миналата седмица минах този маршрут за 2 дни, вече няма как по бързо да се мине, все пак към 1700 часа вече е тъмно и аз не съм от тези хора които ходят по планини през ноща
тъй като имам много снимки от които съм доволен, реших първо да кача снимките от първи ден, а към края на седмица ще кача и другите.
от София до Карлово има редовни влакове и за 4 часа, към 1100 бях в Карлово. от там по централна улица се тръгва към хижа Левски през целия град, през хижа Хубавец и Балкански Рози. Пътката върви почти през цялото време покрай Старата Река.
ако ви е интересно, най добре е да разгледате снимките започвайки от: тази http://www.panoramio.com/photo/15653210 като щракате върху дясната стрелкичка над снимката за следващи снимки.
сега малко по подробно....
пътека от Карлово започва с малко стръмно искачване през гора до входа на парк Централен Балкан обозначен с множество табели и карти и какво ли не. от там има маркировка в ежна посока за хижа Добрила и за хижа Левски в друга, за Левски продължавате напред по синя маркировка която няма как да загубите. има табели и маркировка върху камъни и дърверта.
в начало реката минава през камъни, и има доста малки водопади, което е доста интересно и можете да направите хубави снимки:
след сухите месеци, във водопадите имаше много малко вода, но все пак е интересно да се видят.
след една сграда която не е хижа, ама някакво стопанство или нещо друго, вече е начало на Резерват Стара Река.
Реката е супер за снимки, и през есента е още по красива с червен килим от страните:
маршрут от Карлово до хижа Васил Левски е някъде 4 - 4.30 часа, може да се мине и за 3 без почивки и с малко снимки (хижарите ми казаха че го минават за 3 часа).
за да стигнете до Левски трябва да минете през х.Хубавец и х. Балкански Рози. ако сте мързеливи и нямате сили да стигнете до Левски, хижа Хубавец също работи и има хижар, така че можете да нощувате и там. но хижата е в гора и няма гледка към планина, няма много смисъл да нощувате там. от Хубавец до Левски има 2 часа ходене
на Балкански Рози има голямо строителство, като ремонтират и двете хижи (стара и нова). до хижа няма черен път, само пътечки, затова на строителите им не е лесно
макар че няма какво да се види след, 2-3 часа ходене с еднаква природа, все пак има места в които снимки става интересни в зелено червена гора:
на час преди хижата, слънцето вече започна да се крие зад хълмове и с последните сили позволи ми да направя още няколко красиви снимки, може би най добри снимки от този ден
малко преди хижата срещнах хижари на Левски, които идваха от Карлово. добре за парка, ама лошо за хижарите е че няма черен път до хижа и те носят храна и всичко което им трябва сами. 2 пъти на седмица, 2-3 часа до Карлово и 3-4 обратно те носят храна в раници... понякога имат и коне, ама не винаги. хижарите са доста добри, нощувка на Левски е 8.30, има храна, пиене, баня и ток. има ВЕЦ на река и ток има за лампи, но не и за батерии на фотоапарати, само 160 Вт, не 220 като трябва. Също така внимавайте, защото повреме на цели маршрут няма gsm връзка, и на самата хижа също няма. така че предупреждавайте роднините си за това връзка има само след 1.30 часа ходене по направление към хижа Рай.
на хижата почерпиха ми със сладко от шипка мммм.
след топла нощувка продължих към Калофер през хижа Рай. от този маршрут имам много снимки, ще ги кача към края на седмица.
от тази част на разходка всичите ми снимки са тук, има доста повече от тези които сложих като линкове понагоре: http://www.panoramio.com/user/1018024
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети