Планирам следващото лято (24 юли - 7 август) едно ново за мен пътуване - в Турция и Иран, с изкачване на
- най-високия връх на Турция (вр. Арарат - 5137 м.) и
- най-високия връх на Близкия изток (вр. Дамаванд - 5671 м.).
Доколкото знам и двата върха не са технически сложни и предлагат много приключения за всеки добре подготвен планинар.
Тъй като и двата върха изискват особено отношение откъм документи (визи, разрешения за изкачване и пр.), се свързах с една турска туристическа агенция, която ми направи офертата за комбинирано изкачване - 1900 евро (включително транспорт, настаняване и храна) за 14 дни: 7 дни Арарат и 7 дни Дамаванд. Транспотът е със самолет: Истамбул-Ван, Ван-Техеран, Техеран-Истамбул, като началнта точка е Истамбул (до там отива редовен автобус от София).
Тъй като нямам почти никаква информация за сравнение бих искал да попитам как ви се струва тази оферта?
Пет Ное 07, 2008 2:53 pm
Niksi
Здрасти..
По-принцип и при мен един от вариантите за следващото лято е точно натам.
И дори и някой и друг връх в допълнение...
Но не съм фен на агенциите, и мисля да не стигам до техните услуги. Събираме се, правим логистиката, плана...и газ..
Хем излиза по-евтино, хем виждаш повече. Не си ограничен в рамка, винаги можеш да кривнеш и да видиш и нещо друго... и т.н..
По-здрави...
_________________ Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу.
Пет Ное 07, 2008 5:37 pm
Zik Zak
Здравей Никси,
Свързах се с агенция, тъй като специално за Иран има проблеми с визите, а доколкото зная местните фирми в Техеран правят номера Турската фирма осигурява "съпорт"...
Разбира се, ако можем да се справим самостоятелно ще е още по сладко!
Ти какво по-точно планираш: Арарат и Дамаванд или само единия от тях?
Пет Ное 07, 2008 5:44 pm
Niksi
Цитат:
Ти какво по-точно планираш: Арарат и Дамаванд или само единия от тях?
хм...тооо...аз такоова...имам навика като ги подкарам...та освен тях и някои други между тях, и покрай тях...
_________________ Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу.
Пет Ное 07, 2008 5:58 pm
Zik Zak
Ние сме двама човека и също обмисляхме повечко върхове в Иран, тъй като се оказа че има някаква програма, която включва 30 четирихилядници !
За това обаче ще е необходимо и повечко време...
Струва ми се, че поне по 6-5 дни ще са необходими за всеки един от двата върха - при добро време! И 1-2 резервни дни...
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети