Автор |
Съобщение |
bugcho
|
|
Юни в Стара Планина |
|
Планувам едно преходче:
1-ви ден: Паниците - х. Рай - х. Васил Левски
2-ри ден: х. Васил Левски - Голям Купен - з. Ботев
3-ти ден: з. Ботев - х. Тъжа - з. Голям Кадемлия
4-ти ден: з. Голям Кадемлия - х. Мазалат - х. Узана
Да питам пътеката от х. Левски до Голям Купен добра ли е? Виждам, че не е маркирана, лесно ли се намира?
Като гледам вски ден се пада около 8 часа ходене... Малко ще се озоря с носенето и на палатка Та накратко маршрута предлолагам е дорбе маркиран и всеки преход оп дни е постижим.... само това от х. Левкси с Купена ми е малко неиузвестно.. Мислих да се кача през х. Добрила и от там на запад.. но не съм виждал Райското пръскало...
|
|
|
Вто Май 28, 2013 4:03 pm |
|
|
Живота
|
|
|
|
От хижа Левски до х.Добрила пътеката е маркирана,от рида Хубавец до Голям Купен нагоре пътека няма,но сам ще се сетиш кое е най подходящото място за изкачване.
|
|
|
Вто Май 28, 2013 4:26 pm |
|
|
bugcho
|
|
|
|
Идеята ми от х. Добрила по билото до з. Ботев.... но се двоумя между двата варианта... понеже не съм виждал Райското пръскало а сега е пълноводно... а от Добрила до Ботев мога да го оставя за по нататък....
|
|
|
Вто Май 28, 2013 4:29 pm |
|
|
Gamina
|
|
|
|
Защо не останеш просто 2 дена около з. Ботев, още повече, че си и с палатка
1 ден - Добрила - з.Ботев
2 ден з. Ботев - х. Рай през Башмандра - вр. Ботев по Тарзановата - слизаш някъде на изток и спиш, на другия ден продължаваш за Тъжа.
Ако не искаш да опъваш палатката в границите на парка, просто се връщаш на заслона.
3. Ден - з. Ботев - х. Тъжа и така нататък
_________________ www.summitsweb.com |
|
|
Вто Май 28, 2013 5:07 pm |
|
|
bugcho
|
|
|
|
Мислих го този вариант... но имах идея да спя на Голям Кадемлия....
А и предвид че лифта до Добрила не работи... ще е прърви ден на Добрила спането...
|
|
|
Вто Май 28, 2013 5:42 pm |
|
|
Gamina
|
|
|
|
Е то не ти пречи на Кадемлията, третия ден си ти остава същия
Обаче ако лифта не работи - да, не е оферта драпането от Сопот
_________________ www.summitsweb.com |
|
|
Вто Май 28, 2013 6:04 pm |
|
|
bugcho
|
|
|
|
Може да се кача на Костенурката, а не на Купена...
|
|
|
Вто Май 28, 2013 6:56 pm |
|
|
ПАВЕЛ
|
|
Re: Юни в Стара Планина |
|
|
|
Планувам едно преходче:
1-ви ден: Паниците - х. Рай - х. Васил Левски
2-ри ден: х. Васил Левски - Голям Купен - з. Ботев
3-ти ден: з. Ботев - х. Тъжа - з. Голям Кадемлия
4-ти ден: з. Голям Кадемлия - х. Мазалат - х. Узана
|
Много добре си го замислил - перфектен вариант при така желаните от теб цели . Бих ти препоръчал да не трамбоваш в последния ден между Мазалат и Узана - скучен участък с прашни пътища ,сечища ,коли и мотори......Измисли някаква друга врътка в района .
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=KDPW_g2AhAU |
|
|
Вто Май 28, 2013 7:43 pm |
|
|
bugcho
|
|
|
|
От Узана ще ме вземат на сутринта с кола...
и там съм решил да спя в подножието на връх Исполин... разбрах че има чешма точно под върха
Само това с Купена ме притеснява.. но може би ще взема решение на място дали да се кача на Купена или направо на Костенурката.. А купена да го оставя за друг път..
|
|
|
Вто Май 28, 2013 7:48 pm |
|
|
ПАВЕЛ
|
|
|
|
Купена ти е най-малката грижа - караш на запад по лятната пътека(магистрала) Левски-Добрила и точно под върха хващаш нагоре по ливадата . Имаш два варианта за качването на върха - по югоизточния ръб или по-добре(по-лесно) подминавайки Локвата излизаш на седлото между двата Купена и от там по въжето.......И 5 -годишно дете не може да се заблуди в този район
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=KDPW_g2AhAU |
|
|
Вто Май 28, 2013 7:58 pm |
|
|
bugcho
|
|
|
|
Аха... тоест да не тръгвам по жълтата маркировка към Костенурката а да подмина и после към Локвата... Не съм ходил по този край.. но няма как да не се ориентирам по Купена кога да тръгна нагоре
|
|
|
Вто Май 28, 2013 8:00 pm |
|
|
Todor
|
|
|
|
Маршрута е добре подбран за целите. Ако носиш същата раница като в Родопите ще видиш зор по билото на Балкана .
Вариянта, който ти препоръчва Павел е много добър - по лятната пътека за Добрила и когато пресичаш рида Хубавец завърташ рязко на север по ръба докато стигнеш локвата. Там обикновено има нахални коне, които се опитват да ти ровят в раницата или да лижат сол от дрехите ти . Излизаш на премката между двата Купена и тръгваш по новата колова маркировка и въжето. Лесно е за ориентация.
Има вариянт да напуснете пътеката и да се качите по източния улей на купена. Там има и извор, около който растат много жълти цветя. Имаше и някакви маркучи, с които овчарите бяха карали вода долу до някакви корита, варели... мога да ти покажа на картата. Този улей извежда точно под въжетата от източната страна на Купена. Оставяте си там раниците и само с фотоапаратите се качвате за 10-15 минути до върха.
Струва ми се леко дългичко от з.Ботев през Тъжа и до Кадемлията, но може да не ми е вярна преценката, защото участъка от Ботев до Тъжа ми е бил като част от маршрута Добрила - Тъжа, а от Тъжа до Кадемлията съм ходил само зимно. Не знам дали няма някоя пътека от Русалийски гробища направо към Смесите за да спестите поне малко.
п.п. И още нещо през юни там е много гръмотевично, особено следобед. Тръгвайте много рано и имайте готовност да изчакате 2-3 часа да премине бурята, като се скриете на подходящо място.
|
|
|
Сря Май 29, 2013 8:37 am |
|
|
bugcho
|
|
|
|
Ами да със същата раница, но с нова палатка и спален чувал
Точно това ме притеснява, че си харесах средно по 8 часа ходене на ден...и вероятността времето да се прецака следобед е много голяма.... и се двоума дали да не намаля времетраенето на преходите...
Защо от з. Ботев до Кадемлията да е много.. з. Ботев - Тъжа го дават 4 часа... и после още 3 до Кадемлията?
|
|
|
Сря Май 29, 2013 11:23 am |
|
|
Dimo Kolev
|
|
|
А може малко наобратно:
1ви ден - тръгваш от Габарево през х. Соколна, минаваш през целия масив на Триглав и за около 8 часа си на превала между двата Кадемлии. Спане на заслон Г.Кадемлия.
2ри ден - от заслона надолу през Смесите за около 3:30 часа си на Тъжа. Продължаваш (без да се обаждаш на Чочо) нагоре до вр. Ботев и слизаш по Тарзановата пътека на х. Рай. Спане и наслада от водопада.
3ти ден - от Рай през Башмандра отиваш на х. Левски. Оставаш раницата и се катериш нагоре Костенурки, Купени после надолу спиш на хижата.
4ти ден - варианти много: надолу по Стара река към Карлово; нагоре през Булката и Равнец към Карлово или през Дюза и пак Равнец към Карлово.
|
|
|
Сря Май 29, 2013 12:44 pm |
|
|
bugcho
|
|
|
|
Варианти много ... но 5-тия ден ще ме вземат с кола от Узана...
|
|
|
Сря Май 29, 2013 7:28 pm |
|
|
|