Необходимо ли е да се носи пистолет за самозащита по време на поход?
Да
13%
[ 9 ]
Не
79%
[ 55 ]
Не мога да преценя
7%
[ 5 ]
Общо гласове : 69
Автор
Съобщение
sk67
Пистолет за самозащита по време на поход
Здравейте!
Не съм опитен планинар, но понякога правя походи.
Пиша в този раздел на форума, а не в „екипировка” тъй като мисля, че въпросът е от най-общ характер за личното отношение към безопасността по време на поход.
Конкретно въпросът е за пистолет, а не за оръжие изобщо, тъй като смятам че всеки има някакъв инструмент в екипировката, който би могъл да използва и за защита.
Опазил ни Господ, както се казва, но все пак съществуват нежелани и потенциално опасни срещи с диви животни, бракониери, иманяри, хора които по някаква причина са агресивни, случайно попадане в ситуация в която на някой друг трябва да се помогне да се защити.
А вероятността в планината някой да е наблизо и да се притече на помощ е доста по-ниска отколкото в населено място, понеже хората са по-малко.
От друга страна очакванията на всички са, че останалите са добронамерени и носено на пистолет макар и скрито, може да се приеме като предизвикателно и като проява на ненужна враждебност.
Пускам тази тема и анкета, понеже аз лично не мога да преценя „за” или „против” носенето на пистолет за самоотбрана по време на поход.
Та въпросът е:
Сря Мар 13, 2013 12:02 pm
Gamina
Викам да не пренасяме по-лошите черти на цивилизацията и в планината
Шансът да те нападне животно е абсолютно минимален... за хората предпочитам да не коментирам.
с риск да прозвуча грубо: абе вие луди ли сте??? Какви пистолети, каква самозащита? Вие на война ли се качвате в планината, или на преход сред природата? От както ще се самозащитаваш, от сърни и глигани ли, от хижари и планинари? От 6 годишен ходя по планините, досега най-опасното животно, което съм срещал е пиян турист, не съм опирал до пистолети.. Въпроса ти е подходящ за някой ловджийско форум, там сигурно ще разберат страховете ти от 'дивото'..
Сря Мар 13, 2013 3:12 pm
Stanev
Всъщност аз съм "ЗА" пистолет, но за друго предназначение. Дори скоро мислех да си купя, говоря за следното:
Газов пистолет, който е много малък и лек, с приставка за сигнални ракети Може да се ползва за сигнализация в случай, че закъсаме някъде или в краен случай срещу диви животни ако нямаме друг избор за самозащита.
Ползването на каквото и да е било огнестрелно оръжие срещу човек в България е равносилно на влизане в затвора и всякакви други мизерии заради хубавото ни законодателство. По добре спрей или електрошок, говоря за градски условия разбира се.
...
Мнението ми е, категорично не! Срещу какво или кого ще стреляме? Стигнахме ли до там, да се стреляме в планината? За толкова много години съм виждал мечка и 9 прасета, но не ни нападнаха, ами си заминаха.
Мразя всякакви оръжия, хора сме, живеем в България, а не в дивия запад.
Надявам се не сте ме разбрали погрешно - аз също не мисля, че живеем в Дивия Запад, но реалистично погледнато светът ни не е идеален.
Който мисли, че ако му потрябва за да се защити е по-добре да го има отколкото да го няма - да гласува с "да"
Който мисли, че няма да му потрябва - гласува с "не"
Сря Мар 13, 2013 6:56 pm
Mariana1000
Гласувах с не, но аз по принцип никога не съм имала или носила оръжие и честно казано би ме било страх повече да нося оръжие, отколкото да ходя с него.
Мечка не съм виждала, само диви прасета, но бягат бързо. И в града и в планината ме е страх най-вече от двукраките животни, защото по-голям звяр от човека няма. Но ако срещна агресивно животно/лош човек изобщо няма да имам време да вадя пистолет, че да стрелям и т.н. Сигурно ще е полезно за човек, който умее да си служи с него, знам ли?
Така че ако човек го счита за необходимо - нека си носи. Стига да не ме сбърка мен с Баба Меца на някоя пътека
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Сря Мар 13, 2013 7:10 pm
dragoo
абсолютно против съм.. дивите животни ги е страх повече от теб а пък в планината лоши хора няма. Може и да се намират тук там, ама чак да носиш пистолет в себе си.. прекалено е.
Аз нося от деня,в който три каракачанки ме натиснаха в един клек.Остъргах яко баджаците. Малък газов с ракетник и халосни патрони. Смятам,че може само да е в полза.
Сря Мар 13, 2013 8:27 pm
ferdi_mruvkata
аз ходя с мини ядрена бойна глава в страничният джоб на раницата. Веднъж слизайки от Алеко към Бистрица, в Бистришко браниче ме нападна кръвожаден скакалец. Почна агресивно да ми гризе връзките на обувките. Почуствах се застрашен и ползвах бомбата. После държавна сигурност и масонското движение покриха инцидента измисляйки некви КУРояди.....
Винаги си носа атомната бомба и ми е спокойно....
а истината че се насирам когато наоколо има някой олигофрен запасал пищов. И не че е кой знае кво страшно, ами като си запасал пищов изведнаж ставаш ГОЛЯЯМ.
Аз лично не нося пистолет, за да не си гръмна топките без да искам
_________________ Not All Who Wander Are Lost
Сря Мар 13, 2013 11:27 pm
gundu
Re: Пистолет за самозащита по време на поход
sk67 написа:
Пиша в този раздел на форума, а не в „екипировка” тъй като мисля, че въпросът е от най-общ характер за личното отношение към безопасността по време на поход.
Конкретно въпросът е за пистолет, а не за оръжие изобщо, тъй като смятам че всеки има някакъв инструмент в екипировката, който би могъл да използва и за защита.
Последното нещо от което зависи безопасноста при ТУРИСТИЧЕСКИ поход е мъкненето на каквото и да е огнестрелно оръже, било то пищак, пушка, картечница или топ . Ако тръгнем така да се "обезопасяваме" дали не е най-добре да правим преходите с танкове или поне бронетранспортьори ???
Въоръжения туризъм си е специалитет на армията, полицията, авджиите и едни много умни и малко по-дебеловрати.... бизнесмени де .
Категорично НЕ на пищаците в планините и горите!
_________________ ТУРИСТ - ЗДРАВИ КРАКА, ШИРОКА ДУША, РАНИЦА НА ГЪРБА...... И ПРАЗНА ГЛАВА,..
Сря Мар 13, 2013 11:58 pm
sk67
Аз като всички искам планината да е идилично място където лоши хора и лоши случки да няма, но нашето желание на гарантира това.
Това, че не сме срещали такива значи ли, че при следващия самотен поход няма да срещнем?
Не е въпросът дали искаме или не искаме.
Въпросът е дали се налага.
Чет Мар 14, 2013 10:43 am
f(x)dx
sk67 написа:
Аз като всички искам планината да е идилично място където лоши хора и лоши случки да няма, но нашето желание на гарантира това.
Това, че не сме срещали такива значи ли, че при следващия самотен поход няма да срещнем?
Ами не се налага - резултатите от анкетата са красноречиви.
Въпросът има и няколко други страни, които си заслужава да обмислиш:
* С какъв пистолет ще спреш мечка или дори глиган? Нещо доста голямо трябва да е. А такова законно да притежаваш просто няма как
* Сигурен ли си, че в ситуация, в която си мислиш, че ти трябва пистолет, ще можеш да го използваш правилно. Да стреляш по подвижна мишена в гората не е като по филмите. Гарантирам ти, че да стреляш по истински жив човек не е като да хвърляш камъчета в реката
* Ако нараниш, но не убиеш, обекта на стрелбата, било човек, било животно може и по-лошо да стане
* Ако недай си Боже светиш маслото на някого, последствията за теб могат да бъдат изключително неприятни.
* Чисто логистично, къде ще го държиш този пистолет? В раницата се губи смисълът – докато я свалиш и го извадиш ще стане каквото ще стане. Да го носиш на кръста – няма ли да ти пречи на другите колани и каиши? А и как ще изглеждаш в очите на останалите туристи
В крайна сметка, както в града, така и в гората важи правилото, че най-голяма безопасност имаш, когато избягваш конфликтни ситуации, а не когато ги разрешаваш с оръжие.
Въобще небъдница е тая работа с пистолет в гората.
Чет Мар 14, 2013 12:13 pm
f(x)dx
sk67 написа:
Ами не се налага - резултатите от анкетата са красноречиви.
Въпросът има и няколко други страни, които си заслужава да обмислиш:
* С какъв пистолет ще спреш мечка или дори глиган? Нещо доста голямо трябва да е. А такова законно да притежаваш просто няма как
* Сигурен ли си, че в ситуация, в която си мислиш, че ти трябва пистолет, ще можеш да го използваш правилно. Да стреляш по подвижна мишена в гората не е като по филмите. Гарантирам ти, че да стреляш по истински жив човек не е като да хвърляш камъчета в реката
* Ако нараниш, но не убиеш, обекта на стрелбата, било човек, било животно може и по-лошо да стане
* Ако недай си Боже светиш маслото на някого, последствията за теб могат да бъдат изключително неприятни.
* Чисто логистично, къде ще го държиш този пистолет? В раницата се губи смисълът – докато я свалиш и го извадиш ще стане каквото ще стане. Да го носиш на кръста – няма ли да ти пречи на другите колани и каиши? А и как ще изглеждаш в очите на останалите туристи
В крайна сметка, както в града, така и в гората важи правилото, че най-голяма безопасност имаш, когато избягваш конфликтни ситуации, а не когато ги разрешаваш с оръжие.
Въобще небъдница е тая работа с пистолет в гората.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6Следваща
Страница 1 от 6
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети