ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Пистолет за самозащита по време на поход
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Пистолет за самозащита по време на поход

Необходимо ли е да се носи пистолет за самозащита по време на поход?
Да
13%
 13%  [ 9 ]
Не
79%
 79%  [ 55 ]
Не мога да преценя
7%
 7%  [ 5 ]
Общо гласове : 69

Автор Съобщение
Storm

Мнение Отговорете с цитат
rosen_talov написа:
Оръжие в планината по време на преход... Доста е глупаво.
Ако е на кръста, пречи на кръстния колан, ако е с раменен кобур пак пречи, ако е в раницата е безполезно.

Използвай чантичка като за фототехника, много удобни хем не се и вижда Wink Има и специални такива с вграден кобур, но там парите са други..
Вто Мар 26, 2013 2:25 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
rosen_talov

Имам и чантичка, но не е нужно да я нося на планина Smile
Вто Мар 26, 2013 6:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
sk67

Storm написа:
По-скоро първо трябва да питаш в анкетата колко са използвали оръжие (освен в казармата) , колко имат законно притежавано оръжие за самоотбрана и знаят как да го използват и чак тогава - носят ли го/или не в планината. Все едно да питаш някой клошар как е да си милиардер, как да ти отговори като не знае..

Прав си, че трябваше да формулирам анкетата по друг начин, но очаквах да се погледне по-сериозно на въпроса.
Сря Мар 27, 2013 4:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
peca

Местожителство: Пловдив

Аз имам законно прирежавано нарезно късоцевно оръжие от 8г. и никога не ми е и минало през ума да
го нося в планината. Гласувах с не тъй като си представям картината всеки в планината да се разхожда
с оръжие, това определено ще е по-опасно от това да срещаме каквито и да е животни. Wink

Сря Мар 27, 2013 6:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vaskoo

Местожителство: София

Ми да погледнем по-сериозно на въпроса ... ако похода е до най-близкото до дома стрелбище, може Bleh
... а и ме интересува практическото приложение на самозащитата от комари и оводи с каквото и да е оръжие Duel

Чет Мар 28, 2013 12:19 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
sk67

peca написа:
Аз имам законно прирежавано нарезно късоцевно оръжие от 8г. и никога не ми е и минало през ума да го нося в планината. Гласувах с не тъй като си представям картината всеки в планината да се разхожда с оръжие, това определено ще е по-опасно от това да срещаме каквито и да е животни. Wink

Но ти всъщност си отговорил на друг въпрос.
Отговаряш “не” защото не искаш да се носи.
Въпросът не е дали искаме, а дали се налага.
Пет Мар 29, 2013 12:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Криси

Местожителство: София

Не, човече. Скиторя сама из планините от дванадесетгодишна, сега съм на тридесет. Никога не ми е трябвало.
Пет Мар 29, 2013 12:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ckaiyokar

имам късо нарезно оръжие(боен пистолет) имам право да го нося, познавам още много хора - туристи планинари и колоездачи, които също имат, никой от тях никога не го е носил, аз самия също никога не съм го взимал, никога не ми е трябвал и смятам , че е излишно, крайно неудобно за мен самия от много гледни точки и опасно по принцип. Замислял съм се за варианта ако нощувам на палатка някъде в централен балкан, но до момента не съм го правил, там има мечки, чувал съм случаи на скъсани палатки, но пак не знам дали бих го взел, по-скоро не бих. Относно газовото оръжие съм на мнение , че е по-опасно за носещия и позващия го, по много причини. Абсолютно съм против носенето на газово оръжие. Против съм и за носенето на бойно оръжие.
Пет Мар 29, 2013 1:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ckaiyokar

