ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Боровец - връх Мусала. Нужда от снегоходки
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Боровец - връх Мусала. Нужда от снегоходки
Автор Съобщение
satzata

Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Ако говориш да пита в хижа Мусала, не е сигурно, че ще получи някакво инфо. На мен хижарят ми каза: "аз съм си в хижата, не знам какво е нагоре".
Вто Яну 15, 2013 10:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Мусала е едно от най-"оцивилизованите" места в нашите планини, и като такова ходенето там по всяко време и условия за мен лично съм считал за безпроблемно. Дори съм имал усещане, че когато има буря там, някак си не е същата като например на Езерата или Белмекен например. Винаги съм усещал района като крайно "благоразположен". Не мога да обясня конкретно от какво произтичат тези мои наблюдения, но фрапантната разлика е с района на Белмекен, или пък вр.Ботев - там абсолютно винаги съм имал усещането, че съм на друга планета и то доста агресивна към човешкия род...
Сря Яну 16, 2013 10:19 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

на хижа Мусала дори и да няма хижар, обикновено оставят неремонтираната част отворена, спали сме в нея. Условията са крайно мизерни, на мен ми се видя супер лукс след бъхтане в буря и -20 градуса, но на някого може да му се видят доста зле. Нямаше и дърва, а печката беше половин печка, ама я подкарахме с някакви останки от легла.

Виж, заслонът ако не работи е по-кофти, защото е заключен, стайчето отзад е леко необитаемо през зимата. Тогава вариантът за преспиване е горе - едва ли ще върнат някого през зимата ако замръкне в района и Леденото е под ключ.

Сря Яну 16, 2013 11:52 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Вчера се видях с Митко - дет държат заслона, а и той е и метеоролог на върха. Та той каза, че заслона може да е отворен ЕВЕНТУАЛНО събота/неделя и то само, ако някоя група направи резервация.
Та му е майката - и зиме и лете.

А на "хижарите" на х.Мусала ИЧ не разчитайте за каквато и да е туристическа информация за района. Нищо не знаят горките - обикновени търгаши от Бели Искър.

Сря Яну 16, 2013 12:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
faith

Благодаря ви много! Smile Ще видим каква ще я свършим.
Сря Яну 16, 2013 12:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mitko

faith написа:
Благодаря ви много! Smile Ще видим каква ще я свършим.

в петък-събота иде един сериозен снеговалеж, който ще засипе Рила и Пирин, силно ти препоръчвам да не поемаш към Мусала без снегоходки и без да си добре запознат със зимния маршрут. Изчакайте да се стабилизира времето и се качете на хубав сняг след февруари. Следете прогнозите просто, ще дойде и хубавото време за зимни разходки..
http://www.wunderground.com/cgi-bin/findweather/getForecast?query=zmw:00000.1.15615 - виж какво ще се случва петък-събота според тази прогноза за Мусала..
Чет Яну 17, 2013 12:21 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
faith

Мерси отново на всички Smile Работата си беше сериозна наистина, имаше си сериозен снеговалеж точно както по прогнозата, успяхме да стигнем без проблем до хижата, но нагоре нямаше как. След февруари ще се надяваме на хубаво време и подходящи условия и отново ще се включа с питанките. Smile Хубави рилски преходи на всички пожелавам!
Пон Яну 21, 2013 2:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ognedishasht

Местожителство: Мордор

Абе и аз вчера минах оттам, но видях друго...
Значи, до влековете се ходи по ски-писта. Утъпкана е, снегоходки не трябват.
От последния влек до Леденото езеро има достатъчно сняг за затъване, но пък са вървели толкова много хора, че пъртината е добра, вижда се добре и снегоходки не трябват.
По ръба е както винаги твърдо и хлъзгаво. Там по-препоръчителни са котки.
Като цяло снегът в Рила е доста малко за сезона, по билата се жълтее трева, в ниското изпод снега се показват кал и зелени треви, трагедия пълна. Направо не знам, къде ги мерят тези метрови дълбочини, дето ги пишат по сайтовете. Сняг за газене има във високите циркуси, където вятърът го е "складирал", след като го е издухал от околните била. Клекът стърчи навсякъде над снега и из него сигурно е голям ужас. Има лавинна опасност, много улеи са поднали спонтанно, видяхме под Кози връх нещо грамаданско, да се не начудиш, откъде се е взел толкова сняг.
По билата е песен - твърдо, издухано.
Пон Яну 21, 2013 3:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Ivan Zaikov

ognedishasht написа:
Абе и аз вчера минах оттам, но видях друго...
Значи, до влековете се ходи по ски-писта. Утъпкана е, снегоходки не трябват.
От последния влек до Леденото езеро има достатъчно сняг за затъване, но пък са вървели толкова много хора, че пъртината е добра, вижда се добре и снегоходки не трябват.
По ръба е както винаги твърдо и хлъзгаво. Там по-препоръчителни са котки.
Като цяло снегът в Рила е доста малко за сезона, по билата се жълтее трева, в ниското изпод снега се показват кал и зелени треви, трагедия пълна. Направо не знам, къде ги мерят тези метрови дълбочини, дето ги пишат по сайтовете. Сняг за газене има във високите циркуси, където вятърът го е "складирал", след като го е издухал от околните била. Клекът стърчи навсякъде над снега и из него сигурно е голям ужас. Има лавинна опасност, много улеи са поднали спонтанно, видяхме под Кози връх нещо грамаданско, да се не начудиш, откъде се е взел толкова сняг.
По билата е песен - твърдо, издухано.

Южнякът Снегояд на Емо Чолаков я е свършил тази работа Laughing
Нед Яну 27, 2013 1:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mitkomk

От Ястребец нагоре само по билото направо към в.Мусала как е положението?
Вто Фев 05, 2013 12:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Издухано!
Бях на върха уикенда, всякакви мераци за минаване по билото бяха сецнати от ветрилника. Вчера тръгнахме надолу при 34-36м/с, с поривите удряше тавана на уредите /40/. Най-брутално беше около Палеца, очаквах камъни да полетят всеки момент, не можеше да се стои на 2 крака - само с пълзене ставаше работата, добре че е кратък участъка.
Така го завихряше, че 100+ км/ч по въжето ми се виждаха като лек бриз. Беше издухало снега от езерата, синееха на места, подозирам, че горките са останали отвити, по единия гол лед Laughing Жалко, че апарата ми беше сдал багажа вече.

Така че билото беше доволно извято, вчера и в неделя е повалял нов сняг, но едва ли е много.

нагледен мат'риал:

p.s. и тук да споделя поредната гавра на мутрите от х. Мусала
5 човека от моята дружина останаха по ред причини на хижата в събота, нямаше как да слизат в Боровец и прочее. Питали онзи Галев дали може да спят в столовата, щом хижата е пълна, той ги отрязал с реплики "Аз съм си поканил приятели да пийнем, няма да си сушите тука чорапите по главите ни" и почти буквално ги изпъдил. После им казал, че има човек в бетонното чудовище, да му се примолят на него да ги прибере. Той естествено ги е приел да пренощуват.

Тъпото е, че колкото и да опитваме да избягваме такива места, все някога се налага Bad Mood

Вто Фев 05, 2013 12:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
satzata

Хижата си заминава есента, доколкото рабрах.

А някой ходил ли е тия дни нагоре? Как е положението със сняг, пъртина и т.н.? Че утре ще пробваме еднодневно дали ще стане.
Съб Фев 16, 2013 7:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

В сми? Ще я събарят ли? Аз видях че ремонтират изгорялата Rolling Eyes

там стана като ЖК Confused

Пон Фев 18, 2013 11:53 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
satzata

Бай Коце от недовършения хотел така ми каза. Щели да отворят хотела през есента и да ремонтират старата хижа.
Пон Фев 18, 2013 10:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

satzata написа:
Бай Коце от недовършения хотел така ми каза. Щели да отворят хотела през есента и да ремонтират старата хижа.

За новия хотел знаем.
Старата горяла каменна хижа, че ще е пречиствателна станция за отпадните води на хотела - знаем.
Че клековата хижа /автентичната първа там/ е с отремонтиран покрив - знаем.
Въпросът е какво предстои за другите две постройки там - новата дървена хижа на Сашо и дървената съборетина източно от нея?

Пон Фев 18, 2013 11:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.