Автор |
Съобщение |
bugcho
|
|
Май месец |
|
Искам по майските празници да направя един преход ...
какво мислите подходящо ли е от х. Дерменка до х. Бузлдужа по билото началото на м. Май.. от 1-ви до 6-ти Май?
|
|
|
Пет Фев 15, 2013 6:09 pm |
|
|
НИКОЛАЙ Т.
|
|
|
Рабира се,че е възможно,по принцип невъзможни работи няма.Просто се настрой за зимно-пролетно ходене и не забравяй котките пък и пикела няма да ти пречи ако го носиш.
|
|
|
Пет Фев 15, 2013 6:29 pm |
|
|
Psychosapiens
|
|
|
Миналата година точно на първи Май бях на в.Ботев и имаше над 1м сняг на самият връх, а от към страната на з.Маринка /N-NE/имаше над 50см .
Казвам го за да предвидиш ,че ще се мокриш
Ние го качихме от тарзановата тогава и в повече от 30см сняг не газихме, беше кишав така,че имай едно на ум.
Тази година точно тогава пак ще сме там
_________________ Know your Body. Know your Mind. Know your Substance. Know your Source |
|
|
Съб Фев 16, 2013 2:53 am |
|
|
bugcho
|
|
|
|
Нямам котки и пикел за това питам...
|
|
|
Съб Фев 16, 2013 5:45 pm |
|
|
Psychosapiens
|
|
|
На нас не са ни трябвали, но виж едни гети си вземи.
Според времето имай в предвид ,че ако е имало яко студ преди да пекне слънцето горе към края на тарзановата по откритото ще скове с лед и няма да е хубаво за томва следи времето.
Гледам ,че почвате от Дерменка - лифта не работи до горе , работи само до междинката 6лв беше преди 2 години.
По интересен ще е снега по Купените като гледам крайната цел . Иначе интересен маршрут
_________________ Know your Body. Know your Mind. Know your Substance. Know your Source |
|
|
Съб Фев 16, 2013 7:57 pm |
|
|
bugcho
|
|
|
|
имам време да го планувам за това от сега пиша за съвет...
|
|
|
Съб Фев 16, 2013 9:22 pm |
|
|
robobobo
|
|
|
|
Щом нямаш такава екипировка значи не си готов за такива преходи и ти препоръчвам да избереш друг маршрут.
|
|
|
Нед Фев 17, 2013 5:27 pm |
|
|
bugcho
|
|
|
|
Жалко правеше ми се този преход... може да мина на вариант с Родопи началото на месец май....
|
|
|
Съб Мар 23, 2013 6:25 pm |
|
|
bugcho
|
|
|
|
Ако примерно.. променя стартовата точка.. и да е хижа Рай.. от там връх Ботев.. и после до Узана...? Какво мислите?
|
|
|
Съб Мар 23, 2013 6:28 pm |
|
|
zezo
|
|
|
Малко рано е да се говори за количеството сняг след един месец. Все пак миналата година беше натрупало доста повече от сега и въпреки всичко неразтопеният сняг около Ботев и Триглав в края на април не беше непреодолим.
Следи времето, прогнозите и обстановката горе. Сайта на ПСС например дава основната информация. Когато наближи датата в която мислите да излизате нагоре си преценете дали можете да се справите или не, а ако трябва пак попитай тук във форума
|
|
|
Нед Мар 24, 2013 12:12 am |
|
|
ckaiyokar
|
|
|
|
аз съм го минавал това приз септември, при влажно време и мъгла , според мен в началота на май без котки ще е опасно, иначе пикел може и да не ти трябва, едни щеки може и да са достатъчни, но аз някъде преди костенурката, от север , се подхлъзнах на една туфа и се хързулнах 10 метра, още 5-6 и отивах в една малка пропаст, по-добре не рискувай.
|
|
|
Нед Мар 24, 2013 12:50 am |
|
|
Storm
|
|
|
|
Интернета е страшна работа, наплашихте човека Какви котки и ледове, какви мъгли и подхлъзвания ужас.. Миналата година точно на 28-9 април минахме с жената, по-долу вижте няколко снимки и всеки да си прави изводи. Първо с лифта, после до Добрила се стига бързо, сняг има по навявания на места в гората. На Добрила сняг нямаше изобщо, на вр. Амбарица също нямаше, на Купена също нямаше (като изключим отделни петна преди върха) , изобщо цялото било беше оголено в по-алпийската част. Там ако подсичаш има сняг и е мек и се затъва, ако минаваш отгоре нямаш проблеми. В по-равнинната част от прехода имаше към 30 см. и се затъваше. На заслон Ботев пак 30 см. сняг, заслона беше пълен, вода нямаше (замръзнала) , но бира и леща има. На вр. Ботев имаше 40-50 см. сняг, 100 метра надолу в посока Рай сняг няма никакъв. Времето по билото беше слънчево, но студено и с постоянен силен вятър. В посока Рай слънчево и топло по къси гащи ходихме. На Рай имаше 100 човека буквално и още 20 на палатки. Хижарят ни предупреди който видим към Калофер да му казваме че места няма, да се връща. В посока Рай се бяха запътили 10 групи по 10 човека с големи раници, как са се оправили не знам. Та накратко не те знам колко ходиш и т.н. , всичко е индивидуално. Миналата година имаше повече сняг от тази по това време, но все пак не се знае какво ще се случи до началото на май. Eкипировката - по-дебели трекинг панталони не летни, есенно-зимни обувки, гети, челник, зимна шапка и ръкавици, полари и яке. Котки и пикел напълно излишни според мен, желая ти успех !
|
|
|
Нед Мар 24, 2013 1:40 am |
|
|
Todor
|
|
|
|
Няма да забравя една от плочите на някаква жена м/у Кръстците и Костенурката - "Една невярна стъпка...." Случката е била на 5 май ако не се лъжа. Изключително коварни са майските преспи в улеи. Иначе по южните подсичащи пътеки - никакъв проблем. Само пак по преспи над улеи трябва да се внимава, че стават едни снежни мостове... а отдолу едни буйни потоци....
|
|
|
Нед Мар 24, 2013 6:49 pm |
|
|
|