ако се наложи нощуване в планината, нощувал съм близо до чифлика- троянско , до една река на палатка, което го бях забравил, по-добре да се подбере безопасно място с оглед на възможните опасности, да се поддържа огън през нощта, което и правих- два три пъти се събуждах и поставях по някое дърво в огъня( тук доста хора ще се възпротивят, но аз така направих, а огнището ми беше оградено с камъни и максимално обезопасено) , та мисълта ми е - не можеш ли да се грижиш за безопасността си без да имаш достъп в момента до оръжие, то ти не би могъл да се погрижиш за нея и с оръжие. Тогава или не ходи в планината, или на , което и да е място, смятано от теб за опасно, или се научи, придобий умения, навици увереност, които ще ти осигурат безопасноста. Това за срещи с бракониери , иманяри, терористи, партизани и др подобни, ами аз досега не съм срещал по време на планински преход, срещал съм при други ситуации и не са имали желание да започват престрелки. Оръжието в планината създава опасността , а не предпазва от нея!
За кучетата , не знам , лично аз нямам страх от тях , в краен случай , ама много краен може да се наложи ползването на сопа или щека, на мен не ми се е налагало, овчарските кучета са научени да пазят стадото не да напад и ядат хора, така , че пак до уменията и навиците- не застрашавайте стадото, другото , което е - кучетата възприемат човека като господа- дръжте се като господари ите ще се държат като кучета , а не като вълци. Чувал съм за нападение на вълци над туристи в еленския балкан, тогава случайно намиращ се наблизо човек с ловджийска пушка спасил туристите- мъж и жена, обаче вълци има и в равното зимата доближават селата, просто всичко опира до умения, навици, подготовка, предварително проучване. Оръжие при туристически поход в планината- НЕ!
Пет Мар 29, 2013 1:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

Storm, извинявай, с много от нещата казани от теб съм съгласен, но искам да внеса някой уточнения.
Постоянно лентованите пълнители наистина се съхраняват с по 25 патрона. /поне в МВР беше така - нещо свързано с умората на пружината на пълнителя/
За макаровия вероятно има объркване с този "намален заряд" - според мен става въпрос за зелената маркировка, с която започнаха да маркират патроните без стоманена сърцевина някъде през 90-те години. Преди това патроните бяха маркирани с червена боя. Това важи разбира се единствено за производството на Арсенал. Тези зелените уж трябва да рикошират по-малко в градски условия, но това което съм виждал не го потвърждава.
Разбира се "стоп-патрон" е много специално средство и си има специална инструкция за употребата му. В нея между другото се казва, че това е помощно средство, но на разстояние по-малко от 11 метра се прилага като оръжие. Знам за смъртни случаи със "стоп-патрони".

Според мен тази дискусия и анкета са изцяло излишни. Носенето на КНО е много малко свързано с ходенето в планина. Мотивите, нагласите, способностите и възможностите не са свързани с планината.
Поздрави!
Пет Мар 29, 2013 3:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
meco puh

Местожителство: обл.Разград

Todor написа:

...Според мен тази дискусия и анкета са изцяло излишни. Носенето на КНО е много малко свързано с ходенето в планина. Мотивите, нагласите, способностите и възможностите не са свързани с планината.
Поздрави!

Една хубава приказка. Оставете го да си приказва, не му отговаряйте. Явно, той или не е планинар или не познава планината.
ЧАО!!!

Балкана символ на цял полуостров
Пет Мар 29, 2013 11:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Storm

интелигенцията се изходи по въпроса, а така кажи им го Laughing Tooth Clap
Съб Мар 30, 2013 2:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
rosen_talov

Имам служебно КНО CZ 75B, което си стои в служебната каса. Огнестрелно оръжие и туризъм са две несъвместими неща.

Колко туристи в българските планини са имали нужда от огнестрелно оръжие по време на пребиваването им в планината?
Съб Мар 30, 2013 1:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
G_P_S

Местожителство: Троян-Пловдив-Лондон

rosen_talov написа:
Имам служебно КНО CZ 75B, което си стои в служебната каса. Огнестрелно оръжие и туризъм са две несъвместими неща.

Колко туристи в българските планини са имали нужда от огнестрелно оръжие по време на пребиваването им в планината?
Росене, а ти като имаш пистолет,колко пъти си имал нужда от огнестрелно оръжие докато не си бил в планината ?
Съб Мар 30, 2013 7:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
rosen_talov

Нито веднъж. Единствено съм го ползвал за поддържане на форма в стрелбището.

Сега да тръгнем да обсъждаме тази тема в този форум не е нужно.

Твърдо НЕ на носенето на оръжие в планината!
Съб Мар 30, 2013 7:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Страница 5 от 6

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.