За да не отварям нова тема тук ще спомена за попадналия днес в ръцете ми справочник на туриста "Планински заслони и хижи в България" , идание на "Панорама груп"ЕООД - 2012 г. Та ето какви странни грешки открих на първо четене:
Хижа "Белмекен " - Намира се в Източните Родопи , на брега на Равничалското езеро !?!
Заслон "Леденото езеро" - ЗАСЛОНЪТ Е ПОРУТЕН И НЕ РАБОТИ ! !?!
Интересна информация (дезинформация) получава туриста , и това е само в Рила , на прима виста прегледано.
Не се ли проверяват данните преди да бъдат отпечатани , сега поне е лесно - не е като едно време , има телефони , има интернет има телевизия - всичко може да бъде открито , само трябва време и желание .... ?
За да не отварям нова тема тук ще спомена за попадналия днес в ръцете ми справочник на туриста "Планински заслони и хижи в България" , идание на "Панорама груп"ЕООД - 2012 г. Та ето какви странни грешки открих на първо четене:
Хижа "Белмекен " - Намира се в Източните Родопи , на брега на Равничалското езеро !?!
Интересна информация (дезинформация) получава туриста , и това е само в Рила , на прима виста прегледано.
Не се ли проверяват данните преди да бъдат отпечатани , сега поне е лесно - не е като едно време , има телефони , има интернет има телевизия - всичко може да бъде открито , само трябва време и желание .... ?
За х.Белмекен -
За з.Леденото езеро - ти знаеш ли кой е този заслон точно?
Е за тва не си купувам пътеводители... Освен на проверени хора - Ники Даутов и Румен Грънчаров.
За х.Белмекен -
Е за тва не си купувам пътеводители... Освен на проверени хора - Ники Даутов и Румен Грънчаров.
През з."Леденото езеро" е може би най-минавания маршрут в България към Мусала и ми е много чудно написаното в пътеводителя ! Каква ли ще е реакцията на леля Величка или на Митко ако им го покажа ? Старият заслон отдавна е занемарен и не може да става дума за него , а новият по едно време се казваше "Еверест".
За х.Белмекен -
През з."Леденото езеро" е може би най-минавания маршрут в България към Мусала и ми е много чудно написаното в пътеводителя ! Каква ли ще е реакцията на леля Величка или на Митко ако им го покажа ? Старият заслон отдавна е занемарен и не може да става дума за него , а новият по едно време се казваше "Еверест".
p.s. Взех го от библиотеката та не е фатално.
Аз да ти поясня въпреки че Христо ти е загатнал за заслона, ама ти не го разбра.
Заслон *Леденото езеро* е порутен и не бачка.
Този заслон металният дето ти си мислиш, че е Леденото езеро всъщност е заслон Еверест, който в момента май са му написали една табелка *Леденото езеро* и се стопанисва от хората които си споменал.
Правилно са написали в пътеводителя че заслон *Леденото езеро* не работи и камъните му са порутени.
Металният никога не е бил с друго име, ама с течение на времето май ще се изгуби истинското му име *Еверест*заради тази табела*Ледено езеро*
Подарък е бил от нас за Непал по случай първото ни изкачване на връх Еверест ама са ни го върнали по екологични съображения и сме го сложили под Мусала през 1984г
Явно въпроса с имената е доста сложен и няма как да бъде решен напълно , но нали все пак туриста се ръководи от табелките и ако на такива като нас ни е ясно за какво става дума , то не всички други могат да са запознати с този казус. Това ми напомня за още един многоименен заслон - "БАК" или "Гранитната вода" или "Орловец" .
Между другото "Заслон Еверест" го няма въобще в справочника !?!
Наистина интересно четиво от преди доста години , пък и по-висок с 12 метра тогава е бил Мусала в Родопско
А ето още нещо странно от справочника - как завършва статията за х."Мусала" : ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ОБАЖДАНЕ ЗА СИГУРНА НОЩУВКА !
В това отношение съм стриктен и винаги се обаждам предварително , за по-сигурно , макар че на повечето места няма да върнат никой - нали все пак затова са и хижи.
Пет Мар 01, 2013 9:54 pm
ДИАНА
Браво! Тази тема има бъдеще и все някой трябваше да и даде заглавие.
Съжалявам, че не съм си отбелязвала примери за срещани неточности на инфо и географски абсурди.
Сега като прочетох, че хижа "Белмекен" била в Източните Родопи, се сетих и за официалния сайт на село Сестримо,
където ще прочетете:
„Селото е разположено на 4 км. южно от шосето Белово – Костенец, в склоновете на СЕВЕРНИТЕ РОДОПИ /БЕЛМЕКЕНСКИ ДЯЛ/
по долината на река Крива река.”
Смело и безотговорно пишат хората, а са отсъствали от часове по география. Добре е да поглеждат в някоя карта поне!
Ако подобна неточност е само дразнеща, то друг вид невярна информация за планината, може да вкара
някой в беда!
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети