Някой тези дни да е минавал от х.Алеко посока х.Купена(Академика) през Бистришко бранище? Интересува ме дали има партина вече ,че в началото на месеца се пробвах ама минаването беше невъзможно.
Тази пътека е лятна, зиме има опасност от лавини от Резньовете. По-добре мини от "Алеко" през Черни връх, това е нормалният зимен път. Между другото, хижата се казва "Професор Иван Стайков". Кой знае защо вифаджиите имат странния навик да я преименуват на всеки няколко години.
Пон Яну 28, 2013 11:55 am
Gamina
Аз бях втрещена като попаднах там посред зимна нощ и нямаше дори един прозорец отключен. Времето беше хубаво, ние си бяхме ок - слезнахме си в Железница, но при други условия това може да има тежки последствия. Какво като е на НСА, ако някой закъса там и няма сили да слиза в Железница - да нощува в преспите ли?
ognedishasht написа:
Тази пътека е лятна, зиме има опасност от лавини от Резньовете. По-добре мини от "Алеко" през Черни връх, това е нормалният зимен път. Между другото, хижата се казва "Професор Иван Стайков". Кой знае защо вифаджиите имат странния навик да я преименуват на всеки няколко години.
Ами,вятъра на промяната духа с всичка сила горе, иначе по това време на Резньовете си е чиста авантюра.След хижата посока Железница до гората е малко кофти,после няма проблем.
Пон Яну 28, 2013 1:59 pm
Von Blücher
Жамина с този довод ме утрепа с мистрията Ако ти запари някоя здрава виелица под опашката разбира се, ще разбиеш и врата, какъв е бил проблема с прозорците така и не разбрах? Това е абсолютно оборудвана база а не заслон и е нормално да е залючена, когато няма курсове и други мероприятия? А относно отношението на персонала към туристите прочети един от разказите на съфорумеца Жирко....не съм чувал в друга хижа да ти пускат в 4.30 специално за теб калорифер и да ти подаряват вафли Ако и сега не ти харесва отговора, направо подай молба в катедра "Зимни спортове" или "ТАО" да ти извадят ключ?
Пон Яну 28, 2013 8:58 pm
Svetlio70
Благодаря ви.Знам че е лавиноопасно там и не бих рискувал ей така.По-скоро аке се реша първо ще попитам в ПСС на Алеко...по принцип.
Иначе е доста красиво по маршрута и зимно време никога не съм минавал.
Пон Яну 28, 2013 9:42 pm
Gamina
Von Blücher написа:
Жамина с този довод ме утрепа с мистрията Ако ти запари някоя здрава виелица под опашката разбира се, ще разбиеш и врата, какъв е бил проблема с прозорците така и не разбрах? Това е абсолютно оборудвана база а не заслон и е нормално да е залючена, когато няма курсове и други мероприятия? А относно отношението на персонала към туристите прочети един от разказите на съфорумеца Жирко....не съм чувал в друга хижа да ти пускат в 4.30 специално за теб калорифер и да ти подаряват вафли Ако и сега не ти харесва отговора, направо подай молба в катедра "Зимни спортове" или "ТАО" да ти извадят ключ?
Въпросът е принципен Хижа - планина - зима -> опция за аварийно преспиване със или без наличен персонал. Пък и как да разбиеш вратата, като седят еееееей-такива табели "постоянно видео наблюдение".
За персонала нищо не мога да кажа, май не съм го засичала през последните години.
Следя Ти внимателно мисълта- и пак не те разбирам? Добре де, даразните това,че хижата е стопанисвана или ,че не са ти оставили отворен прозозорец? И като стана въпрос за стопанисване на хижи на Витоша си мисля: Коя по-точно хижа е с оставени отворени прозорци? Жамина Ти все едно падаш от луната? Всичко на Витоша е: Избушено,ограбено,разбито,усрано....включително и знакови хижи като Бор и Тинтява И ти си недоволна, че не ти оставили прозорец да влизаш в подържана хижа,където има 10 тона гориво,радио и видео техника и за нея се влагат средства и време????? Това ми звучи леко нахално! Да ако закъсаш в района(не дай Боже) скиорната под терасата е отворена за да се скрие някой....ама да ми хазяйничи некой защото не си преценил времето мисля ,че не е редно P>S Виж под другата тема "Княжево-Зл мостове-Ч.връх" снимките от разрухата на Конярника и кажи дали ти харесва?
Вто Яну 29, 2013 12:51 pm
Gamina
Не, не ми харесва разрухата... Наистина не ме разбираш и просто не знам как да ти обясня виждането си.
Изхождайки от това, че евентуални гости ще разрушат всичко, стопаните оставят хижата заключена, разбирам ги донякъде. На мен в общи линии ми е все едно дали в Академик може да се влезе или не ,камо ли пък да искам достъп до всичките ресурси в нея. Когато попаднах там по тъмно не е било от непреценено време, а съвсем умишлено.
Не знам отново дали ме разбра, не говоря за себе си в случая, мисълта ми е, че това е единствената хижа в района и на повече от час от безопасен подслон. Обаче както сам каза - има ги всякакви, кой не
преценил времето, кой не си преценил силите... Не знаех, че има помещение под терасата - ок. Това решава въпроса, щом има къде да се прислони някой в нужда.
Мисълта ми е, че всяка хижа задължително трябва да има отворено помещение през зимния сезон за аварийни случаи, особено пък ако е единствената наоколо. Това е.
Жамина ми звучи по-добре de.Gamine,Gamine, Gomandier......Няма да ти купувам риза, но ще ти казвам Жамина В зависимост от прехода всъщност може да стигнеш до "Стрелата" или до гора,която също пази добре от виелица? Кой,както си прецени....Иначе отдолу под терасата големите гаражни врати, и си на завет
Вто Яну 29, 2013 3:26 pm
Gamina
Ти и аз - да, но някой заблуден човечец сигурно не е и чувал за Стрелата
Кръстника каза: Обикновения човечец си стои пред телевизора? Жамина,откачени маршали и хора обичащи планината обикалят и знаят ! Радвам се, че бях в помощ
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети