Автор |
Съобщение |
ognedishasht
|
Инцидент в района на Седемте езера |
|
Съобщението на журналята
(на сайта на ПСС още няма информация)
Вчера ходихме до Зекирица и видяхме хеликоптера да се връща. Говорихме си даже, дано да не се е случило нещо с хора от нашата черга, но за съжаление явно точно това е станало. Уж няма много сняг, но при ветровете, при които той валя, явно е достатъчен да стане беля.
|
|
|
Пон Яну 14, 2013 11:13 am |
|
|
Gamina
|
|
|
Пон Яну 14, 2013 12:21 pm |
|
|
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
|
|
Аз пък сега разбирам кои са били...Гришата е председател на алпийския клуб към нашето дружество дано бързо се оправят...
|
|
|
Пон Яну 14, 2013 1:16 pm |
|
|
vladofff
|
|
|
|
Винаги съм препоръчвал тази стена да се катери само през Декември. Всички ходили след началото на януари там са патили на едно или друго основание. Лавинарникът на хикса е просто перфектен, никакъв шанс за осигуровка по протежение на около стотина метра. Лошото е, че се получава едно специфично завихряне, което, ама винаги, води до постоянен южен вятър в горната част на стената, което ти осигурява непрекъснато свличане на сняг по муцуната, докато катериш, а отделно лавиноопасните навеища в средата на стената.
Тази отврат беше по Никулден при първото изкачване догоре, въобще:
http://www.planinetz.org/g2cb/main.php?g2_itemId=642
А това години по-късно, и пак не беше по-добро:
http://www.planinetz.org/g2cb/main.php?g2_itemId=9796
И на двата тура многократно ми се налагаше да си представям с детайли как точно във всеки един момент ще ми се получи упражнението, случило се на тримата миналия ден. Голям късмет са извадили, дано се оправят бързо.
|
|
|
Пон Яну 14, 2013 1:41 pm |
|
|
Emil
|
|
|
Владо, откъде точно е трасето, че това от Блзинака към Сълзата, както пише по медиите, го разбирам през/покрай отока на Сълзата или е по-вляво гледано от Близнака?
|
|
|
Пон Яну 14, 2013 2:08 pm |
|
|
vladofff
|
|
|
|
Не знам кой маршрут са катерили, а може и нещо ново да са правили. Но стената е доста дълга и продължава почти до отока на езерото Окото. Описаното обаче сто метрово падане съвпада с това от рампата на Хикса, което е под или отляво, т.е. източно от отока на ез.Сълзата. В другите случаи няма такава възможност за лавина след 100 метра, или падането ще е над 300 метра и ще е много по-зловещо.
http://www.climbingguidebg.com/index.php?module=News&type=user&func=display&sid=1574
предполагам, че дъската е тръгнала по полето от втората снимка на този линк.
|
|
|
Пон Яну 14, 2013 2:47 pm |
|
|
ognedishasht
|
|
|
В неделя беше доста ветровито и на око като че ли най-много сняг се вдигаше около Харамията. Браво на летците, че са успели да приземят това голямо джелезо в тоя вятър! Юнаци!
Съобщение на ПСС
Дано хората да се възстановят бързо и напълно!
|
|
|
Пон Яну 14, 2013 2:57 pm |
|
|
jeffpitters
|
|
|
Пон Яну 21, 2013 11:06 am |
|