Автор |
Съобщение |
vinushka
|
|
Мнение за маршрут в Рила? |
|
Здравейте, ще правим преход на 1,2 и 3ти март, един от вариантите ни е този, другият за Белмекен отпадна поради много причини.Имате ли идея за тридневен преход в Рила, който да става за начинаеща група и в който евентуално да не се налагат снегоходки,котки и пикели?
Първи ден- София-Паничище-Скакавица/Ловна
Втори ден-Скакавица/Ловна-Рилски езера- хижа Иван Вазов
Трети ден-Хижа Иван Вазов-местността Бричебор-Рилски манастир-София.
Последната промяна е направена от vinushka на Пон Фев 11, 2013 1:47 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Нед Фев 10, 2013 11:28 pm |
|
|
Stefak
|
|
|
По т.1 обърни внимание на мненията изказани от vladoff в тази тема http://www.planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=3969.
Доколкото разбирам и от събитието което си създала във ФБ идеята е да се сформира група и да си изкарате хубаво три дни в зимната планина,обаче ако групата набъбне много то тя ще е и много разнородна и това при тези дълги преходи неминуемо ще е проблем.Тук във форума по добре потърси съвет при такива намерения - какъв маршрут да ви се предложи.Сигурен съм,че ще получиш добри съвети.
|
|
|
Нед Фев 10, 2013 11:37 pm |
|
|
Emil
|
|
|
vinushka, вторият е по-лек, като изключим "местността Бричебор",което е рид и връх и е от другата страна на Рилска река, предполагам си имала предвид Баучер.
Първият вариант е за малко по-напреднали планинари.
Не знам твоите възможности, знания и екипировка, но ако няма с вас някой, който да е минавал тези маршрути поне веднъж, не ви препоръчвам да ги правите сами, особенно първият вариант.
|
|
|
Пон Фев 11, 2013 12:06 am |
|
|
vinushka
|
|
|
|
Виждам,че идеята за Белмекен без сериозен планинар,който да го е минавал не е добра.Ще направим прехода до Иван Вазов,ако не получим по-добра идея за тридневен преход от планинарците тук.А знаете ли дали имаме друг вариант за слизане от хижа Иван Вазов през зимата,който да е удачен? Примерно летния до Бистрица възможен ли е? Защото разбрахме,че транспорт от Рилския манастир надолу няма и това си е проблем.
|
|
|
Пон Фев 11, 2013 11:55 am |
|
|
Mariana1000
|
|
|
Ние също мислим през март да направим нещо подобно, така че ми е интересно да следя темата.
А защо се отказахте от Мусала?
Първи ден - Боровец - заслон Ледено езеро
Втори ден - заслон Ледено езеро - Заврачица
Трети ден - Заврачица - Боровец
П.П. А не сте ли мислели да вложите пари в котки преди този поход? Явно имате интерес към ходене през зимата?
Защото е много страшно да се подхлъзнеш на заледен склон Т.е. ако имаш късмет и пикел е страшно, иначе е самоубийство.
Помислете си кое е по-ценно - 100 лева или живота?
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Последната промяна е направена от Mariana1000 на Пон Фев 11, 2013 12:54 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Пон Фев 11, 2013 12:46 pm |
|
|
jeffpitters
|
|
|
|
Миналата седмица минахме от Паничище през Скакавица към Рилските , нормалните пътеки бяха утъпкани , ако решите като нас да правите някакви странни маршрути , задължително снегоходки
|
|
|
Пон Фев 11, 2013 12:54 pm |
|
|
vinushka
|
|
|
|
Мариана, Заврачица не е добър вариант за зимата без котки и снегоходки ми казаха, а ние всичките нямаме такива екстри засега. ПП- не сме мислели за такива инвестиции още, защото една част от приятелите ми с които ще ходим не са запалени планинари, а просто хора които искат да се нарадават на планината.Затова Заврачица отпадна като вариант.
Последната промяна е направена от vinushka на Пон Фев 11, 2013 1:17 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Пон Фев 11, 2013 1:02 pm |
|
|
vinushka
|
|
|
|
jeffpitters, към Иван Вазов продължихте ли? А колко време ви отне това разстояние и трудно ли беше като терен?
|
|
|
Пон Фев 11, 2013 1:10 pm |
|
|
jeffpitters
|
|
|
|
Не , останахме си на Рилските и на другия ден си слязохме , иначе мисля , че при нормален ход за около 2.5 часа ще стигнете от Скакавица до горе , ние просто жестоко се заблудихме , по едно време се катерихме по пистата нагоре и така нататък , та нашето не е за сравнение Иначе имаше някакви табелки за зимна пътека и ала бала , ама нещо не я намерихме , а пък за там трябват и снегоходки задължително. По утъпканите пътеки е идеално всичко , няма нищо кой знае колко трудно
|
|
|
Пон Фев 11, 2013 1:32 pm |
|
|
vinushka
|
|
|
|
Ок, мерси.Ако решим да ходим до Иван Вазов, през Рилските ще минем и после нагоре към Зелени рид.
|
|
|
Пон Фев 11, 2013 1:44 pm |
|
|
stavri1
|
|
|
|
До Скакавица ще се оправите но на горе ще ви трябват задължително снегоходки.
|
|
|
Пон Фев 11, 2013 4:26 pm |
|
|
igurbev
|
|
|
Това минаване "нагоре към Зелени рид" е много рисковано по това време на годината без снегоходки(също и без ГПС при лошо време). Възможно е да имате късмет и да има партина, но в противен случай ще е по-добре да се откажете. Само спускането по Пазар дере, което лятото е 40 минути небрежна разходка, може да се окаже 5 часова драма - знам го, защото именно такова "минаване" беше причината навремето да си купя първите снегоходки.
|
|
|
Пон Фев 11, 2013 6:25 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Хъм, абе Вазов не я подценявайте, зимата.
Има си специфики качването дотам през Чанаците (ако се качвате от 7-те езера) - може да се наврете в огромна беля ако случите на лошо време и не намерите пътя до хижата.
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Пон Фев 11, 2013 8:24 pm |
|
|
Mariana1000
|
|
|
Винушка, ти си сърцата и ще се справиш, но си помисли дали да водиш други хора без екипировка през зимата до х. Иван Вазов. Миналата година бяхме там в началото на юни и доста затъвахме, а си беше почти лято. Освен това още преди Мальовица едно момиче от групата ни се подхлъзна и после едвам я убедихме да продължи. А на мен ми се съкрати живота с една година от ужас, защото се чувствах отговорна за нея.
Прецени си групата първо, а после маршрута. И ако има хора, които те притесняват ги заведи на някое по-лесно място - например до вр. Мечит или пък се качете само да Заврачица с разходка до билото единия ден, гледките са страхотни и не е трудно и опасно
Защото пишеш, че приятелите ти "не са запалени планинари, а просто хора които искат да се нарадват на планината". Което може и да означава, че са готови да бият пъртина или да ходят по лед без котки, но ти готова ли си да се притесняваш, че те ще правят това?
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!... |
|
|
Пон Фев 11, 2013 8:54 pm |
|
|
djarosk
|
|
|
|
В средата на януари ходих из седемте рилски езера (тръгнах от новата хижа) и въпреки че се придържах към зимната маркирова, на места затъвах до кръста в сняг нищо, че бях и със снегоходки. Никой не беше минавал по маршрута, така че аз си правех пътеката. Така че в района на езерата без снегоходки си е голяма неразумна авантюра. Слизането към Долното езеро от старата хижа (Седемте езера) си беше приключение заради заледяванията, но го преживях. А, за х. Иван Вазов изобщо и не помислих - борбата със снега щеше да е невероятна...
|
|
|
Пон Фев 11, 2013 11:44 pm |
|
|
|