Скаленското езеро е карстово и е в източна Стара планина.
В Бургаски окръг близо до гр.Сонгурларе и яз.Камчия.
С дълбочина 10-13метра в най-дълбокото си.
С това мога да помогна.Търсете към морето.
Пет Фев 08, 2013 9:55 pm
mikesli
todor__x написа:
Скаленското езеро е карстово и е в източна Стара планина.
В Бургаски окръг близо до гр.Сонгурларе и яз.Камчия.
С дълбочина 10-13метра в най-дълбокото си.
С това мога да помогна.Търсете към морето.
Язовир е. Ловил съм риба от стената и на 2-те езера край Скала.
Пет Фев 08, 2013 10:07 pm
todor__x
из книжка от малка туристическа библиотека по камчия на йордан веселинов от 1964г.
дължината на езерото от запад на изток е един километр,а ширина към половина.дълбочината му достига до шест-седем метра.
водата на езерото е въззеленикава-по бистра в западния му край,където са изворите му.
няма да мине много време и в него ще потече камчиска вода.
преди цитирах по памет.ровнах тук там може да се открие нещо питай те.
Пон Фев 11, 2013 4:08 pm
mikesli
Сигурно е така. Може би е било езеро и е построена стена за да събере повече вода.
НО СТЕНИ ИМАТ И ДВЕТЕ ЕЗЕРА. Между двете има изграден канал с ширина над 5 мерта. Дано не бъркаме дестинацията. Аз говоря за езерата край село Скала известни в региона като Каябаш.
И на мен ми се видят циркусни наченки. И да - има строителни отпадъци заради смотаният път, който са тръгнали да правят от там и после са се отказали. Ще подсетя НП "Централен Балкан" за проблема, пътят е много близо до езерото и няма да е проблем да се натоварят железата и да се откарат надолу.
Ето и отговор от управата на парка, относно Юмрушкото езеро: Здравейте г-н Русев!
Благодарим Ви, за вашата съпричастност към каузата да запазим природата на Централна Стара планина за идните поколения! Посоченото езеро е слабо проучено, като вероятността то да е образувано в "леглото" на един от последните ледници в Стара планина е много голяма и за това има данни в по стари изследвания ! Колкото до проблема със замърсяването, то най вероятно не е с много голяма давност и се дължи на това, че в близост има лятна животновъдна постройка, която генерира отпадъци! Вашата информация ще бъде повод да бъде извършена обстойна проверка на района при първа възможност(след стопяване на снега), като при констатиране на замърсяване ще бъдат предприети мерки за почистването на езерото и предотвратяване на бъдещи замърсявания!
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети