ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Какво да съдържа раницата при поход.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Предишната тема
Следващата тема
Какво да съдържа раницата при поход.
Автор Съобщение
f(x)dx

Мнение Отговорете с цитат
никой не казва нищо за тоалетна хартия, но тя е също толкова важна част от екипировката, колкото и резервните чорапи или ножчето да речем.
Пон Апр 08, 2013 11:15 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Няма такова "човек го домързи да мине по зимната"... ако има останал сняг по лятната, нямаш работа там /освен ако наистина не си носиш котките и пикела/. Тя затова е "лятна", пък и много по-лесно е да качиш някой връх по трасето, отколкото да влачиш още 2 кила железа, заради някой хартисал снежен език Smile

А пък бабите ни все с GPS са ходили зимъска Razz

Пон Апр 08, 2013 4:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
баир_будала

Мнение само с GPS не става,трябва си и тоалетна хартия Отговорете с цитат
f(x)dx написа:
никой не казва нищо за тоалетна хартия, но тя е също толкова важна част от екипировката, колкото и резервните чорапи или ножчето да речем.

Ааа казано е ,на осма страница. Wink

Old
Пък,ако някой иска да не си загуби ръкавиците в силна буря,може предварително да ги завърже една за друга ,като прекара връв под връхната дреха през гърба и ръкавите. IdeaХем и като се съблече якето и ръкавиците са там.
Wink

Последната промяна е направена от баир_будала на Чет Апр 11, 2013 2:35 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Апр 08, 2013 5:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
rosen_talov

ZCEZBPM написа:
GPS също би трябвало да е задължителен зимата.

Не съм изключил GPS-а от зимната екипировка Smile

Oops

Този мързел е голям фактор за инцидентите в планината.

Не е срамно да се върнеш и да тръгнеш по зимния път, както не е срамно да се върнеш в изходния пункт, ако ти липсва екипировка за преодоляването на част от маршрута. Кофти би било да получиш травма или ... в опита да проявиш "геройство".
Пон Апр 08, 2013 10:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
Mariana1000

Местожителство: София

За котките съм съгласна, но гледам че напълно отричаш ползата от тези, които наричаш "летни", т.е. с четирите зъба. Аз пък смятам, че по-добре с тях, отколкото с никакви. Миналата година с такива качих Вихрен и да ти кажа, че ако не бяха те нямаше да успея (вярно че имах и пикел, но даже и с него нямаше да се справя). Наистина след като сложих на краката си после такива с 12 зъба разбрах какъв съм идиот, но това е друга тема Confused
Исках да кажа, че когато няма риба и ракът е риба... пък и тежи по-малко Wink

Вто Апр 09, 2013 5:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Kent

оллеле колко тежи това Shocked
Вто Сеп 09, 2014 11:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Kent

успокоих се, мойта с палатката за пет дни тежи 12 , на жена ми 8, ко носи нямам идея толкова. ако все пак мръднем до южен пирин октомври ще я претегля пак.
Сря Сеп 10, 2014 12:02 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
НИКОЛАЙ Т.

Местожителство: РУСЕ

Иво как успяваш да се вместиш в 11килограма не ми е ясно.Моята раница при последното ходене по Стара планина тежеше първия ден 22кг,а на втория да е намаляла най-много с 3кг.Вярно,че носех палатка,чувал и 1кг домати за ракията,1л безалкохолно,2л вода и фотото което с чантата и принадлежностите към него е 2.5кг.Иначе храна и дрехи носех минимално. Да я докарам до към 15кг успявам само лятото и то в редки случаи.Как ги правите тия работи за мен си остава загадка. Smile
Сря Сеп 10, 2014 9:00 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Лято за 3+ дни:
1. Раница Laughing (50+10)
2. Дрехи - две-три полиестерни тениски,
един полар,
едно тънко водо/ветроустойчиво якенце,
къси гащи
евентуално дълги гащи или крачоли за късите, с които тръгвам.
горно и долно термобельо,
два-три чифта долни гащи и един сютюен
3-4 чифта чорапи.
лятна шапка, зимна шапка, тънки ръкавици, кърпа за глава
Ако е за повече дни - сандали
3. Половин палатка
4. Самонадувно шалте (~600gr, прибира се вътре в раницата)
5. Тенджерка и канче - в тях влиза ножът, лъжилицата, солничката, лимон
6. Някаква лека храна - преди сухоежбина и полуготови спагети, сега лиофилизирана
7. Бутилка за вода 1л.
8. Портмоне с пари, карти, застраховка (Иво, не си само ти), ключове (ако мога ги оставям да нощуват в нечия кола, ако не - нося си ги).
9. Мобилен телефон
10. X-mini колонка
11. челник
12. четка и паста за зъби, антибактериален гел, мокри и сухи кърпички, слънцезащитен крем, репелент, компас, сух дезодорант, термофолио и прочее дреболии
13. аптечка
14. Слънчеви очила
15. Щеки
16. Спален чувал (900-1300гр, зависи)
17. Някой лек карабинер - никога не знаеш какво ще се наложи да виснеш от раницата.

Това е, като в списъка са и дрехите, които са ми на гърба от самото тръгване. Дрехите ги държа в компресионен сак и мрежести сакчета, въргалят се и няколко найлонови торбички just in case.
Според случая може да се намери и 10м прусек, гети или втори полар/по-дебело термобельо и т.н. Част от общата екипировка е в другарчето - 1/2 храна, котлончето и газта, 1/2 палатка... Ако съм за един уикенд дрехите се смаляват до санитарния минимум - къси гащи, термобельо, 1 полар, 1 тениска, чорапи и якенцето, не нося сандали. Кг не съм мерила - към 10 да идва средностатистически Rolling Eyes

Зимата положението е тежко, от горния списък махаме късите гащи, някоя тениска, репелента и сандалите, сменяме термобельото с по-дебело, чувалът с по-тежък, добавяме още един полар, пухенка, зимен панталон, още шапки и ръкавици, гети, зимни обувки, котки, снегоходки, пикел, евентуално седалка, каска, въже и става мазало. Ако няма да има бивак ще се простя с тежкия чувал, втория полар и още доста неща, но раницата пак не пада под 14-15 кила Sad

Сря Сеп 10, 2014 10:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
mislesht

Местожителство: Пловдив

Вие сте готови за околосветско пътешествие! Razz

Сря Сеп 10, 2014 11:02 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Balkandjiq

Как успяваш да ги правиш тия 11кила чак ми е чудно.Аз кат тръгна да смятам става страшно:
Arrow 2шишета по 2литра и полвина-биричка-5кила.(без нея не тръгам нийде).
Arrow 3леба-2кила.
Arrow кило и полвина салам.
Arrow брус сланина-кило.
Arrow пакет фафли голям-поне 25-30бройки-и там отиде над полвин кило.
Arrow малко ракийца...
Arrow 2кила вода.
Ей само до тука имам твоите 11кила че даже и две отгоре-общо 13кила.Ми дрехи,ми други дребни неща-фото,чехли и т.н.!?
И тва е за стандартно 3нощувки...
И кат се върна и с 20кила гъби...Сметай...

http://hubavetz.com/
Сря Сеп 10, 2014 11:14 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Gamina

mislesht написа:
Вие сте готови за околосветско пътешествие! Razz

Ами то каквото ти трябва тук, ще ти потрябва и на майната си. В общия случай. Обаче пък в определени условия спестяваш чувал-палатка-шалте, които са си най-тежките и обемни Smile

Сря Сеп 10, 2014 11:21 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Митак

Балканджи, наместо бира не е ли по-харно винце да се вземе?
Къде една ока на човекоден е таман: хем сгрява, хем накръвя човека.
Пък от бирата - едно сал пикане и ставане посред нощ. Very Happy
Сря Сеп 10, 2014 1:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Petya

Местожителство: София

Въъй, вие цели хладилници разнасяте из тоя Балкан, бре Tooth
Сря Сеп 10, 2014 1:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Balkandjiq

Митак написа:
Балканджи, наместо бира не е ли по-харно винце да се вземе?
Къде една ока на човекоден е таман: хем сгрява, хем накръвя човека.
Пък от бирата - едно сал пикане и ставане посред нощ. Very Happy

И винце носим отделно някой път,ама ей го на-навик-без бира на масата не сядам-сутрин на закуска докато си нарежа салам и сланина и оп от със закуската кило бира изчезнало.
Наобяд седнеш да си подлютиш някоя чорба и е грехота да не пиеш 1-2бири да угасиш пожара от лютото.
Вечер кат седнеш покрай огъня и запечеш нещо и без бира не върви пак...
Долу в града всеки ден си лоча към 3литра бира.Горе я пестя-та 5литра ми стигат криво-ляво за 2дена,а на третата вечер обикновено е свършила и докупувам по хижите.Мислил съм да вземам и трето шише ама 7кила и полвина бира ще ми дойдат вповече за мъкнене...
Иначе отделно вечер след ядене сме на ракиджона.Тя поне не тежи...

http://hubavetz.com/
Сря Сеп 10, 2014 2:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15  Следваща
Страница 11 от 15

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.