Зимен Пирин 2013
Ето и описанието на прехода през моите очи.
И така тръгнахме за тазгодишния Зимен Пирин на 26.01.Среща на Централна гара с останалите от групата и се качваме на влака за Сандански.Три часа и половина пиене на чай във влака и неусетно стигнахме Сандански.Тук ни чакаше уреден транспорт до хижа Яне Сандански.Както винаги първа вечер силна вечер.
I ден 27.01.
На сутринта към 10 и нещо хващаме пътеката за Спано поле.Нещо май ни мързи повече днес.Почиваме си доста често лежерно отпивайки различни питиета и хапвайки си сладко и други мезета.След близо седем часа преход стигнахме заслона.Тъкмо оттам си тръгваха група шейнари казаха ни къде са складирани дървата.Печката не бе изгаснала напълно и ние само се заехме със задачата да си нацепим дърва и да ги качим до столовата.Тази вечер и на китара се посвири.Плана беше тук да стоим два дни така че си легнахме по късничко.Имахме намерение да походим до Муратова порта.Тесничко ми беше на пейката и не спах добре.
II ден-28.01.
Понеже не гоним конкретна цел свързана със задължително достигане до някъде бавно и протяжно закусваме.Към 10 часа тръгваме,времето слънчево но се вижда ,че от ниското започва бързо да се качва мъгла.Там докъдето походихме мъглата от време на време ни обгръща после вятъра я издухва до един момент в който на мен тутакси ми се изпари желанието да ходя до Муратова порта защото предусещам че качвайки се на високото няма да има видимост и аз прекратявам разходката,на моя акъл се оказаха още двама,други трима продължават нагоре.Ние кротко ги чакаме гледайки играта на мъглата и вятъра който се позасили.Но пък ние засилихме поемането на ирландско уиски,след половин час групата отгоре се появи и слизаме надолу.Аз не посмях да се върна по същия път щото на едно местенце склона е доста стръмен и ми се стори ,че снега е нестабилен.Двама хванахме по долината на реката и след това по едно ребро излязохме над един пастирски заслон.Там дойдоха и останалите слязохме до него да го разгледаме отрихме вратата , вътре открихме оставени цяла кофа със сирене и буркани с мръвка.Плячкосах срещу 4 лв. единия буркан иглеждаше ми доста апетитно.Връщайки се на Спано поле започнах да варя леща.Според другите се е получила вкусна.На тиган затоплихме мръвките бяха супер.Да са живи и здрави хората.Вечерта си тунинговах легълцето с един дюшек но пак ми беше леко дискомфортно,айде сега няма да търся толкова кусури важното е че съм в планината.По време на вечерята обсъдихме вариантите за утрешния ден посокстс беше Тевно езеро.Но мен много ме притесняваше преминаването през Винарска порта и оттам слизането през Мозговишки чукар,в интернет бях намерил и алтернативен маршрут с подсичане на Мозговишки рид и оттам слизане в долината на р.Мозговица.Не се взе окончателно решение откъде ще минем ще решаваме на момента на следващия ден.
III ден- 29.01.
Ставаме в отлично настроение подготвяме се за път,хапваме,пийваме чай снимаме изгрева и към 9 часа тръгваме.Стигаме до разклона за Винарска порта и х.Беговица и хващаме към Беговица.До там слънцето печеше здраво,после изведнъж пак нахлу ниска облачност.Навлезохме в гората.Стигнахме до Бански гроб.Вадим подкрепящи течности и правим разбор – накъде.Даде се предложение да продължим до х.Беговица където да преспим,хапнем добре и на следващия ден с по леки раници да тръгнем към Тевно езеро.И на по следващия ден да се върнем пак на Беговица.Мисля че по единодушни в приемането на това решение не сме били по време на прехода.Пред хижата ни засече патрул от трима рейнджъри от ДНП Пирин,попитаха имаме ли нещо против да ни съставят констативен протокол –аз казах не.После много приятно си поговорихме с тях оплюхме взаимно тиквите с шейни.
Тук вече стана каквато стана –зелени салати,готвено,чорби,туршии ,червено вино–Беговица като хижа,обслужване се нарежда на челно място в моите предпочитания.Имаше и някаква интернационална компания.
IV ден- 30.01.
