ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
До х. Чакър войвода
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
До х. Чакър войвода
Автор Съобщение
Ilko

Местожителство: България

Мнение До х. Чакър войвода Отговорете с цитат
Здравейте колеги!
Искам тези дни да отида на х. Чакър войвода, да ви попитам от Боровец има ли пътека, смисъл, има си маркировка(каква?) и дали е поддържана?
Колко време има до хижата, по пътя вода има ли?
Никога не съм ходил там.. и затова ми се иска да отида, ако има някой мераклия, добре дошъл е Smile Smile
Вто Апр 09, 2013 5:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Има си пътека, която всъщност е път. Тръгваш от Боровец по пътя за двореца Бистрица и в ляво има табелки за отбивката, минава се покрай хотел Олимп, после се пресичат пистите. Има едно заведение с греяно вино, където е подходящо за почивка и прихапване, после двореца Ситняково ти е ориентир че си минал горе-долу половината.
Има табелки за Чакър войвода, Марица и Заврачица, не вярвам да се объркаш. Маркировка също имаше, май беше жълта.
Вода не се сещам дали има, но не ти и трябва, разстоянието е малко и едно шише е напълно достатъчно човек да си носи. А ако хижата не работи може да си налееш вода точно преди нея вляво - има една отбивка до поточе и чешма.
И се разходи до поляната над хижата, страшни слънчеви бани стават там, а и гледка има Smile

Вто Апр 09, 2013 6:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ilko

Значи може и да няма хижари, така ли? Да не би да е сега още затрупана от снега?
Вто Апр 09, 2013 6:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifin

Местожителство: Рилско

Маршрута е лесен , достъпен , приятен и удобен , няма как да се объркаш - пътя е широк , червена маркировка , има си и табели. Чешма има на средата на пътя - пред двореца Ситняково. Стига се горе-долу за около два-два часа и половина. Хижата е хубава , доста поддържана , а хижарите са много свестни хора. Не съм ходил тази зима , но до колкото знам Иван-хижарят трябва да е горе , тъй като е и служител на Национален парк Рила . За всеки случай може да провериш на неговия телефон - 0896715926 (Иван Еленчев).
Вто Апр 09, 2013 6:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

Не е затрупана хижата, работи си целогодишно, до нея има път като слънце, но не знам дали през седмицата е отворена, защото преди един месец като минахме оттам в неделя вечерта нямаше никой. Даже беше заключено и преддверието.
Ако ще преспиваш задължително се обади предварително, за да не останеш неприятно изненадан.
А за хижата и хижарите и аз се присъединявам към мнението на dobrifin Smile

Вто Апр 09, 2013 6:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ilko

Супер, значи да точа котките...
Вто Апр 09, 2013 6:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lauta rulez

Местожителство: Джендем тепе

Ilko написа:
Супер, значи да точа котките...

Ако ще е само до хижата- няма да ти трябват. Миналата седмица имаше доволно сняг( стигаше над първия етаж), но само за ден бая се стопи. Пътят, както казва Мариана, е като Слънце- няма обърквация. Предверието и спалното винаги са отключени в зимния сезон, така че и хижаря да го няма- има къде да се спи.
Вто Апр 09, 2013 11:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Petya

Ние винаги сме тръгвали от Боровец по пътеката, която почва отляво на пистата "Червено знаме", минава покрай хотела на Самоковеца и под изоставената шанца, после се отклонява вдясно и излиза малко преди къщето с греяното вино. Отклонението вдясно може да стане по 2 маршрута - единият е веломаршрут №10(много добре маркиран), който се хваща като се пресече поточето след шанцата, а другият е по едно дере малко по-нагоре (маркиран отчасти с червено мисля беше, с опасност да се обърка дерето и с купища паднали дървета...)
Ако не нагоре, то поне надолу веломаршрут №10 много лесно може да се хване вдясно от пътя посока Боровец - има си табели и спестява едно 20 мин., макар че е доста каменист.
За водата след двореца Ситняково си има табелка вляво от пътя.
Последно ходихме на 17.03.13 г. (неделя) до Сладката вода - нито котки, нито снегоходки трябваха. Хижата работеше.
И, да, хижарите са големи сладури Smile
Сря Апр 10, 2013 10:07 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Trekker

Много чисто и много добре поддържано, хижарите са разкошни, правят кафе, чай и вкусни гозби, има и бира.....
Сря Апр 10, 2013 11:52 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ilko

А понеже съм начинаещ, може ли да се отиде до Мусала за един ден и да се върнеш? Какви маршрути могат да се направят? Smile Smile
Чет Апр 11, 2013 1:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ilko

Имах идея за Мусала от хижата, ама ти ме уплаши.. вече се съмнявам дали ще го направя Confused
Чет Апр 11, 2013 4:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Ilko написа:
Имах идея за Мусала от хижата, ама ти ме уплаши.. вече се съмнявам дали ще го направя Confused

Има лифт бе хора, за какво му е да трамбова като гламав нагоре по Мусаленска Smile
Билетът сега е 13лв двупосочен, преглъщат се.

Чет Апр 11, 2013 5:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
dragoo

До х. Чакър войвода беше възможно да се стигне и от горната станция на едноседалковия лифт(ситняковския - срещу хотел Рила), ако не се лъжа.
Чет Апр 11, 2013 7:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
slavei

dragoo написа:
До х. Чакър войвода беше възможно да се стигне и от горната станция на едноседалковия лифт(ситняковския - срещу хотел Рила), ако не се лъжа.

Може, но лифта не е едноседалков
Пет Апр 12, 2013 2:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
slavei

Ilko написа:

Чистото ходене от хижа Мусала до връх Мусала е около час и половина (нормално ходене). Времето за почивка, снимки и размотаване зависи изцяло от вас. Wink

Общо взето нямате никакъв проблем да спите на хижата да се качите на върха да се помотаете и да слезете до Боровец. Със лифта също можете да го направите от Боровец - в Мусала Боровец за един ден. Времето от горна станция на лифта до х Мусала е час и малко. (без мотаене). От х. Мусала до з. Еверест е около час. Трябва да проверите кога е последната кабинка за надолу - мисля, че е в 16:30, но ако я изпуснете ще можете да слезете пеша, до Боровец - най-вероятно ще ще ви се стори доста дълго и безкрайно Smile

Трябва да си повярвате и да си разпределите времето. С мотаене не става.

И по възможност лека раница. 20-30 литрова раница е предостатъчна да съберете резервни ръкавици, дрешка, няколко сандвича и вода (Разбира се стандартните дребни неща си ги носите - челник, крем, компас, карта, лекарства ако имате нужда и тн...).
Пет Апр 12, 2013 3:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.