наобратно. С малки деца обаче не бих препоръчал. Иглата без необходимите екипировка и осигурителни средства няма как да се достигне. Злият зъб - също , макар за там да има единични случаи но е изключително опасно .
Чет Май 23, 2013 8:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifin

Местожителство: Рилско

Същият този праг на нас ни се наложи да го минаваме в дъжд и мъгла и приключението се оказа истинска авантюра. Ръце се пързалят , крака се хлъзгат, вода ти тече във врата ..... Мъглата обаче ни се оказа в помощ , защото не се виждаше пропастта долу. Абе въобще приключение си беше голямо от седемчленна група планинари , някои от които и почти лаици.
Чет Май 23, 2013 9:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Emil

Местожителство: Sofia

Покрай всичките върхове от мальовишкия траверс знам страшно много писти, но тръгват под доста голям наклон нанадолу. Very Happy Very Happy Very Happy
Пет Май 24, 2013 8:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
kinadobreva

Местожителство: varna

Има ли маркировка по Мальовишкия траверс?

Сря Май 29, 2013 8:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

ZCEZBPM написа:
Значи като се тръгне от Еленин връх през Петлите към Орловец и Злия зъб има един праг в края на този маршрут.
150 метра преди Орловец се пада някъде това място.

По принцип при летни условия траверсът не е кой знае какво. Докато обикалях Мальовица в качеството си на "прост турист", каквато е терминологията, съм го минавал многократно и без да се замислям какво ще стане, ако вместо раницата падна аз. След като по-късно разбрах по "трудния начин" какви са последиците от падането от скали и стръмни склонове, проумях и какво са искали да ми кажат старите пушки от ПСС-то като ми заявиха, че там нямам работа. Изводът за мен е, че траверсът следва да се преминава само от хора, които са наясно със себе си и познават възможностите си, при известна доза риск от подхлъзване или счупване на някоя хватка - преминаването на този праг е технически елементарно, но ако се "отървете"/считам за практически невъзможно да успеете да се задържите в движение на площадката долу/, и въпреки това останете живи, ще сте обект на много сложна операция от цял екип заслужили майстори на травматологичната хирургия. Лошото на този участък е, че не е технически труден, а че към него се подхожда диагонално, отляво, а падането както всички знаем е право надолу, където са скалите, а те търпеливо чакат някой да ги намаже....
Ако се интересувате мога подробно да ви опиша обходите на Орловец от север и от юг - далеч по безопасни са.
Относно маркировката - има видима пътечка и каменни пирамидки.
Чет Май 30, 2013 9:27 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

ZCEZBPM написа:
vladofff написа:
ZCEZBPM написа:
Значи като се тръгне от Еленин връх през Петлите към Орловец и Злия зъб има един праг в края на този маршрут.
150 метра преди Орловец се пада някъде това място.

Лошото на този участък е, че не е технически труден, а че към него се подхожда диагонално, отляво, а падането както всички знаем е право надолу, където са скалите, а те търпеливо чакат някой да ги намаже....
.

Малко объркване мисля че има .
Става дума за друг праг.
Става дума за онзи по-лесния и много по-безопасен праг дето е 150 метра преди Орловец като се идва от Еленин връх, а не за прага дето се изкачва Злия зъб.
Там площадката за разлика от този праг на Злия зъб е зад гърба на човек и се подхожда с лице към нея и ако някой се изтърве трябва да е голям карък, за да не може да се задържи като падне на площадката.
Най- много някой крайник да счупи поради лошо приземяване заради лекия наклон на площадката.
То по-високите хора дори не трябва да подскачат, за да стигнат горния ръб, а само да се протегнат.
Като е лошо времето със сигурност ще е супер гадничко по целия траверс .
Не помня точно колко беше широка площадката, но някъде 2-3 метра май беше.

Пък за оня праг дето е на Злия зъб ако някой падне и Господ не може да му помогне.
Аз без да се качвам(само опитах или по-скоро се протегнах да се хващам ама ...) за малко да пукна само от гледката.Smile

Няма никакво объркване, точно за прага в Западния кулоар на Орловец говорим. Злия зъб бе предмет на друга обширна тема, която няма смисъл пак да дъвчем. А "площадката", ако изобщо може да се нарече така, продължавам да твърдя, изобщо не може да е утеха и да си мислиш, че ще се задържиш при едно претъркулване. Малките каръци, както и големите, ще летят по еднакъв начин към Гроба на монаха, който е непосредствено там където ще спрете при стремителния път надолу.
Чет Май 30, 2013 11:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.