Тръгването нещо се забави но закуската някои превърнахме в банкет-шкембе,дроб сърма ,аз си викам това дето го погълнах ако не го „извращам" по пътя няма кога друг път да стане.Преди тръгването някои отбелязват поривите на вятъра сякаш предусещат какъв ще го ядем горе,Тръгнахме към 10 часа.До Солището ми беше трудно докъде се намести храната,получих и стомашни проблеми,но след това всичко беше ОК.Времето слънчево ,приятно започвам по леко да вървя,наслаждавайки се на гледките които с набиране на височина се откриват.Билото пуши здраво,облаци прелитат бясно над нас.Малко преди Кози превал времето рязко се промени.Много силен вятър и мъгла.Стигнахме Кози превал,някои вече се спускаха надолу.Много стръмно спускане.Аз тук за пръв през деня се прецепих от притеснение,то каво притеснение направо си беше щок и ужас.Както един от групата каза тресе ни виетнамски синдром имайки предвид лавината която ни влачи миналата година на Синаница.Бойко вече е в по-ниското аз още преодолявам страха си ,тръгвам но виждам че снега се цепи под мен, а и под другите и така крачка след крачка затъвам малко повече,на два пъти паднах.Достигнах групата зад мен беше Илия,вдясно от Каменишка кукла беше паднала лавина,Бойко отиде да я снима аз нямах никакво желание.Дотук добре казал падащия от десетия етаж минавайки край втория.Само дето не знаех ,че ще става още „по-добре”.Бързо достигаме долината на реката и започва да се набираме към Мозговишка порта,вятъра става все по –силен.Аз започвам леко да изоставам от групата но странно не чувствам умора –защо?Стигнах до извода за себе си пречи ми силния вятър и ми разстройва ритъма на дишане и това ме кара да спирам по-често за да спра задъхването.Изчакаха ме на едно по удобно място,глътнах вода всичко е ОК във физическо отношение за разлика от психическото започва да ми става все по тегаво като гледам стръмнината пред нас.На мястото където ще подсечем се събираме отново.Бойко тръгва пръв,изчакваме се тръгвайки един след друг достигайки леко заравнение под Валявишки чукар.Вятъра става още по-силен по-скоро вече е бурен.Тръгваме леко нагоре по тази тераска след около минута чувам силно изпращяване поглеждам наляво и – о не... Отчупила се е една дъска някъде от коловете на чукара и се движи към нас.Поглеждам напред виждам двама са на безопасно място но останалите четирима сме на пътя на лавината ,ако стигне до нас.Две-три крачки нагоре и спирам щото повече няма накъде а и по-скоро ме спира онзи шумолящ звук и си викам пак ли?Гледам изпаднал в ступор снежната маса и тя спря на метър два от нас.Сигурно такъв е погледа на жертвата гледайки замаха на палача с брадвата.Почваме стръмното изкачване до езерото но този вятър,събаря ни трудно се катери при толкова силен насрещен вятър.С много усилия се изкачвам.Горе на високото Бойко ни изчаква всички.След десет минути сме на заслона отриваме вратата и започваме да режем и цепим дърва да палим печката.Тази дейност някак си пропъжда лошите мисли.Но като завърши това аз изпаднах в такова униние,което не ме пусна до сутринта.То пийването не беше пийване,хапването също а и съня не беше сън.За разлика от мен групата по бързо се справи с уплаха и си хапваха и пийваха по спокойно.Викам си евала пичове.За този ден ще кажа че въпреки несгодите се движихме много стегнато нямаше ги традиционните почивки.Взехме разстоянието от х.Беговица до Тевно езеро за 6 часа.
V ден 31.01.
Ставам отново унил да не кажа друга дума.В седем вече екипирани тръгваме надолу.Страх ме е много,понеже вятъра снощи до много късно лудуваше,валеше и малко сняг.Тук усетих силно моралната подкрепа на останалите и някак си по леко стигаме долината на реката въпреки стръмното спускане.Попадаме в плътна мъгла всичко е като в мляко.Три GPS-а правят сверки постоянно.Следваме релефа на долината и достигаме клека и първите дървета и мъглата се поразреди.Тук е прорязано от много стръмни дерета и се движим зизгагобразно нагоре надолу.Нацелихме пътеката и устремно се спуснахме до Бански гроб.Лека почивка и хапване щото до преди часа ни ми се ядеше ни ме се пиеше.След около час бяхме на Беговица.Следобедна дрямка след бирите и чорбата.И отново сме на линия за вечерна разпивка.
VI ден 01.02.
За 45 мин слизаме до Попина лъка откъдето арендатора на х.Сандански ще ни превози до с.Кърланово където по традиция се кара последния ден в Пирин тъкмо добър повод да се посрещне Св.Трифон Зарезан на Мелнишките пирамиди.
Констативен протокол в който е описано,че са срещнали група от 6 човека ,че спазваме правилата за движение и нормите на поведение в НП Пирин и разни други работи.Стига сега ти посттравматичен стрес.То къде ли няма стресови ситуации.
Нед Фев 03, 2013 4:44 pm
Stefak
Пропуснал съм да спомена ,че в плановете ни първоначално влизаше и слизане до х.Пирин през Солището и оттам до с.Рожен.Но предвид ситуациите от качването до Тевно езеро,а и това че на слизане малко преди да стигнем х.Беговица заваля мокър сняг се взе решение да отпадне този преход-х.Беговица-х.Пирин.
Направо бръкна в раната..Тевно е нещото дето искам да видя зимъзка...кога ли ше се случи...
Нед Фев 03, 2013 9:37 pm
igurbev
Силна група сте вие, а и логинстиката обикновено е добре премислена. Единственото кофти е ранното набелязване на датите, което няма как да се съобрази с времето.
Стефане, малко ме обърка с това минаване през Солището на качване към Тевно - останах с впечатление, че е станал грешка?
Пон Фев 04, 2013 6:57 pm
Stefak
От х .Беговица се хваща пътеката по дясната ски писта ,доколкото аз разбрах от моите приятели ,а и то други писания в мрежата включително и Зимен пътеводител местността Солището започва от там където пътеката се спуска стръмно към реката и по едно дървено мостче се преминава на левия и бряг.Някъде там пак се хваща в посока нагоре пътеката за х.Пирин,та това имам предвид споменавайки Солището.
Пон Фев 04, 2013 7:45 pm
igurbev
В моите представи Солището е горе на билото и отвъд, вдясно на вашия път. Споменатото мостче вероятно е Даков мост.
Вие не се разбрахте-не сме минавали през Солището.
След като се върнахме от Тевно езеро на Беговица,трябваше на др.ден през Солището да отидем на х.Пирин и от там на по следващия да слезем в Мелник.
След Валявишката лавинка и затоплянето на времето се отказахме,че снега ни се струваше нестабилен, а преди Солището е бая стръмно.
Пон Фев 04, 2013 8:23 pm
dido
Е ти как ме уверяваше преди няколко зими, че за двайсе и кусур години лавина не сте пущали ... сега ги събрахте няколко за 2 зими
Рейнджърите са се разшетали из Светиврачкия вилает, най-сетне. Чувам, че тия със шейните вече ги дебната кой-къде шета, та сетне ги чакат долу на Попина лъка с патрулката ...
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Фев 05, 2013 12:05 am
ДИАНА
Момчета, що не започнете следващия зимен Пирин по обратния път и сигурно нещата ще се оправят!
Първо - механата на Пешо , после - свещичка за здраве в Роженскиот манастир и чак тогава тръгвате нагоре!
Жал ми е за Стефан, че е „пропуснал” Тевно, но понякога така става…
Група с традиции сте и чета с интерес, а занапред - повече късмет!
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Е ти как ме уверяваше преди няколко зими, че за двайсе и кусур години лавина не сте пущали ... сега ги събрахте няколко за 2 зими
М-да...Господ ни предупреди за втори път,трети едва ли ще има.
За това решихме следващия път да го направим ходенето през първата половина на декември,макар,че няма да е съвсем зимно.
Вто Фев 05, 2013 11:09 am
Stefak
fenа 73,
пожелавам ти безаварийно зимно посещение на Тевно езеро.Не се коси аз пък не съм бил на него лятно или есенно само два пъти зимно.
dido,
както казва Gollum ,един път стомна за вода,втори път ,айде нема нужда да я пробваме до третия.
Макар,че сега ние не сме били причината за лавината , за разлика от миналата година на Синаница.
Преди години вие сте правили подобен преход от Беговица до Тевно езеро.После вие от долината сте хванали нагоре по Белемето.Разбирам го така все едно сте минали оттам откъдето минават традиционно шейнарите,защото тази година цепят и през Мозговишка.Така ли е? Там също не са ли опасни тези склонове и улеи на Каменишка кукла?
ДИАНА ,благодаря за пожеланието.Не може да се каже ,че съм пропуснал нещо.Просто като охлюв се свих в черупката и се грижих за печката, докато другите кротко и напоително пропъждаха лошите мисли.Нали затова им казвам евала.
Последната промяна е направена от Stefak на Вто Фев 05, 2013 3:30 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети