Благодаря ви много за бързите и конкретни отговори... Винаги е по-добре да се пита преди да се направи нещо, та затова реших да се допитам до някой с повече опит и знания с конкретните ситуации и конкретното място.
Ще спазя инструкциите ви и ще се опитам да организирам изкачването за два дни с престой, все пак има какво да се види, а не искам да го изпускам Да си призная, и на мен не ми се виждаше много реалистично макар и да може на бърз ход да се вземе някакво растояние за определено време.
А иначе за формата ми е трудно да си я определя. На мен може да ми се струва добра, но за някой доста по-опитен да си е направо смешна. На мен понеже основният ми опит е от Витоша и затова почти всичко измервам с разтоянието: Студентски град-Околовръстното-Драгалевци-Бай Кръстьо-Алеко-Черни връх. Някъде около 6-7-8 часа ходене отиване и връщане, но планина с планина не си приличат много.
Пак Ви благодаря много за споделеното време и указанията
Съб Май 04, 2013 10:08 pm
dar4o
Rincewind написа:
Wotsonsx написа:
Здравейте,
Видях темата и я изчетох с интерес, та затова реших да ви попитам да ли е възможно да се изкачи връх Ботев (+ минаване покрай Райското пръскало) за един ден, ако се тръгне от гарата на Калофер около 10:30 сутринта при хубаво лятно време. Знам че въпросът ми знучи някак странно за вас като опитни планинари, но за мен представлява интерес. Аз съм от Бургас и транспортните ми връзки малко страдат... пък и ме притиска времето... Ако някой има представа нека да пише и знае нещо по въпроса, ще му бъда много благодарен.
КРАТКО И ЯСНО: НЕ!
То принципно всичко е възможно, но ...
Като за начало не си споделил две много важни неща:
1. Искаш само да го качиш (т. е да спиш горе, напр. на заслон Ботев) или и да слезеш в същия ден? Ако е второто - НЕ, НЕ и ПАК НЕ, ако е първото - само НЕ!
2. В каква форма си и имаш ли изобщо опит с подобни преходи?
Малко подробности:
Приемам, така, както си написал заданието, че от гара Калофер ще вървиш само пеша. От това следва ето какво:
3 км по асфалт до центъра на града, след което още 6 км по асфалт до местността Паниците. Общо 9 км, които ще минеш за минимум 2 часа. Т. е. на Паниците ще си към 12:30-13:00 часа.
Оттам те чакат едни 4 часа до хижа Рай, т. е. вече ще е към 17:00 часа
От хижата до водопада и обратно: около 1 час, т. е. вече ще е 18:00 часа
И ако все още не си грохнал, тепърва те чакат още поне 4 часа до връх Ботев. Вече ще е 22:00 часа, излишно е да споменавам, че дори на 22 юни вече ще е напълно тъмно от около половин час.
След това ще трябва да слезеш от върха до заслона, т. е. още половин час.
Казано другояче, ще ти трябва едни (минумум!) 12 часа, и то ако приемем, че само вървиш, вървиш, вървиш ... И това "в хубаво лятно време", т. е. жега, жега и пак жега.
Ето ти разказ с посочени времена на нещо подобно на твоята идея, но забележи двете основни разлики: тръгването е от местността Паниците, т. е. не са минавани 9-те километра от гарата до там, и са стартирали в 7 часа сутринта, т. е. 3 и половина часа преди теб, към които трябва да прибавиш и минимум двата часа от гарата до Паниците. С други думи са имали пет-шест часа преднина пред теб вкл. ненатрупана от ходенето по асфалта умора. Пристигнали са малко след 18 часа на заслона и са спали там.
Тези часове са ми много дълги. Аз се качих първият път от Паниците до х. Рай за 3 часа и половина.
Сега ще се опитам да се кача за един ден от Паниците през х. Рай - вр. Ботев - зимната маркировка - Паниците, като ще тръгна сутринта към 6 часа. Проблема е че няма места на х Рай за уикенда, а не ми се спи на палатка пред хижата иначе щях да си правя кефа .....
А дали ще успея ---- ще разберем по - късно
Сря Май 22, 2013 2:54 pm
dar4o
Прехода Паниците - х. Рай - Райското пръскало - вр. Ботев - Паниците е възможен за един ден стига да тръгнете рано и да имате ината да го направите.
Тръгнахме в 6 сутринта от Паниците в 9.30 бяхме на х. Рай - почивка. От там до Райското Пръскало и след това нагоре към Ботев. На върха бяхме към 13.30, починахме около час и тръгнахме обратно по зимната маркировка към Паниците. В 19.45 бяхме пред колата. Общ преход с почивките към 14 часа. Възможно е, но е трудно и уморително. Честно направих го на инат. Но съм страшно доволна
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети