Хммм. Адаш, не мога да се съглася с теб. Казах в мотивите има прилика, но че тва у нас било турско.... Иди в някое село, където са живели българи и турци, виж българската къща, после виж турската. Мисля че ще забележиш много съществени разлики.
Може да има разлики адаш, в детайлите особено. Но все пак тук става въпрос за приликите.
А в това отношение сме копнали доста от тях... Турското влияние се е казало своето. Колкото и да не ми се иска да е така.
_________________ Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу.
Сря Ное 05, 2008 8:08 pm
Niksi
Та тук думата тръгна от :
Цитат:
Написал съм, че тези стари къщи приличат на нашите в Копривщица, Широка лъка, Златоград и др.
И аз така се мислех, ама се оказа, че нашите къщи /поне външно/ и облика като цяло прилича на техните. Със сигурност има и различия де /определени детайли, както и в интериора, преполагам/...
Та ето и малко снимки /има и още, и от други места, ама да не задръствам форума/. Местото е селцето Ширинче, много интересно самобитно местенце, и то недалеч от известния в последните години "български" курорт Кушадасъ.
А какво винце има в района на Ширинче...мммм. От всякакви видове плодове, освен грозде...
Сега малко да се върна на архитектурата. Точно отделни елементи са прилика, но да се каже, че нашите къщи са турски стил не може. От твоите снимки примерно ми прави впечатление, къщата на която капаците на прозорците са като щори - с едни летви под наклон. Това е гръцка работа примерно.
Българските къщи имат характерен стил и разнообразие в зависимост от епохата и благосъстоянието на собствениците. Ето и някои примери:
Къща на заможни хора - българска;
или тази - извивките, цветните стени, орнаментиката. Вътре разликите са още по-големи.
Ето и народна къща обикновена една. Забележи градежа и детайлите - тикли, широки потони (чардаци), масивната каменна зирадия, характерните колонади. Жалко че не се виждат комините - елемент който съществено отличава турска, българска и гръцка къща.
За мен лично най-добре разликата може да се види в старата част на гр. Ксанти, Гърция. Когато ходих там бях впечатлен от къщите. На едно кръстовище се събират 4 стила, на 4-те ъгъла - турски, гръцки, български и западноевропейски. Истински архитектурен музей.
Хм...абе то май зависи и от региона /етнографския/ де. Тия къщи в Родопите, /и особено някой части/ повечко се доближават до турските, а онези пък на морето /Несебър, Созопол.../ имат повече гръцко влияние.
Абе както е тръгнало, май требе да отворим нова тема. Нещо като: Възрожденска архитектура /или възрожденски къщи/; или Типове къщи; или Интериор и екстериор; или Етнографски региони...и т.н...
Че на човека му задръстихме вулканите с къщи..
По-здрави...
_________________ Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу.
Да. Направо съсипахме темата на Вальо с тия къщи, пусти да опустеят, откъде ги захванахме. Темата би могла да се раздели наистина. Само да каже Вальо и веднага ще свършим тая работа. Аз млъквам за къщите, че се улях
Регистриран на: 28 Окт 2008 Мнения: 304 Местожителство: София, Враца
Niksi написа:
Абе както е тръгнало, май требе да отворим нова тема. Нещо като: Възрожденска архитектура /или възрожденски къщи/; или Типове къщи; или Интериор и екстериор; или Етнографски региони...и т.н...
Че на човека му задръстихме вулканите с къщи..
Speedy написа:
Да. Направо съсипахме темата на Вальо с тия къщи, пусти да опустеят, откъде ги захванахме. Темата би могла да се раздели наистина. Само да каже Вальо и веднага ще свършим тая работа. Аз млъквам за къщите, че се улях
Eeee... усетихте са най-накрая. Не случайно темата ми е "Вулканите в Турция", и не случайно съм разделил темите, като експедиция до първия връх, експедиция до втория връх и т.н. Което за мен е основното в случая. Но не съжалявам, че обиколихме и по-ниски места, като тези които коментирате. И не само тези. Изобщо цялата Кападокия е нещо невероятно... Но и Амасия, Кастамону, Сафранболу... Изобщо цялото пътуване бе прекрасно.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети