Дидо единствената цака дето аз знам е да оставиш топла, най-добре вряла вода в канчето и върху нея да слагаш сняг. Само дето моето е 300мл някъде. Иначе ако е повече върши работа. Ако знаеш други трикове моля сподели, не само на мен ще са от полза.
Иначе къде видя паника хаха
Цаката е снегът да се топи натопен и накисант във вода - да няма въздушни междини с една дума. Въздухът между снежинките прецаква топнето.
Т.е. - почвайки да топиш вода, трябва да имаш малко излишна вода - примерно 2 пръста на дъното на канчето. Правиш снега на плътни топки и мяташ във водата. Топките като се накиснат, се топят много бързо.
_________________ Бутам след осмата бира
Сря Мар 13, 2013 12:18 am
Gamina
Нищо добро няма да излезе от цялата тая работа.
Преди 3-4 години имаше подобен случай - писания по форумите за това колко зли били метеоролозите и военните на Ботев... в резултат просто им забраниха да пускат туристи, защото явно туристите са неблагодарни в по-голямата си част. Но дори след тая история продължиха да посрещат, макар и един вид нелегално, в станцията.
Как пък никога не съм имала пререкания с хижари, метеоролози, овчари, горски и въобще с пребиваващите в планините. Човек може да се разбере с почти всеки, стига да подходи правилно
И да, топили сме си сняг, съвсем скоро, на примусче. Миналата зима точно там на з. Ботев го копахме с пикелите, беше яко фирнован и сух, но пак успяхме да разтопим и за пиене, и за спагети, и за супи.
Последната промяна е направена от Gamina на Сря Мар 13, 2013 12:55 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Мар 13, 2013 11:56 am
Stefak
На крива ракета космоса и пречи.И за какво канче говориш при положение ,че имаш на разположение ядрен реактор да беше поискал от Ицо по голям съд и проблема ти е решен.
Сря Мар 13, 2013 12:52 pm
Jirko
Gamina успокой се нищо лошо няма да стане. Никой не е тръгнал да търси сметка на въпросния човек горе, като дори не разбрахме кой е бил точно, понеже те са няколко. От написаното трябва да си направите само един извод. Носете си вода и не разчитайте на тези горе, нито в заслона. Въпросния хижар има тенджери които обаче бяха заети. Пълни бяха с вода...
А и ти и аз много добре знаем, че такива неща се случват и не си баш много права за посрещането в планините. Наскоро някой имаше някакъв проблем с виелица и хижа около Мусала доколкото помня. Но нека не забравяме и че станцията на Ботев наистина не е хижа и никой не ти е длъжен. Лично на мен са ми приятели хората които работят на Черни и на Мургаш знам кое е забранено и кое не. Но ако хлопнат вратата на някой все пак няма да ги подкрепя.
Въпросния потребител който се издразни както се оказа май е голям фен на вр. Ботев и са му на сърце хората горе затова и тръгна тази дискусия. Понеже човека си има отношение към проблема. Уви той не ми отговори на въпроса.
Но приятелят ми беше много жаден истина е, едва гледаше като се дотътри долу и според мен грешката му бе че не си взе вода като му предлагах да му стопя сняг а тръгна разчикайки на хората на върха. И пак се връщаме в началото. Дано вече сте ме разбрали. Нямам нищо против никой, постъпката е била тъпа но всеки си носи кръста. Просто исках да ви предупредя.
Сря Мар 13, 2013 3:08 pm
Gamina
Jirko написа:
Наскоро някой имаше някакъв проблем с виелица и хижа около Мусала доколкото помня. .
Ооо, спокойна съм напълно
В грешка си обаче, аз не съм имала проблем с виелицата и хижата около Мусала, други хора бяха. Пък и сам правиш разликата между хижа и обект с по-различен статут.
Всъщност на мен не ми стана много ясно какво се е случило на върха, но като цяло смятам за тъпо да не му дадат въпросната чаша вода. Това обаче не променя мнението ми, че от подобен разговор нищо добро няма да се роди
Jirko написа:
Но приятелят ми беше много жаден истина е, едва гледаше като се дотътри долу и според мен грешката му бе че не си взе вода като му предлагах да му стопя сняг а тръгна разчитайки на хората на върха.
Две страници с мнения стават излишни след тези думи, ти сам си написал чия е била грешката и каква е била тя.
Като си мята човек раницата и тръгва нанякъде трябва да има навици да вземе малко вода, челник и пари по джобовете.
Компаса и сигналната свирка няма да ги споменавам, че това е болна тема при нас
А за другото - ако кажеш че си много жаден, не вярвам някой да ти откаже вода. Но човек обикновено го е срам да каже, че умира от жажда и затова не настоява. В резултата на което и не получава. Особено пък някои мъже забелязвам, че по-скоро ще умрат от жажда и глад преди да си изпросят. Така че сигурен ли си, че метеоролога и хижаря изобщо са разбрали колко сте закъсали за вода?
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Сря Мар 13, 2013 6:56 pm
mandela
Да сигурен съм, лятото ходих горе и нямаше проблем, пихме чай, гледахме плакати с облаците, качвахме се на покрира и тн. и тн. ооообаче този път, ме отрязаха, момчето ми каза че, колегата му бил до кулата и нямало да се връща, в станцията /кулата/ не можело да ме пуснат а тук с нищо не можел да ми помогне, нито вода, нито чай, нищо...затвори вратата и това беше, останах още 5мин. докато разбера, какво ми каза и си тръгнах...Това че навън беше вече -10 не го коментирам, никой не ме е карал да се качвам, не съм искал да спя там, не съм казал повече от 1 изречение, на метеролога, който предполагам е доста умен човек след като работи там, не съм го обиждал и провокирал освен ако не разбира от техника и това че апарата ми струва неговата заплата за 1г. да го е ядосало Четох коментарите, по принцип е глупаво да се смята, че някой ще тръгне за Ботев зимата без екипировка, челници вода и тн. и тн. след като само с колегата носехме 20кг. в техника...но винаги е много лесно да се дават съвети от 3-то лице. Все едно надявам се на никой да не му се случи подобна случка, без значение дали е екипиран или не
Вода пихме на корем и си напълнихме шишетата при метереолога преди 3 седмици,предложи ни и чай!-не знам кой е бил на смяна тогава!Нямаше да пиша по темата но искам да не останат хората с грешни впечатлиения за хората на върха...
Чет Мар 14, 2013 11:35 am
Jirko
Мда лесно е да се говори от 3то лице. Да ви кажа аз от хората на върха не съм разочарован, нямам нищо против тях спроед мен те си имат достатъчно причини да не пускат никого горе, да му дават вода или каквото и да е. Сигурен съм, че и на колегата вече му е разминало, все пак той добре знае че това не е хижа, пък и не е свършил света я.
Голямо разочарование за мен е отношението на някои хора коментирали в тази тема които едва ли не ме изкараха лъжец чиято цел е да си направя смотания блог по забавен или пък злодей искащ да урони престижа на станцията и този велик връх. Също така някои се опитаха да ме вкарат в категории, без дори да ме познават и да знаят какво реално се е случило, което е типично българска черта.
Истина е, че няма как да знаете колко жаден или екипиран или с какво отношение към планината съм се качил. Едно обаче аз със сигурност мога да кажа. Ако бяха постъпили с вас по този начин както с колегата, на което и да е място, не само на Ботев, не бастун щеше да го наречете, ами бая майни щяхте да откарате по негов адрес. Но всичко зависи от гледната точка. Ситият на гладен не вярва приятели.
Спирам да коментирам в тази тема защото наистина смятам, че няма какво повече да ви кажа.
Последната промяна е направена от Jirko на Чет Мар 14, 2013 12:36 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Мар 14, 2013 11:57 am
Gamina
Килата техника не са оправдание за водата. Аре, всичките носим по сто кила железария зимата, палатки, тежки чували... мъкнали сме и чувалчета дървени въглища в раниците с всичко друго, ако ще мерим кой носи повече.
Явно човекът, който ти е отворил просто не е бил оторизиран да пуска хора, това е...
Регистриран на: 08 Юли 2011 Мнения: 21 Местожителство: велико търново
Планинар - това е специална професия
Жирко , не те познавам що за човек си , но хич не си за планина и особенно за това място около връх Ботев. Да имаш такъв добър фотоапарат и да кажеш че няма нищо интересно за снимане ...хм . Че това е едно от Райските кътчета на България, за което си заслужава да се връщаш и връщаш, да снимаш, да се възхищаваш и ободряваш. От горе на върха би направил снимки за които всеки истински фотограф би дал всичко, на където и да се обърнеш се зашеметяващи гледки. Това е Ботев. Вятър , виелица , сняг , дъжд, мъгла и пек до спукване са ми се случвали там горе , но като истински планинар и мъж съм устоявал и пак съм се възхищавал на това място... ЗА разходката до върха за 1 час - че това и пенсиите и деца го качват, 30 -40 минути са си нормално, ай да не се хваля- но съм гго качвал за 18 минути и слизал за 11 минути , и тъкмо да си утолиш жаждата.... А горе на върха винаги са били гостоприемни и добри, зависи и от твоето поведение. А наистина се насмях хубаво за любимата ми печка , която няма задръжки - пек до скъсване .....къв хубав секс става до нея.... НАИСТИНА НЕ СЕ ВРЪЩАЙ ПАК В ПЛАНИНАТА , АКО НЕ Я ОБИЧАШ И И СЕ НАСЛАЖДАВАШ...
_________________ кккккк444444
Пет Мар 15, 2013 1:10 am
Gamina
... аре пък ся.. всеки има право да харесва или не някое място
хаха явно нямам право да не харесвам някои неща. Снощи се прибрах късно в нас и отворих пощата си в която имаше анонимен мейл с доста заплашителен характер. Явно някой фен и приятел на станцията е пийнал доста ракийца докато го е пишел, на това поне се надявам аз. Още съм много озадачен дали просто не е шега, но реших че щом на много хора не им допада написаното, може и да е сериозно.
Не ме е страх че ще ме "научат на отношение с нужни мерки" както беше споменато в мейла, но смятам че е време малко да променя стила на блога. От сега натам някои от постовете ще са като на повечето колеги. По-лаконични, наблягащи на снимките.
хаха явно нямам право да не харесвам някои неща. Снощи се прибрах късно в нас и отворих пощата си в която имаше анонимен мейл с доста заплашителен характер. Явно някой фен и приятел на станцията е пийнал доста ракийца докато го е пишел, на това поне се надявам аз. Още съм много озадачен дали просто не е шега, но реших че щом на много хора не им допада написаното, може и да е сериозно.
Не ме е страх че ще ме "научат на отношение с нужни мерки" както беше споменато в мейла, но смятам че е време малко да променя стила на блога. От сега натам някои от постовете ще са като на повечето колеги. По-лаконични, наблягащи на снимките.
Много хора имат право на "отношение"! Живеем в демократична 'Държава'. Ти си изразил своето мнение, така че, който те е заплашил, е заради подронване на "авторитета му", както и определени интереси! Не исках да се намесвам в темата,... обаче от мълчане сме на този хал, да ни мачкат и клатят цяла вечност. Блога, писането в него, както и четенето му е свързано с интереси, въпрос на гледна точка. Хич да не ти дреме! Снимай си и се радвай на живота. Провокации винаги ще се пораждат под една или друга форма.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети