ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Мусаленско 3то-мартенско приключение
Иди на страница Предишна  1, 2

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Мусаленско 3то-мартенско приключение
Автор Съобщение
vinushka

Мнение Отговорете с цитат
Темата за отговорността в планината ми е много интересна и ми се иска да чуя мненията на форумците тук.Люси, права си- хората трябва да се стремят да не създават излишни опасности в планината.Обаче ако тези хора за първи път стъпват в зимна планина, отговорността няма как да не бъде и моя като водач/организатор.. Smile
Пон Мар 11, 2013 1:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
баир_будала

Ми то ако не си отговорен в живота , няма как да си отговорен в планината.
Пон Мар 11, 2013 2:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
faith

Смятам, че важното, което трябва да направи един организатор, е да обясни точно в какво се състои плануваното ходене, да проучи и разясни какви са условията, кое, как, доколкото е възможно. Човек сам преценява дали би се справил и съответно взема решение (както, например аз ти отказах Мусаленското ходене, въпреки огромното ми желание Wink да видим ще се сетиш ли коя съм :p) Организаторът, ако единствен е запознат, не бива да "подвежда" останалите, като например - не е проучил условията, загуби пътя.. Но дотук с отговорността. Съгласна съм с Gamina. Всеки САМ трябва да внимава, да пази себе си (имала съм случаи - приятелка се спъва, пада.. обвинява мен, че теренът е лош и не и харесвал......), да не внася смут сред групата и да създава проблеми.
Разбира се, когато тръгва група, трябва да се държи заедно и да не се разпокъсва,особено ако темпото е различно, помага си, доколкото е възможно, когато тази група стои пред някакъв общ проблем (условия, например - време и др.) се обсъжда и решава групово, както е било при вас и ситуацията с продължението към върха.

Не смятам, че това, че организираш някакво ходене, те превръща във водач и майка на всички. Но нямам предвид, че оставяш всеки сам да се оправя. Всичко е до ситуация и преценка, според мен. Не съм и аз някакъв изявен супер турист, но смятам, че така е правилно.

Чуден пътепис. Последният абзац радва. Smile Ощемного поводи за дълги пътеписи!

ПП-Един въпрос - в съответната малка стаичка, която се отоплява.. нужен ли е задължително спален чувал или може и без?
Пон Мар 11, 2013 2:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

vinushka написа:
Темата за отговорността в планината ми е много интересна и ми се иска да чуя мненията на форумците тук.Люси, права си- хората трябва да се стремят да не създават излишни опасности в планината.Обаче ако тези хора за първи път стъпват в зимна планина, отговорността няма как да не бъде и моя като водач/организатор.. Smile

моето мнение:
Да, но отговорност до степен, в която ТИ си сигурна в себе си, възможностите си и адекватността на решенията, които вземаш вместо другите. Отговорността на водача се простира до собствените му възможности, не трябва да допуска да мине отвъд тях, или пък да търчи като пъдар след групата. Много хора мислят, че щом са с водач, значи няма проблеми - той ще го играе детска учителка, ще ги води за ръчичка, ще ги обгрижва и ще им масажира краката вечер... Неопитен човек, тръгнал с водач, трябва да е наясно, че водачът не е господ и че няма начин да е 100% отговорен за него.

Моите първи зимни ходения са били все или с такива незнаещи като мен, или сама.

Пон Мар 11, 2013 2:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
vinushka

Верче, познах те Smile Много съм съгласна и с двете ви, затова и в този учебник Планините отблизо,който го водят учебника на планинските водачи си има цяла глава посветена на психологията. Междудругото, не съм съгласна с Баир будала- понякога човек може да е много безотговорен за някакви неща в живота си,които е преценил че не са му важни, но от друга страна да е изключително отговорен когато става въпрос за ситуация като тази, в която трябва да организира други хора.

ПС-в стаичката беше достатъчно топло да се спи без чувал.
Пон Мар 11, 2013 3:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

faith написа:
Разбира се, когато тръгва група, трябва да се държи заедно и да не се разпокъсва,особено ако темпото е различно, помага си, доколкото е възможно, когато тази група стои пред някакъв общ проблем (условия, например - време и др.) се обсъжда и решава групово, както е било при вас и ситуацията с продължението към върха.

Аз с това не съм съгласна... като тръгнем понякога 20+... точно никога няма да седя 3-4 часа някъде и да ги чакам да се дотътрят всичките.
Всеки път самостоятелно се формират групички от 3-4-5 парчета със сходно темпо и си се оправят, във всяка има поне по един, който е наясно къде е крайната цел. Иначе "организатора" почва да го играе пъдар и все някой е недоволен. Занимавах се преди - да ги тормозя да тръгват, да не играят шах под някое дърво, да не сядат на всяко езеро да шляпат карти, да не се въргалят в снега край пъртината, ама няма смисъл. Всеки да си се мотка колкото си иска.

Пон Мар 11, 2013 3:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
faith

Ееее.... не уточних за каква бройка хора говоря, но съвсем не съм си представяла нещо подобно на 20+. Smile Това си е направо.. В такава ситуация - да. Имах предвид за група до 6-7-8 души. И при по-компактна група може да има сериозни разногласия, затова все пак смятам - зависи от. Smile

Особено влизам в положение на по-сериозните туристи, каквато смятам си и ти (от много време следя форума и не само и съм запозната с "подеми" и постижения на някои съфорумци Laughing )
Пон Мар 11, 2013 4:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Е не, аз за "сериозен турист" се нямам, просто не обичам да се мотая Laughing

Пон Мар 11, 2013 5:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Gamina

ZCEZBPM написа:
Специално за Мусала в частта с въжето пикела ми пречи затова само котки слагам за да ми е по-стабилно ходенето и да не драпам и буксувам.

да бе! Shocked
Една ръка на въжето, другата на пикела и вървиш като по булевард Rolling Eyes

Пон Мар 11, 2013 7:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Mariana1000

Местожителство: София

Цитат:

Off Topic
Зимата всякакво мотане е противопоказно.
Ранно ставане, здраво ходене и поне няколко часа аванс да остават преди да се стъмни за всеки случай.

Мързелът да не се мине по заобиколна и по-дълга, но безопасна за лавини пътека е пълна глупост(правил съм го)
Мързелът да не се сложат котки и да не се извади пикелът по някое наклонено място, което завършва с пропаст е още по-голяма глупост.(правил съм го няколко пъти като единият път юни месец на лятната пътека на Канарата бях на косъм)

Това че някои хора като мен рядко знаят откъде да минат няма да го коментирам.Smile
Колкото и безобидно да изглежда едно място има ли вероятност нещо лошо да се случи то рано или късно става и ако нещо стане ,а железата са в раницата се чува .... Ааааааа ..туп
Сума ти врели и кипели планинари са умрели заради притъпено чувство за страх.
Страхът малко или много намалява с годините.
От личен опит места които преди две години са ми спирали дъха сега не ми правят впечатление.

Някой беше казал, че изпитва ужас от хора, които не се страхуват.

Това го пиша защото двама колеги по повод моя разказ споменаха споменаха след като ходиха по тези места, че е нямало никаква нужда от котки и пикел по Зеления рид в частта преди Раздела.
Наистина съвсем безобидно изглежда това стеснение, но докато се дърпаме от козирките на Паниците може да се лизнем към Урдините и ...............
Аз правя следното:
Като има някое по-такова място си задавам въпроса какво ще стане ако се препъна и хлъзна надолу.
Ако отговорът е че ще предам Богу дух(ритна камбаната), слагам котките и взимам пикела.
Това го правя дори и мястото да изглежда безобидно и без значение ,че шанса това да стане е едно към милион.

Както е написал моят любим Тери Пратчет в "Морт" - шансът едно на милион се пада девет от всеки десет пъти. Smile

Затова, съфорумци, наистина трябва да се внимава с коментарите тук - да не заблуждавате другите, че всичко е така лесно и безобидно както за вас. И да не казвате, че може и без котки и не е страшно, та после човек да го е срам да си признае, че е стискал пикела през цялото време. Laughing

Пон Мар 11, 2013 7:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vinushka

Начии, много моля- аз пиша така както се е случило с нас, не така както ще се случи с който и да е друг.Аз лично никога не съм подценявала планината, нито съм губела страх и респект към нея.Не мога да отговарям за това,че някой прочел тази тема ще си направи някакви заключения и ще тръгне без нужната екипировка- НЕ, така НЕ се прави.Аз за това ходене питах, разпитвах, събирах мнения и информация- за да съм подготвена.
Пон Мар 11, 2013 10:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
slavei

fena73 написа:
Vicky написа:
Хаха, Ани нарича мястото, където спиш в планината, хижа, човекът, който те пуска там-хижар, а когато се обадиш да питаш може ли и той ти каже да-резервация. Smile

Ха ха...тогава що ще думата иглу в разказа и??? Very Happy требе да е "персонална хижа без хижар и нужда от резервации" Laughing

Всъщност иглу не е имало. Smile Момчетата са си изкопали пещера в снега и са спали в нея. Смелчаците по Иречек са тези същите момчета, които правят траверса до Мусала и слизат. Втората група, която се е движила срещу тях са направили целия траверс.

пп
Принципно ските са по-бързи от сноуборда.
Вто Мар 12, 2013 7:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.