Автор |
Съобщение |
diantsvetkov
|
|
Райско Пръскало - в.Ботев |
|
Здравейте колеги ,
Към края на месеца планираме да направим един преход до х.Рай и в.Ботев /разбира се , ако условията са подходящи/
Въпросът ми е дали някой знае как е снежното положение в района и като цяло дали е възможен преходът без кой знае каква зимна екипировка ?
Мерси предварително за отговорите
Хубав ден
|
|
|
Вто Май 14, 2013 8:20 pm |
|
|
alexvan
|
|
|
До пръскалото сняг няма.
Ботев
снимка - Деси Стаменова
|
|
|
Вто Май 14, 2013 8:41 pm |
|
|
pana
|
|
Х Рай вр Ботев |
|
Както виждате снегояда който е любимец на Бате Емо изяде рано снега. Но въпреки това температурите в тази част на балкана по това време са все още ниски сутрин. До хижата предполагам че с летни дрехи ще минете но горе не вярвам . От хРай до билото сте скрити в скалите но после излизате на открито върха е близо сняг не вярвам да има но връхна дреха е задължително както и хубави обувки. През края на юни съм спал на заслон Ботев сняг нямаше но сутринта температурата бе само 3 градуса. Нали я знаете старата поговорка в планината зимно време се носи ядене лятно време дрехи.
|
|
|
Сря Май 15, 2013 10:42 am |
|
|
dar4o
|
|
|
|
Здравейте!
На 24 и 25 май и аз ще ходя до х. Рай и вр. Ботев. Качвала съм и съм слизала до Ботев само по Тарзановата пътека, но сега мисля да сляза по т.нар зимна маркировка. Въпроса ми е - маркировката добре ли означена, има ли вероятност да се "потурча" някъде / все пак съм морско чедо /. Има ли вода някъде по пътя или пък сняг.
|
|
|
Чет Май 16, 2013 3:19 pm |
|
|
Todor
|
|
|
|
|
|
Здравейте!
На 24 и 25 май и аз ще ходя до х. Рай и вр. Ботев. Качвала съм и съм слизала до Ботев само по Тарзановата пътека, но сега мисля да сляза по т.нар зимна маркировка. Въпроса ми е - маркировката добре ли означена, има ли вероятност да се "потурча" някъде / все пак съм морско чедо /. Има ли вода някъде по пътя или пък сняг. |
Маркировката е много добра - колова. Има летен вариянт от заслон Маринка, който е много по-красив, но има за пресичане няколко преспи по това време на годината, а това никак не е безопасно. Там и маркировката по разни камъни по земята не се виждаше много добре, но от 3-4 години не съм минавал - може да са я подобрили. Все пак ако нямаш достатъчно опит - не ти го препоръчвам.
Вода има до заслон Маринка от северната страна на билото на съвсем близо. Мисля, че е означена чешмата. Най-студената вода която някога съм пил.
Ако караш само по зимната маркировка трябва да внимаваш да не хванеш тези за рактраковете.
И само още нещо - в този сезон почти всеки ден следобяд вали и гърми - тръгвайте рано и умната.
|
|
|
Чет Май 16, 2013 4:46 pm |
|
|
dar4o
|
|
|
|
|
|
|
|
Здравейте!
На 24 и 25 май и аз ще ходя до х. Рай и вр. Ботев. Качвала съм и съм слизала до Ботев само по Тарзановата пътека, но сега мисля да сляза по т.нар зимна маркировка. Въпроса ми е - маркировката добре ли означена, има ли вероятност да се "потурча" някъде / все пак съм морско чедо /. Има ли вода някъде по пътя или пък сняг. |
Маркировката е много добра - колова. Има летен вариянт от заслон Маринка, който е много по-красив, но има за пресичане няколко преспи по това време на годината, а това никак не е безопасно. Там и маркировката по разни камъни по земята не се виждаше много добре, но от 3-4 години не съм минавал - може да са я подобрили. Все пак ако нямаш достатъчно опит - не ти го препоръчвам.
Вода има до заслон Маринка от северната страна на билото на съвсем близо. Мисля, че е означена чешмата. Най-студената вода която някога съм пил.
Ако караш само по зимната маркировка трябва да внимаваш да не хванеш тези за рактраковете.
И само още нещо - в този сезон почти всеки ден следобяд вали и гърми - тръгвайте рано и умната. |
Благодаря ти за изчерпателният отговор. Нямам достатъчно опит, а другите, които ще са с мен пък нямат никакъв .... сега почвам да се замисля дали да не сляза пак по Тарзановата пътека, но като се качим на Ботев, ще видим какви групи има да слизат и от къде и може да се присъединим към някоя от тях.
Само времето да не ни изиграе лоша шега. В този сезон наистина не съм се качвала на върха - само лятото.
|
|
|
Пет Май 17, 2013 8:51 am |
|
|
Todor
|
|
|
|
Не, не - не искам да те плаша - просто от Маринка да не завивате по лятната пътека ако няма никой с вас. Иначе по коловата маркировка е много лесно и приятно. Ще минете през Ушите и Параджика - много яки гледки към северния Джендем.
|
|
|
Пет Май 17, 2013 9:05 am |
|
|
dar4o
|
|
|
|
|
|
Не, не - не искам да те плаша - просто от Маринка да не завивате по лятната пътека ако няма никой с вас. Иначе по коловата маркировка е много лесно и приятно. Ще минете през Ушите и Параджика - много яки гледки към северния Джендем. |
Да разбирам, че на Маринка има означение, коя е лятна и коя зимна маркировка
|
|
|
Пет Май 17, 2013 9:58 am |
|
|
Todor
|
|
|
|
Ето виж тук карта на района за който говоря. Вие ще дойдете на вр.Ботев по зелената маркировка отдолу. Ще продължите по червената колова маркировка до Маринка. Там се вижда и къде е водата. Със сини точки съм отбелязал пътеката, за която говоря - не помня какъв цвят беше маркировката, но се виждат бетонните основи на сълбове за високо напрежение /без стълбовете/. Можете да продължите по пътя до заслон Михайлов - жълтата маркировка, но ще изпуснете гледка към северния Джандем. По- добре да продължите до Параджика и от там да се спуснете към заслон Михайлов.
Мисля, че навсякъде има табелки с указания. Като магистрала е - няма да се загубите. Ако се съмнявате - изчакайте 10-20 минути и ще мине някой, който да ви упъти.
Последната промяна е направена от Todor на Пет Май 17, 2013 11:19 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Пет Май 17, 2013 10:17 am |
|
|
dar4o
|
|
|
|
|
|
Ето виж тук карта на района за който говоря. Вие ще дойдете на вр.Ботев по зелената маркировка отдолу. Ще продължите по червената колова маркировка до Маринка. Там се вижда и къде е водата. Със сини точки съм отбелязал пътеката, за която говоря - не помня какъв цвят беше маркировката, но се виждат бетонните основи на сълбове за високо напрежение /без стълбовете/. Можете да продължите по пътя до заслон Михайлов - жълтата маркировка, но ще испуснете гледка към северния Джандем. По- добре да продължите до Параджика и от там да се спуснете към заслон Михайлов.
Мисля, че навсякъде има табелки с указания. Като магистрала е - няма да се загубите. Ако се съмнявате - изчакайте 10-20 минути и ще мине някой, който да ви упъти. |
огромно БЛАГОДАРЯ !!!!!!
|
|
|
Пет Май 17, 2013 10:43 am |
|
|
diantsvetkov
|
|
|
|
Благодаря на всички за предоставената информация Сега остава само и времето да бъде благосклонно към нас. Аз лично съм ходил до пръскалото и до Ботев август месец и честно казано бях леко разочарован , тъй като нямаше много много вода , но сега се надявам да е по-различно , иначе пътят до х.Рай е невероятен. Относно зимната маркировка , не мисля , че ще се загубите , доста добра е маркировката. Успех и приятно изкарване
|
|
|
Пет Май 17, 2013 3:27 pm |
|
|
dar4o
|
|
|
|
|
|
Благодаря на всички за предоставената информация Сега остава само и времето да бъде благосклонно към нас. Аз лично съм ходил до пръскалото и до Ботев август месец и честно казано бях леко разочарован , тъй като нямаше много много вода , но сега се надявам да е по-различно , иначе пътят до х.Рай е невероятен. Относно зимната маркировка , не мисля , че ще се загубите , доста добра е маркировката. Успех и приятно изкарване |
И моите две ходения са лятото - първият път се разочаровах много - Пръскалото никакво го нямаше, вторият път вече знаех, сега се надявам да го видя в цялата му прелест.
Приятно изкарване и на Вас. Може да се засечем горе )
|
|
|
Пет Май 17, 2013 4:06 pm |
|
|
Psychosapiens
|
|
|
НА МАРИНКА ВОДА НЯМА
Все още е много затрупана чешмата не разчитайте на нея.
_________________ Know your Body. Know your Mind. Know your Substance. Know your Source |
|
|
Пет Май 17, 2013 4:32 pm |
|
|
dar4o
|
|
|
|
|
|
НА МАРИНКА ВОДА НЯМА
Все още е много затрупана чешмата не разчитайте на нея. |
Това означава ли, че по зимната маркировка ще има много сняг и прехода ще е труден?
|
|
|
Пон Май 20, 2013 9:41 am |
|
|
ПАВЕЛ
|
|
|
|
|
|
|
|
НА МАРИНКА ВОДА НЯМА
Все още е много затрупана чешмата не разчитайте на нея. |
Това означава ли, че по зимната маркировка ще има много сняг и прехода ще е труден? |
Не разбира се.......Тръгвайте спокойно , снегът не е проблем. Просто ако решите да кривнете от зимната маркировка и срещнете някъде пряспа с кофти наклон, не трябва да ви домързява да я заобиколите .......
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=KDPW_g2AhAU |
|
|
Пон Май 20, 2013 8:17 pm |
|
|
|