Златишко-Тетевенска Ст.Пл.& Годишната среща на Планинари
Реших и тук да споделя тази тема от скитането ни изминаля уикенд, както и моя сингъл в неделя и срещата ми с парапланеристите на вр.Свищи плаз :
Получи се добър купон на хижата, както и едно добро съботно-неделно ходене из Балкана.
Аз и мойте спътници поехме от юг към х.Момина поляна, както и от юг се прибрахме на следващия ден.
Около 9 часа потеглихме от София с колата на Люси /Людмил/ от Радомир 4 души - Люси, Маргото с една нейна приятелка и аз.
Докато се намотаме в Пирдоп, хапнем и т.н стана почти пладне.. , та тръгнахме от ж.п гарата точно в 11.00 часа. Точно в този момент пристигна и влака от София, и оттам на гарата слязоха Гьоко и Мила, групата стана от 6 човека, и така се запътихме към х.Паскал.
Пътят от Пирдоп до хижа Паскал без бързане го взехме точно за 2 часа /със стегнато темпо спокойно се взима и за час и половина/.
Така около 13 часа бяхме на хижата. Там последва обяд, чай, опознаване на района и т.н. След около 40 мин. потеглихме нагоре към билото. С приближаване на билото облачността взе да става все по-голяма, а на билото бе паднала сравнително гъста мъгла.
Важно е да се знае, че има колова маркировка малко след х.Паскал, която извежда на билото западно от вр.Косица, където започва билната колова и червена лентова маркировка.
Последва около час спокойно ходене по билото на изток /а не на запад, както погрешно бях написал в бързината в началото/, минавайки през три последователни слабо изразени върха -вр.Косица /единствения от трите с кота/, вр.Паскал и вр.Картала. Встрани /източно/ от вр.Картала има друга колова маркировка, която се спуска на север в посока х.Момина поляна, стигайки недалече от вр.Момински чукар. Оттам пътеката продължава през борова гора, като след 20-на мин. през нея се достига до х.Момина поляна.
Тръгвайки в 11 часа, точно на стъмване - малко след 17.30 часа, бяхме на хижата. Пътят сумарно излезе около 6.30 ч., влизайки и 40-45 мин. на хижа Паскал, както и честите спирания, приказки по пътя, почивки и т.н. Като цяло маршрута от гр.Пирдоп до х.Момина поляна го дават 5.30ч. /без разбира се големи и чести почивки, вкл.и на х.Паскал/. Все пак нашия план бе да сме на хижата точно на свечеряване, за да уплътним деня както си му е реда...
Последва цяла нощ купон - хапване, пийване, хора, танци-манци и т.н. - пак както си му е реда.. , та до 04.30.
Спане около 4 часа, докъм 08.30, врътене, опит за спане, будене, моткане и т.н прецедури. Приказки с тоя-ония, и в 11.00 потеглих отново нагоре /на юг/ към билото. Междувременно доста хора вече бяха поели в различни посоки. По пътя към билото, както и на/по самото било настигнах почти всички от запътилите се в тази посока. Оказа се, че една част продължават на юг към Пирдоп, друга към Антон, трета след обикола по билото слизат на север към х.Абаджиев, където са им колите.
Аз взех решение да продължа колкото е възможно повече по билото, като целта ми бе да стигна до вр.Свищи плаз, и оттам да се спусна към Златица. Бях се разбрал с мойта малка група от предния ден /Люси, Марго и Цвети/ да се чуя с тях като наближа Златица и да се съберем там. Те с по-бавен ход слязоха в Антон, оттам с влака до Пирдоп, къдто бе колата, и с нея до Златица, където пък ме взеха мен.
Отново преминах покрай трите върха по билото от предния ден - Картала, Паскал и Косица /с пирамидата/, като продължих по билото, последователно преминавайки през върховете Михаля, Голямата Занога и някоя и друга билна безименна кота. Така към 15.15, след около 4 часа и 15 мин. достигнах и до последния висок и леко вдаден на юг връх за деня - вр.Свищи плаз.
Изкачвайки се по него, от другата страна на върха успоредно с мен забелязах да се изкачват леко разкъсани един от друг 3 души с необичайно големи раници на гръб. Оказаха се парапланеристи. Качили се от Златица хората, та да се спуснат на воля.. Много им се зарадвах - хем не бях сам така, хем можех да се насладя на полета им. И друг път съм гледал в небето парапланеристи, но за първи път случвах точно на връх да се приготвят и излитат пред очите ми. Запознахме се, поговорихме и изкарах над 40 мин. на върха, хапвайки първата храна за деня и наблюдавайки ги. Разбира се, не пропуснах да направя и снимки относно приготовленията и полета им - как се спускат един по един.
Към 16 часа последва спускане по едно от ребрата южно от Свищи плаз към Златица. Този район ми бе изцяло непознат, пък и времето напредваше, стъмваше се рано, не знаех от къде точно мога да сляза, но бях решил да проуча и този участък от района.
Оказа се доста интересен и по-разчупен, с няколко заострени чуки и ребра в южна посока. От вр.Свищи плаз южно се спускат главно три ребра - Балабанчовица, Салтаала и средното - безименно по мойта карта, разделени помежду си от дълбоки долове /на деретата Велксен дере, Балъм дере и Куру дере/.
Чудех се кое да хвана, можело и по трите ребра да се слезе, ми каза един от парапланеристите на върха, така че в крайна сметка си избрах средното ребро и се спуснах по него. Добре че по това време на годината в широколистната гора привечер се вижда все още нещо /поради вече опадалите листа/, както и че времето бе сравнително хубаво. Това ми позволи сравнително бързо, макар и поради честите спирания за оглеждане и опознаване на района, да се спусна до гр.Златица. Тези три ребра ми привлекоха вниманието и явно пак ще се ходи някой път натам, за да се огледат по-добре.
Към 17.45 бях вече в началото на града, като в 18 часа кацнах в центъра, в една хубава кръчма, където ме чакаха спътниците ми от предния ден. Там прекарахме два часа в хапване, пийване и сладки раздумки и щем-нещем в 20 часа с колата се запътихме към мръсна и прашна София, като попътьом след с.Буново спряхме да огледаме монумента на Васил Левски и сподвижниците му от Средногорието.
_________________ Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу.
Последната промяна е направена от Niksi на Чет Ное 20, 2008 12:50 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Ное 20, 2008 11:19 am
Niksi
И малко снимки...
Снимки в потвърждение на горната тема.. wink:
Красивата брезова гора по пътя между Пирдоп и х.Паскал. Била е изкуствено посадена с цел поне малко да се запази природата и въздуха от голямото замърсяване в резултат на добивната дейност в района:
Кончето добре си пасва на фона на брезите :
И пак берьозьi, берьози - все още пооблечени, макар и все по-оскъдно :
Малко след брезите започна буковия пояс, стигайки до хижата. Иглололистните левенти почти липсваха. От хижата нагоре започват поляните и пасищата. И разбира се, беседка, рекичка и килим от листа
И х.Паскал :
Изплувайки от мъглата - наближаване на билото около вр.Косица :
Групата на вр.Косица :
И малко снимки от следващия ден - по билото до вр.Свищи плаз и гр.Златица:
В района на вр.Картала и поглед по билото на запад:
От вр.Косица на запад по билото и моята цел за деня - вр.Свищи плаз, както и едно от мъгливите ребра, спускащи се надолу към гр.Златица. Долу в ниското е Косишки превал :
Част от гръбнака на Стара Планина в подножието на вр.Свищи плаз и пътя, който бях изминал :
На вр.Свищи плаз и парапланеристите, за които споменах :
Подготовка за полет /Жоро от Златица/ :
Да се рееш в небето ...
Да си свободен...
Следващият, моля /Росен от София/ :
Колко му трябва на човек...да прави това, което му доставя удоволствие...
Отколешната мечта на човек да полети...
Да бъде като птиците...
Спускането от Свищи плаз по средното ребро към гр.Златица :
И отново парапланерист на фона на залязващото в облаците слънце :
И от средното ребро към реброто Салтаала и вр.Козулеси, както и част от главното било в далечината :
И накрая финалното спускане по средното ребро преди здрачаване към гр.Златица :
Re: Златишко-Тетевенска Ст.Пл.& Годишната среща на Плани
Чудесно скитане!
Тук има малка неточност:
Niksi написа:
Последва около час спокойно ходене по билото на запад, минавайки през три последователни слабо изразени върха -вр.Косица /единствения от трите с кота/, вр.Паскал и вр.Картала.
...трябва да е на изток.
И Свищи плаз трябва да се пише Свищиплаз.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Чет Ное 20, 2008 12:40 pm
Niksi
Така ли съм писал...грешка явно, неумишлена..в бързината..иначе уж се ориентирам в посоките..все още.. .
Пък и всеки би трябвало да разбере коя е правилната посока по билото...особено пък ако вземе и карта.
Та относно името Свищи плаз или Свищиплаз. Срещал съм го и по двата начина. Но преобладаващо първия. И на всички карти, които имам, го пише отделно. Пък и на мраморната плоча на върха името пак е написано разделено. Та затова реших и аз така да го напиша.
По-здрави..
_________________ Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу.
Чет Ное 20, 2008 12:47 pm
Niksi
Поправено...да не объркам някой с посоките..
Но името засега викам да си го оставя...
Нашата част от агитката се качи от х. Абаджиев нагоре. Вечерта се разходихме в мъглата до в. Картал, слязохме до останките на х. Планински извори на изток и оттам завъртяхме по северния склон по тънка, маркирана в синьо пътека - обратно към х. Момина поляна.
На другия ден се върнахме обратно на билото, през в. Картал, в. Паскал, в. Косица и слизане по реброто северно от Косица към х. Абаджиев.
Само да спомена - при в. Паскал всъщност има 3 съседни възвишения ...
Ето моите снимки от вечерта (забавлявах се да снимам портрети), комплектовани с няколко снимки от билото:
Регистриран на: 28 Окт 2008 Мнения: 304 Местожителство: София, Враца
Шетане из върхове Острич и Трескавец - северно от Тетевен
Малко снимки от съботния ден, преди купона на х. Момина поляна. Нашата групичка реши да ошета няколко върха, които са на север от Тетевен. Върховете са три, но се качихме само на два - Острич и Трескавец. Нямаше време за Червен - оставихме го за друг път. В началото имаше мъгла, която се разсея след това...
село Бабинци
връх Острич
връх Трескавец
връх Червен
параклиса “Покров Богородичен” на връх Острич
връх Петрахиля - на юг от Тетевен
групата до параклиса на връх Острич
село Бабинци
връх Трескавец
върховете - Червен и Острич
на връх Трескавец
върховете - Острич /отпред/ и Червен /отзад/ - снимка от връх Трескавец
Разходката ни бе около 3.30 часа.
Трябваше да обядваме в Тетевен и след това да стигнем до хижа П.Абаджиев. Оттам час и половина, два до хижа Момина поляна.
В 16.30 часа тръгнахме от хижа П.Абаджиев пеша към хижа Момина поляна.
Стоян е записал в своя пътепис: "Имаше риск да стигнем по светло, бате Веско се уплаши, че щял да ни падне имиджа и седнахме на полянка да пием ракийката на Тотъо. После малко се изгубихме в гората и на хижата стигнахме към 19 ч."
Влязохме в столовата на хижата - народ, народ. Нямаше място къде да седнем. Свалихме три малки масички от горния етаж и се настанихме. Всички бяха там, но... не било така. Последните четирима пристигнаха към 20.00 часа много уморени, след като бяха вървяли цели 8.00 часа... Но това не им попречи да бъдат първи на дансинга.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети