Автор |
Съобщение |
Todor
|
|
|
|
Не не - не сме ходили на Бабина чука. Продължихме по зелената маркировка надолу и там намерихме чешмата за която писах в предния пост. Имаше навес над чешмата, голяма дървена маса и пейки. На 50-100 метра от границата, която там е мрежа. На другия ден стигнахме минахме от там - фактически пътят като стигне до мрежата и вече върви покрай нея до самия асфалт. На не повече от 1-2 км от нашия бивак са бараките накрая на асфалта.
Изместихме масата и си опънахме палатката под навеса. Вени се страхуваше, защото имаше размазани кални следи по масата - някой се беше качвал - или голямо куче или мечка. Не можеше да се определи, защото бяха силно размазани, но аз я успокоявах, че ако е мечка щеше да има и следи от нокти
Абе ясно е че ще се повтаря За уточнение и с GPS Ама да стане по-пролетно
|
|
|
Чет Дек 20, 2012 5:12 pm |
|
|
ivailo.hr
|
|
|
Да, след като се раззелени гората. Може би началото на юни, защото тогава цъфти Родопския крем, който аз все изпускам.
|
|
|
Чет Дек 20, 2012 5:15 pm |
|
|
bugcho
|
|
Изворите на Арда |
|
Здравейте,
чудя се къде да ходя по майските празници....
Може ли да дадете съвети за преход от Смолян до изворите на Арда за 5 дни.... Гледах една тема във форума но не става много ясно .... Има ли маркировка от Смолян до изворите... къде може да се спи, освен на палатки...
|
|
|
Чет Мар 21, 2013 5:59 pm |
|
|
ivailo.hr
|
|
|
Привет!
От Смолян до изворите на р. Арда може да се върви по изградения преди няколко години и носещ помпозното название "Най-дългата екопътека в Родопите" туристически маршрут "Хвойна - Елидже". Разбира се може и да се импровизира...
Един въпрос и от мен - търсиш ли си компания за този преход?
Последната промяна е направена от ivailo.hr на Вто Авг 27, 2019 6:13 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Чет Мар 21, 2013 11:05 pm |
|
|
bugcho
|
|
|
|
Кой бяга от хубава компания Планирам го да е от 1-ви до 6-ти май... но още се двоумя между този преход и между Стара планина.... от Сопот до Узана...
|
|
|
Пет Мар 22, 2013 10:59 am |
|
|
Todor
|
|
|
|
Хич не се чуди! В Родопа е много по-добре.
|
|
|
Нед Мар 24, 2013 7:59 pm |
|
|
ivailo.hr
|
|
|
P.S. Писах ЛС на админа да обедини тази тема с по-старата на Todor, която си е баш по темата за замисляния от нас маршрут.
|
|
|
Пет Мар 29, 2013 2:57 pm |
|
|
LBT
|
|
|
|
Привет на всички ! Чудех се в коя от трите теми да си задам въпросите и тази ми се стори подходяща. Планираме разходки с колела из родопите по великден и няма да пропуснем и този район. Основната ми въпросителна при планирането на маршрутите е над каква граница може да се очаква сняг и преспи ? Има ли къде да се разпънат палатки близо до път около Средок или Горна Арда, че на гугъл земя изглежда сякаш всички ливади около пътищата са обработваеми. И още един въпрос, знаете ли какво е състоянието на пътечката която е дадена на БГМаунтийнс картата покрай река Искрат, започваща от връх Съдилището и стигаща до язовира ?
|
|
|
Пон Апр 08, 2013 8:32 pm |
|
|
ivailo.hr
|
|
|
Сняг едва ли, а преспи абсурд. В района Ардин връх е най-високата точка 1730 м., а и тази зима не беше като миналата, макар че истинска зима не е имало от много години.
Виж описанието на участниците в проекта Щуропия 2011 г. - "Граничната ивица" http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=96940
Има тракове, описания, вода, заслони, всичко. Като гледам трака им до Светилището не са стигнали през Средока (макар и да са пробвали малко оттам), а са се върнали по асфалта до с. Арда и са хванали зелената маркировка "Хвойна - Елидже", която през Светилището и покрай с. Бориково отива в с. Могилица.
Виж и още един веломаршрут в района на Смолян тук: http://info.adventurebg.net/index.php?option=com_content&view=article&id=60:2008-10-09-19-00-47&catid=34:marshruti&Itemid=54 Това съм го минавал пеша, макар и не цялото, защото нямахме време. Приятен е, макар, че първите няколко километра са по асфалт. Велосипедът трябва да се бута само около връх Катран, че там пътеката е пообрасла. Под описанието има и карта на местните маршрути, но тя е по-скоро схематична.
Може и са се засечем по празниците някъде из шумата. Успех!
|
|
|
Пон Апр 08, 2013 9:44 pm |
|
|
ivailo.hr
|
|
|
|
|
Привет на всички ! Чудех се в коя от трите теми да си задам въпросите и тази ми се стори подходяща. Планираме разходки с колела из родопите по великден и няма да пропуснем и този район. Основната ми въпросителна при планирането на маршрутите е над каква граница може да се очаква сняг и преспи ? Има ли къде да се разпънат палатки близо до път около Средок или Горна Арда, че на гугъл земя изглежда сякаш всички ливади около пътищата са обработваеми. И още един въпрос, знаете ли какво е състоянието на пътечката която е дадена на БГМаунтийнс картата покрай река Искрат, започваща от връх Съдилището и стигаща до язовира ? |
Ти за кое всъщност питаш?
Средок, Горна Арда и Светилището са едно,
а Съдилището, р. Искрат и яз. Пловдивци са съвсем друго.
Между другото язовир все още няма. Построена е само водонапорната (или както там се нарича) кула в долния му край, както и основите на стената.
Аз си мислех, че питаш за микроязовирчето в Горна Арда.
От Съдилището не съм слизал, но от гранична пирамида 54 съм слизал по пътека, която върви по реброто към застава "Панама" (както е означена на картата BGMountains). Сега си инсталирах картата BGMountains на компютъра и виждам, че тази пътека я няма. За каране на велосипед въобще не е подходяща, както и целият район от Съдилището до Бабина чука.
С велосипед може да се стигне от с. Мочуре до беседката в югоизточното подножие на Малкото Ченгене. Координатите на беседката в картата на BGMountains са: N41 21.239 E24 47.649
|
|
|
Вто Апр 09, 2013 3:56 pm |
|
|
LBT
|
|
|
|
Здравей ! Благодаря ти за включването . От твоите снимки и описания, както и тези на Тодор се запалих да отидем и в този район. Планът е да се отбием на 4-5 места за десетина дни и да правим кръгови еднодневни маршрути. Затова и съм писал за тези две местности - единият ден да се завъртим около изворите на Арда а на другият да направим един маршрут над Пловдивци. Гледах къде ще са подходящите и хубави места за палатки, но всички ми изглеждат като обработваеми ниви, въпреки че на 2 снимки от язовирчето при Горна Арда изглежда просто като поляна. Пътеката за която питам е тази http://www.gpsies.com/map.do?fileId=bbvtcknfkdddysst&authkey=2676F815DCE2839627F737E3EDA5E91B59789E4C10E6E8BE като ме интересува дали има нападали дървета и големи камъни по нея. Какво имаш предвид с това, че пътеките около Съдилището не стават за колело ? Много стръмни или терена е насечен с камъни и големи падове ?
|
|
|
Сря Апр 10, 2013 8:36 am |
|
|
ivailo.hr
|
|
|
Теренът става пресечен след гранична пирамида 60 в посока Бабина чука.
Абе хазарт е в този район – като Велински хвърляш заровете и гледаш какво показват…
Последната промяна е направена от ivailo.hr на Вто Авг 27, 2019 6:14 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Чет Апр 11, 2013 2:28 pm |
|
|
Stefak
|
|
Пет Апр 19, 2013 11:23 am |
|
|
Todor
|
|
|
|
А... Няма страшно! Обикновено я докарваме така мечката мед да носи
|
|
|
Пет Апр 19, 2013 11:38 am |
|
|
ivailo.hr
|
От с. Арда до Съдилището 1-5.05.2013 г. |
|
Най-сетне и аз съм готов със снимките от прехода 1-5 май 2013 г. и мисля, че тази тема е най-подходяща, нищо че завършихме в с. Пловдивци, а не в прохода Елидже.
https://photos.app.goo.gl/ai5ntaYfL43xhupt7
Последната промяна е направена от ivailo.hr на Вто Авг 27, 2019 6:15 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Вто Май 21, 2013 3:19 pm |
|
|
|