ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Каква храна носите на преход?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 14, 15, 16  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Предишната тема
Следващата тема
Каква храна носите на преход?
Автор Съобщение
Йосарян

Местожителство: Димитровград

Мнение Отговорете с цитат
Ето една статия по темата: http://www.360mag.bg/posts/7330
Пет Апр 26, 2013 5:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Йосарян написа:

С едно уточнение - отнася се за надморски височини >3000м.
@trix по-горе е намекнал да се взимат ИСТИНСКИ продукти.
Примерно пастите на Barilla, сухо мляко Nido на Nestle, слънчогледово олио "Роса", зехтин "върджин" /добит по механичен начин/, колбаси по стандарт "Стара планина", млечни продукти "Елена", домашен хляб от брашно на Мелници Балван и т.н.
Направо съм втрещен каква държава на ментетата сме. Истинско предизвикателство е да намериш максимално близки продукти до тези от преди 10-ти...

Пет Апр 26, 2013 6:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Йосарян

Няма нужда от уточнение, в статията ясно е написано че става дума за преходи над 3000мнв. Само че това е акцент към темата, която е "Хранене в планините".
Според мен статията е добро обобщение за основните видове храна (въглехидрати, мазнини, белтъчини) подходящи за планински преходи и дава няколко примера, които "изясняват" картината.

Може би ще е добре, така както ти си направил, всеки който знае качествен продукт подходящ за планински преходи да сподели. От списъка на безспорните продукти всеки може да си избере според цена, вкус,тежест и да дебелее Very Happy .
Още по добре би било някой да премине през всички мнения след време и да обобщи Lam , ама кой ще е тоз добър и работлив човек аз не зная.
Пет Апр 26, 2013 7:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Esper

Местожителство: Перник

Наскоро бях с група из стара планина.
Първата вечер девойките като наизвадиха едни ми ти скилидки чесньов лук...
Гледам и не вярвам на ушите си - не, че не обичам чесън ама да видя такова целенасочено ядене от дами...
Питах к'во става. Отговориха ми, че на височина било много полезно за... забравих го на минутата.
А не сме се качили на по-високо от 2300м ?!? То понякога става страшно човек като прекали с четенето.

Не зная какво казва нАуката но аз както казах по принцип ям колкото за оцеляване а в планината ям дори и по-малко.
Никога не закусвам, ям в краят на прехода и както казах нося в себе си само шоколад или сникърси.
Естествено ако съм в хижа не отказвам чорба или каквото там има.
Вода не пия по време на преходи, за няколко дни 500мл са ми съвсем достатъчни.
Нося не повече от литър и то предимно за хигиенни нужди като това не ми пречи по никакъв начин.

И аз правя уговорката, че това са индивидуални неща но на мен спазването на някакъв специален режим на хранене със специални продукти във високата планина е абсолютно лишено от съдържание.
Да, не съм бил на височина над 3000м за повече от няколко дни наистина.
Може би нещо ще се промени но засега се оправям само със Своге и солети Smile
Съб Апр 27, 2013 1:03 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
peca

Местожителство: Пловдив

И аз се храня предимно с мазнини и протеини като подчертавам,
че те са ми меню по принцип, естествено комбинирани с поне един плод на ден.
Това което аз съм разбрал по себе си е, че човек трябва да се придържа към нормалното си хранене и
в планината, защото всяка смяна на режима било тя и за добро се преболедува от организма
по един или друг начин.
Не му стига шока от физ. натоварване ами да се товари и със смяна на хранителния режим според мен не е нужно.
Да не говорим от повечето въглехидрати как се надувам, и каква тежест имам в корема.
Иначе не говоря за това, че трябва да не се приемат въглехидрати напротив, храненето
трябва да бъде разнообразно.
Просто не променяйте режима си рязко.

Съб Апр 27, 2013 8:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ПАВЕЛ

Esper написа:

Вода не пия по време на преходи, за няколко дни 500мл са ми съвсем достатъчни.

