Освен другото, много увлекателно пишеш! Интересно четиво.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Чет Яну 31, 2013 5:39 pm
zahri-emin
joropc написа:
ZCEZBPM написа:
....
Ами аз ще си позволя да ти отговоря.
Имам няколко пиезо запалки, за които съм дал бая пари.Факт е, че всичките се бъгнаха без кой знае какво ползване, дори и в нашите планини.Две PRIMUS(новия и стария модел), една SILVA, една 'дето уж се ползвала от американската армия....
Всичките нещо се счупиха и спряха да работят, след почти никакво ползване.Не бих разчитал на такова огниво в сериозна ситуация.
Обикновените запалки си работят до 5600 метра.По-нагоре просто не съм ходил. Ясно е, че поради изброените прични, човек трябва да разчита единствено на кибрит.Естествено, че налягането е една от причините.Само споменавам, че на 5500 метра, който е пушач е на голяма далавера.Поради липсата мна кислород, една цигара гори към 20-тина минути.Икономия......
Не съм пушач но отвреме на време и особено когата съм на някой връхчец и се любувам на гледки ми харесва да пуша .
Това ще е ацки кеф. Много интересен факт
А на моммичето какво да кажа като нямам думи. Красиви места и много тръпка.Браво!
Чет Яну 31, 2013 5:56 pm
ПАВЕЛ
Криси написа:
Благодаря
Няма въпроси, значи всичко е ясно. (Другият вариант е да няма въпроси, защото нищо да не е ясно: ).
Сериозно - как стоят нещата с последствията от тези неприятни случки с кражбите ? Това едва ли е толкова безобидно , че да не предизвика някакви ответни действия ?
И понеже стана дума за Денис Урубко - ЕТО два-три реда инфо за него ..... Като изключим 14-те осемхилядника без кислород, което постижение вероятно е по силите на много българи( но им липсва малко реклама ) , обърнете внимание на секцията с рекордите - тази машина мачка 3242 метра денивелация(от 2400м до 5642м) за 3часа 55минути и 58секунди ! Това не беше ли времето за качване до хижа Левски от Карлово ?......
п.с. В уикито се споменава и за въпросната нощувка на Тенгри . Той този връх си го качва по-често, отколкото аз ходя на кръчма .........
Да, Урубко е машина. И това не е случайно естествено- професионални алпинисти са, тренират почти всеки ден и ходят на експедиции постоянно.
За българите и осемхилядниците няма да коментирам.
За кражбите по лагерите- аз не го очаквах и никой от познатите ми в България не беше попадал в такава ситуация.
Конкретно на нас храна и газ не ни достигаше само на връщане.
Не сме яли нищо на Лагер 2, нямахме и газ. За мен беше много неприятно, Евгений не го усети, или поне не го показа. Но тогава си помислих каква съм "Кифла в космоса" и как ако сега започне да вали сняг и останем блокирани заради лавините в Бутилката до ден-два ще започна да се изкушавам да взема храна и газ, които не са наши. Не знам дали бих го направила и не искам да разбирам.
Никой в лагера не призна да е бедствал и да е взел нещо чуждо, така че предполагам става въпрос за чист егоизъм и тотална липса на морал. Иранецът, който крадеше храна на Лагер 1 не се беше качвал на Лагер 2 и 3. Който го е направил е разчитал, че няма да има последствия, защото няма да е ясно кой е- по маршрута има около 50 души от два различни лагера.
Руснаците като цяло са научени да помагат на жените във високата планина, дори когато не е лесно да помогнеш. Това с липсващите провизии и инвентар ги ядоса.
Тръгнах си на другия ден след като слязохме в Базов лагер и не знам дали са разбрали кой го е направил.
Не ми беше приятно да си го спомням, но след като съм го написала ще го добавя в разказа.
Пет Фев 01, 2013 7:45 am
Todor
Ристо Туристо написа:
Todor написа:
...
Тази дума, която означава "обелка от семка" не беше ли скарлупа?
Скорлупа на руски е черупка.
Това несъмнено, но имам предвид, че се ползва на жаргон за влачене на излишен товар... хора, които не им е там мястото ... случайно присъстващи с една дума.
Това за запалките е много интересно - преди няколко години на вр.Ботев метериологът ни покани на чай и пробвах да си запаля цигара /още пушех / с пиезо запалка - не работеше. Тогава той ми даде неговата с камъче и каза да не се притеснявам, като се махна от върха и моята пак ще работи. Наистина така се получи и до сега нямам обяснение за случая.
На Кавказ се налагаше да паля 2 сдвоени клечки от кибрита. Ако палех само 1 тя просто издимяваше без да се възпламини. Това може да е било и от влага някаква. С пушенето там си беше зор - бая трябваше да опъваш Вартата за да гори
Пет Фев 01, 2013 9:37 am
Аспарух
Супер пътепис! А за сланината - това за пръв път го чух от руски еверестаджия (за украинците си е нещо привично).
Браво, радвам се че успях да чуя презентацията ти на живо.
Пет Фев 01, 2013 2:58 pm
ПАВЕЛ
Криси написа:
За българите и осемхилядниците няма да коментирам.
Написах това в контекста на ТАЗИ тема ...........
Още един въпрос и спирам да те тормозя - ще драснеш ли 2-3 реда за представянато на екипировката ти(дрехи и обувки) ? Не е най-важното в този пътепис, но би било интересно(полезно) за всички .
ПАВЕЛ написа:
Криси написа:
Благодаря
Няма въпроси, значи всичко е ясно. (Другият вариант е да няма въпроси, защото нищо да не е ясно: ).
Сериозно - как стоят нещата с последствията от тези неприятни случки с кражбите ? Това едва ли е толкова безобидно , че да не предизвика някакви ответни действия ?
Не знам как стоят нещата с последствията, но и при мен на Пик Ленин в Памир изминалото лято се случи същото.
Спускайки се от върха, при втори лагер имаше изчезнали две палатки и екипировка на иранска експедиция (явно някои им има зъб на тази нация). Но дори и в нашата палатка беше тършувано - слава богу, разминахме се само с малки липси на храна.
Добре че вече бях приключил, та прибрах останалата ни храна и екипировка и се спуснах надолу.
Та така - хора разни, свят широк !
_________________ Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу.
Съб Фев 02, 2013 3:15 pm
Криси
За екипировката- в раздел "Цената" съм написала какво съм си купила. Това е екипировка за осемхилядник, а не за стандартен седемхилядник. Тенгри е много северен и ме посъветваха да съм с такава, което беше правилно.
Някой ме попита какво съм носила на Аконкагуа- екипировка за нормален седемхилядник. Колкото повече пари имаш, толкова по-хубава екипировка си купуваш. За Аконкагуа нямах много пари, така че няма защо да препоръчвам това или онова. Двойните обувки са задължителни, ако не искаш да си рискуваш пръстите. И много хубави ръкавици.
Защо някой може да има зъб на иранците се разказват легенди.
Иранското правителство насърчава височинния алпинизъм и финансира хора, които дори не са планинари. Те са много амбициозни и не ценят и собствения си живот, още по-малко пък този на другите.
Със смях са ми разказвали за група от петдесетина иранци, тръгнали за Ленин (седемхилядник за "начинаещи"- ако имаш желание и не допускаш грешки се качваш). Само един успява да се качи, двама умират, а останалите петдесет купонясват в Базов лагер заради успешната експедиция.
Доколкото разбрах после иранците, които спасихме са били първите, които са успели да се качат на Тенгри.
Сигурно има и нормални ирански алпинисти и подобни случки са им много неприятни. Жалко.
"...не човек а жУлязУ!"тва не е човешко и ти не си човек,ве!
АФЕРИМ,АШКОЛСУН,МАШАЛА,ЕВАЛА!-както се казва на чист български език
Пон Фев 04, 2013 12:55 pm
Криси
Че не съм човек се опитват да ми внушават от малка, ама аз не вярвам.
Това са си съвсем нормални неща- "нормално" е нещо, което смятат за нормално много хора, нали така?
Сложих и един "Послепис" след разказа, посветен на "нормалните" неща. Пълно е с такива, така че сигурно ще продължа да го допълвам...
Вто Фев 05, 2013 12:34 pm
cho
Поздравления !
С удоволствие чета твоите пътеписи!
От Малък змей вече ставаш истински такъв
Бъди здрава и продължавай да ни радваш с постижения
и споделени изживявания!
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети