ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Готвене в планината.
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Готвене в планината.
Автор Съобщение
SMitev

Мнение Готвене в планината. Отговорете с цитат
Рецепти при НЕ наличие на огън. Разделям предната тема за храненето, защото е доста разводнена. Тук ми се ще да съберем само рецепти и идеи

Това което нося с мен е газ, котлон, съд за варене 0.5/1 Литър

Рецепта 1 - Любима

Леща
Морков
Няколко скалидки чесън
Брашно
Лук (ако ни се носи)
Олио (няколко капки), може да се замести с няколко ситно нарязани парченца сланинка
Сухи ловджииски наденички. (нарязват се на ситно)
Подправки: Сол, Червен Пипер, Малко Черен/Бял Пипер, Къри (за да нямаме проблеми със запека)

Всичко на котлончето, Като кипне за 20-25 минути на слаб огън и сме готови.

Консумира се чашка ракия. Wink

Всички тези продукти + Ориз, зелен фасул, полуготови супи, спагети и тн и тн се събират в кутия от сладолед. И могат да стигнат за 4 - 5 яденета.

Ако някой се интересува мога да напиша точни пропорции за опрелена мярка съд.

Последната промяна е направена от SMitev на Пет Мар 15, 2013 4:59 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пет Мар 15, 2013 2:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
radi

Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
Овесени ядки - вариш ги на слаб огън десетина минути, съвсем слаб, за да станат на лепило. После се бъркат с кашкавал, масло с червен пипер, захар, стафиди и други в желаната комбинация.
(имаше един Идей тука, изгонихме го Smile )

Последната промяна е направена от radi на Съб Мар 16, 2013 12:18 am; мнението е било променяно общо 2 пъти
Пет Мар 15, 2013 4:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mitko

е това вече е хубава дискусия Smile
Пет Мар 15, 2013 4:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
Gamina

Кой тоз Идей?

За лещата си нося сушени зеленчуци, продават се в супермаркетите Wink
Едни приятели нагъват яко кус-кус, но аз това не мога да го погледна даже Confused

Изхранване на населението с полуготови спагети:

2-3-4 или повече пакета, слагате масло, топено сирене /колко повече, толкова повече/, кашкавал някакъв по-мазен колбас, мизерните им подправки и всичко, което ви се види подходящо. После хубаво ги задушавате или варите, поне двойно повече от указаното на опаковката - резултатът няма нищо общо с буламача, който представляват по принцип Smile

Пет Мар 15, 2013 4:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
SMitev

Поправих се.
За спагетите, това което правя(понеже полуготовите са ми обемисти и за нищо не ми стигат)
Взимам си нормалните си спагети ... варят се макс по 6-10 минути обикновено... за Сос ползвам полуготовите доматени вкусни чаши(с малко кимион стават слънце). . Ловджииските наденички са леки, трайни и мазни... вършат работа за всичко...включително и за сосчето към спагетите.

Обикновено всичко полуготово го събирам в кутиики като супи вкусни чаши и тн . Опаковките заемат повече място от продукта и после трябва да се изхвърлят.

Пет Мар 15, 2013 5:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Драка

Местожителство: Казанлък/София

Качамакът е много удобен, защото трябва да се вари само 1 минута, което пести много газ.
Към него задължително мазно и миризливо козе/овче сирене, мащерка и чубрица, червен пипер, сланина.
Пет Мар 15, 2013 5:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Драка написа:
Качамакът е много удобен, защото трябва да се вари само 1 минута, което пести много газ.
Към него задължително мазно и миризливо козе/овче сирене, мащерка и чубрица, червен пипер, сланина.

Абсолютно, забравих го Smile

Пет Мар 15, 2013 6:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Йосарян

Местожителство: Димитровград

Аз мисля че е добра идея да се носи и сухо мляко. За закуска кускус с мляко, може и какао или канела да се сложи, мммммм. А вечерта ,например - кускус с консерва риба тон(в пластмасовите опаковки) и лютеница ако има, мммммм, и маслинки без костилки, ммммм. И ракийка Very Happy
Пет Мар 15, 2013 9:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
joropc

Малко е офтопик, защото темата е "Готвене в планината", а аз ще постна нещо за готвене преди планината, но определено е нещо, което е изпробвано многократно и върши много работа.Заменя всякаквите шоколади, вафли, и за разлика от тях дава енергия целодневно.Та така:
Елфически курабии.
Автор:високоуважаван от мен колега от МТБ форума, който знае за какво става въпрос.
От там е и цитатът, който поствам:
"1. Около 500 гр. мюсли, за предпочитане с ядки и семена (тези на "Фамилия Никола" стават супер) се смилат на едро брашно. Аз използвам обикновена домашна кафемелачка. Може да се остави 1/4 несмляна, за да има хрус-хрус вкус в курабийките.
2. 150-200 гр. протеин. Количеството е по преценка и според наличностите. Може да бъде соев или суроватъчен, но по-често соевият не се харесва на вкус от консуматорите.
3. Мед на вкус. Отиват поне 9-10 супени лъжици, иначе не е достатъчно благо. Може да ползвате и заместител на захарта, годен за термична обработка. Не яжте обикновена бяла рафинирана захар - тя убива!:O
4. Яйца - макс. 5 бр. Може да отделите 1-2 жълтъка, за да не прекалявате, но както решите...
5. Ванилия, кокос, канела и др. по желание, и на вкус.
Смесвате брашното с протеина. Отделно, за по-лесно, смесвате яйцата с меда, може и с миксер. Добавяте сладката смес към брашнената, като разбърквате с дървена лъжица. Ще стане доста лепкава!

Подмазвате тава с олио, загрявате фурната до 250 Целзия, а докато чакате да се загрее с МОКРИ ръце оформяте малки топчета, които сплесквате и поставяте в подмазаната тава. Мокрите ръцете с вода, за да не залепва материал. Формата не е задължително да е перфектна.
Печете до леко зачервяване, на средното ниво във фурната. Внимавайте, че лесно прегарят отдолу. След изваждане от фурната отлепвате курабийките с тънка решетъчна лъжица или дълвена шпакла, докато са топли (иначе залепват).
Това не е най-добрият начин, защото при термична обработка и меда, и протеина променят хранителните си качества, но с другата рецепта за полусурови изходни продукти ще ви занимая в следваща лекция. Просто е най-лесният начин да имате по-балансирана сухоежбина, която дава по-добрата енергия и още по-важното - възстановява.

"
Пет Мар 15, 2013 9:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
SMitev

Евала. Правил съм си подобни но вместо протейн сместа я направих с течен шоколад и много кокосови стърготини. Нещо не се справих с печенето, защото станаха доста твърди, но бяха уникално вкусни и енергиини!

МЕрси за рецептата! Ще я пробвам.

Съб Мар 16, 2013 12:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Emil

Местожителство: Sofia

Драка написа:

Това е доста практично наистина.
Съб Мар 16, 2013 2:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
boris_borisov

На мен пък ми е любопитно каква е другата рецепта, с полусуровите продукти Rolling Eyes
Съб Мар 16, 2013 7:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Spas

Местожителство: Sofia

Яйца на прах, вече ги има в магазините,
много лесна рецепта, разбърква се сместа с вода и след това се пържи като истински яйца, става за няколко минути,
количествота според състава на групата и останалата храна Very Happy Може да се консумира с чашка Мавруд
Нед Мар 17, 2013 12:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifin

Местожителство: Рилско

Мнение Бързи продукти Отговорете с цитат
Когато сме в планината винаги се съобразяваме с разхода на газ , спирт и т.н. горивни смеси. Идеята е с по-малко количество гориво да постигнем необходимите хранителни резултати. Колегите преди мен вече споменаха част от тези бързо приговящи се продукти , за които не е нужно варене , а само кипване на водата - картофено пюре , кус-кус , качамак , полуфабрикат-спагети и супи , сушени зеленчуци , сухо мляко , яйца на прах.....
Би било хубаво да получим още идеи и за други подобни продукти , колкото повече - толкова повече !
Вто Мар 19, 2013 8:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
loudidd

Мнение Каква храна приготвям на газово котлонче? Отговорете с цитат
Предлагам да има отделна тема за "топла" храна в този раздел.

Също предлагам да се опитаме да я напълним със съдържателна информация без спам и диалози. В съседна тема Каква храна носите при преход? има няколко предложения за готвене - по-късно ще ги прекопирам тук, ако авторите им не искат да ги споделят отново Smile

Нека споделяме по-съдържателна информация как става яденето и още повече - как става и за ядене?! Smile
- необходими продукти и приблизително количество
- колко време отнема приготвянето
- какво ни е нужно като посуда - котлонче, канче, тиганче, черпак?! Smile

Сигурен съм, информацията ще стопли много планинарски вечери Smile
Вто Апр 16, 2013 2:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.