А какво масълце си налял - полусинтетика или пълна синтетика ? Или бичиш с доброто старо минерално Very Happy .......

Съб Апр 27, 2013 11:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Esper

Местожителство: Перник

Ром... Колкото и да съм изнасял нищо не е останало Smile
Съб Апр 27, 2013 3:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
trix

Ристо Туристо написа:
Йосарян написа:

С едно уточнение - отнася се за надморски височини >3000м.
@trix по-горе е намекнал да се взимат ИСТИНСКИ продукти.
Примерно пастите на Barilla, сухо мляко Nido на Nestle, слънчогледово олио "Роса", зехтин "върджин" /добит по механичен начин/, колбаси по стандарт "Стара планина", млечни продукти "Елена", домашен хляб от брашно на Мелници Балван и т.н.
Направо съм втрещен каква държава на ментетата сме. Истинско предизвикателство е да намериш максимално близки продукти до тези от преди 10-ти...

Ами само за зехтина - да, за всичко друго от споменатите - не. Не един път съм ял накисната за нощ леща, много е вкусна с пресен лук или магданоз.
Съб Апр 27, 2013 3:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Йосарян

Който пие бира не умира или колко е полезна бирата, жалко че тежи толкова.
Който обича да чете и това не го обърква моля обърнете внимание на минералите и витамините, които може да си набави говедото, което пие бира и казва азбуката ...по един много характерен начин (100% и това е полезно). HarHar
Пон Юли 08, 2013 5:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
loudidd

Пълнозърнест тахан + мед + ядки е чудесен заместител на корнита, сникърси, шоколади и подобни. Това ако имате потребност да НЕ употребявате 20-те други "неща", написани в съдържанието на тези продукти, освен млякото, карамелът и ядките. Иначе си ги хапвайте.....

Чудесна храна е хумусът - рецепти ще намерите в нета, накратко е като пастет от варен нахут, сусамов тахан, лимон и подправки, много засищащо и полезно. Приготвя се вкъщи за нула време.
Пон Юли 08, 2013 11:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meco puh

Местожителство: обл.Разград

Носете всичко, което можете да ядете.
Не носете това, което не можете да ядете.
В колата слагам всичко за приятелите, щото носи тя.
Като тръгвам на планина слагам за мене и за най-скъпия ми човек.

Балкана символ на цял полуостров
Пон Юли 08, 2013 11:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
joropc

loudidd написа:
Чудесна храна е хумусът - рецепти ще намерите в нета, накратко е като пастет от варен нахут, сусамов тахан, лимон и подправки, много засищащо и полезно. Приготвя се вкъщи за нула време.

Е да, ама ако си го ядеш у вас и го съхраняваш в хладилника.Иначе...около 3-4 опаковки Имодиум вероятно няма да ти стигнат. Twisted Evil
Вто Юли 09, 2013 8:39 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Йосарян

loudidd написа:
Пълнозърнест тахан + мед + ядки е чудесен заместител на корнита, сникърси, шоколади и подобни. Това ако имате потребност да НЕ употребявате 20-те други "неща", написани в съдържанието на тези продукти, освен млякото, карамелът и ядките. Иначе си ги хапвайте.....

Какво имаш в предвид с пълнозърнест тахан. Той не се ли прави от слънчоглед? Rolling Eyes
Аз пробвах тахан с кокосови стърготини, яде се ,но не е сполучлива комбинация. Ще пробвам с нещо друго Very Happy
Вто Юли 09, 2013 12:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Stefak

Местожителство: Видин

Прави се от сусам.
Вто Юли 09, 2013 1:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Smile

Как се прави слънчогледов тахан

Smile

Последната промяна е направена от stefan_iliev38 на Чет Юли 11, 2013 8:29 am; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Юли 09, 2013 1:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 14, 15, 16  Следваща
Страница 6 от 16

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.