Маршрута е лесен , достъпен , приятен и удобен , няма как да се объркаш - пътя е широк , червена маркировка , има си и табели. Чешма има на средата на пътя - пред двореца Ситняково. Стига се горе-долу за около два-два часа и половина. Хижата е хубава , доста поддържана , а хижарите са много свестни хора. Не съм ходил тази зима , но до колкото знам Иван-хижарят трябва да е горе , тъй като е и служител на Национален парк Рила . За всеки случай може да провериш на неговия телефон - 0896715926 (Иван Еленчев).
По пътя има три чешми.
Пет Апр 12, 2013 3:14 pm
slavei
Ilko написа:
Значи може и да няма хижари, така ли? Да не би да е сега още затрупана от снега?
С много малки изключения хижарите се качват винаги през уикенда.
В неделя следобяд като си тръгнат туристите си тръгват и те.
Предверието и поне голямата стая с наровете винаги седят отключени!!! Дърва има.
пп
Хижарите са много готини.
Пет Апр 12, 2013 3:18 pm
Emil
От х.Чакър Войвода до вр. Мусала зимата не е за всеки.
Ако се мине през хижа Мусала, там пътеката под Дено си е лавиноопасна и не е никак желателно за минаване.
Ако се тръгне през върха Дено, Иречек, Малка Мусала и Трионите, трябва опит, знания и екипировка. Най-добре е първият път да е с някой, който е минавал от там в зимни условия.
Пет Апр 12, 2013 5:40 pm
Mariana1000
dragoo написа:
До х. Чакър войвода беше възможно да се стигне и от горната станция на едноседалковия лифт(ситняковския - срещу хотел Рила), ако не се лъжа.
Може, но ако ще се стига само до хижата е малко безмислено да се спестява един час ходене освен ако човек не е любител на возенето с лифт.
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Съб Апр 13, 2013 11:56 am
Ilko
Емиле, ти минавал ли си го зимата през Трионите и Малка Мусала, мен мечтата ми е да го мина засега лятото, пък за зимата по нататък
Пет Апр 19, 2013 9:06 pm
iozkan
това е линк към днешното ходене по маршрута Царска Бистрица - Мусаленска пътека - откл. към зелената маркировка за Чакър войвода - Марков гроб - х. Чакър войвода и обратно през ситняковските писти за повече екшън в Боровец.
сняг има доволно в планината все още, между Мусаленска пътека и Марков гроб имаше на места дълбоки преспи, че направо се затъваше и имаше лек зор, но се минаваше. На хижата нямаше никой, отключени са две спални и предверието, евала на хижаря, вероятно вчера е бил там имаше дърва, свещи, беше чисто, просто само адмирации за такъв човек. По късно дойдоха още двама мъж и жена, и по пътя надолу срещнахме още двама да се качват. Язък само че се бех наточил да ям бобец, ама на пусти късмет. Времето беше чудо до Жълто-езерната поляна, гледката оттам който е ходил знае за какво става на въпрос, направо тръпки ме побиха като гледах Шатъро и Дено. На връщане дъжд и нещо като суграшица, град който вали бавно и пада леко на земята, много странна работа.
Ilko написа:
Емиле, ти минавал ли си го зимата през Трионите и Малка Мусала, мен мечтата ми е да го мина засега лятото, пък за зимата по нататък
Баш зимата не съм го минавал, но е в плановете ми. Май и тази зима ще го пропусна, че немога да отделя 2 дена, аз нали все за по един ден ходя. Макар че има още малко време, но все пак ще е пролетно а не зимно.
А и трябват подходящите хора да са с теб, като ходиш там сам си е малко кофти според мен и излишен риск.
Вто Апр 23, 2013 1:00 pm
vladofff
Трионите лятно време са елементарни, има си и пътечка. Горещо препоръчвам следния маршрут за лятото: хващате лифта до ситняково, през Чакъра-жълтите гьолове, излизате на премката с Шатър, от там право нагоре по Дено, през Сфинкса, Иречек, т.нар. едно време Георги Димитров купчина камъни и сте на Трионите, след 15 мин сте на върха. Никакви грижи, ако сте достатъчно бързи да си слезете дори в Боровец до късно вечерта по Бистрица. Зимата Трионите даже са по-лесни, обаче все пак си е зимен сезон и е възможно да се продъните главно от юг през някоя козирка. Общото правило там е да се държи винаги север на ръба, дори малко по-ниско от него, изключение прави само последните много стръмни метри на самия Мусала, където дори има един гнил ръжделник, приличащ на въже - там поради отвеси се минава малко от юг. В целия район на Мусаленскя циркус зимата има едно единствено място, където е наистина сериозно - траверса по самия билен ръб на безименния връх между Алеко и маркуджиците, защото лятната пътечка преминава през едни лавинарници.
Вто Апр 23, 2013 5:31 pm
velmar
Включвам се в темата питане за част от коментирания маршрут.Става дума за разходка с деца до двореца Ситняково.Какъв маршрут бихте препоръчали ? И ако може да ме ориентирате във времето за преодоляването му( относително, разбира се).Гледам варианти с лифт, , варианти обикалящи лифта, други през шосето...и съвсем се обърках
До Ситняково най-лесно е с лифта тръгващ от пистата Червено знаме , пеша по пътя тръгващ от х-л Олимп е около 1,30 - 1,30 . Има и вариант от Ситняково да се слезе по пътеката със зелена маркировка през гората към Мусаленска пътека и така пак да се стигне в Боровец .
Включвам се в темата питане за част от коментирания маршрут.Става дума за разходка с деца до двореца Ситняково.Какъв маршрут бихте препоръчали ? И ако може да ме ориентирате във времето за преодоляването му( относително, разбира се).Гледам варианти с лифт, , варианти обикалящи лифта, други през шосето...и съвсем се обърках
Ако са ти глезени децата е все едно накъде ще ги водиш - тръгвате на някъде по маркирана пътека и докъдето устискат.
Ако са по-упорити варианта предложен от Добри е много добър и най-важното кръгов. Ако ползвате лифта - за 2 - 2.30 часа максимум без да бързате с всичките замотвания можете да се върнете до Боровец или по Кайзеровия път /червена маркировка/, минаващ покрай двореца или да слезете по зелената маркировка за същото време, или до 30 минути в повече. Пътеката се хваща след като продължите в посоката на лифтовото трасе - на 15 максимум минути. Тръгва да слиза в дясно и е със зелена маркировка. После продължава по Мусаленския път с червена марка.
Друг е варианта изцяло пеш - пиши го 6 часа макс с всичките замотвания. Говоря за кръгчето х-л Олимп - Гвардейска поляна - дв.Саръгьол по Кайзеровия път, червена маркировка - Горна станция Ситняковски лифт - пътека зелена марка - Мусаленски път - Боровец.
Благодаря за изчерпателния отговор и полезните напътствия! Детето ще е едно 8-годишно, и има немалък опит в планинските преходи(в това число няколко върха Вр.Мусала, вр.Мальовица, Черни връх, Ком.....7-те езера, доста екопътеки ....) Идеята на този ни престой в района е да няма големи преходи, а просто еднодневни лежерни разходки сред природата.И проучвайки района, попаднах на идеята за Ситняково.Ще бъда благодарна ако предложите и други по-лежерни варианти в околията.( загледах Черната скала, Мальовишките езера и водопад Рилска скакавица)
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети