След вихрушката, която се разрази в петък вечер направо не ми се вярваше какво време се отвори в събота - слънце, ясно и отлична видимост. Леко хладно - само за разходка. По високото имаше силен вятър и се насочихме към отдавна коментираната Лозенска екопътека. Както разбрах то е една мноооого стара туристическа пътека, която в по-голямата си част покрива стар път за Пасарел. Маршрутът е приятен, ненатоварващ, почти изцяло в гора. Минава се покрай манастира Св.Спас и се изкачва вр.Полуврак. Той е обзорен, с гледки във всички посоки - Рила, Витоша, Стара планина, Софийското поле. Доста духаше и не се застояхме много горе. Противни на очакванията ми имаше и доста хора по маршрута. Приятно за един ден. Малко снимки - тук
Пон Мар 25, 2013 10:41 pm
Mariana1000
Любима планина и любим манастир
За съжаление снимките не ми се отварят, а искам да видя докъде е стигнала пролетта от тази страна на Лозенската планина
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
О-хооо, колко много сняг е имало Откъм Герман бяха останали няколко шепи само, а над Лозен зимата още не си е отишла
И на мен първото ми ходене в Лозенска планина беше по тази пътека. Нарекла съм я Планината на хилядата изненади, защото всеки път като отида откривам нещо ново, въпреки че на пръв поглед е ниска и малка
А откъде слязохте?
По обратния път, защото бяхме с кола. Нямам снимка на човека зад фотото от това излизане, но другия път ще гледам да има.
Съб Мар 30, 2013 9:22 pm
Mariana1000
Могло е да се върнете в Долни Лозен и по друг маршрут, като опознаете планината ще видите, че тя предлага възможности за кръгчета защото има много пътища и пътечки. Например от връх Половрак може да се слезе до заслон Половрак, после до Радево ливаде, където се разклоняват доста пътеки, после през Ибров кладенец да се слезе пак в Лозен или пък има един супер кратък път, който извежда директно на чешмата с върбата преди манастира (мисля ,че беше Гъркина чешма, но не съм сигурна).
На гърба на картата на Витоша има карта на Лозенска планина, става чудесно за ориентиране.
И още отсега си запланувайте едно есенно ходене, защото по шарена планина от тази няма
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети