Автор |
Съобщение |
НИКОЛАЙ Т.
|
Отново до в.Голям Кадемлия |
|
Този път решихме да се качим от юг.Паркирахме колата при наш ятак в село Тъжа и нагазихме в калта,която ни отведе до хижа Русалка.До тук нищо интересно,бяхме доволни,че поне прогнозите за превалявания от дъжд не се случваха.За да спестим ходенето до х.Триглав изкачването към върха започнахме по пътеката за водопад Бапско пръскало.Около Русалка имаше рехав снежец и лека мъгла,с набиране на височина обаче и двете щяха да се увеличат в пъти.Снега беше достатъчно твърд за да може да се върви удобно със снегоходки,но мъглата стана толкова гъста,че не виждахме по-далеко от края им.В тази ситуация единственото спасение е гпс-а,без който нямаше начин да продължим към върха.
Ето и малко снимки.
Началото
С изненада установяваме,че не всички мечки спят.
При първото частично вдигане на мъглата виждаме,че наистина си е сръмничко.
Над 1800-1900м.н.в. за пръв път от сутринта видяхме синьото небе и момините гърди под върха.
Вече сме над морето от облаци и се любуваме на вълните му,които се разбиват в остров Ботев.
Ето го и Кадемлията.За тези които не са идвали тук ще поясня,че най-дясната пряспа е заслона на върха.Всеки изкачил се тук зимата трябва да носи пикел и лопатка ако иска да спи в него.
Заслона
Малък Кадемлия,Пиргос,Мазалат.
Колкото можах да открадна от залеза между разкопаването на заслона и паленето на печката.
Малката ни група блажено попиваща последните лъчи на отиващия си ден.
|
|
|
Вто Фев 26, 2013 12:37 am |
|
|
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
|
|
Напарво ми бръкна в раната-мечтата ми е да го видя зимата-пробвал съм само веднъж и не уцелихме време(деня когато падна кулата на Ботев от вятъра) Разкопахте ли му вратата??И ако да-как е вътре-дърва има ли??
|
|
|
Вто Фев 26, 2013 9:32 am |
|
|
Stefak
|
|
|
|
|
Напарво ми бръкна в раната-мечтата ми е да го видя зимата-пробвал съм само веднъж |
Стига бе човек,изкарваш ни егати мъчителите и садистите.Цяла зима само в раните ти бъркаме.Вземи адекватно лечение да позараснат малко.
|
|
|
Вто Фев 26, 2013 10:05 am |
|
|
Todor
|
|
|
|
Страхотно! И какво? Откопахте ли го? При такова положение, както сме най-често само с жена ми директно ще го подминем към някоя друга хижа... В края на 2010г. копахме с един приятел около час за да влезем, а ледът беше в пъти по-малко. Добре че бяхме с руски пикели
Между другото виждам на снимката един пикел Petzl snowalker - какви са вашите отзиви за него?
|
|
|
Вто Фев 26, 2013 10:23 am |
|
|
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
|
|
|
|
|
|
Напарво ми бръкна в раната-мечтата ми е да го видя зимата-пробвал съм само веднъж |
Стига бе човек,изкарваш ни егати мъчителите и садистите.Цяла зима само в раните ти бъркаме.Вземи адекватно лечение да позараснат малко. |
Ама то е сладка болка
А лечението е ясно-пешеходо-терапия прилагам го като антибиотик-(почти)ежеседмично!Помага,да знайш...
|
|
|
Вто Фев 26, 2013 10:23 am |
|
|
Plamen К
|
|
|
Май ви е хвърлен пъпа нейде там, много често се навъртате по Кадемлията. Да не вземете да го придърпате у русенско, там да си го качвате, ще плачем за масива.
|
|
|
Вто Фев 26, 2013 10:45 am |
|
|
martin555
|
|
|
|
|
Страхотно! И какво? Откопахте ли го? При такова положение, както сме най-често само с жена ми директно ще го подминем към някоя друга хижа... В края на 2010г. копахме с един приятел около час за да влезем, а ледът беше в пъти по-малко. Добре че бяхме с руски пикели
Между другото виждам на снимката един пикел Petzl snowalker - какви са вашите отзиви за него? |
Аз съм със същото желязо - Snowalker 68. Става за самоусигуряване, много е лек, копах на Кадемлията десетина минути с него, със силни удари преди месец, в леда за проба, когато минахме транзит, пробите не му нанесоха вреди. Иначе състоянието на заслона тогава бе същото. Добре, че Ники е носил и лопата, браво за прехода с безумно тежките раници по южното ребро, иска си мазохизъм
_________________ http://martinpetrov555.blogspot.com/
Последната промяна е направена от martin555 на Вто Фев 26, 2013 11:50 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Вто Фев 26, 2013 11:24 am |
|
|
martin555
|
|
|
|
|
Май ви е хвърлен пъпа нейде там, много често се навъртате по Кадемлията. Да не вземете да го придърпате у русенско, там да си го качвате, ще плачем за масива. |
Пламка, нали знаеш, масива трудно ще е преносим, но докато не си поспя на иглу там, няма да мирясам
_________________ http://martinpetrov555.blogspot.com/ |
|
|
Вто Фев 26, 2013 11:25 am |
|
|
НИКОЛАЙ Т.
|
|
|
fena73 ако знаех,че това ти е болката можехме да се обадим и да дойдеш с нас.Бяхме само трима и място имаше достатъчно.Дърва и въглища има все още.След последното ни ходене през декември никой не беше палил печката и всичко го намерихме така както го оставихме.Нацепили сме пазпалки и по-дебели за горене,така,че за следващите ще стигнат.
Todor заслона го откопахме лесно благодарение на това,че старозагорци направиха вратата да се отваря на две и на лавинната лопатка която носехме специално за случая.От пикела съм доволен,за трекинг си е ок.
Plamen К иска ми се но май няма да да можем.На слизане в неделя ти звънях да направим една среща за кафе,но телефона ти не отговаряше.Запазваме си правото за другия път.
|
|
|
Вто Фев 26, 2013 12:03 pm |
|
|
Plamen К
|
|
|
|
|
Plamen К иска ми се но май няма да да можем.На слизане в неделя ти звънях да направим една среща за кафе,но телефона ти не отговаряше.Запазваме си правото за другия път. |
Бях се "загубил в мъглата" по Бузлуджа, от север няма обхват. Ракията отлежава, правата са запазени!
|
|
|
Вто Фев 26, 2013 12:37 pm |
|
|
НИКОЛАЙ Т.
|
|
|
На тоя ветрилник който е на върха едва ли нещо може да помогне срещу навяванията,пък и така е по-интересно.Това което може да се направи за заслона е да се сложат легла.На Русалка срещнахме един от хората правили новата врата,той каза ,че това лято ще направят няколко легла с една по-малка маса.Ако това се случи заслона ще стане още по-приятен за нощуване.А ДАНО!!!
|
|
|
Вто Фев 26, 2013 5:28 pm |
|
|
Todor
|
|
|
|
Да, наистина едни нарове ако се направят /на 2 етажа/ за сметка на размера на масата ще могат да се подслонят 7-8 човека доста комфортно.
|
|
|
Вто Фев 26, 2013 5:53 pm |
|
|
martin555
|
|
|
НИКОЛАЙ Т., ние също се поизлежавахме за снимки... над заслона . Абе, ти с кои обувки си, с трисезонните ли?! Зимните не бяха ли сини?
_________________ http://martinpetrov555.blogspot.com/ |
|
|
Вто Фев 26, 2013 6:25 pm |
|
|
nicksn
|
|
|
Адаша, Николай Т., забрави да спомене, че в заслона занесохме половин килограм захар, свещи и няколко кибрита.
|
|
|
Вто Фев 26, 2013 10:34 pm |
|
|
Emil
|
Re: Отново до в.Голям Кадемлия |
|
|
|
Колкото можах да открадна от залеза между разкопаването на заслона и паленето на печката.
|
Много добра "кражба". Все едно е друга планета. Браво.
|
|
|
Вто Фев 26, 2013 11:03 pm |
|
|
|