Хехе та той фотошопа в бая несъвършен вариант се намира в твоя фотоапарат човек. Още по-лошо - не можеш да го контролираш по никакъв начин и разчиташ напълно на атоматиката и заложения софтуер вътре.
Анжък, де... я за тва моя нещо почвам да го недолюбвам, оти ми бега видяното със заснетото...особено в неделя приквечер...
Не ги слушай тия аджамии, довечера ше ти шушнем на ухото ...
_________________ Бутам след осмата бира
Чет Ное 06, 2008 3:35 pm
Voludar
Мда и аз съм на мнение,че корекции в контраста и светлотата + тук там някой избягал цвят е напълно в рамките на допутимото,защото тези техники са използвани и при проявяване на филми
Чет Ное 06, 2008 4:55 pm
pepino_bg
Photoshop
Аз пък съм на мнение, че ако снимащият е удовлетворен от това, което му изплюва ДСЛР-а (jpeg), то той въобще не е за ДСЛР. С други думи за мен ДСЛР предполага малко по-различно отношение към снимането, обработка на RAW и определени познания по Photoshop (или други подобни).
Аз пък съм на мнение, че ако снимащият е удовлетворен от това, което му изплюва ДСЛР-а (jpeg), то той въобще не е за ДСЛР. С други думи за мен ДСЛР предполага малко по-различно отношение към снимането, обработка на RAW и определени познания по Photoshop (или други подобни).
Aaa, не знам. Моята сапунерка плюва jpeg-ци. Ако я включа на RAW картата ще се напълни точно с 4 кадъра.
А, за малкото апаратче е ясна работата. Аз също подкрепям виждането на pepino_bg за ДСЛР-а (огледално-рефлексно фото със сменяеми обективи) и снимането в RAW. Ако с такава машина снимаш в JPEG, все едно си се минал
dido написа:
А, за малкото апаратче е ясна работата. Аз също подкрепям виждането на pepino_bg за ДСЛР-а (огледално-рефлексно фото със сменяеми обективи) и снимането в RAW. Ако с такава машина снимаш в JPEG, все едно си се минал
Абе не е баш така,защото една снимка в РОУ формат ти отнема доста време да я нагодиш до това което наистина си видял на мястото,защото при отварянето на снимката в ФШ,всичката цветна информация заминава,освен това снимане в Джей пег ти дава по голяма скорост от колкото РОУ,журналистите примерно главно снимат в Джей пег за да могат веднага да дадат снимките,много зависи в коя сфера работи фотографа,не може да се слага под общ знаменател примерно за един фотограф който снима сватби да речем е задължително да снима РОУ ДСЛР не означава че си задължен да снимаш в РОУ иначе не става,напротив,просто ти дава повече възможности има хиляди причини да си вземеш ДСЛР и те да не са свързани с РОУ формата
Чет Ное 06, 2008 6:10 pm
Avi
Speedy написа:
Това което е заложено във фотоапарата си е башка.
Две стинки и от мен, по тоя абзац - макар да не е насочено точно към теб, щото разбрах твоята позиция добре
Това, което се случва в една дигитална камера при натискане на спусъка е именно снимане в RAW. Дори и след това камерата да го изтрие и да остане JPEG, дори и да няма възможност за снимане в RAW, дори да е мобилен телефон. Сензора улавя определено количество светлина, което после процесора оформя според идеята на инженерите какво трябва да се получи. Това се случва чрез сложни алгоритми, създадени на базата на огромни бази данни с реални изображения. Самото мерене на камерата, когато е на автоматични настройки е базирано на тия бази данни с изображения, покриващи голям диапазон от снимачни ситуации.
При насочване на камерата - тя измерва сцената, вградения светломер се опитва да я направи "18 процента неутрална" (защо това е така е тема на съвсем друг разговор), сравнява с базата данни на реални снимки дали има подобна ситуация там и как да експортне "суровия" файл - и изплюва джейпег-а.
Когато снимаме в RAW това цялото мислене си го правим ние - имаме възможността да решим колко точно да бъде коригирана експозицията, колко точно да бъде цветността, колко точно да бъде рязкостта - примерно при снимка на гора ще искаме листата да са максимално "остри", да личат едно от друго - при портрет на хубава мацка - да не личат чак толкоз пък порите по кожата... Има и друг момент - самия сензор е съставен от 2 пъти повече зелени "пиксели" - просто такава е технологията. Зелената светлина, която се регистрира е 2 пъти повече от останалите съставни цветове, което е наложило редакции на сигнала от сензора още по пътя му към процесора. Е, понякога тия редакции не са коректни, понякога има нужда да се "поправи" това, което инженерите са сметнали за правилно...
Та - в крайната сметка - който иска снимки на това, което вижда - най-добре е да снима RAW и да обработва по свой вкус, така както е видял кадъра. Ся, дали ще засили някой цвят - дали ще тушира друг - това е тема пак на друг разговор за художествено мислене - но няма начин (особено в трудни светлинни условия) готовите решения на камерата да дадат добър резултат
Много се разприказвах - сори
Чет Ное 06, 2008 6:15 pm
Voludar
Заслужаваше си пост-а ,защото направи разяснение като цяло на хората които не са запознати
Danke за лекцията. Който си ги знае нещата, си ги знае. Сега поразгледах това сайтче за Копривщица от профила ти. Много красиви неща, пфуу!!! И другите неща поогледах.
От голямо значение е хубавата оптика.
ДСЛР-то не е само РОУ!
_________________ "Хората те оценяват най - пълно , когато положат цветя на гроба ти " Кърт Вонегът
Чет Ное 06, 2008 10:28 pm
dido
Хехе ДСЛР-то е много механика с много малко оптика
Приказката за RAW беше в контекста на планинарските снимки разбира се. Не става дума за журналистика или сватбарски снимки от сорта снимам сега - нося и продавам след 20 минути За тия случаи забележката на Voludar определено е вярна ...
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4, 5, 6, 7Следваща
Страница 4 от 7
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети