Упътване до Боянския водопад и до вр.Камен дел ?
Здравейте. Рових се доста във форума , който се очертава един прекрасен форум, с богата информация и снимачен материал - красив.
Както се подразбира съм новак в тази област, и почти никъде не съм ходил, те първа ми предстои. В България има толкова много красоти, до които искам да се докосна както лятно време, така и зимно.
Да се върнем в лятното време. Рядко почивам по 2 дни, все почивам по един ден. Днешния ден е такъв-почивен.
Искам да посетя Боянския водопад и да се кача до вр.Камен дел. Всичко това за ден възможно ли е ?
Четох мнения, че за водопада най-лесно е с автомобил до паркинга на Копитото, но от там на къде после ?
Същото важи и за вр.Камен дел, спира се на паркинга и от там на къде обаче ? Да не би за вр.Камен дел както е кулата , над кулата има една беседка тоест над пътя се пада тази беседка, и както е беседката има отъпкана пътека, която води на горе на някъде.
По тази пътека ли се върви за вр.Камен дел ? Ако е по нея все направо ли се върви или ? Упътете един, който се е качвал веднъж на Копитото ?
Също да ме ориентирате за Боянския водопад ?Като спра на Копитото от там на къде продължавам ? Искам да видя хубави гледки, както се очертава да има хубава гледка от вр.Камен дел. Поздрави ....
Преди няколко дена ходих до Копитото и от там имаше красива гледка към заснежена местност, която ще се види от снимката, тази местност как се нарича ?
Предвижването се извършва с автомобил до Копитото , за мое улеснение ...
До нови срещи !
Последната промяна е направена от Ivaylo_Goranov на Сря Май 01, 2013 12:27 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Сря Май 01, 2013 10:16 am
andimit
Здрасти.
Първо за снимката- това вероятно е връх Селимица, над Конярника.
За Боянски водопад класиката е от Бояна и по реката нагоре за около 1, 1:30, но ти щом искаш и да качиш вр. Камен дел най- добре е да оставиш колата не на Копитото, а на паркинга пред Момина скала/ - на Златните мостове хващаш левия разклон.
От Момина скала имаш малко спускане за водопада/ около30 мин./ и после качване през х. Бор за вр. Ушите.
Приятно ходене!
П.П. Кога мислиш да ходиш?
Мога и да ти направя компания
Сря Май 01, 2013 12:13 pm
Ivaylo_Goranov
andimit написа:
Здрасти.
Първо за снимката- това вероятно е връх Селимица, над Конярника.
За Боянски водопад класиката е от Бояна и по реката нагоре за около 1, 1:30, но ти щом искаш и да качиш вр. Камен дел най- добре е да оставиш колата не на Копитото, а на паркинга пред Момина скала/ - на Златните мостове хващаш левия разклон.
От Момина скала имаш малко спускане за водопада/ около30 мин./ и после качване през х. Бор за вр. Ушите.
Приятно ходене!
П.П. Кога мислиш да ходиш?
Мога и да ти направя компания
Мислих днес да прескоча, но изпуснах деня, докато се кача горе ще стане вероятно 14 ч и то деня почти се свърши.
Обмислям със сигурност в зависимост от времето , приблизителна дата 13-15 между тия дни ще е вероятно.
Бих се радвал на компания хихихи. Искам да нощувам под звездите да посрещна изгрева и изпратя залеза, но уви не съм оборудван
за нощен живот под открито небе , а ми се иска да го сторя..
Поздрави.
Сря Май 01, 2013 12:22 pm
Mariana1000
Ivaylo, ако наистина мислиш да ходиш занапред те съветвам да инвестираш в карти. Може да прочетеш подробно описание на маршрута, но нищо не може да се сравни с това да погледнеш картата и да видиш какви пътеки има, особено при първоначално планиране на ходенето. Карта на Витоша струва не повече от 4 лева, а като бонус има и карта на Лозенската планина, която е идеална за еднодневни излети и е не по-малко обзорна и красива от Витоша.
Между другото имай предвид, че на Платото (над Камен дел) е торф и пролетта като се топи снега става блато. Не че и аз не съм газила из вода с маратонки, но друго е да знае човек. Не знам към средата на май какво ще е положението, гледам засега има горе петна сняг...
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Сря Май 01, 2013 3:16 pm
Ivaylo_Goranov
Мерси. За снега въобще не бях помислил, водеше ме мисълта гледката хих Да, твърдо съм решил.
Имаш предвид такива карти тип пътни като за автомобил или такива тип gps ?
Сря Май 01, 2013 7:09 pm
Rincewind
Ivaylo_Goranov написа:
Имаш предвид такива карти тип пътни като за автомобил или такива тип gps ?
Ами каквито кажеш - такива има.
Мариана те насочва правилно към карта на Витоша и Лозенска планина на Домино. Има, разбира се, и други варианти, изборът е твой. Картите ги има във всички по-големи книжарници, из туристическите магазини, в подлезите на БФС и Университета, а сигурно и на други места, за които не се сещам на прима виста.
Що се отнася до рутиращите GPS-карти, първо кажи дали имаш GPS, че да има смисъл от по-нататъшна дискусия. Лично аз мисля, че специално за Витоша, при нейната разработеност от гледна точки на пътеки и маркировки, хартиената карта е предостатъчна за ориентация.
И последно, но не по важност: от постовете ти личи ентусиазъм, което е прекрасно, и малко лекомисленост, което е нещо, от което трябва да се отървеш още сега. Планина като Витоша, независимо, че много софиянци я мислят за по-височка и големшка версия на Борисовата градина, може да е много жестока, ако се отнесеш несериозно към нея.
Сря Май 01, 2013 8:03 pm
Ivaylo_Goranov
Ми.. има толкова красоти в България, до които не съм се докоснал, а искам...
Лично аз се дразня когато някой сподели, че отива на почивка на море в Турция, а не знае къде се намират все известните
Крушунски водопади, срамота е , нали ?
Та .. Имам Gps, софтуер Igo, с карта NavTea (нещо подобно). Вероятно наистина Витоша е опасна както и всяка друга планина,
и поздравления за форума, и хиляди благодарности на хората, които ходят на сам на там и публикуват снимачен материал с добро описание.
Сря Май 01, 2013 8:12 pm
Rincewind
Ivaylo_Goranov написа:
Имам Gps, софтуер Igo, с карта NavTea (нещо подобно)
Т. е. имаш смартфон на Нокиа с GPS и карта на Navteq? Не бих залагал твърде много на това в планински условия. Хартиената карта, за която ти говори Мариана, е по-добро решение в случая.
Конкретно за твоето желание:
Щом ще ходиш с кола до Копитото и ще го използваш като изходна точка, имаш, според мен, два варианта. Единият е по маршрут Копитото-Есперанто (между тях има отбивка вляво за Боянския водопад), след което се връщаш обратно на същата пътека и продължаваш към хижа Есперанто, а от нея към хижа Камен дел и заслона Кикиш. Между хижа Камен дел и заслона в един хубав момент отбиваш вдясно и започваш да катериш право нагоре по сипеите на връх Камен дел, докато го изкачиш. Оттам се спускаш леко от другата страна на върха недалеч от заслон Ушите и се включваш в пътеката, която върви от Платото към хижа Бор, откъдето през хижа Родина и хижа Момина скала се връщаш на Копитото.
Другият вариант, който лично ти препоръчвам, е да отидеш до водопада както и в първия вариант, но след това от хижа Есперанто да продължиш към хижа Средец, хижа Тинтява, хижа Бор и оттам към Платото/Алеко/Черни връх, като преди заслон Ушите се отбиваш вляво и се озоваваш - без сам да разбереш как - на връх Камен дел.
Връщането - за да не ти е еднообразно - може да мине през хижа Бор и оттам хижа Родина, Момина скала и Копитото.
Сря Май 01, 2013 8:56 pm
Ivaylo_Goranov
Хм.. Мерси,а тези хижи обозначени ли са по някакъв начин ? В смисъл примерно "Добре дошли в хижа ...", щото ако са само къщички, постройки се ми е на ума, че ще знам, че съм примерно в дадена хижа ? (Не ми се смейте).
Да, ще заложа на хартиената карта. И да, използвам навигация на телефона си, офлайн навигация.
Сря Май 01, 2013 9:59 pm
ip81
Спокойно пише си на всяка хижа коя е , има и достатъчно табели. ...а във въпросната карта всичките ти въпроси ще получат отговор
Сря Май 01, 2013 10:56 pm
Ivaylo_Goranov
ip81 написа:
Спокойно пише си на всяка хижа коя е , има и достатъчно табели. ...а във въпросната карта всичките ти въпроси ще получат отговор
Мерси.
Сря Май 01, 2013 11:23 pm
Ivaylo_Goranov
Искам да попитам нещо свързано с хижите, наистина ли има такива, в които е осигурен достъп ако няма никой в хижата тоест при нужда може да влезеш, имало такива хижи ?
Чет Май 02, 2013 8:57 pm
Mariana1000
Ivaylo_Goranov написа:
Искам да попитам нещо свързано с хижите, наистина ли има такива, в които е осигурен достъп ако няма никой в хижата тоест при нужда може да влезеш, имало такива хижи ?
Да, във високопланинските хижи е така, особено зимата, защото иначе алтернативата може да е човешки живот. Дори и да не се оставя цялата хижа отключена, има поне една стаичка в която да се преспи...
Ако питаш конкретно за Витоша, защото гледам че е в такава тема - не е ясно. То всъщност вече не е ясно коя хижа работи, коя не работи, кое е още хижа, кое е хотел... какво остава да си сигурен че ще можеш да се подслониш при нужда.
Чет Май 02, 2013 10:09 pm
Ivaylo_Goranov
Мерси.
Защото събирам парички за да си изкарам по някакъв начин приятно отпуската .. Въпроса е къде? То вероятно има къде ама .. нов съм!
Моите приятели ме гледат тъпо като им заговоря за такива пътешествия, се дискотеки, се ракия ала бала а аз искам да видя красотата на майка България.
_________________ Гордея се с майка България.
Чет Май 02, 2013 10:12 pm
Mariana1000
Значи правилно си се ориентирал първо да потренираш с еднодневни преходи на Витоша - ще се научиш да се ориентираш по карта, ще видиш какво ти е темпото на качване и слизане, как се върви по камъни и т.н.
А за отпуската - иди на Рила. Няма нищо по-хубаво от това първия ти досег с високата планина да е Великата Рилска пустиня
П.П. Като решиш да ходиш на Витоша другия път пусни една тема в Срещи и уговорки, може някой да дойде с теб. Хем ще получиш отговори на въпросите си на живо, хем в компания е по-приятно да се ходи из Витоша
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3Следваща
Страница 1 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети